×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Украинци превземат Черноморието: Купуват имоти и си правят техни квартали


Украинци превземат Черноморието: Купуват имоти и си правят техни квартали
Най-желаните дестинации, където е и най-скъпо, са Несебър, Слънчев бряг, Лозенец, Созопол, Балчик, Златни пясъци и Свети Константин
22 Април 2023, Събота, 17:00 ч.
Автор: Флагман.БГ, снимка: Флагман.бг

Най-желание са  жилищата с тераси с изглед към морето

Украинци си правят квартали по нашето Черноморие. Чужденците масово искат оферти, купуват имоти на килограм и се заселват в Несебър, Созопол, Слънчев бряг, както и в Балчик и Златни пясъци. Това показа проучване, направено от „Телеграф“. Интересът надува цените на жилищата, като някои апартаменти минават половин милион евро.

Интерес

Тази година се очаква да има интерес от украинци, които ще искат да останат дългосрочно да живеят в черноморските ни курорти, съобщи председателят на националното сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев. Той допълни, че в последните две години пазарът се е движил предимно от българи. По думите му в момента интересът към имотите по морето е голям, което е довело и до поскъпване.

Основно купувачите са българи, които катализират пазара от 2021 година и 2022 година. Това е основата на броя сделки и ръста на цените, изтъкна експертът.

Несебър мина Бургас миналата година по обем сделки, подчерта Ганев. Той уточни, че най-желаните дестинации, където е и най-скъпо, са Несебър, Слънчев бряг, Лозенец, СозополПо Северното Черноморие в челната класация са Балчик, Златни пясъци и Свети Константин, който се развива като жилищен район на Варна.

Според брокери в момента е засилен интересът към купуване на всякакви ваканционни имоти. Търсят се апартаменти не само по морето, а и в планинските ни курорти.

Ганев обясни, че най-горещите точки в зимните комплекси са Банско и Добринище. По-предпочитани локации за инвестиция в апартамент са летните курорти пред скиорските. В морските градове има по- голям обем сделки, каза още Ганев.

Квадратура

Хит в момента са жилищата по морето с по-малка квадратура. Търсят се имоти с една, максимум две спални, уточни Ганев.

Брокери от Бургаско допълниха, че има голям интерес към жилища с тераси с изглед към морето. Агенти от Южното Черноморие разказаха, че в последните две години им е било най- трудно да продават имоти без балкон и гледка.

„Имахме апартамент с просторна спалня, хубава баня, голяма всекидневна с кухненски бокс. Беше основно ремонтиран и не много скъп. Заради това, че нямаше изглед обаче, го продадохме много трудно“, обясниха брокери. По думите им квадратурата е най-определяща, защото колкото е по-голяма, толкова е и по-скъп имотът.

Експертите уточниха още, че българите са се активизирали на пазара на ваканционни имоти след пандемията и след 2021 г. цените са се увеличили драстично.

Цени

Шампион по скъпи имоти и тази година е Несебър. В южния курорт има и апартаменти, които минават половин милион евро. Става дума за луксозно обзаведени многостайни имоти.

Сред най-тузарските оферти е двуетажна къща без аналог в Стария град за 1 500 000 евро. Къщата е с площ от 296 квадрата, като всеки етаж може да бъде и със самостоятелен вход. На първото ниво има огромна дневна, две спални, баня и веранда. На второто е трета огромна спалня, има още две стаи, както и две бани и тераси. Къщата разполага с двор от 357 квадрата и петпаркоместа.

Във Варна също има много скъпи имоти, като сред топпредложенията за лукс са жилища, за които искат по 3000 евро за квадрат. И в Балчик се продават къщи, като за 1140 квадрата трябва да броите около 770 000 евро. За скромна площ от около 40 квадрата цената слиза на 42 000 евро.

Дерат ни с 6 стотака за поддръжка

Таксата за поддръжка на апартамент на морето е сред подводните камъни, който увеличава разходите за имота, предупредиха експерти. В Балчик например годишно за жилище от 46 квадрата трябва да се плащат по 600 лв. всяка година.

Брокери уточниха, че по морето почти няма имоти, които да не са обвързани с такса поддръжка. Най-висока е тя в хотелските комплекси, в които се продават имоти. Предимството е, че повечето разполагат с хубави басейни, охрана и паркинг.

Правят нови болници в курортите

Заради огромния интерес към жилища в някои южни курорти като Созопол например се предвижда и строеж на болница. Идеята е най-накрая да се построи обещаваното от толкова години лечебно заведение в града.

Планът е клиниката да се намира на терен в новия град, но все още не е ясно кога ще започне строителството и как ще се обособи необходимата площ.

Заради засиления интерес към живеене на морето от чужденци се увеличават и инвестициите от големите търговски вериги, които започнаха да разрастват мрежите си в южните ни курорти. В рамките на две години само в Созопол нови обекти откриха две хранителни вериги.

Планира се инвестициите по Южното Черноморие да се засилват, особено предвид разрастващия се интерес от българи и чужденци да живеят там за постоянно, допълниха брокери от Бургаско.


В категории: Бизнес


24
Коментара по темата
24.
Аз Кочо
23.04.2023 21:05:34
0
1
Джеръми Грантъм.

Американските домове са много скъпи в сравнение с доходите на домакинствата, а растящите разходи за ипотеки са намалили способността на хората да купуват жилища,

Тъй като хората постепенно осъзнават, че имотите им струват много по-малко, отколкото са смятали, те вероятно ще се почувстват по-бедни и ще намалят пътуванията в чужбина, дипломирането и други скъпи неща, прогнозира Грантъм. Спадът в разходите може да спре икономическия растеж, отбеляза той.

„Това не се случва за една нощ, но жилищата хвърлят много дълга сянка и икономически са по-опасни от фондовия пазар“, каза Грантам. „Лошата новина е, че се движи много бавно. Последният пик беше през 2006 г. и падна едва през 2012 г. – отне шест години.“
23.
Аз Кочо
23.04.2023 21:04:13
1
0
Купувачите предоговарят с до 10% по-ниска цена на имота
По-сериозно забавяне на имотния пазар се очаква през второто полугодие на тази година
Купувачите придобиват все по-голямо влияние в сделките с недвижими имоти. И все по-често те успяват да предоговорят намаление на цената с 5 до 10%. Това е знак, че цените на жилищата у нас тръгват надолу, въпреки че офертите все още държат високи нива.
Това коментират брокери и кредитни консултанти и според тях тази тенденция е пореден белег за охлаждане на пазара на недвижими имоти. Първият сигнал бе намаляването на броя на сделките през последните две тримесечия на 2022 г.
Много показателно е, че в София спадът е по-голям от средния за страната - със 17% през последното тримесечие на 2022 г. В столицата за същото тримесечие бе регистран и спад на цените на жилищата с 2.5%.
Все още няма официални данни за броя сделки през първото тримесечие на тази година, но очакванията са тенденцията на спад спрямо миналогодишните нива да продължи.
22.
Добре за вдигане на цените
23.04.2023 20:00:38
0
1
Но реалността е друга,имотите се сриват.Тия требва да са кухи за да не купят в Испания имот за 50000€ ,а да дават за същия в БГ 150000 ..
21.
Аз
23.04.2023 17:10:50
0
3
Нани това е целта , да си разширят периметъра на съдействие сатанистите .

Да пази Господ варненци
20.
Мислещ
23.04.2023 11:24:38
2
2
Поредната тъпотия преписана от флегманите от сайт на националисти !
19.
ХХХ
22.04.2023 22:24:34
7
5
До 17: Ами така е, защото турците са с привилегии в Германистан. То и в Българистан е така. Законите, ак оважат за едни за други не важат.. нали затова сме на тоя хал.
18.
Мери
22.04.2023 22:09:57
9
10
И да не искаме те идват и купуват по този начин българина забогатява много вече 80 милиарда спестявания има бедния българин и по 5 апартамента и 2или 3 коли ,хотели ,къщи за гости кой казва че сме бедни денонощно по заведения и почивки в чужбина ,само Путин да не се ядоса че идват и да ни вземе на мушка България мъжете украинци си живеят тука а ганьо ще ходи на война ,ей съвземете се българи!!!!!
17.
до 15
22.04.2023 21:16:53
3
31
колкото и да не искам да го призная, прав си. Развали ми се колата на два-три километра от дома в Германия. Беше неделя и нямаше жив човек. Обадих се на сто човека. Българи. Не можело, защото било забранено да се тегли с въже. А то в неделя сутрин кьорав човек няма. От кооперацията където бях спрял, слезе един мъж и като разбра какъв е проблема, набързо звънна два-три телефона. Дойдоха и ме дръпнаха. Мъжът беше турчин. От Турция.
16.
Ало Журналя
22.04.2023 20:34:34
8
13
Вчера в Несебър видях десет украински семейства да се бият за едно студио първа линия около 50 000 евро за квадрат
15.
НеМА ПО-МРЪСНА
22.04.2023 19:50:58
10
20
Сган от българите ,друже....вЕрвай ми.....
бачкал си навън и си патил от такива ,признай си.....
Българина все гледа да измами,да прецака отсрещния,да се подиграва и присмива над чуждото нещастие и да гледа сеир отстрани.....
Така,че по-кротко с квалификациите,щото аз пък от българин хубаво не съм видял,ама виж,за чужденец ,не мога да кажа лошо,помагали са ми,когато съм имал нужда.....

до боцмана 13
14.
wallis
22.04.2023 19:47:14
12
26
След гнусните руснаци, сега и гнусните украинци. Дано дочакаме някой да ги прогони всичките, да си ходят кой от къде е
13.
Боцмана
22.04.2023 19:28:46
23
47
Това е най-мръсната сган след поляците!!! Нагли, безочливи и неблагодарни! Европа вече им сърба попарата много сериозно. Естествено всички официални източници мълчат като мушнати гайди!! Искам всички непълнолетни дебилчета под мен да запомнят думите на Боцмана- скоро ще ревем като боги от тези мърши!!
12.
Добре са дошли
22.04.2023 19:12:20
16
18
Да заповядат.
11.
До 4
22.04.2023 19:04:57
3
2
:D Няма смисъл. Разбираш ли... Разбираш. :)
10.
И КАК РАЗБРА
22.04.2023 19:01:56
11
20
,че съм жена бе отворен.......????
И между другото навън всички чужденци се поддържат,без значение дали са поляци,украинци,чехи...и за каквито там нации се сетиш,само наш Ганьо ,като има някаква неразбория или скандал(имам предвид на работното място) се скатава и гледа сеир.....
....Вярно е не всички сме такива,но заради някакви боклуци,всички ни слагат под един знаменател.....
Навремето България беше изрисувана като кенеф на картата на Европа,а не Полша,Унгария или Франция...примерно....
Ти си прави сметката що за хора сме.......


до 8
9.
ХанкоБрат
22.04.2023 19:01:03
16
22
Значи в Варна.....една украинка ми направи оная работа като манивела на Москвич!)-добри са!
8.
До 7
22.04.2023 18:38:31
19
4
Ама ти българка ли си... знаеш ли, кои, не се поддържат, само от твойта етническа група, само в едно се онаследяват... генно...!?
7.
до 6
22.04.2023 18:13:48
8
33
Ми и те си мислят същото за нас бе кака......
Щото пък ние българите сме много стока,хеле пък между съседи.....
Те поне се обособяват в групи и се поддържат (и не само те) докато българите сме....оле..мале....
6.
Жината с мръсните крака
22.04.2023 18:03:48
16
22
Тези са големи егоисти и в Пловдив се усамотяват в своите групи, неприятни хора..!
5.
Наяден
22.04.2023 17:51:00
3
46
Гладен брокер продажби сънува
4.
до 1
22.04.2023 17:16:23
35
44
много мразя неграмотници да ръсят акъл. Пич, купи си едно букварче и започни да учиш български, пък Путин не го мисли. Той си знае.
3.
българин
22.04.2023 17:12:36
21
58
лошо няма. руснаци, украинци... тамън ще ни оправят генофонда, че много взехме да почерняваме. славяни, християни... винаги са добре дошли.
2.
Хаха
22.04.2023 17:10:51
3
58
Хаха , познати брокери изреваха че няма никакви сделки в Бургас. Купувачите стискали парите като умрял свещ
1.
UK
22.04.2023 17:05:09
50
9
Satowa PUTIN ste pregasi i nas
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата На Председателски съвет не се постигнало съгласие за почитане на жертвите Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Зад бившата кандидатка за столичен кмет стоят същите хора, които бяха и зад Елена Йончева – Пеевски и Борисов, каза Калоян Методиев Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Дават ги на калпак и никой не знае дали тези пенсионери, които са на минимална пенсия, нямат други доходи, призна Иванка Шалапатова Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово Този социален проблем засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори