×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои страни в света търсят алтернатива на американския долар


Кои страни в света търсят алтернатива на американския долар
Вижте историята на зелените банкноти – възходът и падението им
04 Април 2023, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Инвазията в Украйна и санкциите към Русия само задълбочиха процеса на де-доларизация

Американският долар доминира глобалната търговия и капиталовите потоци от десетилетия. Напук на това обаче редица държави по света сега търсят алтернатива на зелените банкноти, която да ги направи по-независими от САЩ.

Инфографиката долу, дело на VisualCapitalist, дава пълната хронология на възхода и сегашното начало на падението на американския долар, както и опитите на трети страни да се откъснат от хегемонията на сегашната резервна валута и финансовата система на САЩ.

Вижте графиката:

Източник: VisualCapitalist, Превод: Георги РУСЧЕВ

Доларът доминира

САЩ се превърна, почти за една нощ, във водещата финансова сила след Първата световна война. Страната влиза във войната едва през 1917 г. и излиза от нея много по-силна от европейските си съюзници. В резултат доларът започва постепенно да заменя британския паунд като международна резервна валута а Вашингтон се превръща в най-големия получател на злато след войната.

Доларът през 1944 г. получи още по-голяма сила, когато 44 държави подписаха Бретън-Уудското споразумение, създавайки колективна международна валутна система, базирана на американския долар, която пък е базирана на златото.
Към края на 60-те години европейският и японският износ става конкурентен на този от САЩ. В циркулация пък има огромно количество долари, което прави на практика невъзможно поддържането на златното им покритие. През 1971 г. тогавашният американски президент Ричард Никсън премахва възможността за директен обмен на долари към злато, а това слага край на т.нар. „златен стандарт”, което премахва и лимита за това какви обеми на валутата могат да се печатат.
Така, въпреки че доларът продължава да е международната резервна валута, той с годините продължава да губи огромна част от покупателната си способност.

Русия и Китай

Притеснени от доминацията на САЩ в глобалната финансова система и умението на страната да „военизира” валутата си за други цели, редица нации започват да търсят алтернативи, с които да премахнат или поне намалят хегемонията на долара.

След като САЩ и другите страни на Запад наложиха икономически санкции на Русия след началото на „Специалната военна операция”, Москва и Пекин започнаха да се съюзяват, за да намалят зависимостта си от долара и да изградят двустранно сътрудничество между двете финансови системи – тази на рублата и тази на юана.

След инвазията през февруари 2022 г., търговията на принципа рубла-юан се е повишила над 80 пъти. В същото време Русия и Иран работят заедно за създаването на криптовалута, подкрепена от златото. Още повече – централните банки, основно на Русия и Китай, купуват злато с невиждани от 1967 г. насам темпове. Това цели да диверсифицира резервите на двете страни далеч от долара.

Други държави също целят независимост от долара

Т.нар. „Де-доларизация” е тема на разговор и в други държави.

  • В последните месеци Бразилия и Аржентина започнаха дискусии за създаването на обща валута между двете страни. Те са най-големите икономики в Южна Америка;
  • В конференция, провела се в Сингапур през януари, няколко бивши високопоставени лица от Югоизотчна Азия повдигнаха въпроса с това какви стъпки вече са поети по отношение на де-доларизацията;
  • Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Индия вече са в преговори да започнат да търгуват в рупии (индийската национална валута) за стоки, които не са свързани с петрола;

За пръв път от 48 години Саудитска Арабия – една от най-богатите на петрол страни на планетата, заяви, че е отворена да търгува петрол други, освен долара, валути.
Въпреки всичко това обаче малцина очакват, че в скоро време доларът ще загуби статуса си на резервна валута. Към момента централните банки все още държат 60% от резервите си за международна търговия в долари.

 


В категории: Бизнес , Политика


11
Коментара по темата
11.
vcx
05.04.2023 13:01:16
6
9
По- интересно е , коя страна иска да приеме рублата за резервна валута и изобщо като разплащателно средство за каквото и да е ? Приемането на долара не е въпрос на желание, а на възможности. Разни пропаднали държави, никой не ги пита какво искат и на долара не му пречат.
10.
1
05.04.2023 11:15:39
4
6
Много ялова новина и нито дума за тази:

АСЕАН отменя долара и еврото, йената и лирата стерлинг. Индонезия призовава за постепенно премахване на Visa и Mastercard

29 март 2023

Във вторник (28 март) в Индонезия започна официална среща на министрите на финансите и управителите на централните банки на всички държави в АСЕАН. На първо място в дневния ред са дискусиите за постепенно премахване на американския долар, евро, йена и британски паунд от финансови транзакции и преминаване към сетълменти в местни валути.

На срещата са обсъдени усилията за намаляване на зависимостта от основните валути чрез схемата за транзакции в местна валута (LCT). Това е разширение на предишната схема за сетълмент в местна валута (LCS), която вече започна да се прилага между членовете на АСЕАН.

Това означава, че трансграничната цифрова система за плащане на АСЕАН ще бъде разширена допълнително и ще позволи на държавите от АСЕАН да използват местни валути за търговия. Споразумение за такова сътрудничество беше постигнато между Индонезия, Малайзия, Сингапур, Филипините и Тайланд през ноември 2022 г. Банковият регулатор на Индонезия заяви на 27 март, че Банката на Индонезия се готви да премахне Visa и Mastercard, като същевременно въведе своята собствена вътрешна платежна система.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо призова регионалните администрации да започнат да използват кредитни карти, издадени от местни банки, и постепенно да спрат да използват чужди платежни системи. Индонезия трябва да се предпази от геополитическите смущения, казва Виводо, посочвайки санкциите на САЩ, ЕС и техните съюзници срещу с руския финансов сектор, заради конфликта в Украйна.

Отдалечаването от западните платежни системи е необходимо, за да се защитят транзакциите от „възможни геополитически последици“, заяви индонезийският президент.

Додит Пробоякти, член на борда на Индонезийската асоциация за кредитни карти (AKKI), съобщи в руските медии, че Индонезия ще приложи опита на Русия и нейната платежна система MIR за популяризиране на собствената си вътрешна финансова мрежа.

От държавите от АСЕАН само Сингапур е наложил санкции срещу Русия, докато всички други държави от АСЕАН продължават да търгуват със страната.

Бяха изразени опасения, че наложените от САЩ вторични санкции не успяват да засегнат страните от Централна и Южна Азия, участващи в производството на памук, основна индустрия в региона, която дава работа на милиони хора.

Решението на АСЕАН да изостави западните валути, особено американския долар и японската йена, ще окаже натиск върху Токио, особено по отношение на бъдещите му търговски връзки със Съединените щати или с Азия.

Чуждестранните инвеститори в Азия може да пожелаят да обмислят количеството американски долари, евро и йени, държани в техните сметки в светлината на предстоящото решение на АСЕАН относно валутната търговия. Трябва да се провеждат професионални дискусии относно всяко прехвърляне на фирмени средства в алтернативни валути.

Източник - ASEAN Briefing
9.
А не бе не
05.04.2023 05:01:33
24
21
Истината боли, свиквай. Сигурно ние българите много обичаме долара щото обезцени лева. Цялата корупция и мутрите. Сарафите или чейнджаджиите къде правиха измами по улиците. Смяната на надписите от кирилица на латиница до такава степен че Петър Стоянов на 24 май искаше да въвежда латиницата. Стив Ханке , ярък привърженик на доларизацията отива да прави борда в Аржентина като я върза за долара . От тогава Аржентина два пъти фалира. Аржентинците сигурно много се кефят на долара как мислиш американизиран изтръпняко?
8.
Хахахаха
04.04.2023 22:51:33
29
35
Русчо Гергиев нали?
Иванушка тича до ченч бюрото в Москва и иска да си обърне скромните спестявания в долари. Рублите му стигали за 2 000 долара. Пред ченч бюрото имало огромна опашка и Иванушка чакал 4-5 часа докато му дойде редът и точно тогава му заявили, че долари няма. Иванушка излязъл пред ченча започнал да скача и да крещи:
Ураааааааа Долар конец! Америка конец!
Ватенката си ватенка и върви комплект с гумени ботуши.
7.
Чичо леля
04.04.2023 22:46:58
18
37
Никога америка не е била толкова зле както при управлението на Путин
6.
*********
04.04.2023 22:39:29
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
5.
До ХХ
04.04.2023 22:11:37
29
42
Аз все още чакам форумните специалисти с 50 с’тинки в джоба да започнат да си обменят парите в рубли и юани, ама нещо не се случва. Нищо, простите русофили докато чакате долара да залезе и да се разпадне ЕС, ще видите и разпада на руснята както видяхте колапса на СССР. Не очаквам да разберете защо се е стигнало дотам.
4.
ХХ
04.04.2023 21:44:37
38
23
Отказът от долара ще е по-бърз отколкото повечето си мислят... ще стане като у йас през 96та: всеки ще обменя долара за други валути с изключение на твърдолинейните кому... евроатлантици.
3.
*********
04.04.2023 21:30:21
4
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
2.
Scrooge McDuck
04.04.2023 21:11:55
5
15
Златото се завръща. А чичко Скрудж има цял сейф!
1.
*********
04.04.2023 21:05:56
10
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори