×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

През 2013 г. остров Св.Анастасия край Бургас става най-голямата атракция на Черно море


През 2013 г. остров Св.Анастасия край Бургас става най-голямата атракция на Черно море
Васко Василев и Памела влизат за преговори при Димитър Николов, той им обещава част от острова, в който преди това ще инвестира 5 млн.лева
07 Октомври 2011, Петък, 09:13 ч.
Автор: Бесове.бг, Снимки Пресцентър община Бургас

За две години върху малкото късче земя ще се инвестират 5 млн.лв., за да ходим там с хидробуси, ако не искаме да плуваме

Виртуозният цигулар и концертмайстор на Кралската опера в Лондон Васко Василев и пианистката Памела Никълсън са провели  среща с кмета на Бургас Димитър Николов, за да преговарят с него при какви условия ще разреши да ползват о.Света Анастасия като лятна академия за таланти от цял свят. Това не е поредната евтина сензация в предизборно време, увери се бесове.бг, след като видя кадър от срещата с двете знаменитости в кабинета на кмета, а той потвърди пред нас каква е била темата за разговора им. Лятната академия ще е само част от поредица арт събития с международна значимост, които ще вървят върху това малко късче земя, пропито от вековна духовност, пиратски легенди, мрачна затворническа слава и най-съкровените спомени на поколения бургазлии, които, впрочем вече сформират отбори, за да възстановят някогашното възторжено масово преплуване от моста до острова. Тук ще се провеждат и летните пленери от групата на бургаските художници. А на откритата сцена ценители ще аплодират камерни концерти и рецитали. Към острова с надежда гледат и бургаските рибари, които ще могат на воля да хвърлят въдици и да пристават на хубав кей с малките си лодки (виж видеоматериала.)

Това не е фантазия, а най-амбициозната и атрактивна част от програмата на Димитър Николов

за следващия мандат. Тя излиза от рамката на чисто регионалното и отваря града по вода във всички посоки, използвайки в максимална степен географските дадености на залива и самия Бургас.


Островът е паметник на културата и тук няма да се строи, ще се реставрират манастирският комплекс и църквата, ще се укрепи пристанът

Едва пет - толкова е броят на късчетата суша по Черноморското ни крайбрежие. Едно от тях е остров Света Анастасия, носещ в периода 1945 – 1990 година името Болшевик. Височина 12 метра, площ 8,5 дка, вулканични скали, фар, няколко пустеещи постройки и спомени… Спомените на възрастните вече бургазлии как преди много, много години са ходели до острова с корабче и как плувците са мерили сили кой ще бъде най-добър и бърз в разстоянието Бургас-Света Анастасия. В ранното Средновековие островът е бил убежище на пирати и монаси, в началото на миналия век е превърнат в затворнически лагер, а през социализма става любимо място за пикници. През последните две десетилетия Света Анастасия е изоставен и занемарен. От няколко години достъпът до острова е ограничен за туристически корабчета заради полуразрушения кей. Забраната обаче не спира авантюристите в търсене на уединено място за гмуркане и вадене на миди. Това е историята до днес. Община Бургас получава зелена улица за този интересен проект, след като държавата й предоставя запустялото, но пълно с история късче земя в морето, за да го направи привлекателно за посещения.

До Света Анастасия ще се тръгва от бургаския мост с хидробуси.

Освен реставрация и адаптация на историческите сгради там, ще се изгради и музей на открито, свързан с навигацията, корабоплаването и с историята на самия остров, която отвежда 600-700 години назад. Идеята е с европейски пари част от острова да стане сцена на открито за концерти и изложби. Тъй като Света Анастасия е паметник на културата, тук не може да се строи. Иначе 50 години след филма на Рангел Вълчанов „На малкия остров”, парчето земя отново привлича интереса на режисьорите. Филмът „Островът” на Камен Калев, който представи България в Кан, бе сниман именно върху митичното парче земя.

В следващите 2 години на острова ще бъдат инвестирани над 5 милиона лева

по проект „Културно-историческо наследство на остров Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”. Средствата са спечелени по Оперативна програма „Регионално развитие” на Европейския съюз, Община Бургас ще вложи допълнително 230 хил. лв.

 

Това ще е достъпна за всички островна среда

Реставрирани ще бъдат манастирският комплекс и едноименната църква на острова. Манастирската магерница ще се превърне в малък ресторант с име „100 години назад”. Малка сцена на открито за камерни концерти, благоустроено пространство и укрепване на островния пристан ще допринасят за цялостната атмосфера на променената и вече достъпна островна среда.

Проектът предвижда още и обособяване на културно-исторически маршрут в Бургас – площад ”Св. Св. Кирил и Методий”, етнографска, историческа, природо-научна и археологическа експозиция на Регионален музей – Бургас, бул.”Богориди”, историческо ядро на Приморски парк. В Морската градина на Бургас ще бъдат изградени и зони за наблюдение с бинокли и далекогледи. Такава зона вече има от лятото, на терасата на ремонтираното Морско Казино.


След реставрация и адаптация на историческите сгради ще се построи музей на навигацията и корабоплаването с експонати на 600-700 години

Най-после до острова ще има и редовна туристическа линия, която ще бъде обслужвана от специален пасажерски кораб . Отплаването ще става от Моста на Бургас. Този проект предвижда разкриването на 13 нови работни места.


В категории: Власт , Политика


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
27
Коментара по темата
27.
Константин Димитров
12.10.2011 08:09:50
0
0
Мили Боже, няма ли по-нормално име за сайт???
26.
Милан Тодоров
10.10.2011 10:27:04
3
1
Браво на Димитър Николов, това са смислени действия с визия за бъдещето от един добър кмет. Реализация на този проект ще доведе до увеличаване на туристите и интереса не само към град Бургас, но и към страната ни.
25.
Сияна Ненкова
10.10.2011 09:49:24
3
1
Идеята е страхотна ! г-н Николов направи всичко което обеща и продължава напред, това е изборът на младите хора!
24.
Бил Моър (HBO)
10.10.2011 00:20:41
1
2
„Каква е разликата между това да бъдеш гадже на Чарли Шийн и да си електорат? В първия случай като те еб@ват, поне ти плащат!”

„Време е редовите американци (БЪЛГАРИ) да кажат на политиците (ГЕРБ) това, което хората от Детройт казаха на Чарли Шийн по време на последното му шоу там – "Това са пълни глупости! Върнете ни парите!”
23.
Вилизар Георгиев
09.10.2011 21:48:24
2
2
Идеята много ми допада и смятам, че трябва да има повече хора като Димитър Николов, който се стремят да развиват града и да го правят "най-добрия град за живеене в България"!!!
22.
СВ.Анастасия
08.10.2011 22:05:36
0
1
Най сетне да се сети някой да ме направи обитаем!
21.
Педрон
08.10.2011 21:59:17
0
1
А така ви искам. Ще видите хората като започнат да си правят пикници на острова, ще стане хубаво!
20.
Марчетата
08.10.2011 17:34:09
1
2
Педро бе, ми ний сме за Николов.
19.
До Педро
08.10.2011 17:12:09
1
2
Ами той Педро и в Африка си е Педро!)))))))) Да не си гаджето на Момата, та толкова се пениш бе, ПЕДРО?))))))))))
18.
Педро
08.10.2011 11:38:59
3
1
И да злобеете и да се плюнчете това е положението Марчета - Николов си върши като хората работата и затова ще бъде следващия кмет.Ние искаме Бургас да се развива а не да осигураваме работа на безработни некадърници които за нищо не стават и затова искат кметското място.
17.
туроператор
08.10.2011 09:01:25
3
2
Еми как да не гласувам за Николов! НЯкой друг да се сеща да прави такива неща? Само плюят и се замяргат с гуйненца. Айде марш при майките си да ви бършат сополите и оставете човека да си строи легото.
16.
Бургазлия
08.10.2011 08:02:05
2
2
Кметът вместо да се керкенечи по митинги и концерти просто си върши работата човека!
15.
Бург
08.10.2011 07:57:37
2
1
Бургаският кмет е мноого напред с материала. Успя да направи Бургас втори град след София! Готин е и ние си го харесваме! Всички простотии които се сипят върху му са от жалки партийни мераклии.
14.
супер възмутен
08.10.2011 07:15:48
2
3
галфончето николов винаги е нарушавал законите на държавата,защо да не ги наруши и сега,когато няма законно право да се изявява сега в качеството си на кмет.Алооооооо герберастите,после да не се чудите от къде ви дойде на 23-ти.Къде останаха обещанията ви за справедливост, законност и дъра-бъра плагиатстване?!?!
13.
polonoff
08.10.2011 03:30:27
0
0
Neznam kolko "osili" obache pomniat bai matio faradjiata i gemiata"pionercheto"
Zalki neshtastni "osili"
12.
До № 10 и № 11
07.10.2011 20:42:04
0
9
Не, не е "нормално", защото по този начин нарушава Закона. Той не може да бъде "действащ кмет" и да провежда разговори от позицията на такъв през периода 23.09-30.10.2011 г.

И друго - не забравяйте, че тази предизборна случка НЕ Е ИДЕЯ НА КМЕТА, а на Васко Василев и Памела. И НЕ кмета ги е "поканил", а те са си проявили инициативата, познавам ЛИЧНО Васко Василев и знам, че той говори за подобна идея поне от 2 години насам и не веднъж я е споделял на различни места и хора в Бургас, но за нея ГЕРБерите са се сетили едва сега, когато са изпаднали в поредния творчески колапс! Така че Митето Николов ДА ПРЕСТАНЕ ДА СИ ПРИСВОЯВА ЧУЖДИ ИДЕИ и да си ги приписва като собствена заслуга! Ако беше толкова "идеен" и креативен, ЗАЩО НЕ РОДИ ТАЗИ ИДЕЯ ОТ САМОТО НАЧАЛО, когато в града се заговори за необходимостта от реставрация на Св.Анастасия? А сега, видите лим "изведнъж" му хрумнало в предизборния месец - и народа "вярва"! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха! Не ядем доматите с колците, г-да платени ПР-и!
11.
Бургазлия
07.10.2011 20:36:52
4
1
Аз се радвам че кметът кани такива известни и талантливи хора в нашия град. Да се поучим от тях!
10.
Общината
07.10.2011 20:16:15
6
1
Ами - той си е кметът, и преди и след изборите. Нормално е
9.
брех
07.10.2011 19:03:06
1
6
апропо, кметчето не е ли в отпуска за изборите, какво се е изтъпанил там за далаверката, пак си протяга филийката да му я намажат
8.
Asen Prodanov, Burgas
07.10.2011 17:57:28
9
3
ДАНО!!! Всички бургазлии отдавна очакваме това. Вече има реална възможност за скорошна реализация на този проект.
7.
жони деп
07.10.2011 17:21:50
2
6
още малко ИИИИИИИИИИИИИИИ ШВЕПС
6.
Fen
07.10.2011 16:54:32
5
5
Nikolov ole, Pavkata na kolene!
5.
Тринити
07.10.2011 16:21:27
4
3
Живея и работя на един от южните гръцки острови, тук хората печелят само от посещения на туристи. Това, което кметът ни иска да направи е много добро. поздравявам го.
4.
Димитров
07.10.2011 14:34:43
2
2
В Норвегия много малки островчета които са взети под наем от семейни фирми и са превърнати в атракция.Специални корабчета водят туристите,има ресторант,много красиви градини,правят се сватби и има много хора въпреки високите цени.
3.
Джон Силвър
07.10.2011 14:19:30
2
2
То, хубаво да бъде лятна, международна,......, академия, ама академиците къде ще спят, май на тревата, защото, като паметник на културата, там сграда, като хотел, явно не може да се строи, а в манастира също не става. Освен всички академици да отидат за по един пленер време, на гости на фараджията и да му изядат кокошките и козите.
2.
Georgi
07.10.2011 12:11:09
0
2
Аз съм за идеята острова да бъде академия за таланти от цял свят.Ще се прочуе града и ще дадем отпор на досадната чалга която ни проглуши ушите
1.
Mомчил Тенев
07.10.2011 12:06:09
4
3
Прекрасно е.И понеже съм сигурен че следващия кмет на Бургас ще бъде Димитър Николов, искам отсега да му кажа - задължителни мерки отпадните води от ресторанта да се пречистват,а да не се изливат направо в морето.Това може да стане дестинация и за чуждестранните туристи от Слънчев бряг,Несебър,Созопол и т.н.Тук ще идват много хора - да пазим екологията!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори