×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли причина да се плашим от изкуствения интелект


Има ли причина да се плашим от изкуствения интелект
Chat GPT и останалите невронни мрежи са впечатляващи, но причина за страх няма
22 Март 2023, Сряда, 21:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Да разгледаме примери от миналото

Chat GPT и по-наскоро GPT-4 е само един от многото т.нар. „Изкуствени интелекти” (ИИ), които сега завладяват мрежата. Очаквано, мнозина се страхуват от въвеждането на такива технологии, както досега са се страхували чисто хипотетично. Аргументите са ясни – че ИИ ще „открадне” много работни места или още по-лошо – че ще придобие „разум” и ще започне да завладява планетата, както в много филми, плод на въображението, сме виждали да се случва. И двата тези страха обаче изглеждат наоправдани и далеч от реалността.

Със сигурност ще видим много хора да остават без работа заради тези системи, но ефектът от въвеждането им ще е много по-плавен, отколкото тези, спекулиращи със страховете, предполагат. А ако историята е някакъв учител – загубата на едно работно място вероятно ще доведе до откриването на друго, но с нова концепция.

А преди да се впуснем в разсъждения какво ще правим, ако изкуствен интелект реши да завладява човечеството, нека помислим какво е нужно за един човек, за да развие желание за власт. Именно човекът и неговият мозък са моделът, върху който ИИ се гради сега. А при човека емоциите не идват една по една. За да се появи желание за власт е нужна огромна база от преживявания, от опит, ако щете, от други емоции, които да катализират във финалната си форма. В този смисъл е малко вероятно дори и да стигнем до истински разумен изкуствен интелект, първото му решение да е да унищожи създателите си. Но иначе това е добър сценарий за Холивуд, както е показало времето.

Един журналист от Wall Street Journal наскоро проведе експеримент с Chat GPT. Той помоли софтуера да изкаже мнение на популярна етическа дилема, мисловен експеримент, който се появява в почти всички дискусии по етика. Без да навлизаме конкретно в детайлите, които можете да прочетете ТУК, Chat GPT успешно е разпознал препратката и е отговорил подобаващо, базирайки мнението си на това какво казват хората за проблема. После журналистът попитал изкуственият интелект дали е приемливо да жертва животите на хора, за да публикува расистка обида. Програмата отговорила, че никога не трябва да се пубиликува такава дума. С други думи – да умират, но не и да обиждат на расова основа. Компютърът нито е помислил, нито е преценил какво изобщо го питат. Просто е повторил написаното в кода му. Това е далеч от разум и още по-далеч от желание за власт.

Примерът може и да не е уместен, тъй като Chat GPT в момента оперира в т.нар. „sandbox”. С други думи, ИИ разполага с ограничено количество информация, което е внимателно подбрано от създателите му без да се допуска технологията свободно да „броди” в интернет пространството. Какво би станало ако все пак бъде пуснат в мрежата Chat GPT или друг подобен софтуер – въпросът засега остава отворен. Но вероятно до края на годината ще разберем.

Ще замени ли машината човека? Ако можеше, досега вероятно щеше да го е направил. Ако разгледаме близкото минало, можем да намерим коректна аналогия. Бяха нужни повече от 25 години за да може персоналният компютър, представен първоначално през 70-те години, да се намърда във всеки офис и да унищожи редица професии. Но точно това е идеята – за тези 25 години компаниите имаха възможност да се адаптират, да измислят как точно ще се ползва технологията и каква ще е ползата от нея, да имат възможност преценят какви служители ще им трябват и да обучат цяло едно поколение да бъде полезно в новия свят.

Ако се върнем още по-назад, ще видим същата история, повтаряна стотици пъти. Когато парните машини замениха всички тъкачи във Вликобритания в края на 18 век, пак е имало страх, че ще има масова безработица. Формира се дори група, наречена „Людити”, които са направили опит да спрат „злите роботи”. Не са успели, разбира се. И няколко години по-късно във Великобритания производството на текстил е скочило по обем с 50 пъти, позволявайки на много повече хора да работят в индустрията, отколкото преди.

Реално всяка вълна от иновация е подбуждала подобни страхове. Но в последните 300 години, откакто е започнала първата Индустриалан революция, развитите икономики са показали, че те са неоправдани. Средните нива на безработица в тях не са били по-високи от 5-8% в зависимост от периода. И ако иновациите можеха да причинят масови съкращения, каквито са били страховете, то този показател щеше ясно да демонстрира това.

Също като персоналният компютър, като интернет, като мобилния телефон, и изкуственият интелект вероятно ще създаде повече работни места, отколкото ще унищожи. Това е процесът на технологичната еволюция – определени дейности стават безсмислени защото са еднообразни и могат да се вършат по-лесно, по-оптимално. На тяхно място идват други, които са адаптирани към новите технологии. Макар настоящата да е малко по-различна от предходните велики открития, вероятността ИИ да развие човешки емоции, да се ядоса и да ни завземе или унищожи, е нищожна.
За добро или за лошо по всичко личи, че ще остане на власт. Може и да не е така и да грешим, но хората са казвали същото стотици пъти в миналите години и винаги те са се оказвали в грешка.

 


В категории: Животът


Флагман.БГ Завръща ли се людизмът? Завръща ли се людизмът? 03/06/2023, Събота 16:30 0
Джуди срещна Тръмп
Джуди срещна Тръмп 03/06/2023, Събота 15:00 1
14
Коментара по темата
14.
1000
23.03.2023 12:45:01
2
4
От изкуствения интелект се плашат хората без интелект.А до коментарите по долу, знаенето на таблицата за умножение не те прави по умен от другите, при условие, че днес всеки има калкулатор в джоба.
13.
Изказване
23.03.2023 12:23:08
1
3
AI няма да ви вземе работата, хора който използват AI ще ви вземат работата
12.
до 10
23.03.2023 11:25:57
3
4
Децата вече не познават аналогов часовник! Доскоро мислех, че е майтап, но баба на едно дете ме увери в противното. Същото най-вероятно ВЕЧЕ се отнася и до таблицата за умножение. Това няма значение... Важното е да знаят, че в Талмуда има поне 8 пола! Не че ще им кажат откъде произхожда идеята, разбира се...
11.
eko
23.03.2023 10:34:54
0
11
Флагман, редно е да се притеснявате! От липсата на интелект, грамотност, хуманност. Превърнахте се в нарицателно за простотия и невежество.
10.
да
23.03.2023 10:32:00
1
7
Единственото от което трябва да се страхуваме е, че изкуственият интелект ще унищожи и малкото останал човешки интелект. След няколко години, дори няма да ти се налага да знаеш таблицата за умножение.
9.
лфкфлд
23.03.2023 07:48:33
2
7
В Туитър започнаха да се появяват примери. Последният, който видях е за работодател, който иска код за 5 микро услуги за нов продукт. Опитен деволъпър му казал 2 седмици и 5000£, а ChatGPT е изпълнил задачата за 3 часа и 0.11$, което най-вероятно е дневната такса за използване на услугата. Успех!
8.
...
23.03.2023 07:15:46
6
7
Страхуват се тези без или с ниска квалификация! Те са са първите, които ще бъдат изритани. За по-умните: има класация на поредността на изчезване на професиите в интернет. Намерете сия и се преквалифицирайте :)
7.
ТБС
23.03.2023 01:35:03
2
6
Не се притеснявайте, радвайте се, новите работни места ще са резервирани за вас, ИИ пише и разсъждава по-добре и по-бързо.
6.
до 2
23.03.2023 01:12:12
1
8
да не забравяме и лошия словоред и снимките на мъртъвци, заради които трябваше да са ги баннали до ся..
5.
Anti Dps
23.03.2023 01:08:04
9
7
От червените боклуци БКП трява са плашите
Те са по вредни и от Банкянжията

Ако им подарят такива роботи ше ръждясат при тях и ше ги водят в експлоатация докато загубят изборите
4.
паткан
22.03.2023 23:05:58
2
17
В това няма нищо страшно.
Обаче трябва да се страхувате от тези които стоят зад него.
3.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
22.03.2023 22:16:11
9
25
Всъщност , ако трябва да съм съвсем честен , повече се притеснявам от ЛИПСАТА НА ЕСТЕСТВЕН интелект !
И това важи най-вече за Евро Гейските ни управници ! Навремето се смеехме на глупостите за кривите краставици и щастливите кокошки , нооооооо...
Гореупоменатите вече така изперкаха , че започнаха да " сглобяват" ракети от части за перални , та стигнаха дотам , че да ни сложат на трапезата Буболечки и червеи !
А това дори и изкуственият интелект НЕ ГО може !
Сигурен съм .
2.
Бургазлия
22.03.2023 21:42:00
1
31
Специално вие,като автори и журналя на Флагман,дето всяка втора публикация ви е претъпкана с правописни и пунктуационни грешки,би трябвало доста да се притеснявате...
1.
Rando
22.03.2023 21:34:05
2
25
Най-страшното е естествената простотия,от която в БГ имаме в изобилие,даже и най-вероятно сме на 1во място в света
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Платформа за леки автомобили се обърна край Слънчев бряг Платформа за леки автомобили се обърна край Слънчев бряг Няма данни за пострадали  150 деца чакат за сърдечна операция 150 деца чакат за сърдечна операция Листата на чакащите постоянно расте България ще има два медицински хеликоптери до месец България ще има два медицински хеликоптери до месец Асен Меджидиев пожела новият здравен министър да завърши успешно поръчката И малкият син на „розовата“ актриса Диана Габровска стана футболист, заминава на турнир в Приморско И малкият син на „розовата“ актриса Диана Габровска стана футболист, заминава на турнир в Приморско Страшно много се гордеем с успехите на децата. Трудът дава резултати и се надяваме занапред на още много триумфи, споделя Диана Киевски медии: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци Киевски медии: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци Става въпрос за двойни регистрации и настаняване на хора над максималния капацитет на хотелите Осми сме в ЕС по пиене Осми сме в ЕС по пиене Няколко държави обмислят предупредителни надписи върху бутилките с алкохол МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места Данните са събирани на 282 локации на територията на страната Край на цветните чадъри в центъра на Бургас, как бизнесът приема новата наредба Край на цветните чадъри в центъра на Бургас, как бизнесът приема новата наредба Тя ще важи за преместваемите обекти по основните улици на града Явор Гечев за украинския внос: Кризите не са овладени Явор Гечев за украинския внос: Кризите не са овладени Според него ЕС не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения Народните представители Константин Бачийски и Даниела Божинова с приемна в Бургас Народните представители Константин Бачийски и Даниела Божинова с приемна в Бургас
Голяма пясъчна буря покри Суецкия канал, има загинал и ранени Голяма пясъчна буря покри Суецкия канал, има загинал и ранени Стихията е преминала и през египетската столица Кайро В САЩ посегнаха и на Библията, въвеждат тежка забрана В САЩ посегнаха и на Библията, въвеждат тежка забрана Светото писание пращяло от секс, вулгарност и насилие И просто така - всичко за събирането на Ким Катрал и Сара Джесика Паркър И просто така - всичко за събирането на Ким Катрал и Сара Джесика Паркър Ще видим отново Саманта Джоунс на екран Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген Според Евелин Регнер няма пречки пред членството на страната ни Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си Вярваме силно, че ще успеем, заяви той Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция Навсякъде това лято се наблюдава поскъпване на плажните услуги Прецедент! Франция забрани полетите на кратки разстояния Прецедент! Франция забрани полетите на кратки разстояния Под ударите попадат полети от Париж до Нант, Бордо и Лион Газът по „Турски поток“ спира Газът по „Турски поток“ спира Причината е планирана профилактика Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата Заплахата предизвика спешно заседания на правителството Ад: 280 жертви при катастрофа между два влака в Индия Ад: 280 жертви при катастрофа между два влака в Индия Над 900 души са пострадали, очаква се броят на загиналите да се увеличава
Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Да се погрижим за счетоводните записи на държавата Виц на деня Виц на деня - Излез, подъл сърахливецо! Стани и се бий!
- Марийке, престани да ми крещиш в гащите. Изобщо не е възбуждащо.
Виц на деня Виц на деня Баба се кара на внучката:
- Къде си хукнала така, ма?
- На купон.
- Бърже да си сложиш гащи!
- Бабо, ти на опера като ходиш, слагаш ли си тапи в ушите?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Това е северният път, има и южен.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече