×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ДБ се пропуква за коалиция с ГЕРБ, ето няколко знака, че се готви общ кабинет


ДБ се пропуква за коалиция с ГЕРБ, ето няколко знака, че се готви общ кабинет
Остава впечатление, че постът на Калоян Янков във фейсбук от днес е за опипване на почвата - да се види как ще реагират редовите симпатизанти на ДБ
04 Април 2023, Вторник, 17:35 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Това е единственият начин за борба с корупцията, не на думи, а на практика, зове знаково лице на "Да, България"

Бившият депутат от "Демократична България" и едно от знаковите лица в "Да, България" Калоян Янков от Велико Търново днес призова за преговори с ГЕРБ. Според него това е единственият начин "за борба с корупцията, не на думи, а на практика". Янков смята, че за да не изгори и неговата партия в тази игра ще трябва да заложи на проверени кадри, които няма да се блазнят от корупционни схеми. 

Това е пореден сигнал, идващ от ДБ, който дава индикации, че може да се сформира правителство с ГЕРБ. Още преди седмица лидерът на "Да, България" Христо Иванов намекна, че може да се говори за общ кабинет, ако преди това се сформира конституционно мнозинство и приемат закони, гарантиращи контрола над главния прокурор и съдебната реформа.

В петък, два дни преди изборите, в-к "Капитал", който е изключително близък до ДБ излезе с интересна заглавна страница: "Правителство с ГЕРБ", а корицата бе римейк на онази от юли 2021, когато като астронавти бяха изобразени Христо Иванов, Мая Манолова и Тошко Йорданов.

Последната корица на "официоза" Капитал от петък - два дни преди изборите

В редакционното обръщение - "Мисия 121 - втори опит" четем следното изречение:

"През 2019 година Бойко Борисов казва: "На моите приятели от другите партии, които казват, че са център-дясно, искам да им кажа: "Нека не си затварят вратата към нас. Господ е събирач, ще дойде един ден и те ще имат нужда от нас". Ето, че този ден дойде", пише в заключение "Капитал", а анализа си за предстоящите избори се появява следната мисъл: "След като партиите на промяната трябваше да се съюзят с президента Радев, за да обезсилят управлението на ГЕРБ и Борисов, дойде време да се съюзят с ГЕРБ  и Борисов, за да обезсилят управлението на Радев". 

Днес бившият депутат и зам.-министър на земеделието от ПП Иван Христанов обяви, че има информация за проведени разговори между ДБ и ГЕРБ за сформиране на правителство.

Действително се оказа, че кандидат-депутати на ДБ пренаредиха листата и сега най-вече "Да, България" има силно представителство. Само тази формация е излъчила 15 депутати, а още 10 имат ДСБ и "Партията на зелените". 

Шестима от ДБ влизат в парламента с преференции за сметка на кандидати от ПП

В същото време в ПП протичат интересни процеси, които дават индикации, че групата не е съвсем единна. Пръв глас наддаде бившият министър на транспорта в кабинета "Петков" Николай Събев, който призова Асен Василев и Даниел Лорер да подадат оставки, а малко преди това Бойко Борисов бе определил Лорер за "един прекрасен човек, с когото може да направим правителство". (ВИЖТЕ ТУК)

Какво се случва? Един от идеолозите на "Продължаваме промяната" зове за оставките на Лорер и Василев

Лидерите на ПП засега запазват мълчание, както и тези на ДБ и самият Бойко Борисов, който днес събра Изпълнителната комисия на заседания, но след нея бе обявено, че няма да има пресконференция, а такава ще се проведе най-рано в сряда или четвъртък.

Ето какво написа във фейсбук Калоян Янков, който е едно от популярните лица на "Да, България". Остава впечатление, че коментарът му не е самоцелен, а се опипва почвата как ще реагират симпатизантите на "Да, България" на подобна коалиция:

Не се жени за вчерашните си убеждения. Never to get married to your convictions of yesterday.

Изборите отминаха, резултатите са ясни. Честито на победителите и преборилите се, загубилите ще ближат рани и ще правят изводи.

Сега основният въпрос за нашата политическа общност е - а сега накъде? Ето моето скромно мнение:

Коалицията ПП-ДБ трябва да преговаря с ГЕРБ и при определени условия да участва в правителство.

Защо? Защото това е по-малко лошия вариант. Другите варианти са нови избори с продължаващо президентско управление и правителство с участието на БСП, ДПС и ИТН, т. е. модифициран вариант на т. нар. хартиената коалиция.

1.1. Защо президенското управление е по-лошо от правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ (или само някоя от съставките:)?

Президентът прави това, което БСП и Възраждане говорят. Президентът не говори като тези две партии, но прави това, което те биха направили.

Президентът открито не се съобразява с решения на парламента и води собствена политика, като на два пъти самоволно отложи приемането на България в еврозоната, държи се странно и неадекватно на международната сцена, изолира страната от европейските ни съюзници. Като резултат страната ни ще продължи да бъде в сивата зона на рисковите държави в Европа, на която не може да се има доверие, в които не е безопасно да се инвестира, и от която европейците трябва да се държат надалеч.

Президентът узурпира власт, благодарение на битката между основните политически сили. Той няма да се спре, а напротив добива все по-голям апетит.

И накрая, продължаването на президенското управление ще ни струва значителен електорален отлив на следващите избори. Както виждаме, той започна на тези избори и с голяма вероятност ще продължи на следващите.

1.2. Правителство на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН е по-малко вероятно, но също толкова неприемливо. Такова правителство ще се занимава с безумни идеи като джендър и президентския референдуми, увеличаваща се намеса на държавата в икономиката, носталгичен завой към Москва, и разбира се, специалността на две от партиите - мощно усвояване на обществен ресурс, чрез системна и всеобхватна корупция. Нещо което вече познаваме добре и борбата против което ни вкара в политиката. Допълнително трябва да се примирим с отлагане за неопределеното бъдеще на еврозона и Шенген, стоене настрани от НАТО и Украйна.

1.3. За това трябва да подходим предпазливо и да направим разумни усилия да сформираме коалиция с ГЕРБ, въпреки огромната опасност да бъдем повлечени в корупционната бездна. Как можем да се предпазим от оцапването ни с корупция? Ето няколко насоки:

Хората, които избираме за публични постове трябва да бъдат проверени. Знам, че е по-лесно е да се каже, отколкото да се изпълни. Не трябва да допускаме провали, а ако има такива, да имаме възможност за реакция и смяна.

Наша отговорност следва да бъдат контролните механизми на властта - МФ, МВР, МО, МВнР. Истината е, че мащабна корупция не може да има без да са приспани основните държавни контролни системи, като изброените по-горе, но също така и Сметна палата, АДФИ, ДАНС и други. Споразумението за участие във властта трябва да обхваща, освен министерските портфейли и изтеклите мандати в регулаторите, като КЗК, БНБ, КФН, ВСС и други. Ключово е на тези позиции да не бъдат поставяни “свои” хора. Видяхме, че тази практика на ГЕРБ компрометира смисъла от съществуването на тези органи.

1.4. Участието в изпълнителната власт е ЕДИНСТВЕНИЯТ начин за борба с корупцията не на думи, а на практика. В този смисъл това не противоречи на първоначалната идея за създаване на моята партия или ПП, а я осмисля. От фейсбук няма как да се спрат милиардите обществени пари, които захранват механизмите на завладяната държава. От Министерски съвет обаче има как, и то веднага.

Много хора ще кажат, че това няма как да стане, това е политически наивно, Борисов ще обещае и ще излъже (няма да му е за пръв път) или просто се опитваме да се докопаме до властта, чрез поредица от заобиколни маневри. Ще се посочат Реформаторския блок, патриотичните патерици на Борисов и т. н. Единственият начин да разберем, е като опитаме разумно и предпазливо. Сигурен съм, че ако успеем, ще се изненадаме от електоралният прилив към нашия номер на следващите избори.

Горното не изчерпва темата по възможната коалиция, но поне я отваря.

В заключение, наясно съм, че да се громи корупцията и да се стои в сектата анти-Борисов носи най-много политически дивиденти в моята политическа общност. То обаче не решава настоящите проблеми на страната, коалицията, и моята партия Да България. Сега смелост се иска да се работи с ГЕРБ.

Знам, че написаното няма да се хареса на много от моите приятели, съпартийци и коалиционни партньори. И въпреки това, мисля, че е важно да го споделя и да се опитам публично да обоснова тази непопулярна гледа точка.

Горното отразява личните ми политически възгледи, които, надявам се, ще се споделят от все повече съмишленици.




От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
13
Коментара по темата
13.
АВАТАР
05.04.2023 15:45:09
0
0
ДА СЕ РАЗБЕРАТ КОИ ОБЩИНИ ЩЕ ВЗЕМАТ ЕДНИТЕ И КОИ ДРУГИТЕ,ПОДПИСВАТ СЕ ВЗАИМНИ МЕМОРАНДУМИ И СЕ ПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО !!
ПОЛИТИКАТА ВИНАГИ Е БИЛА НА ПИНЦИП ПАЗАРЛЪК !!!!!
12.
ХХХ
05.04.2023 10:53:12
1
3
Съгласен съм с изказването на номер 1
по- долу, нали всички тия са на Американска хранилка
11.
ТБС
04.04.2023 21:56:27
1
5
Вероятно ще посмеят, но с това започва е обратното броене на въглеродния им отпечатък. Ще зарадваме елита, ЕС, Грета, Зелени, пембени и ще им го намален на 0
10.
Нещо от последния час !
04.04.2023 20:01:45
1
14
ПП официално заявиха решението на националния си съвет, че НЯМА ДА УЧАСТВАТ В ПРАВИТЕЛСТВОТО С ГЕРБ при мандата на Герб или други.
9.
546 Y 569
04.04.2023 20:00:15
1
13
Ще бъде жалко, но ще покаже че времето на Христо Иванов е изтекло.
Той създаде партия върху гърба на ДСБ. Отказа протегната ръка на Радан Кънев и в резултат и двете партии не влязоха в парламента. Това позволи на ГЕРБ да се разположи удобно в цялото дясно пространство да обсеби властта във всички общини и сега вече контролира милиони хора в страната. После Христо поправи отчасти грешката си, обедини се с ДСБ и влязоха , като там пак се нахендри на лъжите на Бойко, стана му министър и отново беше излъганата камила. Сега пак ще се повтори същото. Тоя човек или е пълен глупак или непоправим наивник, но и в двата случая не става за политик и човек на когото можеш да разчиташ.
8.
Сандо
04.04.2023 18:58:51
11
5
Коалицията е възможна като възраждане ще играят златния пръс
7.
А
04.04.2023 18:39:31
6
2
НАЙ-ДОБРА
6.
Хах
04.04.2023 18:27:46
6
16
Плеснаха и се прегърнаха уж за благото на народа .
Херо Мустафа така каза и така ще бъде .
За съжаление, нищо добро няма да Радо тази връзка
5.
аз
04.04.2023 18:13:02
12
13
по добре с бсп идпс да е герб, поне не са леви резби иджендъри.
4.
Ууууууууу
04.04.2023 18:12:40
13
17
Няма как. Никой не иска да се коалира с мафията.
3.
Naaldwijk,NL
04.04.2023 18:05:21
13
20
Teq grob 15godini samo kradat s DPS
I ne investirat nikade
2.
мислещ
04.04.2023 18:03:31
18
38
Тази коалиция ще е най-гнусното нещо, което американците са правили срещу България. Тежко ни, ако плана им се изпълни и ГЕРБ-ПП-ДБ ни управляват. Този политически Франкенщайн ще довърши и без това изпадналата в кома България.
1.
Хххх
04.04.2023 17:50:39
24
38
Мен ме заболя устата да повтарям,че ГЕРБ,ПП и ДБ ще направят кабинет,и ще затрият България!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори