×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли причина да се плашим от изкуствения интелект


Има ли причина да се плашим от изкуствения интелект
Chat GPT и останалите невронни мрежи са впечатляващи, но причина за страх няма
22 Март 2023, Сряда, 21:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Да разгледаме примери от миналото

Chat GPT и по-наскоро GPT-4 е само един от многото т.нар. „Изкуствени интелекти” (ИИ), които сега завладяват мрежата. Очаквано, мнозина се страхуват от въвеждането на такива технологии, както досега са се страхували чисто хипотетично. Аргументите са ясни – че ИИ ще „открадне” много работни места или още по-лошо – че ще придобие „разум” и ще започне да завладява планетата, както в много филми, плод на въображението, сме виждали да се случва. И двата тези страха обаче изглеждат наоправдани и далеч от реалността.

Със сигурност ще видим много хора да остават без работа заради тези системи, но ефектът от въвеждането им ще е много по-плавен, отколкото тези, спекулиращи със страховете, предполагат. А ако историята е някакъв учител – загубата на едно работно място вероятно ще доведе до откриването на друго, но с нова концепция.

А преди да се впуснем в разсъждения какво ще правим, ако изкуствен интелект реши да завладява човечеството, нека помислим какво е нужно за един човек, за да развие желание за власт. Именно човекът и неговият мозък са моделът, върху който ИИ се гради сега. А при човека емоциите не идват една по една. За да се появи желание за власт е нужна огромна база от преживявания, от опит, ако щете, от други емоции, които да катализират във финалната си форма. В този смисъл е малко вероятно дори и да стигнем до истински разумен изкуствен интелект, първото му решение да е да унищожи създателите си. Но иначе това е добър сценарий за Холивуд, както е показало времето.

Един журналист от Wall Street Journal наскоро проведе експеримент с Chat GPT. Той помоли софтуера да изкаже мнение на популярна етическа дилема, мисловен експеримент, който се появява в почти всички дискусии по етика. Без да навлизаме конкретно в детайлите, които можете да прочетете ТУК, Chat GPT успешно е разпознал препратката и е отговорил подобаващо, базирайки мнението си на това какво казват хората за проблема. После журналистът попитал изкуственият интелект дали е приемливо да жертва животите на хора, за да публикува расистка обида. Програмата отговорила, че никога не трябва да се пубиликува такава дума. С други думи – да умират, но не и да обиждат на расова основа. Компютърът нито е помислил, нито е преценил какво изобщо го питат. Просто е повторил написаното в кода му. Това е далеч от разум и още по-далеч от желание за власт.

Примерът може и да не е уместен, тъй като Chat GPT в момента оперира в т.нар. „sandbox”. С други думи, ИИ разполага с ограничено количество информация, което е внимателно подбрано от създателите му без да се допуска технологията свободно да „броди” в интернет пространството. Какво би станало ако все пак бъде пуснат в мрежата Chat GPT или друг подобен софтуер – въпросът засега остава отворен. Но вероятно до края на годината ще разберем.

Ще замени ли машината човека? Ако можеше, досега вероятно щеше да го е направил. Ако разгледаме близкото минало, можем да намерим коректна аналогия. Бяха нужни повече от 25 години за да може персоналният компютър, представен първоначално през 70-те години, да се намърда във всеки офис и да унищожи редица професии. Но точно това е идеята – за тези 25 години компаниите имаха възможност да се адаптират, да измислят как точно ще се ползва технологията и каква ще е ползата от нея, да имат възможност преценят какви служители ще им трябват и да обучат цяло едно поколение да бъде полезно в новия свят.

Ако се върнем още по-назад, ще видим същата история, повтаряна стотици пъти. Когато парните машини замениха всички тъкачи във Вликобритания в края на 18 век, пак е имало страх, че ще има масова безработица. Формира се дори група, наречена „Людити”, които са направили опит да спрат „злите роботи”. Не са успели, разбира се. И няколко години по-късно във Великобритания производството на текстил е скочило по обем с 50 пъти, позволявайки на много повече хора да работят в индустрията, отколкото преди.

Реално всяка вълна от иновация е подбуждала подобни страхове. Но в последните 300 години, откакто е започнала първата Индустриалан революция, развитите икономики са показали, че те са неоправдани. Средните нива на безработица в тях не са били по-високи от 5-8% в зависимост от периода. И ако иновациите можеха да причинят масови съкращения, каквито са били страховете, то този показател щеше ясно да демонстрира това.

Също като персоналният компютър, като интернет, като мобилния телефон, и изкуственият интелект вероятно ще създаде повече работни места, отколкото ще унищожи. Това е процесът на технологичната еволюция – определени дейности стават безсмислени защото са еднообразни и могат да се вършат по-лесно, по-оптимално. На тяхно място идват други, които са адаптирани към новите технологии. Макар настоящата да е малко по-различна от предходните велики открития, вероятността ИИ да развие човешки емоции, да се ядоса и да ни завземе или унищожи, е нищожна.
За добро или за лошо по всичко личи, че ще остане на власт. Може и да не е така и да грешим, но хората са казвали същото стотици пъти в миналите години и винаги те са се оказвали в грешка.

 


В категории: Животът


Почина тик ток сензация
Почина тик ток сензация 16/04/2024, Вторник 10:16 1
14
Коментара по темата
14.
1000
23.03.2023 12:45:01
2
4
От изкуствения интелект се плашат хората без интелект.А до коментарите по долу, знаенето на таблицата за умножение не те прави по умен от другите, при условие, че днес всеки има калкулатор в джоба.
13.
Изказване
23.03.2023 12:23:08
1
3
AI няма да ви вземе работата, хора който използват AI ще ви вземат работата
12.
до 10
23.03.2023 11:25:57
3
4
Децата вече не познават аналогов часовник! Доскоро мислех, че е майтап, но баба на едно дете ме увери в противното. Същото най-вероятно ВЕЧЕ се отнася и до таблицата за умножение. Това няма значение... Важното е да знаят, че в Талмуда има поне 8 пола! Не че ще им кажат откъде произхожда идеята, разбира се...
11.
eko
23.03.2023 10:34:54
0
11
Флагман, редно е да се притеснявате! От липсата на интелект, грамотност, хуманност. Превърнахте се в нарицателно за простотия и невежество.
10.
да
23.03.2023 10:32:00
1
7
Единственото от което трябва да се страхуваме е, че изкуственият интелект ще унищожи и малкото останал човешки интелект. След няколко години, дори няма да ти се налага да знаеш таблицата за умножение.
9.
лфкфлд
23.03.2023 07:48:33
2
7
В Туитър започнаха да се появяват примери. Последният, който видях е за работодател, който иска код за 5 микро услуги за нов продукт. Опитен деволъпър му казал 2 седмици и 5000£, а ChatGPT е изпълнил задачата за 3 часа и 0.11$, което най-вероятно е дневната такса за използване на услугата. Успех!
8.
...
23.03.2023 07:15:46
6
7
Страхуват се тези без или с ниска квалификация! Те са са първите, които ще бъдат изритани. За по-умните: има класация на поредността на изчезване на професиите в интернет. Намерете сия и се преквалифицирайте :)
7.
ТБС
23.03.2023 01:35:03
2
6
Не се притеснявайте, радвайте се, новите работни места ще са резервирани за вас, ИИ пише и разсъждава по-добре и по-бързо.
6.
до 2
23.03.2023 01:12:12
1
8
да не забравяме и лошия словоред и снимките на мъртъвци, заради които трябваше да са ги баннали до ся..
5.
Anti Dps
23.03.2023 01:08:04
9
7
От червените боклуци БКП трява са плашите
Те са по вредни и от Банкянжията

Ако им подарят такива роботи ше ръждясат при тях и ше ги водят в експлоатация докато загубят изборите
4.
паткан
22.03.2023 23:05:58
2
17
В това няма нищо страшно.
Обаче трябва да се страхувате от тези които стоят зад него.
3.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
22.03.2023 22:16:11
9
25
Всъщност , ако трябва да съм съвсем честен , повече се притеснявам от ЛИПСАТА НА ЕСТЕСТВЕН интелект !
И това важи най-вече за Евро Гейските ни управници ! Навремето се смеехме на глупостите за кривите краставици и щастливите кокошки , нооооооо...
Гореупоменатите вече така изперкаха , че започнаха да " сглобяват" ракети от части за перални , та стигнаха дотам , че да ни сложат на трапезата Буболечки и червеи !
А това дори и изкуственият интелект НЕ ГО може !
Сигурен съм .
2.
Бургазлия
22.03.2023 21:42:00
1
31
Специално вие,като автори и журналя на Флагман,дето всяка втора публикация ви е претъпкана с правописни и пунктуационни грешки,би трябвало доста да се притеснявате...
1.
Rando
22.03.2023 21:34:05
2
25
Най-страшното е естествената простотия,от която в БГ имаме в изобилие,даже и най-вероятно сме на 1во място в света
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година Размерът на актуализацията за периода от 1-ви април 2023 г. до 31-ви март 2024 г Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Трагедията станала за миг по злощастно стечение на обстоятелствата Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Живях в ада, когато погребах сина си, призна Маестрото  Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Шампионът стана първият българин, преплувал протока по правилата на Oceans seven Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Изпълнителката пътува по цял свят, но с носталгия си спомня за едни други времена, когато това би било химера Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Пуделът с парите няма никакво значение за разследването, коментира Бойко Найденов Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета
Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори