×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Двама българи осъдени за преврат в Дубай, излъгали и реалити звезда, че е син на емир


Двама българи осъдени за преврат в Дубай, излъгали и реалити звезда, че е син на емир
Вместо в двореца, „синът“ на емира се озовава за девет месеца в затвора, а Юрий Байрактаров и Виляна Янкова са вече шеста година зад решетките. Остава неясно защо
30 Април 2023, Неделя, 18:04 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Те молят за помощ България, за да бъдат екстрадирани на родна земя

Двама българи са осъдени за преврат в Дубай, съобщава бТВ. Тази мистериозна история е като от филм. 

Разследване на Марин Николов установява, че задържаните българи са първоначално трима, но третият е освободен, докато другите са зад решетките вече шеста година. Те молят за помощ България, за да бъдат екстрадирани на родна земя.

Много мистерии има в тази история. Външно министерство и властите ни мълчат по въпроса за конкретните обвинения срещу тези българи. 

Обединените арабски емирства са седем. Управлявани са от шест фамилии, като най-голямото и важно емирство е Абу Даби. На второ място е Дубай. Именно там започва тази невероятна история за никога неосъществил се бизнес, надежда за несъществуващо бащинство и арест, който ще отведе трима българи в затвора, след обвинения, които звучат страховито. 

Бившият брокер на недвижими имоти Юрий Байрактаров от Велико Търново вече шеста година се намира в затвор в Абу Даби. Осъден е на 10 години по дело за престъпление срещу националната сигурност на ОАЕ. Мъжът има право на кратки телефонни разговори два пъти седмично. Един от тях е с екипа на бТВ. 

„В затвора „Юнайтед Араб Емиратс съм. Моята история започна през 2017 г., когато получих обаждане от жена, с която имах бизнес контакти в Дубай. С обещание за бизнес и добри очаквания ме накара да тръгна да емирството. Искаше да занеса два паспорта. Идеята беше да ми ги даде човек и да й ги предам. Така и стана. Предадоха ми двата документа. Когато пристигнах в Дубай бях арестуван автоматически на летището“, разказва той.

Шест месеца мъжът е бил със завързани ръце и очи. Подложен бил на непрестанни разпити. Впоследствие разбира, че жената, която му е обещала бизнес и го помила да пренесе двата паспорта, също била арестувана и то дни, преди да го повика в Дубай. 

„Звъннала ми е от затвора. Тя призна, че ме е накарала да донеса тези документи, защото й трябват на нея, а аз не съм съпричастен с нищо, което свързва тези неща. Каза го пред хора в съдебната зала, но това не помогна“, споделя мъжът. 

„До момента съм лежал пет години и половина. Нямам идея защо“, добавя той.

Жената, която го извикала в Дубай е Виляна Янкова. В момента тя е в същия затвор, осъдена по делото за престъпления срещу арабската държава. 

„Нашата присъда е 10 години и ние сме излежали вече по затворническия календар 8, защото един месец се равнява на 22 дена. Постоянно пиша писма. Те стигат до прокурора и каквото зависи от него, те го правят“, разказва жената. 

Пътят на бившият футболист и реалити звезда от родния ефир Даниел Делчев към ареста пък тръгва от убеждението му, че е син на един от емирите, който щял да му плати издръжка още от детството, което момчето прекарало в дом за сираци у нас. Задържан е заедно и в един дена с Вилияна в Дубай. 

„Каза ми, че приличам на един от емирите. Изсипаха се 20 коли с охрана и ни арестуваха. Прибраха ни така, че сякаш бяхме най-големите престъпници. Бях обвинен за участие в преврат“, разказва бившият футболист. 

Той прекарва девет месеца в емиствата, но не в палат, а в килия. Освобождават го, но съдбата на Вилияна и Юрий е по-сложна. Те са още в затвора. 

От МвнР потвърдиха за присъдите срещу българите, без да дават отговор какви са били конкретните обвинения. За две години нашите дипломати се срещнали 16 пъти с тях в затвора. 

Процесът в Абу Даби е приключил през 2018 г. и е засягал над 15 обвиняеми от различни националности. Шестимата българи не са водещи в групата, но според обвинението им са били финансиране и уреждане на фалшиви документи за граждани, преследвани от ОАЕ. 

Сестрата на Юри - Евгания Байрактарова пък разказва за фаталното обаждане на Вилияна от ареста в Дубай. 

„Изпратиха му два самолетни билета и 500 евро. Той й обясни, че не иска да пътува, но на 12 ноември тръгва. Той не е знаел за фалшивите паспорти. Много й се е доверил“, твърди Евгения.

„Попитах я защо му се е обадила, след като той не се занимава с такива неща, а тя отговори, че са я притиснали. Казали са й, че ще й убият близначетата, които са й от втория брак. Нямала е избор“, дбавя тя. 

Повикването на Юрий е било организирано от властите в емирата, а не от Юлияна, твърди пред бТВ самата тя. Привлекли българинът с СМС-и, а нея я принудили да му каже, че ще бъде посрещнат. 

„Тя беше екскурзовод. Отиде като спасител в басейни. Водят ги политически затворници, но не можах да разбера защо“, каза пък майката на Вилияна.

Осъдената жена има брак с мъж от ливански произход. Според майка й е имала контакти с хора в Дубай, без да знае, че те са обект на разследвания. 

На записи от телефонни изявления от Вилияна, адресирани до освободения от арабския затвор Дидо, осъдената жена споделя „нямаме толкова голяма вина, колкото твърдят по делото“. 

„Много ви моля, ако може да ми се даде шанс отново да видя семейството си и да се върна в България“, призова тя. 

Свобода или доизлежаване на присъдата у нас – това е желанието и на Юрий Байрактаров. 

„До МВнР не знам колко пъти съм писала. До ден днешен ми казват, че нямат отговор. За пет години и половина нямат позиция от арабската държава. За мен това е необяснимо. Ако той има някаква вина, нека да кажат! Да отговорят какво е направил!“, призовава сестра му. 

„Той е сам там и не може да се защити. Всеки път, като го види някой от офицерите, му казва „момче, защо твоята държава не се е погрижила за теб!? Европейците по най-бързия начин ги изкарват оттук. Защо ти си тук?“. Въпреки всичко сме български граждани и трябва да ни се помага в такива моменти“, добавя тя плачейки. 

Давид Леви, който често се чувал с Юрий по телефона, разказа как италианския консул буквално спял пред затвора, докато сънародниците му не били освободени. 

Две молби за помилване към осъдените засега също нямат резултат, пишат от МВнР и добавят, че през 2022 г. е инициирана процедура по трансфер на г-н Байрактаров от компетентните български власти, но към момента няма получен отговор към Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства.

Молбата за преместване на Юрий в България е задвижена с помощта на Министерството на правосъдието, което е потърсило за целта прокуратурата ни. Оттам съобщават пред бТВ, че работят за възможността за трансфер по взаимност, но няма яснота какво ще последва. 


В категории: Разследване


Автор
18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
Ангел Калчев
01.05.2023 13:27:43
1
4
Заслужено наказание. Това не е нашата държава. Даже им се е разминало с малко. Друг път няма да постъпват така, ако има друг път изобщо.
17.
777
01.05.2023 10:44:13
1
6
Каквото са си търсили са го намерили
16.
Бомбай
01.05.2023 09:29:00
1
9
Как може само идиоти и измами ......ми нормално хората имат закони само нашите орки цигански мислят че като тук минава номера другаде не там има ... трепане... кво са оправдават много даже е правилно..
15.
Съвременен Анализатор
01.05.2023 08:19:14
1
7
Байрактаров е всичко друго освен брокер.... Там не върви да се търкат карти и прочие номера. Див и крадлив е...
14.
бе те да са доволни
01.05.2023 07:04:14
2
13
,че не са намазали въжето.....дееба и боклуците им .....
Е заради такива БГ е кенеф
13.
стария трапер
01.05.2023 00:03:03
1
16
още малко и ще повярвам ,че има дим без огън....
12.
Tam
30.04.2023 23:11:40
2
20
Там нее бг.Там прошка няма.Те са цигани явно.Фалшиви паспорти и уж и се доверил брз да я познава.Пълни лъжи.Тя от ареста му звъни от 7000000 българи точно на него.То си е детска приказка.По глупава не съм чувал
11.
Mu
30.04.2023 22:57:28
7
13
Вече като чуя за мангали и настръхвам.
Като го видя киро джуката от ПП , получил канадско гражданство като български мангал, започвам да се питам да ли и тиквата не е, и червеният мравояд. А иво пора е 100%-в разградски фес
10.
Запознат
30.04.2023 21:39:32
1
26
Този Даниел Делчев ли е или Александър Делчев във Фейсбук се е писал Александър всъщност е Даниел е в крайна сметка какъв е. Навремето при фалита на КТБ през 2014 година се правеше на вложител в КТБ, че имал милиони блокирани там подвизаваше се във всички групи основани от пострадали вложители на КТБ. Чист мангал е, но бързо го разконспирираха, че е лъжец. Сега син на шейх се в пробвал мангала. Фантазьор от класа със силни наченки на раздвояване на личността.
9.
...
30.04.2023 21:20:26
1
26
Малко вероятно е да са невинни! Да си признаят какви са ги вършили и ще е по-лесно! Не знаех, не видях, не прочетох .... извън България не важи! Свиквайте да си носите последствията!
8.
Ангел Калчев
30.04.2023 20:07:17
1
28
Там не е като тук. Това обвинение там звучи страшно и изход няма. Това не е България. Особено когато си виновен.
7.
дебили бургас
30.04.2023 20:00:51
1
23
А, моето наследство от Африка и то е 20 млн $., пратих номерата на банковите сметки, кодове, пароли и всеки момент ще ми ги приведат по сметката.
6.
zxcs
30.04.2023 19:39:09
1
25
Ахахаха тва е оня кангал дето яде бой в биг брадър беше със строшена камбана
5.
Консула
30.04.2023 19:02:17
5
28
То държава няма каква помощ,пробита територия командвана от вън!
4.
Ченгене
30.04.2023 18:52:10
1
38
Алоооууу бричед! Тези полусигански чалъми и обяснения вървят пред българския съд. Така и така си излежал повече от присъдата, трайкай си, не остана. После като се върнете в бугаристан чобан кенеф, може да лъжете, да мажете и съда да ви вярва почти безплатно. Сега и да ревеш, файда йок.
3.
20 000 000$
30.04.2023 18:31:47
1
55
Оня ден получих съобщение на Абв поща, че съвсем случайно са ме избрали да ми дадат 20 млн долара. Много съм щастлив. Чакам ги! Имам и списък с покупки като пристигнат парите - бойлер, маратонки, кашкавал, черен шоколад и ще сменя и дограмата.
2.
:)))
30.04.2023 18:29:01
2
53
Той не знаел и не се занимавал, но тръгнал с фалшивите паспорти защото някаква непозната му казала, другия пък се правил на син на емир. Лъжливи мангали, да лежат още 20 години.
1.
Аз
30.04.2023 18:28:04
2
56
На мен постоянно ме търсят роднини от Африка, защото съм част от голямо наследство и не могат да го разделят без мен.
Обаче няма евтини полети и затова не тръгвам...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори