×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Помните ли нощния патрул през соца в Созопол


Помните ли нощния патрул през соца в Созопол
Созопол през 80-те години е едно страхотно място, където милицията внася ред
22 Април 2023, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Синковци на важни партийци "уволняват" милиционерите, тийнейджъри бягат от общежитието на олимпийските надежди, спипват ги и...

Интересен материал от списание "Общество и право", публикуван през септември 198 година. Авторът е проследил работата на нощния патрул:

 

Созопол в средата на лятото това са подробности без значение.

 

Ето какво се случи в следващите няколко минути на същия ден — събота, втори август: момче, турист от ГДР се върна от вечеря — грижата за прехраната му бяха поели служителите от управлението, тъй като сутринта, докато се къпело, изчезнал всичкият му багаж: от Бургас съобщиха по телефона да посрещнат четиригодишния Петьо — решил, без да се обади никому, да се поразходи с автобус до окръжния град, а родителите разбраха за пътешествието на малкия созополчанин едва когато им го предадоха; от улица „Каваци“ се оплакаха, че няколко нощи вече не могат да спят — курортисти празнували началото на отпуската си шумно и невъздържано: на баща, изпратил рано сутринта осемнадесетгодишния си син сам на море, трябваше да съобщят, че момчето се е удавило; на майка, с вид на човек неспал поне три нощи, ще помогнат да намери дъщеря си, която от седмица живеела със свой съученик на палатка… Вторник, пети август, девет часът – оживлението ще усети още на стълбите на управлението всеки малко по-наблюдателен: задържан е крадецът, който беше изтръгнал радиокасетофоните на няколко леки автомобила.

До обяд бяха разкрити извършителите на още няколко кражби.

В 21.00 часа по нищо не личеше, че денят преваля. Тази нощ съм включена в дежурния екип. В 22.00 часа потегляме. Първо към заведенията около плажа на новия град. Управителите не са забелязали нищо обезпокоително. По радиотелефона ни изпращат на адрес: „Морска олимпийска база“.

В стаята на една от служителките (по-точно на балкона) са намерили четири момчета — естествено нерегистрирани. Тримата бяха успели да изчезнат. Четвъртият се опита да излъже, че са пристигнали току- що, изчерви се и си призна, че са тук от неделя.

Отново сме пред дискотеката на плажа — невралгичния пункт в този час. Момче, щом ни забеляза, побърза да свали якето си — „колегите“ веднага се досетиха за причината — беше обсипано със значки, чиито античовешки символи то и не знаеше.

На помощ се притече приятелят му без документи: „Нима не знаете кой е баща ми! — попита. — Той е…“ Последваха титлата, името, служебното положение. (Впрочем точно с такова поведение дежурните, а и всички служители от Районното управление в Созопол, са свикнали. Всеки от тях с часове може да разказва подобни случки: момчета с едва наболи мустачки редовно ги „наказват“, „изселват“, „уволняват“. Само че на мен не ми е смешно. Не защото е възможно някоя от заканите да се изпълни. А защото доста младежи смятат, че татковците им ще ги измъкнат от всяка ситуация и ще накажат този, който си е позволил да им посочи правия път. Което пък значи, че поне някои татковци са го правили.)

Срещу нас странно подскача Москвич, разминаваме се, не спира при подадения знак, не угасват и дългите светлини. Оказва се, че шофьорът е с едномесечен стаж и по стечение на обстоятелствата се е наложило да закара пияния собственик и автомобила му до дома. Следващият шофьор, когото изпробвахме с уреда за проверка на алкохол, с дъха си щеше да изкърти стрелката. Самоуверено, а после почти разплакано, обеща на дежурните какво ли не само и само да не му вземат книжката. (Той ще се размине с глобата — чужденец е. По-тежкото наказание очаква приятеля му — собственика на автомобила, защото му е разрешил да кормува.)

Към 1.30 ч. градът утихна. Поне на пръв поглед. Намерихме тримата бегълци от общежитието; обиколихме парка; събуждахме заспалите безквартирни, за да им кажем да пазят багажа си; на младо момиче напомнихме, че не е съвсем безопасно да прекара нощта на уличната пейка; няколко пъти обходихме районите, които не са определени за къмпинги, но са се превърнали в такива по липса на места в редовните къмпинги.

За да шофираш в стария Созопол, се изисква умение поне на майстор на спорта. Не само защото улиците са тесни, а и защото са претъпкани от безразборно и необмислено паркирани леки автомобили — не помагат нито знакът „Влизането забранено“, нито глобите. (Някои шофьори са склонни да ги плащат през ден.)

Пазарчето между новия и стария град започна да се пробужда. Майстор на дървени лъжици беше отворил „работилницата“ си — седнал на тротоара, постлал найлон, за да не падне и стърготина на земята, съсредоточено дялкаше. От една хасковска лада започнаха да стоварват пъпеши — беше се огънала от тежестта им. На площада в новия град миньорите чакаха автобус.

За първи път видях старшините ядосани — точно срещу работниците в чешмичка за пиене на вода момче беше потопило крака си, а на кротката забележка отговори, че ще се мие, където си поиска — дошло е да си почине и нищо друго не го интересува.

Последната ни задача е да проверим дали в една къща (с вид на хотел) има нерегистрирани летовници. (Такива проверки се правят непрекъснато и въпреки многото събрания с хазяите, въпреки глобите и разгласяването на простъпките им нарушенията продължават.) Докато чаках края на работното ни време, минути слея като стрелката показа шест часа, радиостанцията се обади: морето е изхвърлило удавник. Беше в друг град.

Нямате късмет — посрещна ни дежурният в управлението. — Това беше най-спокойната нощ от началото на сезона. От това репортаж не става.

В следващите дни прекарвах часове наред сред тези, които пазят реда и спокойствието на иначе малкия, но сега набъбнал до пръсване южен град не само, за да търся интересното, а и защото трябваше дълго да чакам служителите на управлението да се освободят за разговор, после — за да продължим разговорите: буквално по средата на доста изречения се налагаше да прибирам тефтера си в очакване на по-спокойни минути.

И най-младият, и най-възрастният служител в управлението са с една и съща фамилия — Димитров. Единият е дошъл тук в края на учебната година и е започнал созополската си кариера с разкриването на странна кражба — от лятното кино изчезнал цял филм. „Интуицията ли ми помогна, късметът ли, но веднага се досетих, че това не е работа на професионалист, а на някое от момчетата, които искат да гледат кино през оградата, пък разпоредителите ги гонят. Така и излезе — момчето си отмъстило. Един филм е скъпо нещо и ако се постъпи формално, това би „осигурило“ на момчето присъда. Но какви работници ще сме, ако съдим само по цифровите показатели.“

Подполковник Димитров е старшият районен инспектор на Созопол. От деветнайсет години е тук. Според него основните проблеми на града са два: няма паркинги — така хем се задръстват улиците, хем колите, оставени на шосетата, стават лесна плячка. Но и нещо друго го смущава — тази година срещу къмпингите „Златна рибка“ и „Градина“ горското стопанство изградило два паркинга с достатъчно места и почти символично заплащане — 40 стотинки на ден.

Шофьорите обаче предпочитат да паркират навсякъде другаде, но не и там. „Ходим, предупреждаваме ги, че ще ги глобим, глобяваме ги, обясняваме им, че могат да им откраднат багажа. Моя си е колата — казват, — мой си е багажът. Естествено, когато се случи нещо, тонът им се променя.“

Вторият проблем? Свързан е — бих казала — с едно недомислие: всички брави, които се продават, са с обикновени ключове, и то такива, че тръгнеш ли, можеш с един ключ да отключиш поне сто врати. „Добърденковци“ — така тук наричат онези, които ходят по къщите, поздравяват и когато се убедят, че няма никой, влизат в която стая си поискат и вземат каквото си харесат. (Или каквото има — от дънки, блузки и цигари до фотоапарати и касетофони.)

От управлението предлагат различни начини да се реши този въпрос — от намеса във „вътрешни-те“ работи на предприятията, произвеждащи дограма, до завишаване на наема на хазяите, които са осигурили заключващи се стаи. Правят го не само за да намалят своята работа. А защото повечето от тези, които са извършили кражби, са го направили за пръв път, „без да искат“, т. е. — видели неохранявана вещ и я взели, повечето са седемнайсет- осемнайсет-деветнайсет годишни и ако не бяха изкушени, надали щяха да посегнат.

Има още една причина за посягането — напоследък много родители пускат синовете и дъщерите си сами на море; шестнайсет-седемнайсет годишните младежи не са свикнали да разпределят разходите си, за няколко дни свършват парите, не им се прибира у дома и започват да търсят начин да останат по-дълго. А начинът, както стана ясно, просто им избожда очите.

Проблеми създават и младежите, които идват с ненужното много (и неспечелени от тях) пари. Както е известно, такива пари се харчат лесно, в Созопол — предимно за алкохол, а алкохолът, знаем, е лош съветник. Някои момичета, най-вече чужденки, с по-свободното си държание създават погрешни илюзии у някои момчета, предимно нашенци, от което впоследствие възникват неприятности. Не са малко трудностите и на стопанския фронт — многото сезонни заведения дават работа на много пришълци, а целта не на всички е да осигурят приятна почив-ка и калорична храна за почиващите — само една проверка в един ресторант показала, че за един обед е вложено за 240 лева по-малко месо от отчетеното и необходимото.

Възможностите да се създават излишъци са много – много обекти са на чекмедже, а и гражданите рядко се оплакват, дори когато видят, че са измамени. Като че ли свикнаха или пък не искат с дреболии да развалят отпускарското си настроение.

Миналата година са преживели разочарование – млад готвач, перспективен, който се чудели как да задържат в града, за който само хубаво се говорело, заловили с две коли консерви, естествено — икономисани от почиващите. С началника на РУ на МВР в Созопол Георги Филев се разбрахме, че няма да говорим за проблемите на служителите — много са, ще ги решават.

Доволен е, че има силно попълнение от съвсем млади и амбициозни кадри, които бързо навлезли в работата. Аз не пропуснах да му кажа, че през деня трудно разпознах старшините, с които бях дежурила цяла нощ, от тримата нарушители на реда, които бяха извикани за разговор. (Бяхме ги заловили да ядат дини от чужд бостан и да целят с тях шосето.)

Опитах се да се поставя на мястото на нарушителите — с тях разговаряха (думата е точна), а не ги поучаваха, техни връстници. Каква е близката цел на началника? Да се създаде в Созопол традиция за ред. Което означава да изчезне предварителната нагласа, с която идват доста от летовниците — да свикнат, че има разлика между свободното държание и хулиганското нарушаване на реда и спокойствието

. За успех смята и добре подбраните екипажи за патрулна служба — направили са анкета кой с кого най-добре би работил и засега няма изненади. Би искал и родителите, когато го уведомяват за нарушенията, извършени от децата им, първо да се замислят и да се опитат с общи усилия да убедят подрастващите, че не всичко, което искаме, е разрешено, а не да започват с обвинения към тези, които са ги задържали. И да оневиняват виновните.

Но последното не зависи само от него и от останалите служители. Викат го. Пожеланието ми на сбогуване: до края на лятото, а и през следващото, всички нощи и дни поне да са като тези, за които журналистите казват – нямахме късмет, не се случи нищо интересно.

Източник: Socbg.com

 

 
11
Коментара по темата
11.
спас
23.04.2023 17:46:42
0
1
Помните ли патрулните милиционери по онова време?
10.
хихи
23.04.2023 10:35:55
0
7
"публикуван през септември 198 година"
----
На какъв език е публикуван?
9.
Чичо леля
23.04.2023 10:20:23
0
13
Даже самата стилистика на текста носи усещане за яснота и чисто предадена информация, такъв текст е написан за да информира ,нещо което е много далеч от това с което се занимава днешната журналистика
Сравнете с която и да е статия на флегманите за някой хванат на пътя или за някой заловен дилър и да усетите разликата
8.
До 7
23.04.2023 09:50:32
3
8
:D Миличките... Много им се споделя къде, как и какво са правили... Все едно някой го интересува! Как да им обясниш, че това е нещо друго... Той прирастът им показва резултата, ама с глава се мисли... Не с вечна младост! Важното е да трошат пенсиите сега.
7.
Ученик
23.04.2023 09:40:26
8
15
На ученическия лагер за пръв път правихме оргия, бях на 15г. С 3 съученички и 2 от по-долен клас и една сервитьорка на 25г.тъпото беше, че само каката се срамуваше ама я навихме.
6.
заобиколният пряк път
23.04.2023 08:58:06
13
6
Созопол ще стане след години перлата на България
5.
Хан Курбан
23.04.2023 07:37:18
2
26
В Созопл нАма морАци, СиЦки са капитани!
4.
Ujs
23.04.2023 00:26:42
2
43
Помня от това лято дилъри, проституки, кифли и разглезени меки китки.
3.
Аз
22.04.2023 23:27:57
2
40
Също помня, как в хотелите мъж и жена не можеха да спят в една стая ако не са съпрузи! Ако изобщо можеха да намерят хотел в Созопол, където приемаха обикновени българи! За тях бяха вмирисаните квартири на бабите, които чакаха по автобусните спирки с картончета свободни стаи!
2.
Не, 198 г. не помня
22.04.2023 23:10:26
5
14
Не. Но паметникът на Бузлуджа е отворен за посетители. Приятна разходка.
1.
Тромбоцит Гранулоцитов
22.04.2023 22:19:36
11
35
Созопол си е Созопол!
Класика в жанра!
Романтика, добра инфраструктура и сравнително близко като разстояние до най-добрия град за живеене с двупосочна пътна артерия.
Оправни са но с покритие (за разлика от нашите сиПриморчански бекове и селяндури)щото са с жилка-средиземноморска,нахакани и можещи!
Не е като у наше весело село Кюприя... малко по на юг,гъмнажо от местен едър рогат добитък с Бродиловска жилка, странджански манталитет и най вече селски характер!
Винаги съм харесвал Созопол.....
Чувай Боже и закриляй!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разбра се коя е богатата дама, която се самоуби на АМ "Струма" Разбра се коя е богатата дама, която се самоуби на АМ "Струма" Жената с инициали А.З. спряла внезапно джипа си, слязла от него, качила се на парапета на виадукта и полетяла Унищожителен доклад от Брюксел за България, може да загубим милиарди Унищожителен доклад от Брюксел за България, може да загубим милиарди Зякъсняваме фатално с ПВУ Почина легендарен българин Почина легендарен българин Погребението ще се състои на 21 юни от 11 часа в Траурен парк на с. Златитрап Уникален дворец на 2 хил. години отваря врати в България Уникален дворец на 2 хил. години отваря врати в България "Армира" е призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи Ледникът на Страшния съд - може би най-големият риск за Земята от години насам Ледникът на Страшния съд - може би най-големият риск за Земята от години насам Ако той се разтопи изведнъж или започне да се топи бързо, ще се изправим пред катастрофално покачване на нивото на Световния океан Могат ли бургазлии да се справят със задача от матурите за седмокласници Могат ли бургазлии да се справят със задача от матурите за седмокласници Вижте нашия социален експеримент Извънредно! Арестуваха кмет Извънредно! Арестуваха кмет Този път е бил закопчан, защото е продал камината за отопление на пенсионерския клуб във Войнягово Световната клубна звезда HVMZA открива с грандиозно музикално шоу Bedroom beach Световната клубна звезда HVMZA открива с грандиозно музикално шоу Bedroom beach Вече официално са обявени и най-очакваните събития за Лято 2024, вижте част от тях На Черешова задушница използвайте удобния градски транспорт на Бургас На Черешова задушница използвайте удобния градски транспорт на Бургас На всички, които в този ден искат да почетат паметта на починали роднини и близки напомняме, че могат да се придвижат до гробищния парк с помощта на градския транспорт Може да се запишете в новото издание на лятната академия по рисуване Може да се запишете в новото издание на лятната академия по рисуване Това издание се посвещава на 100-годишнината от рождението на големия бургаски художник Георги Баев
Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет Не сте предполагали какви чудеса върши ябълковият оцет При някои хора такава болка се появява след дълъг работен ден и изчезва след добра почивка Човек лежи на платното и не мърда, вижте повече за кошмара на АМ "Тракия" Човек лежи на платното и не мърда, вижте повече за кошмара на АМ "Тракия" Мотористът лежеше на платното и не мърдаше, твърди очевидец Румъния се въоражава, изгражда военновъздушна база за 2,5 млрд.евро на Черно море Румъния се въоражава, изгражда военновъздушна база за 2,5 млрд.евро на Черно море Командирът на базата полковник Николае Крету каза, че Румъния е решила да подобри капацитета на базата Михаил Когълничану след руската инвазия в Грузия през 2008 г. и анексирането на Крим през 2014 г. Забраниха на тази плеймейтка да говори, защото... Забраниха на тази плеймейтка да говори, защото... Съдията дори ми се скара, че съм качила видеото с нападението в инстаграм“, оплака се красавицата  Това са верните отговори на матурата Това са верните отговори на матурата Във втория модул на изпита седмокласниците трябваше са направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа "Изборът" на Кристин Димитрова Ужас край любим турски курорт! Избухна огромен пожар Ужас край любим турски курорт! Избухна огромен пожар Пламъците вече са унищожили площ от 575 хектара, съобщи министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ Този автокрадец трябва да гние зад решетките, вижте бруталния разказ на една от жертвите му Този автокрадец трябва да гние зад решетките, вижте бруталния разказ на една от жертвите му Марио Илиев бе арестуван в Пловдив
Проф. Владимир ЧУКОВ, анализатор Проф. Владимир ЧУКОВ, анализатор Да си разменим загубени територии с Гърция - ние с излаз на Бяло море, те на Черно

Виц на деня Виц на деня Интервю:
- Умеете ли да работите добре в екип?
- Не.
- Вълк-единак, значи?
- Не, аз и сам не работя добре.
Виц на деня Виц на деня В полицията:
- Къде ви бяха парите?
- Тук в сутиена!
- А защо не му попречихте?
- Ами мислех, че е с добри намерения...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да не изневерява мъжът, жената трябва да се променя. А за да не изневерява жената, мъжът не трябва да се променя.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори