×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се живееше в село Кости през 80-те по програмата „Странджа-Сакар“


Как се живееше в село Кости през 80-те по програмата „Странджа-Сакар“
Всеки пришълец в Кости с изненада би открил спретнатите къщи, благоустроените улици, киното, читалището, младежкия дом през соца
29 Април 2023, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман

Имаше много работници в цеха за производство на пластмасови изделия, филиал на завода за корабно оборудване „Странджа-Мичурин"

Автобусът пълзи из лъкатушния път, прокаран направо в сърцето на Странджа, короните на вековните буки са толкова плътни, че дори и слънчевите лъчи трудно си намират пролука. Далеч е останала веселата глъч на наводнения от туристи Бургас, не се виждат и димните пелени на Нефтохима. Прекосили сме надлъж южното Черноморорие, съхранили сме и спомена за бисерите му — Созопол, Приморско, Китен. Преминали сме и през столицата на най-младата ни република — Странджанско-Сакарската — град Мичурин. Тук някъде, на около тридесет километра от последния град, сякаш запокитено в усоите на Странджа планина, е село Кости. Разположено в ниска котловина, обградено с плътен обръч от гори и планини, разкъсано от река Велека, селото има многолетна история. Легендата разказва, че привлечени от красивата природа, благодатния климат, щедрата земя и изобилието на вода, първите му заселници били гърци. Те нарекли селото на името на най-знатния между тях — Костас. Но далеч назад във времето било това. Днес говори само преданието . . .

Предполагам, че всеки пришълец в Кости с изненада би открил спретнатите къщи, благоустроените улици, киното, читалището, младежкия дом. В самото начало на селото е разположен цехът за производство на пластмасови изделия, филиал на завода за корабно оборудване — „Странджа“ в град Мичурин. Тази първа рожба на урбанизацията е породена от обективно съществуващата необходимост — да се осигури работа на местното население. И в началото

МАЛКО ПРЕДИСТОРИЯ на цеха. Неговото начало е поставено на 3 януари 1980 година. Но някои от по-дългогодишните работнички помнят и времето, когато цехът е бил в града.

„Превоз тогава нямаше — спомня си Денка Георгиева. — Тръгвахме по тъмно и се връщахме по тъмно. То не беше ден, а година. Случваше се и пек, и дъжд, и преспи до гърди да газим. Прибирахме се по-ранко, ако кола по пътя ни свареше. Ако ли не, чакахме градския автобус чак до пет. Трудно ни беше тогава, сега сме много по-добре.“

Разговаряхме сред характерния за всяко индустриално предприятие шум. Въздухът в селото с нож да го режеш, а тук е просмукан с обилна миризма на ацетон и разтопена пластмаса. Сградата, в която е настанен цехът, не е специално построена, а приспособена. И може би затова въпреки климатичната инсталация и непрекъснато работещите аспиратори, условията на труд не са от най-привлекателните. Разговорливи и сърцати са двадесетте и две работнички в цеха. И доловили недоумението ми от шума и миризмата, така силно контрастиращи с тишината и чистотата навън, казват в един глас: „Свиква се, за нас това е ежедневие, дори не ги забелязваме. Е, вярно, понякога искаме да си кажем по някоя дума, не се чуваме добре. Но това не ни е болката, че нямаме много време за приказки. На работа сме дошли, а не на седянка.“

С охота разказваха и за това КАК „УЗРЯВА“ ЕДНО ИЗДЕЛИЕ от широката номенклатура на произвежданите изделия — резервоари за кораби, агрегатни кутии, плавателни съдове, лодки. скутери, водни колела. И не случайно в графата „професия“ на всяка от тях е записано „лодкостроител“. Изводите се налагат със своята категоричност — необходима е солидна подготовка и висока квалификация, за да се произвеждат само висококачествени артикули, и то при напрегната производствена програма. Но, както ме информира началникът на цеха Янчо Димитров, досега колективът няма неизпълнение на плана или проблеми с качеството. Напротив, произведените изделия се приемат при първо представяне, рекламации от основаването до днес не са получавали. Според ръководителя на колектива тайни за успехите няма. Обяснението е по просто — висока квалификация, грижовност на странджанката към работата, стриктно спазване на трудова та и технологичната дисциплина. Двадесет и четири часов е срокът, за да измине изделието дългия път от смолата и стъкло-масата до окончателното му завършване или, както се изразяват на производствен език, „за узряване“. Този срок винаги се спазва, а след окончателното завършване на изделието всяка работничка поставя своя контролен номер върху артикула. Какъв по-силен работнически атестат за грижа и отговорност към поетите задължения!

И ако дотук всичко изглежда в сферата на успеха, ще побързаме да споменем, че ПРЕДСТОИ ОЩЕ МНОГО МНОГО РАБОТА за решаването на възникналите проблеми на жените в цеха. Имат ли такива? Да.

И те са свързани преди всичко с трудовия процес. Трудът е предимно ръчен, работи се, както го наричат тук, по ръчно-контактен метод. Не откриваме наличието на каквато и да е механизация. Съблекалните не достигат, малка и недобре изолирана от миризмите е стаята за хранене, няма кът за почивка и хигиена на жената, въпреки че сградата има собствено парно отопление и топла вода не липсва. Отговорът е един — засега не достигат помещения. Според уверенията на ръководството на предприятието предстоят реконструкция и модернизация на обекта, с които се предвиждат и подобряване условията на труд, и механизиране на част от производствения цикъл. „То не ни е до банята — вметна една ог работничките. —  Ние бани и в къщите си построихме, Но барем един асансьор да бяха направили, та да не мъкнем варелите догоре, че ръцете ни откъсват.“

Видно е, че нерешените въпроси на труд и хигиена не са за подценяване. Но от съвместните усилия на ръководство и колектив зависи тяхното по-скорошно отстраняване.

За да бъдем обективни, ще кажем, че заслужават отбелязване и

ПРЕДИМСТВАТА,КОИТО ПОЛЗУВАТ

И все пак, след като са налице всички тези предимства, защо средната възраст на работещите в цеха е между 47 и 50 години? Непривлекателна ли е за младите професията „лодкостроител“. Отговорът на този въпрос потърсих при началника на цеха Янчо Димитров, който е и комсомолски секретар в селото.

„Наистина ние имаме проблеми в това отношение, но причините за това не са една и две. Младите бягат от селото, а ние не можем да ги спрем. Не можем да приемем на работа млади момичета, преди още да са станали майки, поради отровните материали, с които се изработва нашата продукция. Зарадвахме се много на 22-рото постановление на Министерския съвет за обновяването на нашия край. В цеха дойдоха и по-млади работнички. И на работа ги приехме, и наставници им определихме, но те не се задържат дълго, тежичко им се вижда. Други гледаха болнични да взимат, да се размотават, ден да мине. А нашето заплащане е на основата на бригадната организация на труда и според коефициента за трудово участие на всеки член от бригадата. Не им е приятно на хората едни да работят за сметка на други.“

Почти една година е изминала, откакто в село Кости са дошли и първите заселници. Нека споделим и

ВПЕЧАТЛЕНИЯТА НА „НОВОСЕЛЦИТЕ“, както ги нарича тук местното население.

Цветанка ТОДОРОВА е една от тях, майка на три деца. „Ние дойдохме от Преслав, там работех като плетачка на трикотажни изделия. Съпругът ми е шофьор. Не ни беше лесна издръжката на три деца. Бяхме решили да идем в Коми, когато излезе постановлението. Рекохме си с мъжа ми, вместо да се делим, по-добре всички да идем в Странджа—Сакар. Хората тук ни приеха добре, дадоха ни обширна къща с всички удобства; наема и част от тока плаща общината. Свикнахме и с хората, и с работата, на децата също им харесва. След откриването на стола към училището и те ще получават безплатен обяд като нас.“
Седемчасов работен ден, безплатен обяд, кисело мляко, минерална вода,  шест дни допълнителен платен отпуск за вредни условия на труд, тридесет лева допълнително месечно възнаграждение. Решен е и въпросът с категоризацията — всички са втора категория.

Анастасия ХАЙДУТОВА също е майка на три деца. И тя като Цветанка е една от добрите производственички в цеха. „Веднага щом научихме за постановлението, взехме решение със съпруга ми да дойдем тук. Имахме ведомствено жилище в Сливен, тесничко ни беше. Двете ми по-малки деца бяха приети веднага в детската градина. Не мога да се оплача, добре се грижат за тях, а и престоят им там е безплатен. Големият ходи на училище, спокойни растат децата ми. Дори сме решили къща да си построим, хората пари ни дадоха, а и местата се отпускат безвъзмездно. Но голяма грижа имам — селото е малко, децата ще отраснат и изхвръкнат. И аз ли ще прекарам старините си като баба Марийка, комшийката отсреща? Самотна е старата жена, челядта й е по градовете. А дойде ли празник, тя все на прага чака и към пътя гледа.

И никой не идва при старата жена, децата й и те в работа увлечени. Ето от туй, от самотата най ме е страх. А иначе защо да не останем тук . .

Неумолима е логиката на живота, той следва свои закони на развитие, дори и в най-отдалечените кътчета на Странджа планина!

Разказът ни за трудовия делник на работничките от цеха за пластмасови изделия няма да бъде пълен, ако не споменем за наследената от баби и майки любов на странджанката към земята. Въпреки урбанизацията жителките на село Кости не са потомствени работнички. И след честно изпълнявания работнически дълг трудовият им делник не свършва. Ще ги видите в градините, на лозето — да плевят, да копаят, да поливат. Не можем да търсим аргументите на тези проявления само в стремежа за самозадоволяване. Анка Градева, една от дългогодишните работнички в цеха, дава отговор: „У нас домакинята по двора се познава. Така е на село, всяко нещо труд иска. Със скръстени ръце да стоиш, нищо няма да спечелиш. А златна земя имаме, щедро се отплаща на ръцете ни.“

Вечер, когато и последните слънчеви лъчи се разбият във върховете на Странджа, село Кости притихва. Догорял е още един ден, изтъркулил се е още един трудов делник. И всеки новодошъл остава пленник на причудливите звуци. Отвикнало е ухото и от свирката на щуреца, и от кукуригането на петела, и от блеенето на агне. Някъде подхващат песен . . . Пеят тихичко, а мелодията се разлива плавно като Велека, разкъсва тишината. Това е то сърце човешко — умората поражда песента. А утре огромното огнено зарево ще разбуди тези истински стопанки, първите му посланици ще оповестят началото на нов ден. Защото и пластмасите, и земята, и животните ръка човешка искат . . .

Препечатано от сп. „Отечество“

Източник:www.bgspomen.com




13
Коментара по темата
13.
До 11
02.05.2023 21:30:07
0
3
Рано или късно ще се случи!
Въпрос на време е,за съжаление!
Стигне ли се до тук, връщане назад няма!
Хубаво е,че е ФЛАГМАН да ни отвори очите и да си комуникираме оттук занапред...
Животът е толкова прекрасен!
12.
Някой
02.05.2023 20:34:11
2
4
Странджа е била населена изкуствено за да има живот по границата с Турция. Пазеше се някой да не би да избяга. И да разстреляни е имало. Да не отричаме фактите. Сега селата запустяха защото няма как да се живее в тях. Няма работа - няма живот. Ако на някой му е мъчно за Кости или Малко Търново да се пресели там. Сигурно имотите са евтини.
11.
До 1
30.04.2023 13:32:44
3
9
Йовков го е написал , но няма нищо общо с твоите писания. Дай боже на никой да не му се случи това от този разказ. Хайде със здраве братя българи.
10.
Бивш граничар до № 7
30.04.2023 11:58:19
15
10
Тоя капут какви глупости пише?
Вероятно е соросоид, това обяснява всичко.
Заработва си прехраната човека.
9.
До 7
30.04.2023 08:24:28
31
15
Някой теб те е онождал в гръб, в Белене сигурно че да пишеш такива идиотщини да е.. мааам ти педалска долна, лъжлива, идиотска. Цялата ти рода гнила онодена педалска долна ку..нска разпорена ...
8.
'
30.04.2023 08:07:40
6
19
В редакцията, колко странджански глигана имате там веееее .......
7.
Пишещ с къси букви
30.04.2023 06:33:53
26
44
Наистина имаше гранично поделение в Кости. Работата им беше да разстрелват в гръб тези, които се опитваха да избягат от комунистическия рай за дебили. Даваха по седмица отпуск на войник, който разстреля бягащ в гръб. Разбира се нямаше нито един сбърканяк, който да се опита да влезе в страната.
6.
Иван
30.04.2023 06:10:36
8
42
Хубава статия. Аз ще направя коментар от гледна точка на ситуацията с границата. В Кости имаше гранична комендатура. За незапознатите, нещо като армейски батальон. Да речем, граничен батальон. И границата се пазеше. Сега командироват барети, които имат други функции, оборудване, обучение и т.н. Разбира се, това не е упрек, напротив. Всичко е резултат от промяна на ситуацията и много други фактори. Според мен, тогавашните времена имаха кусури, но имаше и неща, които бяха хубави и трябваще да се запазят. Това е мое мнение и знам, че много, много хора няма да са съгласни с мен.
5.
до 4 с право разтревожен
30.04.2023 00:47:08
6
15
Може да получи или да не получи помощ от специалист. Дотогава околни може да ги докара до полуда. Все по-често се случват случки такива...
4.
1, човек, честно плашиш ме
30.04.2023 00:09:15
10
26
Тревожа се за твоето психично здраве.
С тези чехлички и нужници всеки коментар. Някаква фикс идея от травма ли е, мантра да се самоуспокояваш ли е?
Не знам, не съм специалист, но търси помощ. Не е нужно да страдаш
3.
бкп
29.04.2023 23:01:04
5
42
Бай Ганьо слезе от селото в града. После цървулите тръгнаха из Европа. Резултата е кражби и власт на цървулите-политици в бг. Срам, срам и некадърност.
2.
Преди
29.04.2023 23:00:25
5
35
Флегмите, се живееше добре, като дойдоха те, почнаха да пишат глупости и стана зле
1.
Time for change
29.04.2023 22:28:51
32
30
За огромно Мое,Ваше и Наше съжаление времена се менят безвъзвратно!
Аз ще Ви обадя как се живее днес... по-"старите порядки" в този нов, див, днешен капитализъм:
Дъртия се суети около старата ... и не знае какво да подхване-чиния ли да забърше ,кафе ли да приготви или вино да налее;
Яловото останало до гъза на мама сакън некоя булка да не си събуе чехличките и влезе наготово в хотела от Соца с пристроени нужници и дефектно останало ГОРКОТО ,за всяко нещо търси МАМА на живо или по тела -я манджа да му сготви,я гащичките да му изпере,я малко ъкъл да му налее в тъпата кратуна.
Така ги е научила вещицата и затуй е укусурила челядта си.
Времената се менят но някои хора,нивгаж няма да се променят....
"Боже колко мъха има по този свят Боже"...го е рекъл великия български писател Йордан Йовков в едноименния си разказ "По жицата"!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
БСП избира общински лидер на Бургас в утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас в утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис?
Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори