×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо хиперзвуковите оръжия променят облика на модерното военно дело


Защо хиперзвуковите оръжия променят облика на модерното военно дело
„Кинжал” се движат със скорост 15 пъти над тази на звука и не могат да бъдат свалени от нито едно налично средство за противовъздушна отбрана в света, твърди бивш адмирал от Хърватия
25 Март 2023, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Обяснява хърватският пенсиониран адмирал Даворин Домазет

Хиперзвуковите ракети, които в началото на конфликта в Украйна бяха дори използвани и за които се говори от няколко години, действително представляват оръжие, което променя облика на модерното военно дело. Подробности за тяхното действие и стратегическа значимост почти е излизат в публичното пространство, но във военните кръгове добре знаят какъв е ефектът от този тип средство за поразяване на цели и защо реално има причина за страх в Пентагона и дори в Китай.

Информация за хиперзвуковите ракети наскоро даде в интервю пенсионираният адмирал от Хърватия Даворин Домазет, който е един от най-добрите анализатори на ситуацията в момента, тъй като ясно разбира и контекста, в който се случва всичко, свързано с конфликта между Украйна и Русия. А контекстът е всичко, пише Алекс Трейнър от TrendCompass.

Домазет е единственият военен анализатор, който при систематизирането на събитията взима предвид историческия контекст на западната финансова олигархия, венецианските ѝ корени, миграцията ѝ към Амстердам и основаването на Холандската империя, както и последващото ѝ преместване в Лондон, където до днес остава бетонирана във немъртвата Великобританска империя. По думите на хърватския адмирал, най-големият враг на човечеството е т.нар. „западна окултна олигархия”. Това предвид факта, че Хърватия е член на НАТО и като Полша е католическа славянска нация, която споделя русофобските възгледи на Варшава.

Руските хиперзвукови оръжия

През 2018 г. руският президент Владимир Путин представи новите хиперзвукови оръжия на РФ. „Хиперзвукови” ще рече, че достигат скорости от Мах 5 нагоре, или иначе казано – 5 пъти и повече скорстта на звука, която е около 1234 км/ч във въздуха. По това време Западът не прие насериозно този факт и счете, че Путин блъфира. А всъщност Русия се оказва, че е единствената страна, реално притежаваща такива ракети и то не от един тип, а от цели три – Циркон, Кинжал и Авангард.

Адмирал Домазет обяснява защо тези оръжия променят облика на войната. „По време на Първата световна война танковете са средството, което промени конфликта. През Втората световна война и досега – това беше авиацията. В този смисъл самолетоносачите от тогава досега са се превърнали в най-важната стратегическа инвестиция. Сега прецизните хиперзвукови ракети ги превръщат в безполезни. Нещо повече – дори най-модерните установки против балистични ракети, които и САЩ, и Русия използват, и които са разположени съответно по оста Полша-Румъния и Северен полюс-Калининград-Крим-Сирия, са много ефективни, но само срещу снаряди, летящи към целта си със скорост до Мах 3.5 или 3.5 пъти скоростта на звука”, казва той.

В този смисъл Кинжалите на Русия превръщат групите от самолетоносачи, които САЩ обича да демонстрира навсякъде по света, в лесни цели. Ракетите се движат със скорст от порядъка на 12-15 Мах и нищо в ареснала на никоя държава в света няма възможността да ги спре.

Примерът е сравнително скорошен – преди около година, в разгара на конфликта в Украйна. Първия удар с Кинжал имаше за цел да унищожи депо за муниции от стратегическо значение. Самото то бе построено по такъв начин, че да е способно да издържи на ядрен взрив – закопано на 170 метра дълбочина и защитено от няколко пласта от армиран бетон.

Кинжалът лети на височина между 20 и 40 километра, с максимален обсег от 2000 км. Когато стигне хоризонтално над целта си, ракетата рязко променя траекторията си във вертикална и се ускорява до Мах 15, събирайки огромна кинетична енергия, която само допълва снаряда вътре в нея. Въпросният първи удар, унищожи депото с една единствена ракета, изпращайки ясен сигнал към военните кръгове на САЩ:

„Можем да ви потопим всичките самолетоносачи”

Всъщност Кинжалът е създаден именно с тази цел, обяснява адмирал Даворин Домазет. Ако е способен да взриви депо за муниции, намиращо се на 170 метра под земята, какво може да направи със самолетоносач? Този въпрос вероятно си задават и във Вашингтон и с право. По думите на хърватския бивш адмирал, нито Запада, нито Китай притежават подобни оръжия.

Но те имат и своите проблеми. Такъв е например температурата по повърхността на тялото на ракетата, която развиват по време на полет. Това може да стане причина тя буквално да се разпадне във въздуха. Засега обаче изглежда Русия е единствената страна, успяла да разработи такива материали, които са способни да издържат на подобен стрес по такъв начин, че траекторията на ракетите да може да се контролира и то с доста голяма точност.

Западното разузнаване признава, че Русия е притежавала около 50 ракети Кинжал, от които за 1 година война в Украйна са използвани едва 9 броя. Миналата седмица общо 6 такива ракети бяха изстреляни наведнъж и това също е послание, обсяснява адмиралът. „САЩ разполага с общо 11 самолетоносачни групи за удари. От тях по-малко от половината са активни, докато другите са на сух док за поддръжка. Изстрелването на общо 6 кинжала наведнъж миналата седмица, във военен превод казва следното „Имаме възможността да потопим всичките ви самолетоносачи наведнъж”, казва анализаторът.

Всъщност Русия има капацитетът да произвежда около 200 такива ракети на година, а от сравнително скоро разполага и с начин те да бъдат „доставяни” до целите си навсякъде от самолети, кораби и дори подводници.

Според военни анализи за разработката, финализирането и одобрението на подобни оръжия на запад ще са наобходими още около 10 години, а до тогава – изглежда Москва засега печели „надпреварата” за въоръжаване. В този смисъл единственият „полезен ход” на Запада, за да достигне сега до някакъв паритет, изглежда е ескалацията на локалния конфликт в Украйна в глобална ядрена война.

По консервативна сметка, при такъв конфликт около 1 млрд. човека ще загинат и реално никой няма да е победител. Кой би поел по този път на ескалация? Да се надяваме никой.

Превод: Георги РУСЧЕВ

 


В категории: Политика


24
Коментара по темата
24.
fdhgdfgh
28.03.2023 19:54:51
0
0
Който не е ходил в Русия, само той плямпа, че руснаците живееят, като скотове. И вярва на пропагандата...Има голяма разлика между Москва, големите градове и провинцията. Ама никой не прави разлика, руснаците умират от глад..Сигурно...Московчани вземат 4х на софийските заплати..Че е по-скъпо в Москва, също е верно. Но не е това, което ви набиват в главите. Ние щото сме много добре..
23.
Сталин
26.03.2023 14:55:49
4
0
Да добавя към предния си к8ментар, че Ян Матвеев е украинец и украински експерт, колкото аз съм русофил.
Ами Ян Матвеев е руснак, а аз не съм русофил, защото руски език и знания за Русия имам, колкото амебата има мозък. Дали мога да давам оценка на ген полковник Леонид Ивашов, на ген Руцкой, на полковник Гиркин-Стрелков, на полн Ходорьонок, всички те доказани руски военни, предрекли провала на руската армия стъпка по стъпка?
Ами няма как, те говорят на руски, а аз съм рософилистична амеба!
22.
Бай Иван
26.03.2023 14:21:19
1
0
Предполагам ,че този адмирал е изкарал образоването си в Русия.
21.
Сталин
26.03.2023 13:17:47
1
4
Защо ли да слушаме този адмирал какво разбира той от военно дело, друго си е да слушаме украинския 30 годишен инфлуенсър Ян Матвеев с Ютуб канала, който само за една година от футболен и спортен коментатор се превърна във военен анализатор и е цитиран редовно от всички европейски медии за ситуацията в Украйна :)))
Не ни трябват изкукалите адмирали и генерали, искаме да слушаме какво казват цайсатите трансджендъри, зъбатите инфлуенсъри и диванните експерти - почитатели на еднополовите бракове, съединените африканските щати и европропадналия съюз, които бленуват и чакат с нетърпение телевизионния шут Зеленски с английски танкове, словашки самолети, полски наемници, български снаряди и кинти от Кравария да обкръжи Масква и най-накрая да дойде свободата. И света без Руспия да стане едно прекрасно и спокойно място с танцуващи педофили с малки дечица, вмирисани бежанци убийци и изнасилвачи, целуващи се по улицата педали със законен брак, неадекватни и пропаднали наркомани законно употребяващи наркотици и всякакви жалки отрепки.
20.
Хахахаа!
26.03.2023 13:05:41
5
5
Тази фейк измишльотина как ракетата пробила 170 м в земята и 100 нива армиран бетон бе подложена на подигравки от експерти от цял свят, влючително и руски. Тази фантазия за ракъв удар в Украйна е от началото на войната и бе повторена от вся купекаджийска сволоч. Хахахаха.
Всичкото ибрик тъпоЧуков, Дебилов, и всичкото болно мозък повтаряше тези фантазии като в транс. Слвд 13 месеца война, когато цял свят се подиграва на фейк империя, армия и икономика, само уредено сиво вещество може да говори за пидводници, флот, ракети.
Ами то в Украйна има около 15-16 удара с такава ракета, и пораженията след това се показяат. Па никой не видя кратер с дълбонича 170 м хаха.
Както не видя и другите аналоГовнетни междузвездни оръжия. Ама ръждивите танкове, дрипави солдати и тоталното обосиране на фвйк армията, го видяха и слепците.
19.
Истината
26.03.2023 11:38:05
1
3
БайДанчо призна, че се страхува от Руските оръжия,
Особено от хиперзвуковите - Циркон, Кинжал и Авангард.
18.
Айде пак!
26.03.2023 11:36:30
4
4
Малко ни бяха русфилШизофрените, че почнахме да ги внасяме! Както винаги, оказа се няма как нормален чове да ръси биполярки-шизофрении от кремълската психиатрия. Ама крушката си има опашка. Военно престъпника който както си бил адмирал и го арестували за масови убийствана на цивилни, под натиска на ЕС и партньорите от НАТО, Хърватската държава арестува хубосника с още 4-5 военни от висок ранга. Освободили си Хърватите държавата след Сръбското нападение и станали независима държава, благодарение на американската помощ и легендарния ген Готовина който със западно оръжие и помощ организира и осъществява останалите в историята операции Мълния и Буря, донесли победата на Хърватия. Хубосника аналлизатор растял в ерархията, обаче както си бил адмирал и миналото го застигнало през 2012г
И понеже благодарение на помоща от Запада, Хърватия победи и стана независима,но това не значи че Запада ще си затвори очите за военните престъпления на сърби и някои хървати. И хубосника от статията, разочарован, че не му се разминали убийствата на цивилни сърби, рязко забравил като е бил хърватски военен, кой им е давал оръжие, инструктори, наемници, помощ със спътниково разузнаване за да победят и да имат независима Хърватия, и понеже Хърватия го окаушила под натиска на Запада, хубосника рязко станал кремлевски шизофрен и конспиратор.
17.
Бай Иван
26.03.2023 11:27:22
2
1
Остаряла му е информацията и Китай и САЩ вече имат такива ракети. Освен това под санкции ,не можеш да направиш 200ракети на година /досега имали 50бр./, да и ракетата не може да бъде порезена но носителя и може.
16.
Киро
26.03.2023 10:20:11
4
9
Е като имат толкова велики ракети защо не напредват в Украйна
15.
Изкарайте
26.03.2023 08:58:52
7
5
Цар Пушка от кремъл пратете и него и мумията на Ленин събудете от мавзолея тя е безаналогова
14.
До 12
26.03.2023 04:32:59
13
7
А бре при тия безаналогови твхнологии как раниха Палячото Рогозин в Аноза как не усетиха че укрите ги пуцат ,за космическия батут и асансьора до луната само забрави да спомене хърватския Сидеров
13.
Хахаха
26.03.2023 04:29:15
10
9
Хърватската Бяла Златка ама с мустак тия русофиле и физиономиите им чугунените по един калъп дяланич
12.
До разбирачите
26.03.2023 02:11:20
14
19
И как разбрахте че икономиката на Русия била слаба?, ааа така ви казаха от колективния запад, е много сте наивни. Мантрата че нищо не произвеждали и че живеели зле се сгромоляса, доказателства е последната една година на безпрецедентни санкции и въпреки това икономиката им бележи ръст и нищо не им липсва. Ако не сте забелязали не рухват Руските банки а едни други такива, сещате се кои.
11.
*********
26.03.2023 01:16:35
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Обективно казано
26.03.2023 01:06:18
16
13
Вярното е само това, че всяко ново супер оръжия променя единствено облика на военното дело. Руснаците и преди имаха супер оръжия с които се перчеха по парадите. Докъде я докараха с тези супер оръжия – до разпада на СССР. Непобедимият Съветски съюз изчезна от сцената, въпреки своите супер оръжия. Рухна икономически. В продължение на повече от 100 години руснаците все обещават икономическо чудо - и нищо. Те имат най-голямата държава в света (по площ), най-много природни ресурси - и въпреки това икономиката им е напълно незначителна от гледна точка на глобалната перспектива. Икономика, технологии, военно дело. Ако искаш да си световен играч, трябва да си добър и в трите насоки.
9.
Дядо Вангелис
26.03.2023 00:03:00
22
14
Да, да, промениха я войната страшно много! Виждаме Кинжалите как им помогнаха на рашките. 13 месец не могат да превземат Андреевка! Страшна промяна, адмирале! Направо да ти спират пенсията, ясно е какъв адмирал си бил. Аман от кукумицини.
8.
Реалист
25.03.2023 23:02:51
19
14
Ех ватнишки мечти ...

Кога ли Русчев ще спре с рудката пропаганда?
7.
паткан
25.03.2023 22:42:14
20
27
Добре сте го написали , но няма кой да го прочете съдейки по коментарите.
Тука има една шепа "хора" , които като AI роботи винаги повтарят едно и също , и никога не се аргументират.
Една шепа "хора" , които дори не могат да пишат правилно , но иначе са много информирани за проблемите на Русия и са експерти по всичко , освен за собствената си тъпащина.
Добрата новина е , че вече никой не им обръща внимание.
С Русия - напред ->
6.
фъшкия
25.03.2023 22:31:45
25
23
хиперзвуково е да имаш всички земни блага и да живееш като пиян скот .Тъпите ватници неразбраха че воините са вече икономически .Щом за 1000години неможаха да се наложат и да усигорят добър живот и на техните сателити каде са тръгнали да развалят света
5.
gringo
25.03.2023 22:25:26
30
20
да си Ядът ракетите танковете и на майка им на тия тъпи руснаци ...махаите ги от цивилизования свят ..да се заграждат пак със стена и да знаят че светът е до там ..изроди
4.
Bai Sider
25.03.2023 21:41:29
11
20
Tui хърватския волен ли е
3.
Дп11
25.03.2023 21:33:53
8
19
Волене, ти ли си?
2.
Политиците се страхуват
25.03.2023 21:27:20
2
14
От народната любоф. Всеки трети иска да ги люби. На какви избори ще ходят? А как ще ги спечелят? Чудо!!!
1.
Аре у лево!
25.03.2023 21:09:02
14
33
Мисля да спра да чета статии на Флагман докато не минат изборите. И без това са само възхваляващи политиците, които смятам отговорни за плачевното състояние на държавата. На всичко отгоре статиите са със спрени коментари.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори