×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли причина да се плашим от изкуствения интелект


Има ли причина да се плашим от изкуствения интелект
Chat GPT и останалите невронни мрежи са впечатляващи, но причина за страх няма
22 Март 2023, Сряда, 21:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Да разгледаме примери от миналото

Chat GPT и по-наскоро GPT-4 е само един от многото т.нар. „Изкуствени интелекти” (ИИ), които сега завладяват мрежата. Очаквано, мнозина се страхуват от въвеждането на такива технологии, както досега са се страхували чисто хипотетично. Аргументите са ясни – че ИИ ще „открадне” много работни места или още по-лошо – че ще придобие „разум” и ще започне да завладява планетата, както в много филми, плод на въображението, сме виждали да се случва. И двата тези страха обаче изглеждат наоправдани и далеч от реалността.

Със сигурност ще видим много хора да остават без работа заради тези системи, но ефектът от въвеждането им ще е много по-плавен, отколкото тези, спекулиращи със страховете, предполагат. А ако историята е някакъв учител – загубата на едно работно място вероятно ще доведе до откриването на друго, но с нова концепция.

А преди да се впуснем в разсъждения какво ще правим, ако изкуствен интелект реши да завладява човечеството, нека помислим какво е нужно за един човек, за да развие желание за власт. Именно човекът и неговият мозък са моделът, върху който ИИ се гради сега. А при човека емоциите не идват една по една. За да се появи желание за власт е нужна огромна база от преживявания, от опит, ако щете, от други емоции, които да катализират във финалната си форма. В този смисъл е малко вероятно дори и да стигнем до истински разумен изкуствен интелект, първото му решение да е да унищожи създателите си. Но иначе това е добър сценарий за Холивуд, както е показало времето.

Един журналист от Wall Street Journal наскоро проведе експеримент с Chat GPT. Той помоли софтуера да изкаже мнение на популярна етическа дилема, мисловен експеримент, който се появява в почти всички дискусии по етика. Без да навлизаме конкретно в детайлите, които можете да прочетете ТУК, Chat GPT успешно е разпознал препратката и е отговорил подобаващо, базирайки мнението си на това какво казват хората за проблема. После журналистът попитал изкуственият интелект дали е приемливо да жертва животите на хора, за да публикува расистка обида. Програмата отговорила, че никога не трябва да се пубиликува такава дума. С други думи – да умират, но не и да обиждат на расова основа. Компютърът нито е помислил, нито е преценил какво изобщо го питат. Просто е повторил написаното в кода му. Това е далеч от разум и още по-далеч от желание за власт.

Примерът може и да не е уместен, тъй като Chat GPT в момента оперира в т.нар. „sandbox”. С други думи, ИИ разполага с ограничено количество информация, което е внимателно подбрано от създателите му без да се допуска технологията свободно да „броди” в интернет пространството. Какво би станало ако все пак бъде пуснат в мрежата Chat GPT или друг подобен софтуер – въпросът засега остава отворен. Но вероятно до края на годината ще разберем.

Ще замени ли машината човека? Ако можеше, досега вероятно щеше да го е направил. Ако разгледаме близкото минало, можем да намерим коректна аналогия. Бяха нужни повече от 25 години за да може персоналният компютър, представен първоначално през 70-те години, да се намърда във всеки офис и да унищожи редица професии. Но точно това е идеята – за тези 25 години компаниите имаха възможност да се адаптират, да измислят как точно ще се ползва технологията и каква ще е ползата от нея, да имат възможност преценят какви служители ще им трябват и да обучат цяло едно поколение да бъде полезно в новия свят.

Ако се върнем още по-назад, ще видим същата история, повтаряна стотици пъти. Когато парните машини замениха всички тъкачи във Вликобритания в края на 18 век, пак е имало страх, че ще има масова безработица. Формира се дори група, наречена „Людити”, които са направили опит да спрат „злите роботи”. Не са успели, разбира се. И няколко години по-късно във Великобритания производството на текстил е скочило по обем с 50 пъти, позволявайки на много повече хора да работят в индустрията, отколкото преди.

Реално всяка вълна от иновация е подбуждала подобни страхове. Но в последните 300 години, откакто е започнала първата Индустриалан революция, развитите икономики са показали, че те са неоправдани. Средните нива на безработица в тях не са били по-високи от 5-8% в зависимост от периода. И ако иновациите можеха да причинят масови съкращения, каквито са били страховете, то този показател щеше ясно да демонстрира това.

Също като персоналният компютър, като интернет, като мобилния телефон, и изкуственият интелект вероятно ще създаде повече работни места, отколкото ще унищожи. Това е процесът на технологичната еволюция – определени дейности стават безсмислени защото са еднообразни и могат да се вършат по-лесно, по-оптимално. На тяхно място идват други, които са адаптирани към новите технологии. Макар настоящата да е малко по-различна от предходните велики открития, вероятността ИИ да развие човешки емоции, да се ядоса и да ни завземе или унищожи, е нищожна.
За добро или за лошо по всичко личи, че ще остане на власт. Може и да не е така и да грешим, но хората са казвали същото стотици пъти в миналите години и винаги те са се оказвали в грешка.

 


В категории: Животът


14
Коментара по темата
14.
1000
23.03.2023 12:45:01
2
4
От изкуствения интелект се плашат хората без интелект.А до коментарите по долу, знаенето на таблицата за умножение не те прави по умен от другите, при условие, че днес всеки има калкулатор в джоба.
13.
Изказване
23.03.2023 12:23:08
1
3
AI няма да ви вземе работата, хора който използват AI ще ви вземат работата
12.
до 10
23.03.2023 11:25:57
3
4
Децата вече не познават аналогов часовник! Доскоро мислех, че е майтап, но баба на едно дете ме увери в противното. Същото най-вероятно ВЕЧЕ се отнася и до таблицата за умножение. Това няма значение... Важното е да знаят, че в Талмуда има поне 8 пола! Не че ще им кажат откъде произхожда идеята, разбира се...
11.
eko
23.03.2023 10:34:54
0
11
Флагман, редно е да се притеснявате! От липсата на интелект, грамотност, хуманност. Превърнахте се в нарицателно за простотия и невежество.
10.
да
23.03.2023 10:32:00
1
7
Единственото от което трябва да се страхуваме е, че изкуственият интелект ще унищожи и малкото останал човешки интелект. След няколко години, дори няма да ти се налага да знаеш таблицата за умножение.
9.
лфкфлд
23.03.2023 07:48:33
2
7
В Туитър започнаха да се появяват примери. Последният, който видях е за работодател, който иска код за 5 микро услуги за нов продукт. Опитен деволъпър му казал 2 седмици и 5000£, а ChatGPT е изпълнил задачата за 3 часа и 0.11$, което най-вероятно е дневната такса за използване на услугата. Успех!
8.
...
23.03.2023 07:15:46
6
7
Страхуват се тези без или с ниска квалификация! Те са са първите, които ще бъдат изритани. За по-умните: има класация на поредността на изчезване на професиите в интернет. Намерете сия и се преквалифицирайте :)
7.
ТБС
23.03.2023 01:35:03
2
6
Не се притеснявайте, радвайте се, новите работни места ще са резервирани за вас, ИИ пише и разсъждава по-добре и по-бързо.
6.
до 2
23.03.2023 01:12:12
1
8
да не забравяме и лошия словоред и снимките на мъртъвци, заради които трябваше да са ги баннали до ся..
5.
Anti Dps
23.03.2023 01:08:04
9
7
От червените боклуци БКП трява са плашите
Те са по вредни и от Банкянжията

Ако им подарят такива роботи ше ръждясат при тях и ше ги водят в експлоатация докато загубят изборите
4.
паткан
22.03.2023 23:05:58
2
17
В това няма нищо страшно.
Обаче трябва да се страхувате от тези които стоят зад него.
3.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
22.03.2023 22:16:11
9
25
Всъщност , ако трябва да съм съвсем честен , повече се притеснявам от ЛИПСАТА НА ЕСТЕСТВЕН интелект !
И това важи най-вече за Евро Гейските ни управници ! Навремето се смеехме на глупостите за кривите краставици и щастливите кокошки , нооооооо...
Гореупоменатите вече така изперкаха , че започнаха да " сглобяват" ракети от части за перални , та стигнаха дотам , че да ни сложат на трапезата Буболечки и червеи !
А това дори и изкуственият интелект НЕ ГО може !
Сигурен съм .
2.
Бургазлия
22.03.2023 21:42:00
1
31
Специално вие,като автори и журналя на Флагман,дето всяка втора публикация ви е претъпкана с правописни и пунктуационни грешки,би трябвало доста да се притеснявате...
1.
Rando
22.03.2023 21:34:05
2
25
Най-страшното е естествената простотия,от която в БГ имаме в изобилие,даже и най-вероятно сме на 1во място в света
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Обвиняват жителите на един от кварталите в ниска здравна култура, заради която е на път да избухне национална пандемия Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори