×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цел №1 е да продължаваме да работим за по-ефективно, по-бързо и по-предвидимо правораздаване


Цел №1 е да продължаваме да работим за по-ефективно, по-бързо и по-предвидимо правораздаване
Росица Темелкова има тежката задача да управлява четвъртия по големина окръжен съд в страната
06 Април 2023, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимка: Емел МАХМУД

Окръжен съд-Бургас се е развил във времето като един успешен комуникатор, благодарение на труда и отговорността на всеки от екипа

Росица Темелкова е административен ръководител на Окръжния съд в Бургас. Тя има зад гърба си един успешен мандат и съвсем логично е кандидат за втори. Съдия Росица Темелкова е безспорен авторитет в бургаската Темида и в последните пет години действително успя да промени начина на работа на БОС, както и публични образ на съда.

- Съдия Темелкова, кандидат сте за втори управленски мандат на Бургаския окръжен съд. Какво Ви мотивира да продължите да управлявате един от натоварените съдилища в страната?

- Трудовият ми път след завършване на висшето ми образование по специалността „Право“ в Софийски университет, вече 33 години, е свързан единствено с упражняване на съдийската професия. Работата като съдия винаги ми е носила удовлетворение, макар да е свързана понякога с много усилия и самоналожени ограничения. Голямо предизвикателство е и длъжността, която и в момента изпълнявам – Административен ръководител на четвъртия по големина окръжен съд в страната – Окръжен съд – Бургас, защото осъзнавам огромните очаквания на обществото към съдебната система.

Съдебният район на Окръжен съд – Бургас включва осем районни съдилища, един от най - големите в страната. На територията му се намира най-големият туристически комплекс – Слънчев бряг, който всяка година привлича множество наши и чуждестранни туристи, което допълнително усложнява криминогенната обстановка в региона. Черноморското крайбрежие е притегателен център за изграждане на туристически и жилищни комплекси и произтичащи от това съдебни спорове.

Граничен район сме и с Република Турция, което води до обоснован извод, че делата, разглеждани от магистратите в Окръжен съд – Бургас, както и тези от районните съдилища, се отличават с голяма фактическа и правна сложност в областта на наказателното, гражданското и търговското правораздаване. Това са част от предизвикателствата пред съдиите от Бургаския регион. Сред хората е наслоено недоверие и чувство за липса на справедливост, които уронват устоите на правовата държава.

И към настоящия момент аз, зам.-председателите на съда, всички магистрати и съдебни служители продължаваме да работим за превъзмогване на негативния образ на съда, главно чрез търсене на баланс между качество и бързина на правораздаването. Постигането на този баланс е възможен само с подкрепата на целия екип на съда. Благодаря им за техния ежедневен труд и отдаденост! Вярвам, че ако получа доверието на Съдийската колегия на ВСС ще надградим постигнатото с участието на целия ръководен екип на съда и магистратите, с безценната помощ на съдебните служители и със съдействието на административните ръководители на районните съдилища в съдебния окръг, с които имаме установени професионални контакти и поддържаме добри отношения.

Росица Темелкова промени публичния образ на съда. Снимката е от симулативен процес с ученици, който се проведе съвсем наскоро

Разчитам и на подкрепата на председателя на Апелативен съд-Бургас, с който, смея да твърдя, сме в отлична комуникация и разрешаваме съвместно възникналите в работата ежедневни проблеми. Мотивирана съм да запазим духа на спокойствие, колегиалност, стремеж за развитие и усъвършенстване, които царят в колектива на Окръжен съд-Бургас. Мотивирана съм да продължа делото на моите предшественици – ръководители на съдебната институция, и заедно да продължаваме да отстояваме мястото и значимостта на Окръжен съд-Бургас на съдебната карта.

- Какви са новите политики и стратегии, които сте заложили като насрещни за реализация в новия програмен период?

- Като основни и постоянни цели мога да посоча – продължаване оптимизирането в управлението на съда за постигане на още по-голяма степен на ефикасност, експедитивност, навременност и прозрачност на правораздавателния процес, оптимизиране на работата на съдебната администрация, с цел актуализиране на съдебните услуги в унисон с променящите се динамика и изисквания на обществеността. Съдиите и служителите в Окръжен съд – Бургас ще продължат да се обучават и да повишават нивото на компетентност; по-масово ще използваме информационните технологии за подобряване качеството на правораздавателната дейност. Съществуват процеси и дейности в съда, които не са видими за гражданите.

С въвеждането на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) се увеличи обема на ежедневната работа на деловодителите. От друга страна, изискването за създаване на електронен образ на всяко дело, предполага повече служители и техническа обезпеченост. Повишаване на квалификацията и изискванията за съвременни умения и иновативност в работата на специализираната администрация е част от една целенасочена програма, която прилагаме в съда. Затова ще продължаваме с обученията по отношение на работата със софтуерни продукти, граматика и правопис.

От м. януари 2021 г. Окръжен съд – Бургас се включи в Системата за сигурно електронно връчване. С това бе предоставено още едно огромно улеснение за гражданите и институциите за бърза и сигурна комуникация с нас. ЕИСС обедини цялостния процес по управление на делата, връзката между делата при движението им между съдилищата, възможността за достъп до електронните папки на свързаните дела от различни съдилища.

Европейски магистрати гостуваха в Окръжния съд и останаха впечатлени от подготовката и работата на бургаските съдии

Приоритет ще продължава да бъде използването на всички функционалности на системата, осигуряване на възможност за бърз достъп на граждани до информация и електронни услуги чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), който отскоро е надграден и дава възможност за по – бърза и ефективна комуникация между съда и страните. Вече е налице възможност чрез ЕПЕП да се подават документи до съда за иницииране на съдебно дело, извършване на удостоверителни изявления и процесуални действия в електронна форма. Това разбира се е свързано с нови предизвикателства и трудности, които вярвам в процеса на работа ще преодолеем.

Много преди Окръжен съд – Бургас да се включи в Системата за сигурно електронно връчване, през 2018 г. постигнахме споразумение с Община Бургас и Областна управа за размяна на някои съдебни книжа по електронен път, с цел бързина и ефективност на съдебните производства. Очакваме разработване на онлайн интерфейс за електронни разплащания и интеграция с виртуални POS терминали, което ще създаде условия за подобряване достъпа на граждани и юридически лица до е-правосъдие, чрез възможност за онлайн плащания на такси за образуване и движение по делата.

И през новия програмен период ще продължим с поддържането на електронни досиета по делата, изцяло идентични с хартиения носител, до въвеждането на изцяло електронно дело, което е предвидено в проект за изменение на ЗСВ да стане през 2024 г. Ще организираме и провеждаме регулярни срещи с представители на Адвокатска колегия – Бургас, за разрешаване на възникнали проблеми в работата.

В края на 2019 г., проведохме анкетно проучване, адресирано към съдебните служители в институцията, за проверка на нагласите в съда и подобряване методите на управление, работния климат и мотивация, за постигане на добре организирана структура. Анонимното допитване показа удовлетвореност от работата. Бе дадена възможност на съдебните служители, участвали в анкетата, да дадат предложения за оптимизиране на работата. Съобразно тях, намалихме регистрите, водени и на хартиен носител и постарахме се да има още по-равномерно разпределение на съдебните заседания между съдебните секретари по делата. Ще продължаваме да следваме максимата, че само компетентна и обучена специализирана администрация би могла да разтовари съдиите от несвойствени задължения, да спомогне за повишаване доверието в съдилищата.

- В досегашната Ви дейност и в предложената Концепция за управление на съда за новия програмен период, залагате на инициативи, образователни кампании и събития, адресирани към младите хора и широката общественост. Това прави ли работата на съда по-прозрачна?

- Досегашните управленски насоки, провеждани обществени кампании и инициативи в Окръжен съд-Бургас винаги са постигали добри нагласи и двустранен процес на комуникация на съда с целевите публики. През последните години дебатът за съдебната реформа е във фокуса на обществото, така, че е важно да се провеждат инициативи, водещи до разбиране и популяризиране на работата и ролята на съда в процеса на правораздаване. Окръжен съд – Бургас активно осъществява информационната кампания „Ден на отворени врати“ и Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“ целогодишно.

Статистиката в национален мащаб показва, че програмата се развива устойчиво, защото отговаря на потребностите на младите хора от правна грамотност и култура и на интереса им към социалните явления, свързани с функциите на органите на съдебната власт. Образователната програма се провежда по инициатива на Висшия съдебен съвет, в резултат на Споразумение за сътрудничество между ВСС и Министерството на образованието и науката. Тя започва като пилотна през есента на 2014 г. и от този момент магистратите от Окръжен съд – Бургас активно се включват в нея.

В продължение на девет учебни години органите на съдебната власт са обхванали около 100 000 ученици, които се запознаха със структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. Програмата формира правна грамотност и култура и насърчава творческите търсения и изяви на младите хора. Като партньори са привлечени различни институции и експерти – ОД на МВР, Детска педагогическа стая, експерти-криминалисти, вещи лица, медицински специалисти, медиатори и други. За реализираната образователна програма през 2017 г., ВСС е отличен в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа, награда, която се присъжда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието.

Като пример за мащабността и интереса към програмата може да се посочи,че през настоящата учебна 2022/2023 г. в програмата участват 142 органа на съдебната власт, от които 98 съдилища и 44 прокуратури, следствени отдели и териториални отделения. Лектори са 420 магистрати, от които 287 са съдии, младши съдии, държавни съдебни изпълнители и съдии по вписванията, а прокурорите, следователите и младшите прокурори са 133. В дейностите са включени също 109 съдебни служители. Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас традиционно работят съвместно при провеждането на образователни инициативи и изнасянето на лекции по съдебни теми в рамките на Образователната програма на ВСС.

Бургаският окръжен съд организира обучение по проблемите на етажната собственост, с гост-лектор съдия от ВКС - Камелия Маринова(вдясно)

Ежегодно програмата и организираните инициативи от двата съда в Бургаски регион обхващат над 1000 ученици и студенти от бургаските училища и университети. Магистратите и съдебните служители от органите на съдебната власт работят доброволно, безвъзмездно и всеотдайно за реализиране на целите на програмата. Взаимодействайки с учениците, магистратите и съдебните служители разшириха предвидените теми, съобразно проявения интерес към киберпрестъпленията и опасностите в социалните мрежи, употребата на наркотични вещества, агресията в училище, трафика на хора, домашното насилие, за трудовите права и как се постъпва на работа, как се регистрира търговец, за правата на потребителите и други.

Разширени са формите за представяне на информацията чрез мултимедийни презентации, анимирани филми, видео от симулирани съдебни процеси, викторини, състезания, конкурси за есе, за рисунки, за плакати, учениците пресъздават наученото в пъзели и други нагледни пособия. 2023 година е специална за Окръжен съд – Бургас, защото честваме 145 години от създаването на съда. На 24 август 1878г княз Дондуков-Корсаков утвърждава „Временни правила за устройството на съдебната част“ в Княжество България и така полага основите на съдебната система в освободена България. Това ни мотивира да организираме информационната кампания „Ден на отворени врати“ чрез няколко поредни инициативи през годината. Мотото на кампанията ни тази година е „Открито за съдебната власт – 145 години Окръжен съд – Бургас“.

През мандата на Росица Темелкова в БОС влязоха немалко младши съдии

Първите две мероприятия от кампанията „Ден на отворени врати“ на Окръжен съд – Бургас бяха проведени на 27 януари и 28 февруари 2023 г. На 27 януари Окръжен съд – Бургас, съвместно с Районен съд – Бургас, Районна прокуратура – Бургас и представител на Адвокатска колегия – Бургас, посрещнахме ученици от четвъртите класове на ОУ „Петко Р. Славейков“ и представихме работата на съда и прокуратурата. На 28 февруари бе проведен симулативен процес по приказката „Зайовата къща“, разигран от учениците от четвърти клас на ОУ „Петко Р. Славейков“, които проведоха и интерактивен урок по право в Съдебната палата.

Гости на съда в тази инициатива бяха още преподаватели и ученици от Пето ОУ „Митьо Станев“, гр. Ст. Загора, ОУ „В. Левски“, гр. Хисаря и ОУ „Хр. Смирненски“, с. Строево. Окръжен съд – Бургас, съвместно с Районен съд – Бургас и Младежки международен център – Бургас, проведохме симулативен наказателен процес „Силата на правото“ на 22 март 2023 г. В тази информационна кампания участници и страни в съдебния процес бяха ученици от пет бургаски училища.

Предстои през месец април да се открие изложба под надслов „Моралът е доброто“ в Съдебна палата - Бургас, с авторски фотографии на доц. д-р Кристиан Таков. С тази инициатива ще отбележим и нашия професионален празник – Деня на Българската конституция.

- Какво си пожелавате?

За мен, като ръководител на съдебната институция е най-важно да продължаваме да работим повишаване на качеството на нашата работа и за по-ефективно, по-бързо и по-предвидимо правораздаване. Важна е и успешната социализация и добър медиен имидж на съда.

Окръжен съд-Бургас се е развил във времето като един успешен комуникатор, благодарение на труда и отговорността на всеки от екипа. Пожелавам си да се справяме с предизвикателствата, които ни очакват отново заедно, опирайки се на досегашния си капитал и опит. Това е възможно благодарение на достойните и почтени хора - магистрати и служители, с които и до този момент работим съвместно.

Едно от предизвикателствата пред Росица Темелкова и съдиите от БОС бе ковид пандемията

 


В категории: Темида , Политика


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори