×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас е един от градовете с най-голям потенциал за развитие на високотехнологичния сектор


Бургас е един от градовете с най-голям потенциал за развитие на високотехнологичния сектор
Успешно работим за задържането и връщането на младите хора в страната и в частност в Бургас, каза председателят на УС на AIBEST Илия Кръстев
25 Март 2023, Събота, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Визията на AIBEST е да представим възможностите за кариерно развитие на младите хора в града в IT сектора, коментира председателят на Асоциацията за иновации

Илия Кръстев е председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации AIBEST. Той е един от двигателите на развитито на IT индустрията не само в Бургас, но и в България като цяло. Разговаряме с него за потенциала на морския града да се превърне в един от важните центрове за сектора на информационните технологии в страната.

- Г-н Кръстев, наскоро се проведе важен семинар в Бургас. Защо именно Бургас бе избран за градът, който да служи за платформа за този семинар?

- Бургас е един от градовете, който е показал голям потенциал за развитието на високотехнологичния сектор. Затова и решихме именно тук да стартираме националното роудшоу на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) „Пътят към твоя успех“. Асоциацията обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. 

В града има изключително добри училища и благодарение на доброто ни партньорство с Община Бургас през последните години бяха създадени всички необходими условия компаниите от високотехнологичния сектор да отправят поглед към града и да започнат да откриват офиси и да наемат хора. 30% от членовете на настоятелството на бургаската ИТ Гимназия например са членове на АИБЕСТ и благодарим на кмета Николов, че преди 5 години ни покани да бъдем част от този изключително важен проект. През тази година завършва първия випуск, което е и причината за големия интерес от страна на нашите членове, които оперират в ИТ сферата.

От друга страна, компаниите от нашия сектор са сред най-добрите работодатели в България, предлагат изключително добри условия на труд със заплати и придобивки, които са над средните за страната. Едновременно с това служителите в тези компании получават възможност да развиват уменията си, да растат кариерно като се учат от световните стандарти в индустрията ни. Част от визитата ни в града беше с цел именно да представим възможностите за кариерно развитие на младите хора в града в нашата индустрия. Мога с гордост да кажа, че благодарение на добрите работодателски практики на сектора ни, ние успешно работим за задържането и връщането на младите хора в страната и в частност в Бургас.

- Как бизнесът, особено в тежките времена, в които се намира сега в глобален мащаб, вижда Бургас?

- Една от целите на нашата асоциация е да работим за регионалната експанзия на високотехнологичния сектор. Използвам думата експанзия в нейния най-широк смисъл. Работните процеси в нашите компании позволяват прилагането на дистанционния модел на работа. Това означава, че вече не е нужно физически да се отваря офис в даден град, за да се наемат служители от населеното място.

Това позволява голяма гъвкавост на служителите в нашата индустрия да избират къде да живеят. Вече не е нужно всички да са концентрирани в София. Спокойно, ако естеството на работата позволява, талантите могат да останат да живеят в прекрасния ви град и да работят за компании, които не са представени физически в Бургас.

По този начин ние подпомагаме местната икономика, защото получените възнаграждения реално се влагат в града, в който живее служителя. Така помагаме за устойчивото развитие на много индустрии и то на национално ниво. 

- Вижда ли IT бизнесът потенциал в морския град и каква е ситуацията към този момент - колко фирми има тук, кои са те, какви са профилите им, колко служители работят общо в сферата, готвят ли се нови инвестиции, има ли цялостен интерес към Бургас?

- Нашата асоциация обединява много компании от високотехнологичния сектор, които се занимават с изнесените бизнес и ИТ услуги, разработване на технологии и продукти. Всички тези продукти и услуги, които създават са с висока добавена стойност за българската икономика. Към момента в града оперират около 40 компании, а общият брой на наетите в тях е над 2000 местни таланти.

Предвид факта, че дейността на компаниите е доста широка, профилът на хората, които търсим в града също е доста разнообразен. Част от компаниите работят за услуги и разработването на продукти за българския пазар, но по-голямата част са насочени към международни пазари. Затова владеенето на чужди езици е един от критериите на подбор на служители за сектора. Като морски град, който традиционно извършва много услуги в сферата на туризма, вие разполагате с достатъчно добре езиково подготвени кадри, които след преминаване на специфични обучения вътре в компаниите идеално биха паснали на нашата индустрия.

В допълнение, търсим и таланти със специфични знания свързани с техническа поддръжка и разработване на софтуер, финансово-счетоводни услуги, анализ на данни, маркетинг и продажби, HR услуги и други. 

- Има ли достатъчно кадри в Бургас сега и ако не - предвиден ли е начин, по който те да бъдат осигурени? Скорошен пример е инициативата на ScaleFocus за обучение, съвместно с БСУ.

- Трудовият пазар в България е изключително малък, затова недостиг на кадри има във всяка една област, включително и в нашата. Спокойно мога да кажа, че с инвестициите в развитието на хората си, нашият сектор е най-големият университет в страната. Много от нашите компании разработват свои академии, но на ниво асоциация също работим с местните власти както в Бургас, така и в страната, за откриването на специализирани паралелки и училища. В Бургас много от компаниите ни помагат финансово и със споделянето на практически знания за успешното развитие  на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, например.

За първи път тази година през юли ще организираме лятна техническа академия за учениците в последните класове в града. Тя ще е безплатна и напълно практически ориентирана. Преподаватели в нея ще са представители на наши компании, които ще споделят знанията си с местните таланти и под тяхното менторството учениците ще разработват реални технологични проекти. Съвсем скоро ще обявим детайли  и ще започне кандидатстването по нея. Идеята ни е да дадем възможност на 100 деца от Бургас да се докоснат до нашата индустрия и придобият полезни практически знания.   

- Какво предстои за Бургас в идната година по отношение на IT сектора?

- IT сектора е само част от високотехнологичния бизнес, който обединяваме в нашата асоциация. Другият голям дял са изнесените бизнес услуги. В България има много глобални компании, които изнесоха например финансово-счетоводни и/или HR услугите си у нас. Така от тук те обслужват всички пазари, на които компаниите оперират. 
Нашият сектор расте с темп доста по-висок от ръста на икономиката на страната. Последният ни доклад показва размерът на технологичния сектор и индустрията на изнесените услуги възлиза на 4.225 млрд. евро и формира 5.9% от годишния  брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. Прогнозата ни към 2025 година сочи, че относителният й дял в БВП на България ще достигне 9%. И вярвам, че  Бургас ще бъде част от нашето успешно развитие.
 
Флагман.БГ Завръща ли се людизмът? Завръща ли се людизмът? 03/06/2023, Събота 16:30 0
Джуди срещна Тръмп
Джуди срещна Тръмп 03/06/2023, Събота 15:00 0
България Всички новини
Платформа за леки автомобили се обърна край Слънчев бряг Платформа за леки автомобили се обърна край Слънчев бряг Няма данни за пострадали  150 деца чакат за сърдечна операция 150 деца чакат за сърдечна операция Листата на чакащите постоянно расте България ще има два медицински хеликоптери до месец България ще има два медицински хеликоптери до месец Асен Меджидиев пожела новият здравен министър да завърши успешно поръчката И малкият син на „розовата“ актриса Диана Габровска стана футболист, заминава на турнир в Приморско И малкият син на „розовата“ актриса Диана Габровска стана футболист, заминава на турнир в Приморско Страшно много се гордеем с успехите на децата. Трудът дава резултати и се надяваме занапред на още много триумфи, споделя Диана Киевски медии: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци Киевски медии: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци Става въпрос за двойни регистрации и настаняване на хора над максималния капацитет на хотелите Осми сме в ЕС по пиене Осми сме в ЕС по пиене Няколко държави обмислят предупредителни надписи върху бутилките с алкохол МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места Данните са събирани на 282 локации на територията на страната Край на цветните чадъри в центъра на Бургас, как бизнесът приема новата наредба Край на цветните чадъри в центъра на Бургас, как бизнесът приема новата наредба Тя ще важи за преместваемите обекти по основните улици на града Явор Гечев за украинския внос: Кризите не са овладени Явор Гечев за украинския внос: Кризите не са овладени Според него ЕС не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения Народните представители Константин Бачийски и Даниела Божинова с приемна в Бургас Народните представители Константин Бачийски и Даниела Божинова с приемна в Бургас
В САЩ посегнаха и на Библията, въвеждат тежка забрана В САЩ посегнаха и на Библията, въвеждат тежка забрана Светото писание пращяло от секс, вулгарност и насилие И просто така - всичко за събирането на Ким Катрал и Сара Джесика Паркър И просто така - всичко за събирането на Ким Катрал и Сара Джесика Паркър Ще видим отново Саманта Джоунс на екран Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген Според Евелин Регнер няма пречки пред членството на страната ни Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си Вярваме силно, че ще успеем, заяви той Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция Навсякъде това лято се наблюдава поскъпване на плажните услуги Прецедент! Франция забрани полетите на кратки разстояния Прецедент! Франция забрани полетите на кратки разстояния Под ударите попадат полети от Париж до Нант, Бордо и Лион Газът по „Турски поток“ спира Газът по „Турски поток“ спира Причината е планирана профилактика Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата Заплахата предизвика спешно заседания на правителството Ад: 280 жертви при катастрофа между два влака в Индия Ад: 280 жертви при катастрофа между два влака в Индия Над 900 души са пострадали, очаква се броят на загиналите да се увеличава 61-годишна учителка давала уроци по секс на тийнейджър 61-годишна учителка давала уроци по секс на тийнейджър Обяснявала на младежа, че се учи от истинска жена
Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Да се погрижим за счетоводните записи на държавата Виц на деня Виц на деня - Излез, подъл сърахливецо! Стани и се бий!
- Марийке, престани да ми крещиш в гащите. Изобщо не е възбуждащо.
Виц на деня Виц на деня Баба се кара на внучката:
- Къде си хукнала така, ма?
- На купон.
- Бърже да си сложиш гащи!
- Бабо, ти на опера като ходиш, слагаш ли си тапи в ушите?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Това е северният път, има и южен.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече