×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Няма пострадали български военни в Косово
  • Индонезия започва да издава „златни визи“ за туристи
  • Иззеха недекларирана валута за 293 374 лв. на „Капитан Андреево“
  • Гръцки полицаи са арестувани при акция срещу мрежа за трафик на мигранти
  • Уволниха полицая, хванат пиян по време на дежурство в Казанлък
  • Православната църква чества Света Емилия, имен ден празнуват Емилия, Емил, Емилиан, Емилианa, Емилиян, Емилияна, Емо, Ема
  • 45-годишен шофьор загина при катастрофа в Шуменско, съобщиха от полицията
  • Европол разби група за трафик на мигранти през България и Румъния
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Учени от България, Турция и Хърватия са в Бургас, за да покажат нов, интересен път за синия растеж и екологията


Учени от България, Турция и Хърватия са в Бургас, за да покажат нов, интересен път за синия растеж и екологията
Ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. д-р Магдалена Миткова (горе вляво) откри международна конференция за синята икономика, на която Бургас е домакин
22 Март 2023, Сряда, 14:04 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки и видео: Авторът

Чрез подсилване на контактите на академично ниво да се стимулират тези с бизнеса, както и връзките между гражданите на България и Турция, за да се подпомогне икономическото развитие на двете държави

Ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. д-р Магдалена Миткова откри много важна международна конференция на тема „Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“.

„Проектът се изпълнява 2 години с изключителен успех от българска и турска страна. Имаме оборудвани лаборатории и университетът върви стремително към успешното приключване на този проект. Докладите в двудневната конференция биха посочили интересен път за развитие в областта на синия растеж и екологията. Днес е Денят на водата, който е изпълнен с много положителна енергия. Добре дошли в Бургас“, каза проф. д-р Магдалена Миткова, с което постави началото на форума.

Приветствие към присъстващите отправиха още Милен Обретенов, директор на Отдел "Програми ИНТЕРРЕГ ИПП Трансгранично сътрудничество" в регионалното министерство, както и доц. д-р Емре Атълджан от Тракийския университет в Одрин. Сред официалните лица на събитието бяха председателят на Общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, която е част от научния колектив на бургаската Алма Матер, бившият заместник-министър на околната среда и водите и бивш заместник-кмет на Бургас с ресор екология Атанаска Николова, представители на академичните среди у нас и в Турция, студенти и ученици.

Събитието, на което Бургас е домакин, е в рамките на проект „Трансгранични региони си сътрудничат за син растеж“, като партньор от българска страна е Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.  Участие в двудневния форум в Експоцентър "Флора" вземат учени от университети и институции от цяла България, Турция и Хърватия.

В първия панел лектори са Ивелина Василева, която е член на борда на Мисията към ЕК за опазване на океана, моретата и водите и Зорница Русинова, която е председател на Икономическия и социален съвет на България.

„Бургас е много важен град и всички инициативи на местно ниво, свързани със здравословна околна среда, са ключови. От стратегическа гледна точка се гледа към нашия град и политиките, които се развиват в тази посока“, каза пред Флагман.бг доц. д-р Светлана Желева, която е заместник-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и ръководител на проекта. Той стартира през октомври 2020 г. като инициатива на местни власти и държавни структури. Това е първият стратегически проект по Ос 1 на Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Турция – 2014 – 2020 г.“

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е бенефициент от българска страна, а най-важен партньор в Турция е Тракийският университет в Одрин, заедно с нашата ПГХТ "Акад. Н. Д. Зелинский" и аналогична гимназия от Одрин. Бюджетът надхвърля 3,342 млн. евро.

Проектът е изключително важен, защото основната му цел е създаване на изследователски центрове за син растеж, като обединяване на научна инфраструктура за всички проблеми, свързани с опазването на околната среда. Идеята е в Одрин и в Бургас да бъдат открити два центъра, като ще си сътрудничим с предизвикателствата, възможностите и иновативните подходи за опазването на околната среда и най-вече за здравословна околна среда. Огледално са разработени методики по проекта и от двете страни за мониторинг на всички компоненти на околната среда, а експерти от двете държави си сътрудничат“, разясни доц. д-р Светлана Желева.

Ивелина Василева, която е член на борда на Мисията към ЕК за опазване на океана, моретата и водите, допълни, че за Бургас е проектът е важен, защото по този начин могат да бъдат реализирани политики с трансграничен характер. „Когато говорим за околната среда или водите, няма как да бъдат ограничавани в рамките на държавните граници. Важно е да се развива взаимодействието на регионално и международно ниво“, каза пред Флагман.бг Ивелина Василева, която е бивш министър на околната среда и водите и признат в световен мащаб експерт по екология.

Тя също поздрави присъстващите с днешния Световен ден на водата. По този повод нейният доклад е посветен на мисията за опазване на океана, моретата и водите към ЕС. Това е инициатива към Програма „Хоризонт“ на ЕС, която насърчава изследванията и иновациите, свързани с възстановяването на водните екосистеми и опазването на морската среда и на водите.

„Изключително значима инициатива, подкрепена със сериозно финансиране и насочена към мобилизиране на гражданското участие и на всички институции, на бизнеса, на НПО и академичните структури за това да бъдат постигнати целите, свързани с подобряване на морските и сладководните екосистеми, елиминирането на процеса на загуба на биоразнообразието, подкрепа за справянето със замърсяванията, да бъдат защитени повече зони и да се развива синята икономика, която е ключова за развитието на Бургас и региона. Бургас е лидер в това отношение и Общината и всички заинтересовани страни работят активно, за да се развиват секторите от синята икономика – пристанищната дейност, рибарството и аквакултурите и туризма в региона, съпътстващите дейности и културно-историческото наследство, което е стимул за това повече хора да посещават местата. Не на последно място и опазването на защитените зони и територии в района“, каза Ивелина Василева.

Тя призова всички страни да се включат активно към Хартата, която е насочена към подкрепа на усилията за опазване на морето и сладководните басейни.

„С реализирането на този проект можем да допринесем с много, защото нашите учени и академичната общност в частност от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, който е водещ партньор по проекта, са насочили усилията си към изследвания, свързани с опазването на морето и околната среда. Колегите от турска страна в Одрин също развиват дейност в тази посока, имат и традиции. Изключително ценен е обменът на опит и знания и на проектни идеи, които могат да бъдат реализирани и на турска, и на българска територия, а защо не и от по-голям брой държави.

Това е изключително ценно като опит и като поставяне на началото на едно партньорство в годините и чрез подсилване на контактите на академично ниво да се стимулират бизнес контактите и връзките между гражданите на двете държави, за да може това да подпомогне икономическото развитие“, каза още Ивелина Василева.


В категории: Бургас


България Всички новини
Изслушват шефовете на служби в НС за съгласуването на назначенията с други държави (НА ЖИВО) Изслушват шефовете на служби в НС за съгласуването на назначенията с други държави (НА ЖИВО) Ръководителите на ДАР и ДАНС отрекоха да има такова изискване Това не се обсъжда през медиите, обяви Денков след заявката на ГЕРБ за размразяване на преговорите Това не се обсъжда през медиите, обяви Денков след заявката на ГЕРБ за размразяване на преговорите Първият разговор винаги трябва да е с тях, защото от него зависят тези с другите парламентарни групи, заяви кандидат-премиерът ГЕРБ поискаха размразяване на преговорите за мандата на ПП-ДБ, но при нови параметри ГЕРБ поискаха размразяване на преговорите за мандата на ПП-ДБ, но при нови параметри Не може с 15% от народните представители, да получиш цялата власт, обяви Томислав Дончев по отношение на ПП Може ли Радев да спаси Гешев Може ли Радев да спаси Гешев Държавният глава бави указа, свързан с промените, улесняващи отстраняването на главния прокурор Най-богатият адвокат у нас, намерен удавен в шахта, готвел пътешествие с яхта Най-богатият адвокат у нас, намерен удавен в шахта, готвел пътешествие с яхта Разследващите са иззели записите от охранителните камери в имението в Бистрица Психясалият културист, вдигнал на крак ГДБОП, е брат на мис България? Психясалият културист, вдигнал на крак ГДБОП, е брат на мис България? Пред сидмица мъжът скочил върху кола на румънски туристи 18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“ 18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“ Най-малкият аниматор в групата е 4-годишният Дани, а най-големият е на 13 г.  Съдят авиокомпания заради кацане на самолет във Варна, адвокатка разкри защо пътници се барикадираха Съдят авиокомпания заради кацане на самолет във Варна, адвокатка разкри защо пътници се барикадираха Служители на „Гранична полиция“ ги заплашили с арест Спецакция в София заради Пепи Еврото, Ами и убийството на Къро Спецакция в София заради Пепи Еврото, Ами и убийството на Къро Петьо Петров е избягал, а под ресторанта са открити множество подземни изходи „Промяната“ опитва да вземе властта на абордаж? Възможен ли е импийчмънт на президента „Промяната“ опитва да вземе властта на абордаж? Възможен ли е импийчмънт на президента Моралът не е коректив на техните действия, коментира проф. проф. Пламен Киров
Гръм от ясно небе: принц Хари се готви за развод с Меган и спи по хотели? Гръм от ясно небе: принц Хари се готви за развод с Меган и спи по хотели? Хари е потърсил услугите на бракоразводни адвокати При акция срещу мрежа за трафик на мигранти са арестувани граничари При акция срещу мрежа за трафик на мигранти са арестувани граничари Te не са спирали преминаването на мигранти от Турция 25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност 25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност Сергей Лавров обвини САЩ, че се месят в тази част на света Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Поредният кръг от преговори между синдикатите и министрите на труда и на образованието се провалиха Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Защо в Москва е спокойно, докато столицата на Украйна е атакувана? С този въпрос кметът Кличко се обърна към Залужни За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер Смята се, че той му е бил подарен от Ева Браун Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Певицата сключи брак с музикалния продуцент Ървин Бах преди 10 години Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Според президента на област Ломбардия Атилио Фонтана 16-метровата лодка е била наета от туристи Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ще трябва след изборите да докаже, че Турция е икономическа и военна сила, коментира  Милен Керемедчиев Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник В цяла Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога
Бойко Борисов Бойко Борисов Ей, по корем легнах и те отгоре Виц на деня Виц на деня Мъж се събужда се сутринта. Поглежда надясно - никой.
Поглежда наляво - никой. Повдига одеялото...
- Защо си станал? Кого чакаме?
Виц на деня Виц на деня Габровец ще продава на севлиевец трактор. Пазарили се, пазарили, накрая си стиснали ръцете - утре ще е сделката.
Единият тръгнал да търси пари, а другият трактор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-много се иска първото дете, втората жена и третата ракия.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече