×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шмигал зове за изтребители F-16, а US генерал заговори за край на война в Украйна


Шмигал зове за изтребители F-16, а US генерал заговори за край на война в Украйна
Добри новини за Украйна от Вашингтон. Премиерът Денис Шмихал коментира, че съюзниците ще подкрепят страната му до пълна победа във войната с Русия
13 Април 2023, Четвъртък, 07:16 ч.
Автор: Флагман.Бг, снимка: УНiАН

 Международни партньори ще предоставят $115 млрд. на Киев 

Украинският премиер Денис Шмихал поиска от САЩ изтребители F-16, съобщава агенция УНiАН.

Вчера той се срещна с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Пентагона, за да обсъдят подкрепата на Вашингтон за Киев, отбелязва украинската информационна агенция. Двамата обсъдиха възможностите за подпомагане на противовъздушната отбрана и артилерията, както и за обучение на украински военнослужещи, разкри говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър .

Шмихал потвърди, че страната му се нуждае от изтребители F-15 и F-16 и от ракети с по-голям обсег.

„Ние ще спечелим тази война, но за да постигнем това по-бързо и с по-малко загуби, Украйна се нуждае от интензивна военна подкрепа“, обяви Шмихал.

Според CNN Остин не е коментирал конкретни искания, но е обещал да разшири производството на военно оборудване в САЩ за Украйна.

Ние ще продължим да инвестираме в нашата собствена отбранителна индустриална база, изтъкна той.

Говорителят на командването на Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат пък каза, че сънародниците му ще могат много бързо да освободят окупираните територии с помощта на западната бойна авиация.

По-късно Денис Шмихал разкри, че международните партньори ще предоставят на Украйна 115 милиарда долара дългосрочна финансова помощ.

След участие в кръгла маса на министерско ниво в подкрепа на Украйна в Световната банка, премиерът каза, че мобилизирането на ресурси за възстановяването на бившата съветска република е една от основните теми на работното му посещение във Вашингтон.

„Международните партньори ще осигурят на Украйна 115 милиарда долара дългосрочна подкрепа. Това не само ще осигури финансовата ни стабилност, но и ще изпрати ясен сигнал на Русия, че съюзниците на Украйна ще ни подкрепят толкова дълго, колкото е необходимо. До пълна победа“, подчерта той.

Вчера стана известно, че Световната банка ще предостави на Украйна 200 милиона долара под формата на безвъзмездна помощ. Тези пари ще насочат възстановяването на енергийната инфраструктура на страната.

Ген. Бен Ходжис очаква край на Русия във войната в Украйна, ако съюзниците дадат на властите в Киев оръжието, което им е нужно

Междувременно бившият командващ американските сили в Европа генералът в оставка Бен Ходжис коментира, че войната в Украйна може да приключи до края на 2023 г. За целта обаче САЩ и другите западни страни трябва да вземат политическо решение и да осигурят на Украйна всичко необходимо за победа.

„Тя може да бъде извоювана още през тази година. Това до голяма степен зависи от САЩ и някои други западни страни, които твърдо заявят желанието Украйна най-накрая да спечели войната. И ако вземем политическо решение, тогава войната ще приключи преди края на година, защото ще осигурим на Украйна всичко необходимо. Няма да има повече извинения, полумерки. И аз вярвам в това", каза Ходжис.

 

Руският опозиционен политик Генадий Гудков пък е сигурен, че руската армия няма да устои на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. Той също очаква край на войната още през 2023 г.

Ветеранът от руско-украинската война, майорът от въоръжените сили на Украйна Алексей Гетман обаче не споделя това мнение. Според него военните действия ще продължат и през 2024 г.

В публикуваните в Интернет предполагаеми американски поверителни документи пише, че общо до 354 хиляди руски и украински войници са били убити или ранени от началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари миналата година. Според тях Съединените щати очакват конфликтът да не приключи тази година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Документите приличат на тайна американска оценка на хода на войната и съдържат също разузнавателни данни за съюзници. Ако тяхната достоверност бъде доказана, те предлагат рядка възможност да се разбере какво смятат във Вашингтон за най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път автентичността на документите, и припомня, че тя е била поставена под въпрос от някои държави, включително Украйна и Русия. Представители на администрацията на американския президент Джо Байдън заявиха, че съдържанието на някои от изтеклите документи, както изглежда, е било променено.

Според оценка от 23 февруари Русия вероятно няма да успее да превземе Донбас и конфликтът ще остане в задънена улица тази година. Руската "кампания на изтощение" е намалила нейната човешки ресурс и запаси от боеприпаси до равнища, при които е възможно, освен ако не се стигне до неочаквано възстановяване, военните части на страната да бъдат изтощени и тя да не успее да постигне целите си. В резултат войната ще се проточи и след 2023 г., пише в оценката.

По данни на американското военно разузнаване руските загуби са между 189 500 и 223 000 души. От тях убитите в бойни действия са 35-43 хиляди, а ранените - 154-180 хиляди.

Що се отнася до Украйна, нейните загуби възлизат на общо 124 500 - 131 000 човека. Между 15 500 и 17 500 от тях са били убити в бойни действия, а от 109 000 до 113 500 са ранените.

Тези числа са около 10 пъти по-големи от военните загуби, признати официално и от двете страни в конфликта. Никоя от тях не дава актуални данни за своите жертви, отбелязва Ройтерс.

Документите показват, че Русия е понесла по-големи загуби в някои видове военна техника, а Украйна е запазила повече танкове и БТР-и на театъра на бойните действия.

Според американската Агенция за военно разузнаване Русия е загубила 2048 танка и 3900 БТР-а, докато Украйна е изгубила 468 танка и 1020 БТР-а

Русия разполага с надмощие над Украйна в бойните самолети и противовъздушната отбрана, според изтеклите документи.

Ройтерс не разполага с възможност да провери тези данни, които се различават от официалната информация, изнесена от Русия.

 

Американските документи показват също безпокойството на Вашингтон от украинските удари навътре в руска територия и дори потенциално срещу Москва, поради отражението, което биха имали подобни атаки върху позицията на Китай към конфликта, посочва Ройтерс.

"Китай би отговорил по-твърдо и е много вероятно да увеличи мащаба и обхвата на материалите, с които е склонен да снабди Русия, ако Украйна нанесе удар срещу обект със стратегическо значение или срещу високопоставени руски служители", е оценката на американското разузнаване, според изтеклите документи.

Ройтерс прегледа повече от 50 от тези документи, с гриф "Секретно" и "Строго секретно", които първоначално се появиха в социалните мрежи през март и предполагаемо разкриват подробности за военните способности на украинските сили и информация за американски съюзници като Израел, Южна Корея и Турция.


 




22
Коментара по темата
22.
:)))
13.04.2023 16:21:47
0
1
Големия цирк ще стане ако някоя ракета удари Москва.
Тогава ще гледаме най-новите серии в Pornhub 18+ и няма да има Киев за три дни, а Киев за три минути.
Този сценарий не е вероятен изобщо, защото американците отказаха на няколко пъти да дадат ракети с далечен обсег, именно поради тази причина, че ударят ли Москва, после руснаците направо ще ги изнасилят.
21.
Taunt
13.04.2023 11:54:07
1
6
Според европейския доклад от преди години Украйна не влиза в потока на републиките в този район, които искат да се присъединят към ЕС, защото не отговаря на нито едно от условията, извода и заключенията са - огромна корупция, окупирането и срастването на олигархията във властта, пълно погазване на човешките права, дискриминативна среда изразяваща се в няколко форми на нацизъм, силови действащи военни организации и групировки, рекет на малкия и средния бизнес, потъпкване на малцинствата, на които не им се позволява да изповядват религията си, да говорят на майчиния си език, дори да почитат обичаите си - всичко, което не е украинско се счита за престъпно и е преследвано с цялата строгост и жестокост.
Европейския доклад е крайно критичен към Украйна, като за същите неща Русия алармира и ООН и другите организации още през 2013 г. , в продължение на 10 години се представяха доказателства от руска страна за тормоза и посегателствата над руското население, както и над българи, мюсюлмани и други малцинства. Никой не обърна внимание, а САЩ дадоха позиция, че доказателствата не били достатъчно убедителни и категорични.
Днес Европа твърди, че такива неща е нямало в Украйна и тя си е правова, мирна и спокойна държава, която е нападната от зъл агресор в лицето на Русия.
Извинявайте, но над 10 години да тръбиш затова, да водиш преговори, да предупреждаваш всички и накрая да ти кажат, че просто си се събудил една сутрин, защото си зъл и откачен и просто ей така си е решил на нападнеш някой за кеф., си е меко казано смехотворно.
20.
Българина
13.04.2023 10:59:09
3
1
До 14. 12 до 9:
А АКО те нападнат укрите, или аверите?..
19.
Перата
13.04.2023 09:36:45
4
2
Българите не сме Тракия, а славяни затова Вива Усрайна, аз съм дипломиран доцент по история и откривател
18.
ХХ
13.04.2023 09:29:21
6
4
Китайските агенти бай дън, остин и блинкен срутиха сащ, по-бързо от горбачов - ссср. Факт.
17.
ХХ
13.04.2023 09:27:23
8
4
сащ вече са нищо незначещото "то" на световната политическа сцена.
16.
12 до 9
13.04.2023 09:26:33
6
7
И още нещо да ти кажа. Аз лично, ако ме нападнат братушите да се позабавляват с жена ми и децата, да ми ограбят покъщнината, никога няма да взимам заеми и оръжие от проклетите западняци. Ще си сваля и аз панталоните на бокаи до глезените, ще се хвана за палците и ще покажа любов и благодарност към братушките кадировци и буряти. Ако жена ми и децата крещят много от радост и вълнение от срещата с освободителите кадировци и буряти, ще им обясня да бъдат по-възпитани.
И да знаеш, Украйна няма да победи и това щи го каже всеки от нас аналПодатливите русфили. Защото само ние се оказахме познавачи на бушменската мощ от Киев за 3 дни, до Авдеевка за 13 месеца един буй в русоробския заден шкаф, Угледар за 13 месеца още един мощен буй в русоробските задни шкафове. Бахмут 9 месеца и т. н.
Но, ще ти кажа и друго "Да бе да бе укрите стигнаха до Москва"
Обаче тате ме изши и ми се развика:
Абе русороб говедо, целите определя този който напада. Като нападнеш и като от всички цели постигнеш един голям буй, мобилизация, обстрели по руска територия, катастрофа на и без това порутена икономика,загуба на оръжейни пазари за милиарди, провал на всичко, тогава говедце войната е загубена!
Тати май е прав. А ти като европеец ли живееш? Защото, ако не, ела с мен и семейството ми, ние заминаваме за уРоспия! Ама може и да не заминем.
15.
ХХ
13.04.2023 09:25:54
6
6
Другаре, верно ли е че проваленият "дипломат" блинкен се е онказал да иде в Пекин, след като тотално са го игнорирали, опасявайки се от посрещане като на урсулата?
Другаре, верно ли е че неадекватната деменция на ес - борел се е разбалял внезапно, за да не хади и той в Пекин?
Другари, верно ли е, че след посещението на Макрон в Пекин и Шанхай, франция е блокирала плана на мюретата на сащ в ес, за 1 милион снаряда?!
14.
До 9
13.04.2023 08:56:39
37
18
А ти живееш ли като европеец?
И как всъщност се живее по европейски ако можеш да обясниш?
115 милиарда и F-16 няма да донесат победа за Украйна а ще доведат до нейния окончателен край. Мисля, че САЩ, западните му "партньори" ще трябва да приемат удари по собствената си територия. Това е неизбежно. Новият световен ред предлаган от САЩ няма да се състои.
13.
Дз
13.04.2023 08:53:35
38
19
ГНУСНИ УКРАИНСКИ ФАШИСТИ
МАЧКАЙ ВОВА
СЛАВА РОССИИ
СЛАВА РОССИИ
СЛАВА РОССИИ
12.
Бай Димо
13.04.2023 08:52:58
4
9
Евроджендърчета аз Бай Димо ХХ не съм толку проЗ. Хакам си домашнярка и свинска варена и ме боли.
https://youtu.be/haOVh-WXLCc
Аз съм русофил хомънъз само на думи
Ни пари пратих ни русенско варено ни гумени ботуши на братушките. Те жителите на Брянска област в Русия ревът че не спят спокойно заради обстрелите и руските националисти противници на Путин, които нахлуват в областта и няма кой да ги спре, аз ще си развалям ръхата. Той пръцзидента не грабна Общата да отиде до Украйна да наложи мир, аз ще рискувам. Тя общата иска милата да се запознае с кадировци с бурятите да си пообщуват и да постигнат мир. Радю ще се разбере с укрите и готово.
11.
Всички за Украйна!
13.04.2023 08:40:39
20
38
Територията която наричат русия, трябва да бъде поделена между ЕС, САЩ и Китай. Само тогава 150 милиона руснаци ще живеят като европейци и ще има световен мир.
10.
Чакаме
13.04.2023 08:40:34
9
28
Путю са гътне ,наште русафили гомноеди пишат кви ли не тъпотии само и само да земат копейките че после мой и да няма
9.
ХХ
13.04.2023 08:40:18
1
9
Бате ХХ, остъй ги тез стребители, времито съ упрай вечи, идвъй в боровътъ гуричкъ, чаками та всички педита да праим ганг банг.
8.
ХХ
13.04.2023 08:36:31
2
11
Здравейте, аз съм леля ви ХХ-ристинка евротлантичката. Аз съм готова да воювам в Украйна и да даря средства. Вземам тавана на пенсията, защото бях сътрудник на Държавна сигурност.
7.
ХХ
13.04.2023 08:33:56
7
10
Чи той аз аналРусороба и мама и баба по щеше да я свършим повече от джунгал бушмен великата обосранА армия. Укрите с разкрадена армия без самолети, танове, ракети от Запада за една година навря бушмен джунгал сбирщината в Донбас. Изнинадън съм. Ма поне от нашите данъци Радко, Корни и Кико помогнаха на Украйна с оръжие и боеприпаси и гориво.
6.
Казах
13.04.2023 08:28:56
16
26
Ропсия ке падне.
5.
Моника
13.04.2023 08:24:50
16
25
Ако Украйна не беше се отказала наивно от ядрените си оръжия през 1994 година на база на голи обещания за ненападение от страна на Русия, сега война нямаше да има. Бившият президент на САЩ Бил Клинтън изрази съжаление, че е ”принудил” Украйна да се откаже от ядрените оръжия през 1994 г., когато беше подписан Будапещенският меморандум.
4.
във
13.04.2023 08:24:01
36
24
Тея Укри кво ли ще поискат след Ф-16 .....сигурно подводници.
3.
ХХ
13.04.2023 08:19:03
1
3
Българските евроатлантици дадоха на Украйна оръжие и боеприпаси за милиарди, а от офиса на Зеленски благодариха и заявиха, че България е спасила Украйна в най-трудния момент, първия месец битката за Киев.
Бг русоробите гласуващи за про руски партиийки пак останахме с Х. Й в задния шкаф. Пак ни излъгаха тез за които гласуваме,ама ний не сме прости, доверчиви сме. Защо не събираме пари на доброволчески начела, защо предадохме и нашата уРоспия
А така се молехме уРоспия да ни нападне и мародерпедофилската и армия да прави джумбуш с нас, децата ни и майките ни! Господ пак забрави нас бг русоробдибилити и нашата любима WC империя.
2.
ХХ
13.04.2023 08:18:19
0
4
Българските евроатлантици дадоха на Украйна оръжие и боеприпаси за милиарди, а от офиса на Зеленски благодариха и заявиха, че България е спасила Украйна в най-трудния момент, първия месец битката за Киев.
Бг русоробите гласуващи за про руски партиийки пак останахме с Х. Й в задния шкаф. Пак ни излъгаха тез за които гласуваме,ама ний не сме прости, доверчиви сме. Защо не събираме пари на доброволчески начела, защо предадохме и нашата уРоспия
А така се молехме уРоспия да ни нападне и мародерпедофилската и армия да прави джумбуш с нас, децата ни и майките ни! Господ пак забрави нас бг русоробдибилити и нашата любима WC империя.
1.
ХХ
13.04.2023 07:49:01
38
22
Българските евроатлантици да последват примера на естонските, съберат пари и купят ф16 за Украйна, а не да се крият зад клавиатурите, чакайки бабите им да получат пенсии, та да си купят цигари.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори