×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разрешават пробно употребата на марихуана в Цюрих


24 Март 2023, Петък, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Мярката е в опит да се оценят социалните и икономическите ползи от регулирането на леката дрога

Швейцарското правителство одобри плановете за пробно легализиране на продажбата и употребата на канабис в Цюрих. Мярката е в опит да се оценят социалните и икономическите ползи от регулирането на леката дрога, предава Си Ен Би Си.

От това лято на тестова група от 2100 жители на Цюрих ще бъде разрешено да купуват определени количества от наркотика за лична употреба от аптеки, специални диспансери и социални клубове в града. Участниците ще трябва да отговарят на въпросник на всеки шест месеца за техните навици по отношение употребата и за ефектите върху здравето им като част от проучването, подготвяно съвместно с Университета в Цюрих. Крайната цел на теста е да определи условията, при които легализацията на марихуаната в Швейцария може да бъде съвместима с подобряване на личното и обществено здраве и безопасност, посочват организаторите на проучването.

Данните от експеримента ще бъдат публикувани на текуща база през следващата година. „Идеята е да се стигне до реално доказателство, което да послужи за формиране на политика за нова регулация на канабиса”, каза Барбара Бури, ръководител на проекта в здравния отдел на кметството в Цюрих.

Други страни в Европа също преосмислят регулация на марихуаната в отговор на по-отворената политика към наркотика на глобално ниво. Германия - най-голямата европейска икономика, се очаква да даде зелена светлина за употреба и продажба на канабис през следващите седмици, с което ще стане първата страна от ЕС, която ще разреши на национално ниво търговската му продажба

. Съседни Люксембург и Чехия вече представиха планове за легализиране на канабиса за употреба от пълнолетни, докато в Австрия, Италия и Испания притежанието на малки количества от дрогата за лична употреба вече не се третира като криминален акт. Страни като Канада и Уругвай предприеха стъпки за легализация на марихуаната през миналото десетилетие, а неотдавна това стори и Тайланд.

Жителите на Цюрих, които имат интерес да се включат в теста, са поканени да се регистрират, ако са активни ползватели на канабис. Условията са да са навършили пълнолетие, да нямат хронични заболявания и понастоящем да не работят като професионални шофьори. Около една трета от пълнолетните хора в Швейцария са опитвали канабис, според проучвания на здравните власти.

В Цюрих, най-големият град в страната с над 420 000 жители, според оценки около 13 000 жители редовно употребяват "трева".


В категории: Животът


5
Коментара
Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
5
Коментара по темата
5.
Ño2
24.03.2023 20:22:36
0
2
Посткомунизъм,бро все още работи майндсета на миналото особено при фуражки, администрация,служби...оправия не очаквай скоро.
4.
До 2
24.03.2023 16:47:06
0
3
Полицията и парите им събира накрая, наште хора нали се отчитат където трябва, не може едни и същи хора да си действат с години наред. Къв беше ония с буркана в едно село, англичанин ли беше не се сещам, до селото стигнаха, наште хора си действат из града.
3.
Боса
24.03.2023 16:44:40
0
4
Като разберат колко са спечелили другите и тука ще го приемат
2.
Оруел
24.03.2023 15:20:07
3
12
За българите няма такива екстри ние сме 3-та ръка хора. Децата ни трябва да лежат по районните ида трупат досиета, а полицията и съда да отчита дейност.
1.
a v bg
24.03.2023 15:17:24
2
5
hirata kucheta gi qli
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори