×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Учени от България, Турция и Хърватия са в Бургас, за да покажат нов, интересен път за синия растеж и екологията


Учени от България, Турция и Хърватия са в Бургас, за да покажат нов, интересен път за синия растеж и екологията
Ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. д-р Магдалена Миткова (горе вляво) откри международна конференция за синята икономика, на която Бургас е домакин
22 Март 2023, Сряда, 14:04 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки и видео: Авторът

Чрез подсилване на контактите на академично ниво да се стимулират тези с бизнеса, както и връзките между гражданите на България и Турция, за да се подпомогне икономическото развитие на двете държави

Ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. д-р Магдалена Миткова откри много важна международна конференция на тема „Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“.

„Проектът се изпълнява 2 години с изключителен успех от българска и турска страна. Имаме оборудвани лаборатории и университетът върви стремително към успешното приключване на този проект. Докладите в двудневната конференция биха посочили интересен път за развитие в областта на синия растеж и екологията. Днес е Денят на водата, който е изпълнен с много положителна енергия. Добре дошли в Бургас“, каза проф. д-р Магдалена Миткова, с което постави началото на форума.

Приветствие към присъстващите отправиха още Милен Обретенов, директор на Отдел "Програми ИНТЕРРЕГ ИПП Трансгранично сътрудничество" в регионалното министерство, както и доц. д-р Емре Атълджан от Тракийския университет в Одрин. Сред официалните лица на събитието бяха председателят на Общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, която е част от научния колектив на бургаската Алма Матер, бившият заместник-министър на околната среда и водите и бивш заместник-кмет на Бургас с ресор екология Атанаска Николова, представители на академичните среди у нас и в Турция, студенти и ученици.

Събитието, на което Бургас е домакин, е в рамките на проект „Трансгранични региони си сътрудничат за син растеж“, като партньор от българска страна е Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.  Участие в двудневния форум в Експоцентър "Флора" вземат учени от университети и институции от цяла България, Турция и Хърватия.

В първия панел лектори са Ивелина Василева, която е член на борда на Мисията към ЕК за опазване на океана, моретата и водите и Зорница Русинова, която е председател на Икономическия и социален съвет на България.

„Бургас е много важен град и всички инициативи на местно ниво, свързани със здравословна околна среда, са ключови. От стратегическа гледна точка се гледа към нашия град и политиките, които се развиват в тази посока“, каза пред Флагман.бг доц. д-р Светлана Желева, която е заместник-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и ръководител на проекта. Той стартира през октомври 2020 г. като инициатива на местни власти и държавни структури. Това е първият стратегически проект по Ос 1 на Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Турция – 2014 – 2020 г.“

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е бенефициент от българска страна, а най-важен партньор в Турция е Тракийският университет в Одрин, заедно с нашата ПГХТ "Акад. Н. Д. Зелинский" и аналогична гимназия от Одрин. Бюджетът надхвърля 3,342 млн. евро.

Проектът е изключително важен, защото основната му цел е създаване на изследователски центрове за син растеж, като обединяване на научна инфраструктура за всички проблеми, свързани с опазването на околната среда. Идеята е в Одрин и в Бургас да бъдат открити два центъра, като ще си сътрудничим с предизвикателствата, възможностите и иновативните подходи за опазването на околната среда и най-вече за здравословна околна среда. Огледално са разработени методики по проекта и от двете страни за мониторинг на всички компоненти на околната среда, а експерти от двете държави си сътрудничат“, разясни доц. д-р Светлана Желева.

Ивелина Василева, която е член на борда на Мисията към ЕК за опазване на океана, моретата и водите, допълни, че за Бургас е проектът е важен, защото по този начин могат да бъдат реализирани политики с трансграничен характер. „Когато говорим за околната среда или водите, няма как да бъдат ограничавани в рамките на държавните граници. Важно е да се развива взаимодействието на регионално и международно ниво“, каза пред Флагман.бг Ивелина Василева, която е бивш министър на околната среда и водите и признат в световен мащаб експерт по екология.

Тя също поздрави присъстващите с днешния Световен ден на водата. По този повод нейният доклад е посветен на мисията за опазване на океана, моретата и водите към ЕС. Това е инициатива към Програма „Хоризонт“ на ЕС, която насърчава изследванията и иновациите, свързани с възстановяването на водните екосистеми и опазването на морската среда и на водите.

„Изключително значима инициатива, подкрепена със сериозно финансиране и насочена към мобилизиране на гражданското участие и на всички институции, на бизнеса, на НПО и академичните структури за това да бъдат постигнати целите, свързани с подобряване на морските и сладководните екосистеми, елиминирането на процеса на загуба на биоразнообразието, подкрепа за справянето със замърсяванията, да бъдат защитени повече зони и да се развива синята икономика, която е ключова за развитието на Бургас и региона. Бургас е лидер в това отношение и Общината и всички заинтересовани страни работят активно, за да се развиват секторите от синята икономика – пристанищната дейност, рибарството и аквакултурите и туризма в региона, съпътстващите дейности и културно-историческото наследство, което е стимул за това повече хора да посещават местата. Не на последно място и опазването на защитените зони и територии в района“, каза Ивелина Василева.

Тя призова всички страни да се включат активно към Хартата, която е насочена към подкрепа на усилията за опазване на морето и сладководните басейни.

„С реализирането на този проект можем да допринесем с много, защото нашите учени и академичната общност в частност от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, който е водещ партньор по проекта, са насочили усилията си към изследвания, свързани с опазването на морето и околната среда. Колегите от турска страна в Одрин също развиват дейност в тази посока, имат и традиции. Изключително ценен е обменът на опит и знания и на проектни идеи, които могат да бъдат реализирани и на турска, и на българска територия, а защо не и от по-голям брой държави.

Това е изключително ценно като опит и като поставяне на началото на едно партньорство в годините и чрез подсилване на контактите на академично ниво да се стимулират бизнес контактите и връзките между гражданите на двете държави, за да може това да подпомогне икономическото развитие“, каза още Ивелина Василева.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори