×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как сирийските бежанци станаха нежелани в Турция


24 Април 2023, Понеделник, 11:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Отначало сирийците бяха приети радушно, но инфлацията и бедността в Турция промениха всичко

Няколко души са се скупчили пред сграда в истанбулския квартал Багджълар. “Дали и аз не бих могъл да ида в Сирия и да убия там някого?”, вика един от мъжете, а после сам си отговаря: “Не”. Мъжът е силно разгневен. Брат му, работник в текстилната индустрия, е бил застрелян от сириец по време на сбиване между две групи.

Синан Оган, кандидат-президент от дяснонационалистическото обединение Ата, посещава семейството. “Обещавам ви, че ще изгоним сирийците възможно най-бързо. Няма да позволим нито един турчин повече да бъде убит от сириец”, казва Оган.

Той е един от четиримата кандидати за президент на изборите в Турция на 14 май. И не е единственият, който провокира ксенофобски настроения по време на кампанията. Почти всички партии са включили в предизборните си обещания да екстрадират близо четири милиона сирийски бежанци обратно в родината им. Единствено прокюрдското обединение на Зелените е против такава мярка.

Кълъчдароглу иска да преговаря с Асад за бежанците

Кандидатът на най-голямата опозиционната коалиция Кемал Кълъчдароглу отрано усети недоволството сред турското население и още преди няколко години превърна въпроса за бежанците в свой приоритет. Сега той обещава да преговаря с правителството в Дамаск за връщане на всички бежанци в Сирия. Опозиционната коалиция иска да преразгледа споразумението за бежанците с ЕС. Говори се и за мониторинг по границата и дори за издигане на стени, с цел да се предотврати нежеланата миграция. Облекченото издаване на визи за определени държави също се поставя под въпрос.

Допреди година управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) защитаваше сирийските бежанци. Най-вече защото гледаше на тях като на евтина работна ръка, която е важна за турската икономика. ПСР обаче промени позицията си, след като инфлацията, икономическата криза и увеличаващата се бедност накараха много турци да преосмислят отношението си към сирийците. “Настроенията се промениха, когато стана ясно, че те няма след година-две просто да се върнат обратно в Сирия”, обяснява изследователят Мурат Ердоган от Университета в Анкара. Президентът Ердоган обяви, че ще осигури на сирийците безопасно връщане в родината им и напоследък се хвали с успешните си процедури по депортация.

Близо 90% одобряват връщането на сирийците обратно

Изследователят Мурат Ердоган вече от години проучва съжителството между турци и сирийци в страната. “Всяка година питаме хората колко важен е бежанския въпрос за обществото”, обяснява той. Засега винаги е бил сред първите три или четири най-важни неща според анкетираните. “При последното проучване бе дори на второ място, веднага след икономическата криза”, добавя Ердоган.

Дали този въпрос ще се отрази на начина, по който ще гласуват турските граждани? “Около 60 на сто от анкетираните отговориха положително”, казва изследователят. „Установихме, че 88,5% от турците искат сирийските бежанци да се върнат в родината си“, добавя той.

Нереалистични обещания

Социологът не смята, че екстрадирането на сирийските бежанци е реалистично. Повече от 3,5 милиона сирийци се ползват с временна закрила като бежанци в Турция, а други 100 000 имат разрешително за престой. Между 200 000 и 300 000 вече са натурализирани.

Данните на социолога сочат, че незаконните бежанци са около 400 000 души. Те са основно от Афганистан, Пакистан, Ирак и от Африка. Има и близо един милион души, които вече са определени за екстрадиране. От тези данни излиза, че в Турция в момента живеят около 5,5 милиона бежанци. „Никой друга страна в света не е приела повече бежанци от Турция“, казва социологът Мурат Ердоган от Анкара.

Много сирийци живеят в страната вече повече от 10 години. Децата им ходят на училище, възрастните имат работа, дори и в много от случаите тя да не е законна. “Не е възможно просто така да ги пратим обратно в Сирия, както обещават партиите”, казва социологът. „Близо 900 000 деца на сирийци са родени в Турция. За тях Сирия вече не е родина“.

Насилие срещу бежанци

Галопиращата инфлация, високата безработица и бедността направиха живота на турците труден в последно време. Десните и популистки партии се възползват от напрегнатата ситуация, за да разпространяват ксенофобия и да подклаждат страх от бежанците. “Турция е на път да бъде асимилирана от млади мъже от чужди държави”, твърдят те.

Междувременно все по-често се стига и до насилия. През август 2021 тълпа разгневени турци опустоши редица магазини на сирийци в Анкара, които уж не плащали данъци и живеели на гърба на държавата. В средата на януари 2022 година група маскирани мъже убиха 19-годишния сириец Наил Алнаиф в Истанбул, докато спял в апартамента си. През юни 2022 турските сили за сигурност застреляха 35 бежанци, за които твърдяха, че се опитвали да избягат от бежански лагер. А непосредствено след земетресението през февруари много сирийци бяха обвинени в мародерство и станаха обект на насилие.

Сирийците искат да се отправят към Европа

Тези настроения влияят и на бежанците. Все повече от тях искат да напуснат Турция и да се отправят към Европа. “Не виждат бъдеще за себе си в Сирия, но не се чувстват сигурни и в Турция”, обяснява изследователят Мурат Ердоган. Преди четири години 25 на сто от сирийските бежанци в Турция са искали да емигрират. При последната анкета те вече са били 55 на сто. “Ако попитаме сега, сигурно ще надминат и 70%”, убеден е социологът.

Източник: DW


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори