×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Откриха нелегални цигари и лекарства на „Капитан Андреево“
  • Няколко страни изпращат помощ на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ
  • Денков възложи на новите министри да проверят имало ли е злоупотреби за милиарди
  • Прокурорската колегия на ВСС отхвърли искането на Гешев да накаже Борислав Сарафов
  • Плувните басейни в Бургас отварят врати за предстоящия летен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Честите температурни вариации през пролетта са изпитание за хората със сърдечносъдови проблеми


Честите температурни вариации през пролетта са изпитание за хората със сърдечносъдови проблеми
Д-р Диян Господинов е кардиолог в МБАЛ „Бургасмед“, началник на Интензивен сектор
26 Април 2023, Сряда, 10:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Симптомите на пролетната умора могат да маскират едно обострено хронично или новопоявило се кардиологично заболяване

Д-р Диян Господинов е кардиолог в МБАЛ „Бургасмед“, началник на Интензивен сектор. Завършва медицина през 2016 г. в Стара Загора. От 2017-2021г. специализира кардиология към Медицински Университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов"- Варна. Специалност Кардиология придобива в София през 2021 г., като същата година защитава магистратура по "Здравен мениджмънт".  През 2016 г. той постъпва на работа като лекар в Отделението по кардиология на МБАЛ "Бургасмед".

Професионалните му интереси са насочени в областта на ехокардиографията и превантивната кардиология.

0т 2022г. д-р Господинов е редовен докторант с тема на дисертационния труд насочен към сърдечната недостатъчност. Автор и съавтор е на няколко публикации в международни списания. Има участия на конгреси и семинари в страната. Преподава на студенти по медицина в Стара Загора.

 Д-р Господинов притежава сертификат за високоспециализирана дейност – Ехокардиография. Има участия в национални и международни конгреси, обучения и семинари по специалността.

 Той е член на Български лекарски съюз, на Дружество на кардиолозите в България, на Съюза на учените, а също и на Европейската асоциация за сърдечен ритъм и на Европейското дружество по кардиология. Освен това е член на Българска асоциация по сърдечносъдова образна диагностика. Д-р Господинов е и заместник-председател на младежка секция към РЛК- Бургас и секретар на младежко дружество към Тракийско дружество-Бургас.

- Д-р Господинов, как влияе на хората със сърдечносъдови проблеми сегашното неустойчиво време с рязка смяна на топли и студени дни?

- По принцип, за да се постигне устойчива адаптация към температурна вариация от 5-10 °C са необходими между 7 и 12 денонощия. На тези промени, организмът реагира с промяна в тонуса на кръвоносните съдове, скоростта на кръвотока, честотата на сърдечните съкращения и дълбочината на дишането. Здравият човек е способен достатъчно бързо да се адаптира към промените. Проблемът тук настъпва за хора, които имат известно сърдечносъдово заболяване и са поли-или коморбидни. Променливото време, характерно за началото на топлото полугодие, повлиява кръвното налягане. Студеното време обикновено повишава кръвното. Студът стеснява кръвоносните съдове, което води до нужда от по-голямо натоварване на сърцето, за да се изпомпва кръв през вените и артериите. Топлото време разширява съдовете и понижава стойностите на кръвното налягане. При чести промени в температурата на околната среда, влажността и атмосферното налягане, кръвното налягане също търпи колебания.

- Съществува ли риск за здравето, ако този преходен период продължи твърде дълго?

- Вариациите в кръвното ще доведат до изостряне на хронични сърдечносъдови заболявания. При хората без подлежащи такива, най-често през този сезон наблюдаваме оплаквания като отпадналост, замаяност, чувство на слабост, шум в ушите и проблеми с концентрацията. Предполагам повечето хора знаят, че през лятото поради спадне на артериалното налягане най-често се налага редуциране на приеманата доза от антихипертензивните медикаменти. През зимата поради студеното време и тенденцията за повишаване на артериалното налягане, кардиолозите най-често увеличаваме дозата на приеманите медикаменти. Честите температурни вариации, през пролетта и есента са изпитание не само за нашите пациенти, но и за нас кардиолозите. Затова през този сезон съветвам своите пациенти да ме информират за своя здравословен статус по-често и при всяко неразположение, свързано със сърдечният им статус да провеждат контролен преглед.

- Как хората най-лесно могат да различат симптомите на пролетната умора и на настъпили кардиологични усложнения?

- Макар че пролетната умора (думата има старогръцки произход и означава „без сила“, какъвто е и основният симптом на това състояние) не е диагностицирана като болест, тя представлява ярко изразена промяна във функциите на организма при преминаването от зимен към пролетен период. Тази промяна е свързана най-вече с нивата на серотонина в тялото, познат още като “хормон на щастието“. Тъй като този хормон не може да бъде произвеждан без достатъчно количество дневна светлина, в края на зимата в организма започва да доминира друг хормон – мелатонин, който пък е отговорен за съня. Неравномерният баланс между тези два хормона ни кара да се чувстваме сънливи, меланхолични, отпаднали и демотивирани. Друга причина е, че през зимата обикновено се храним с по-калорична храна, хабим по-малко енергия и е по-трудно да се почувстваме изтощени. Обратно, със затоплянето на времето започваме да приемаме по-леки храни, но за сметка на това изразходваме повече енергия, което е предпоставка да се чувстваме по-изморени. Удължената продължителност на деня, която внезапно повишава нуждата от енергия в организма, води до няколкоседмична отпадналост преди тялото да е наваксало с енергийните си депа. Зимата е и сезон, по време на който естествените защитни сили на организма отслабват, защото по-често се срещаме с вируси и бактерии и това го изтощава. Освен това, менюто ни през зимните месеци е бедно на плодове и зеленчуци, а така се лишаваме от фибри, витамини, вода, витамин С, витамин А, желязо, цинк и други. Всички тези фактори водят до симптоми като лесна уморяемост, сънливост през деня - въпреки достатъчно количество сън в денонощието (7-9 часа), липса на желание за извършване на ежедневните дейности. Освен това е налице загуба на апетит и промяна в телесното тегло, замаяност, световъртеж, главоболие, намален мускулен тонус и понижена двигателна активност, както и намалени памет и концентрация.

Както хората сами могат да видят, тези  симптоми могат да маскират едно обострено хронично или новопоявило се сърдечно заболяване. Затова единственият надежден начин за разграничаване на двете състояния е консултация с лекар и съответно при нужда да се назначат необходимите изследвания.

- В контекста на предстоящия на 17 май Световен ден за борба с хипертонията, какви прояви предвижда вашето отделение?

- В тази връзка сме решили да проведем безплатни профилактични прегледи в седмицата от 15 до 19 май, всеки ден между 15:00ч. и 17:00ч. Те ще включват измерване на артериално налягане, ЕКГ и при нужда ехокардиография. Целта е да осъществим профилактика в три етапа – първична, за ограничаване на рисковите фактори и да не се допусне развитие на болест; вторична – за ранно откриване на заболяване и недопускане на усложнения и третична профилактика, засягаща вече появилите се усложнения, като тя е насочена към тяхното правилно лечение и проследяване, за да не се допуска задълбочаването им и инвалидизиране на болния.

- Какви са вашите препоръки към пациентите за поддържане на нормално кръвно налягане?

- Хипертонията, или високото кръвно налягане, се дефинира като системно измервани стойности на систолното налягане над 140 mmHg и над 90 mmHg за диастолното. Има рискови  фактори, които колкото и да се опитваме не можем да променим – това са възрастта, полът, етническата принадлежност и фамилната обремененост. Нашите усилия са насочени към тези, които подлежат на корекция. Те могат да бъдат намалени или контролирани с промяна в навиците и поведението. Правейки определени промени в начина си на живот, хората могат да намалят риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Примерите включват тютюнопушене, диета и упражнения. Пушенето, този вреден навик стеснява кръвоносните съдове, което увеличава кръвното налягане. То намалява и количеството кислород в кръвта, което кара сърцето да бие по-бързо, за да компенсира и от своя страна повишава кръвното налягане, затова трябва да се спре пушенето. Друг фактор, който можем да коригираме е количеството приет алкохол. Проучванията показват, че пиенето е свързано с около седем единици по-високо систолично кръвно налягане. Препоръчително е жените да не приемат повече от 20 – 30 мл етанол дневно или 150 мл седмично, докато при мъжете количеството не бива да надвишава 30 – 40 мл на ден или 200 мл за седмица. Нужно е също да се редуцира ползването на сол в храната, тъй като приемът на повече от 5 г сол на ден може сигнификантно да повиши стойностите на артериалното налягане. Дневната доза сол не бива да надхвърля една равна чаена лъжичка.

Липсата на редовна физическа активност е важен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания и увеличава шансовете на човек да бъде с наднормено тегло, да има високо кръвно налягане и да развие други състояния, които правят сърдечносъдовите заболявания по-вероятни. Минималната физическа активност, която трябва да имаме е поне 4 пъти седмично по 30-40 минути.

Острият стрес също е фактор, който може да  увеличи сърдечната честота и да активира симпатиковата нервна система,  което от своя страна повишава кръвното налягане.

Препоръчвам на пациентите да измерват кръвното си налягане ежедневно по едно и също време, да приемат предписаните им медикаменти също всеки ден и в точно определено време, като не трябва да пропускат прием. За съжаление, въпреки усилията ни продължава  да расте броят на хипертониците с лош контрол на кръвното налягане.
Най-грижовните зодии
Най-грижовните зодии 07/06/2023, Сряда 21:20 0
България Всички новини
5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже 5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже Ето кои са те Как да започнете от нулата след развод Как да започнете от нулата след развод Браковете често се разпадат, защото само любовта не е достатъчна Най-грижовните зодии Най-грижовните зодии Вижте кои са те Рецепта за гювече на тиган Рецепта за гювече на тиган Знаете ли как се приготвя гювече, но не във фурна, а на тиган - вече знаете Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Това е най-разтърсващата кървава трагедия от началото на този век, единодушни са полицаи и прокурори Не яжте тези плодове, ако сте на диета Не яжте тези плодове, ако сте на диета Има няколко причини, поради които тялото иска сладки плодове Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Това показват данните от информационния бюлетин Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Вижте кои са Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Въпрос на време е, бъдете сигурни, защото няма вътрешни борби в душите и умовете на нашите избраници Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Операцията продължи час и половина
Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Средностатистическия ви овчар в северен Таджикистан знае добре кой взриви Северен поток II. То е очевидно. Мисли ли овчарят, че някакъв слаб пич в рокля е момиче? Хаха, стига бе. Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Мъжът е прал пари от името на най-големите престъпници в света Папа Франциск приет в болница за операция Папа Франциск приет в болница за операция Операцията се налага заради риск от запушване на червата, обяви Ватиканът Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Общо 90 са пострадалите до момента Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати И двамата заподозрени коментираха, че са невинни Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Властите призоваха хората с дихателни проблеми, възрастните и най-малките да не излизат от домовете си Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Руснаци обстрелваха областния град по време на евакуацията, ранени са полицаи Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Ударът е бил нанесен с реактивна система за залпов огън „Олха“ Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Кремъл обясни, че става въпрос за хакерска атака
Любен Дилов - син Любен Дилов - син Среща с естествения интелект на Иван Гешев промени решението на Нинова за правителство Виц на деня Виц на деня - Може ли да пробвам полата на витрината?
- Г-жо, имаме пробна но щом настоявате...
Виц на деня Виц на деня - Занимавате ли се със спорт?
- С*ксът брои ли се?
- Естествено!
- Не се занимавам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Изречението "Размерът няма значение" е толкова утешителено за мъжете, колкото "Вътрешната красота е най-важна" за жените.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече