×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

През 2022 година Окръжният съд в Бургас е разгледал 1 723 наказателни дела, от тях 1 521 са свършени


27 Март 2023, Понеделник, 12:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Съдът правораздава с темпове и динамика на съдебните процеси

Окръжен съд – Бургас отчете дейността си за 2022 г. на традиционното годишно събрание на съдиите, в присъствието на Административният ръководител на Апелативен съд – Бургас, Пламен Синков, заместник окръжният прокурор Мануел Манев, зам.-председателите на съдебната инстанция, председателите на районните съдилища от Бургаски съдебен окръг, окръжните и районни магистрати.

„Окръжен съд – Бургас отчита с гордост устойчивост в срочното решаване на делата през отминалата 2022 г., което ни дава основание да заключим, че работата на съда отговаря на стандартите по чл. 6, т. 1 от ЕКПЧОС за приключване на съдебните производства в разумен срок. Продължаваме да се основаваме на разбирането, че бързината на разглеждане на производствата не може да бъде за сметка на дължимото упражняване на правото на защита, и в ущърб на разкриването на обективната истина“, отчете Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова.

Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова

През 2022 година са разгледани общо 1 723 наказателни дела, от тях 1 521 са свършени, което представлява 88,28% от всички разгледани наказателни дела в Окръжен съд - Бургас. 1 348 наказателни процеси са приключили в тримесечния срок, или 89%. Съдът е осъдил 162 лица по наказателни дела от общ характер, 1 подсъдим е оправдан и 1 подсъдим е освободен от наказателна отговорност (чл. 78а от НК).

През отчетната година най-голям е броят – 53, на осъдените лица за престъпления по чл. 354а, ал. 1 и 2 НК (основни състави на производство, пренасяне, изготвяне, търговия и др. на наркотични вещества), при 62 през 2021 г. и 45 през 2020 г. Следват осъдените лица за престъпления по чл. 249, ал. 1 от НК (използване на платежен инструмент с неверни данни или без съгласието на титуляра) – 34. През 2022 г. осъдените лица за убийство по чл. 115 - 116 НК са 7 (при 5 през 2021 г. и 3 през 2020 г.). През 2022 г. са разгледани 257 въззивни наказателни дела, 264 са разгледаните въззивни частни наказателни производства.

Наказания „Лишаване от свобода” над 10 г. до 30 г. са били наложени на 7 лица. На „Лишаване от свобода” над 3 г. до 10 г. са осъдени 6 подсъдими. Няма осъдени на „Доживотен затвор“. На 144 лица са били наложени наказания „Лишаване от свобода” до 3 години, като за 92 от тях е приложен института на условното осъждане и изтърпяването на наказанието е отложено за определен изпитателен срок.

През 2022 г. съдиите от Първо гражданско и търговско отделение на Бургаския окръжен съд са разгледали 1 604 първоинстанционни граждански и търговски дела. 2 402 е общия брой на делата за разглеждане във Въззивно гражданско отделение през периода – 1 785 въззивни граждански и 617 частни граждански дела. От всички разгледани дела, в тримесечен срок са приключили 62% от въззивните граждански дела и 92% от частните граждански дела.

На територията на Бургаски съдебен окръг работят осем районни съдилища в градовете Бургас, Поморие, Несебър, Айтос, Карнобат, Царево, Средец и Малко Търново. В районните съдилища през 2022 г. са постъпили общо 22 767 дела, разгледани са били 26 061 дела и са свършени 22 988 дела, 87% от които в тримесечен срок. Цифрите сами по себе си сочат, че въпреки големия брой дела, районните съдии отново са съумели да приключат максимален брой от тях.

Съществена помощ в работата на съдиите оказват съдебните помощници. Окръжните магистрати поддържат тезата, че в областта на гражданското правораздаване следва да се предприемат законодателни изменения, които да позволяват съдебните помощници самостоятелно да извършват определени процесуални действия. Това ще доведе до още по-голяма ефективност и постигане на висококвалифицирана съдебна администрация, която ще е от реална полза за магистратите.

Окръжен съд – Бургас прилага ефективно Единната информационна система на съдилищата. Гражданите и техните представители по делата имат осигурен достъп до електронната папка на делото, по което са страна, могат да изтеглят и разглеждат документи. Постигнато е не само уеднаквяване на деловодните системи на всички съдилища, но и унифициране на процесите, високо ниво на сигурност с достъп чрез електронен подпис, централизирано съхранение на дела в електронен формат.

Приоритет в работата на съда е използването на всички функционалности на системата, както и поддържане високо ниво на информираност на съдебните служители и съдиите за всички нови функционалности на системата, която гарантира достъпно електронно правосъдие.

Административният ръководител – председател на Апелативен съд – Бургас, Пламен Синков, поздрави магистратите от Окръжен съд – Бургас за добрата работа и постигнатите резултати. „В Окръжен съд – Бургас и в голяма степен в районните съдилища, работят съдии и съдебни служители с дългогодишен стаж, което проличава в отчетните резултати. Между кориците на делата, ние, като магистрати, разглеждаме различни човешки съдби, прилагаме нови съдебни практики, което прави мисията ни още по-отговорна. Поздравявам Ви!“, каза съдия Синков. Той изрази подкрепа за кандидатурата на съдия Росица Темелкова за втори мандат ръководител на Бургаският окръжен съд.


В категории: Темида


Коментари
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори