×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Филмите, които предсказаха с плашеща точност събитията от бъдещето


27 Април 2023, Четвъртък, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Ето няколко забележителни филми от научната фантастика, чийто сюжет с точност разкрива събитията, които очакват човечеството

Филмите, основани на научна фантастика, могат да пренасят зрителите в далечни галактики с извънземен разум или да преувеличават различни версии за бъдещето на планетата ни.

Жанрът обаче печели най-голям успех, когато в кратък аванс от време разкрива нещо ново за света, в който живеем и за настоящето, смята Лиза Яшек, професор по научна фантастика в Техническия университет в Джорджия.

"Като зрители, ние обичаме и оптимистичните, и песимистичните научнофантастични филми, защото те са виртуални лаборатории, в които можем да преживеем най-доброто и най-лошото, което ни очаква, в безопасна и забавна среда", обяснява Яшек пред CNN.

Филми като "Гатака", "Тя" и дори ужасът "M3GAN" предсказват как може да изглежда бъдещето ни, ако развитието на геннетичното редактиране и изкуствения интелект се ускори. В същото време, пандемични трилъри като "Зараза" изглеждат още по-реалистични, отколкото при излизането си, след като COVID-19  преобърна света през 2020 г.

Ето няколко забележителни филми от научната фантастика, чийто сюжет с точност разкрива събитията, които очакват човечеството.

"Гатака" и редактирането на ДНК

"Гатака" черпи вдъхновение от реални събития, предшестващи премиерата му през 1997 г. - включително стартирането на проекта "Човешки геном" през 1990 г. и успешното клониране на овцата Доли, разказва проф.Яшек.

Филмът представя общество, обсебено от генетичното съвършенство и диктувано от него. Сценарият сякаш "страшно предхожда сегашното увлечение по домашни генетични тестове", отбелязва Яшек, както и неотдавнашния напредък в редактирането на гени, който е обещаващ за човешкото здраве.

Във филма генетиката определя социалната класа.

Редактирането на гени става норма, а героите, които се раждат без него, се смятат за "ин-валиди" с по-голям потенциал за наследствени заболявания от "валидите" - хора, генетично създадени, за да избегнат тези болести.

Винсънт Фрийман (Итън Хоук), "ин-валид" чистач в аерокосмическо предприятие, използва генетичен материал като нокти и урина от бившия олимпиец Джером Мороу (Джъд Лоу), за да се присъедини с измама към междупланетна мисия, запазена за "валиди".

"Гатака" излиза около 15 години преди въвеждането на CRISPR-Cas9 като инструмент, използван за прецизна редакция на човешка ДНК.

Въпреки че се използва предимно за изследователски цели, CRISPR-Cas9 има забележително значение за лечението на генетични аномалии.

Настоящите опити за генна терапия включват промяна на нерепродуктивни клетки, което е известно като соматично редактиране на гени. Но процесът на превантивно манипулиране на гените на човешките сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони по начин, който напомня за "Гатака", наречен наследствено редактиране на гени, предизвиква сериозни етични опасения.

През 2018 г. китайският лекар Хе Джианкуи заяви, че е модифицирал два човешки ембриона с помощта на CRISPR-Cas9 и че модификациите ще ги направят устойчиви на ХИВ. Научната общност бързо осъди работата му и през 2019 г. той беше осъден на три години затвор.

"M3GAN" и "Тя" – човешките емоции на изкуствения интелект

Увлечението по възможностите на изкуствения интелект доведе до филми, които представят както потенциала му да улесни живота на хората, така и хипотетичния ужас от това да завладее човечеството. "Тези филми отразяват надеждите и страховете, свързани с нарастващата зависимост от AI", казва проф.Яшек.

Във филма "Тя" Хоакин Финикс се влюбва в Саманта - усъвършенствана операционна система с изкуствен интелект, която твърди, че отвръща на чувствата му.

Саманта говори има мнение и чувства, които изразява без да е програмирана. Тя все още няма съвършен еквивалент в нашия свят, но има реалистични виртуални асистенти, задвижвани от AI, в които можем да открием известна прилика. Популярните чатботове като ChatGPT могат да имитират човешка реч и се използват за писане на есета и отговаряне на сложни въпроси.

Докато "Тя" представя хуманоидния потенциал на AI в положителна светлина, хорър заглавието от 2022 г. "M3GAN" окупира съзнанието на зрителите в зловеща клетка от страх.

Персонажът M3GAN е хуманоидна кукла и пазителка на малката Кейди, която губи родителите си в автомобилна катастрофа.

Двете създават силна сестринска връзка, но M3GAN приема задълженията си на андроид-стара сестра твърде сериозно, като започва да убива хора, които приема като опасни за Кейди.

Правейки паралел с този сюжет, проф. Яшек отбелязва, че по света вече се използват роботизирани служтели за полагане на грижи. От години в домовете за възрастни хора в Япония се използват роботи. Миналата година социални заведения в Минесота взеха пример от източната страна и включиха роботи в рутинните грижи за обитателите.

"Можем да бъдем едновременно благодарни на този изкуствен интелект, но и малко притеснени от него. Какво ще се случи, ако тези роботи се повредят и близките ни се окажат по-уязвими от всякога? ", пита проф. Яшек.

"Зараза" и ужасът от пандемии

В първите дни на пандемията от Covid-19 много киномани си спомниха "Зараза" на Стивън Содърбърг - филм от 2011 г., който описва зашеметяващо бързото разпространение на смъртоносен вирус по света.

На премиерата на лентата, сценарий, при който светът може да се промени толкова драстично в рамките на няколко дни или седмици, изглеждаше почти невероятен. Но когато през 2020 г. Covid-19 изпрати голяма част от населението по цялата планета в изолация, "Зараза" изглеждаше като филмов кошмар, сбъднат в реалност.

Реалността често надхвърля границите на научната фантастика, обяснява Мелиса Литълфийлд, професор в Университета на Илинойс, която води курсове по научна и спекулативна фантастика.

Дори когато животът ни се струва по-странен от фантастиката, истории като "Гатака", "M3GAN" и "Зараза" все още имат какво да кажат за света и за това накъде може да се насочи той.

"Научната фантастика не просто предсказва или коментира ефектите от научни открития или технологични феномени. Тя ни предлага възможност да оценим себе си и потенциала, който можем да покажем пред света.", допълва професорът.

Източник: Профит


В категории: Животът


2
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 2
2
Коментара по темата
2.
Роуди Пайпър
28.04.2023 09:52:47
0
2
Флегми,настолният филм е They Live,ама вие от къде да го знаете,а и тея академични тратки дето цитирате.Навремето се водеше ужаси и фантастика,но както сподели Роуди в едно от последните си интервюта предида почине,филмът си е документален.
1.
Дернев
28.04.2023 05:48:52
0
13
А "Лудия Макс" от 70-те години, където диваци хора се биеха за вода. Твърдо евроатлантиците водят света към това.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори