×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма да влизам в политиката, искам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да отидат в затвора, каза Иван Гешев


Няма да влизам в политиката, искам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да отидат в затвора, каза Иван Гешев
Пеевски е точно толкова недосегаем, колкото аз, вие или Прокопиев, отсече главният прокурор
22 Април 2023, Събота, 14:04 ч.
Автор: Флагман

Цветан Василев плати 350 хил. долара на американски лобисти, прави оперативки в Белград с онези от Nexo, убеден е обвинител №1

"Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се случи. За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го владея. Не покривам стандартите на българската политика, ако въобще има стандарти в момента. Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. Ще бъда търпелив. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля." Това заяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев. 

Според него в момента се намираме в икономическа и социална криза, а безпрецедентно след 1989 г. и в конституционна такава, с непопълнени състави на над 80 органа.

"В тази ситуация да искаш да дестабилизираш една от малкото стабилни институции, която е последната преграда пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш определен човек, каквото определено е целта на някои "проектозакони", означава, че нещо не е наред. Нещо седи зад това, което не е интересът на хората и на България. Надявам се да не е финансов ресурс.", смята обвинител №1.

"Не може обяснението да е само некомпетентност. С тези проектозакони искрено се забавляват студенти втори-трети курс. Нивото на компетентност е изключително ниско", посочи той относно проектозаконите, с които се заявява провеждането на съдебната реформа. За проекта на закон, с който се цели по-голям контрол върху дейността на главния прокурор", каза още Иван Гешев.

Според него въпросният закон не е за отчетност, а да се "овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт, а разпоредбите противоречали на Конституцията. 

"Това не е реформа. Това е разруха и съсипване на една от малкото институции, която защитава гражданите.", категоричен е Иван Гешев.

Главният прокурор смята, че този закон ще се приема, но смята, че за да го направят депутатите, трябва да имат "елементарна юридическа грамотност и базова компетентност", а част от тях нямали.

Гешев потвърди, че ако законодателството за главния прокурор се приеме в този му вид, той ще се обърне към Конституционния съд, но смята, че ще се опитат преди произнасянето му да развият някакво наказателно дело срещу него. Той изрази съмнения, че "зад всичко това стои нещо нелегитимно" и добави, че е "смешно да се занимаваме с една личност, при положение, че държавата се намира на това дередже".

Вместо да решава проблемите на хората, политическата класа "решава проблемите може би на олигархията, на организираната престъпност", допълни главният прокурор и описа като "цивилизационен сблъсък" срещите си с някои от народните представители.

Запитан кои са олигарсите, които искат отстраняването му, главният прокурор коментира:

"Тези хора бъркат прокуратурата с главния прокурор. Те си мислят, че още е 1990-91 г. Нито ще си решат делата, нито ще им приключат проблемите с правосъдието, ако не съм главен прокурор. Зад тези атаки – 350 000 долара г-н Цветан Василев на американски лобисти. Приятел с Малофеев, приятел с Малинов, акционер в неговата банка е била руската ВТБ, която е със санкции от САЩ и ЕС. Няма да се учудя да си направят и оперативка в Белград тези от NEXO, лицето, което вие, журналистите сочите като Къро и кой ли още не. Просто прокуратурата в последните 3 години извърши неща, които никога не са вършени. Вие предполагали ли сте, че Васил Божков ще се крие в Дубай? Никой български гражданин не е предполагал, че Цветан Василев ще се крие в Белград – човек, който може би командваше държавата."

"Пеевски е точно толкова недосегаем, колкото аз, вие или Прокопиев. Въпросът е защо НАП, МВР, ДАНС казват, че проблем няма? Никоя правна система в Европа не работи по следния начин – някой решава, че вие сте лош, посочва ви с пръст, вас ви арестуват и евентуално тричленка ви разстрелва до стената, както е било след 1917 г. Това не е демокрация, това не е върховенство на закона", каза още главният прокурор.

По думите му проблемът на България е, че ние искаме правилата да важат за другите.

Гешев постави въпроса защо Народното събрание не променя и не осъвременява наказателните закони, за да бъде по-ефективно наказателното правораздаване, защото Наказателният кодекс е от 1968 г., и изрази предположение, че не е заради некомпетентност.

"Според мен нарочно. Преди си мислех, че е от некадърност. Това е нарочно, защото в един момент проблемът може да спре до тях, да се опре до тях."

Относно емблематичните случаи с кюлчетата и т.нар. Мата Хари, Иван Гешев уточни, че "правилният термин е снимки на кюлчета, които могат да бъдат кюлчета" и съобщи, че едното от двете разследвания върви към своя финал.

"Мата Хари? Известна шпионка от Първата световна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е много интересен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари? В случая историята. Могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат съответните разследвания."

По темата с имунитета на Радостин Василев главният прокурор обясни, че той се иска в този момент, защото сега са събрани доказателства. Според Гешев твърдението за репресия от страна на главния прокурор е  "модерно" и "тренд на българската политическа класа".

На въпрос за Кирил Петков и декларацията му за двойното гражданство с невярно съдържание Гешев увери, че няма двойни стандарти.

Иван Гешев нарече още "бомба със закъснител" ситуацията в ромските квартали, определи жителите им като "изоставени хора, които държавата използва само по време на избори" и прогнозира, че тази сегрегация "в един момент може да взриви държавата".


В категории: Политика


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 2
19
Коментара по темата
19.
satiricon
22.04.2023 22:46:26
0
0
може да успее в тик ток. Първи клип получава анонимен сигнал че тошо куката го е поръчал на чеченеца .
18.
Хахахах
22.04.2023 20:05:45
0
0
Кой ли не говореше,че трябвало разни хора да са по затворите- и Бойко, и Киро, Хр.Иванов, и Слави, и Радев, сега и Гешев... Ама като гледам, един няма вътре. И как тъй?!
17.
Ванко хибридката
22.04.2023 19:29:55
0
1
Та ева в хибридката милиционерска
16.
Watch tower
22.04.2023 18:06:09
2
5
Голямо наблюдение пада в тази прокуратура (според Гешев) ! Наблюдаващите прокурори наблюдават, наблюдават, наблюдават......и накрая като патицата от вица. Много вицове знае Гешев, повече отколкото членове и параграфи от НК и НПК. Само не съм сигурен дали знае каква е разликата между двете книжлета?! Ама тя Сийка затова е там, да му казва.
15.
Иска ми се
22.04.2023 17:53:54
2
12
Гешев да е далеч по-решителен, ефективен; иска
ми се вече да бе повдигнал обвинения за газа и "Джемкорп" на Кири и
Асен, на Лена - за секретните документи от "Турски поток", на Бойко
Рашков - за имотите и "Градинаря", на Копринков и Узунов - за "пътя на
копринката". Иска ми се да не бе амнистирал нарушителя на Конституцията
Кирил Петков, който фалшифицира декларацията си за българско
гражданство, но въпреки всичко Гешев бе единствената институционална преграда пред
развихрилия се неосталинизъм по време на служебните кабинети на Радев и
правителството на "Промяната". Какъв парадокс - прокуратурата последна
крепост на демокрацията! И това доживяхме в изкористения български модел на "преход" от развит социализъм в недоразвит капитализъм!
14.
Поздравления за Гешев
22.04.2023 17:15:27
6
19
Някой някъде си е помислил, че тези хора стават да променят страната ни. Да, промениха я, но към толкова голям провал, че на следващите избори друг ще е втора политическа сила. Да се чуди човек на кого вдигат топката ПП?! Такава катастрофална загуба на възможности е смущаваща на фона на инвестициите в тях. Арестуването на Борисов беше витаминозен бустер за ГЕРБ! Много хора ме убеждават, че ПП ще са новите леви, наместо БСП-то и пр. Намирам, че са просто разлагаща се формация. Която не знае как да овладее електоралното внимание. Освен с лъжи. Вярно хората бавно разбират, че са унизително излъгани. Но разбират.
13.
Тук важното е кое ще надделее
22.04.2023 17:13:04
4
14
Дали нормалните християнски ценности на десницата -ГЕРБ/СДС, или либерастията и джендъризма на новата ляволиберастия ПП/ДБ!
Победа на ПП/ДБ ще донесе Родител 1 и Родител 2, съответно и гейска поквара на децата от най-крехка възраст!
12.
До тролМанафаОтГерб
22.04.2023 17:08:20
19
50
Спри да тролиш на работното си място, че ще те уволня. Не ти ли стига заплатата гейберастчо?
11.
салама
22.04.2023 16:56:55
53
27
Давай Гешев ,
народа е с теб!
10.
Гешев пази ПП/ДБ
22.04.2023 16:53:40
58
26
Прокуратурата излезе с информация и уточни в кои лаборатории са проверявани снимките. И в експертизите пишеше, че са фалшиви. Друг въпрос е дали и как са ги проверявали.
До тук с твърденията ти от типа "Рашков каза, но не доказа".
Малко факти - За сметка на това се доказа, че парапет няма! Тъпото чисто и просто бърка под полата на Лена!
Асенка си призна официално, че не е осъден, но е сключил извънсъдебно споразумение.
ПП спряха руската газ, но продължиха да я доставят през посредници.
ПП щяха да строят завод за електромобили, мостове над Дунав, тунели под Шипка... Къде са? Къде са чуждите инвестиции??? НЯМА ГИ!
И не са те за бой.... Гешев трябваше да повдигне обвинение на Тъпото заради декларацията, ама мълчи... Задържа и делата за газта и как са нарушавани процедурите по доставките.
9.
Драг кралицата Marinero е ППедал
22.04.2023 16:51:40
43
30
Хората се убедиха в това, че „промяната“ носи със себе си само разруха!
Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията.
От ПП искам да си кажат за „Джемкорп“.
Драг кралици на промяната, финансират дружките на Асен педала, чрез гаджето му "Аз съм Наско"!Надрусеняци, долни амбреажи, вън от моята Родина, бегом при офшорките, където скатахте награбеното за 360 дни!Как така Бойко Рашков не се явява на разпит по дело, което той инициира.
8.
8888
22.04.2023 15:51:49
34
11
като знаеш че политиците лъжат народа що не вкара най лъжливите ( Бойко Пеевски) ти си същия като тях
7.
До 6
22.04.2023 15:49:34
23
9
Той "квотният принцип" е от едни и същи хора избрани от едни и същи хора. Цитат :"ти си го избра" ако помниш!
6.
До 4
22.04.2023 15:02:43
14
35
Маринеро ли си, мариачи ли се... Но на всяка манджа си подправка... ! Типично за българина, който разбира от геополитика, конституция, футбол, автомобили, имунология, вирусология,... Абе от всичко.. ! Аз понеже много не разбирам от много неща, или питам разбиращи професионалисти, или търся информация! И според конституцията е записано как се избира гл прокурор, какъв е мандата, кой може да го контролира и как! Освен това е записано, че има квотен принцип в избор на ВКС, ВАС и др. А конституция може да се суспендира само от ВНС! По отношение на магнитски: трудно ми е да ме впечатли някакъв списък от държава, която десителетия не може да се пребори с расизъм, свободна продажба на оръжия и постоянни стрелби в училища, църкви, и тн! Хайде хубав ден!
5.
Прокурор поръчка
22.04.2023 14:53:51
32
15
Аз пък например ми е много хубаво в софийската прокуратура, прякорът ми е прокурор поръчка. Уреждам всякакви скалъпени обвинения. За приемане на поръчка за скалъпено и ефективно обвинение, моля дайте си поръчката в ресторант осемте джуджета, оп пардон деветте джуджета сме вече. След взетата поръчка се заплаща на момента в брой, кеш или на ръка. Благодаря и заповядайте отново.
4.
Marinero
22.04.2023 14:21:56
45
45
Аз пък се надявам да те намагнитят и уволнят предсрочно и дисциплинарно, та после да не взимаш и държавна пенсия.
3.
Неправилно зададени цели
22.04.2023 14:18:31
38
41
"... и да дочакам определени хора да отидат в затвора"
---
Не трябва да чакаш определени хора да влязат в затвора, а да правиш всичко възможно всички престъпници да получат заслужено наказание. Това включва и някои, които не ти се иска да влизат в затвора
2.
Айде със здраве
22.04.2023 14:17:06
39
48
И аз силно се надявам тримката с пеевски и борисов да си правите компания в центрялният софийски.
1.
Дааа
22.04.2023 14:14:35
44
49
Ти да не дочакаш, заедно с еднокнижника да се видите с бай Ставри.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори