×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Няма пострадали български военни в Косово
  • Индонезия започва да издава „златни визи“ за туристи
  • Иззеха недекларирана валута за 293 374 лв. на „Капитан Андреево“
  • Гръцки полицаи са арестувани при акция срещу мрежа за трафик на мигранти
  • Уволниха полицая, хванат пиян по време на дежурство в Казанлък
  • Православната църква чества Света Емилия, имен ден празнуват Емилия, Емил, Емилиан, Емилианa, Емилиян, Емилияна, Емо, Ема
  • 45-годишен шофьор загина при катастрофа в Шуменско, съобщиха от полицията
  • Европол разби група за трафик на мигранти през България и Румъния
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дори и ПП-ДБ да спечелят изборите, няма да съставят правителство, защото ще си провалят местния вот


Дори и ПП-ДБ да спечелят изборите, няма да съставят правителство, защото ще си провалят местния вот
Лидерите на ПП и ДБ са като малките кученца, които лаят срещу голямото куче (визира Борисов), опитват се да го ухапят, само че през оградата, смята психологът Росен Йорданов
21 Март 2023, Вторник, 16:42 ч.
Автор: Флагман

При тях видяхме, че скоростта, с която  могат да развалят нещата, е много висока, способностите. Представете си шест месеца до местните избори какво могат да натворят?

По-малко от две седмици остават до петите поред парламентарни избори за последните две години. Как протича кампанията, има ли нови моменти в нея? Какво ни казват посланията на основните политически сили? И дежурния въпрос – има ли макар и минимален шанс да се състави правителство в новия парламент? Отговорите на тези и други актуални въпроси търсим от социалния психолог Росен Йорданов, пише Труд.

- Г-н Йорданов, по-малко от две седмици до изборите, как според вас върви кампанията ?
- Ние потънахме в една инертност и повечето хора не могат да различат кампания от кампания, защото те са много на често. Не се забелязва промяна в концепцията на отделните играчи, всеки си подхожда по неговия начин. ПП и ДБ използват някакви флашмобове, някакви активности в социалните мрежи. ГЕРБ си продължават с партийните събрания. И при другите политически партии не се забелязва нищо оригинално и интензивно. Според мен повечето политически партии са с доста поизносен финансов ресурс. Но има и  хора, които дават пари под масата, както се разбра от една пресконференция на прокуратурата, която остана в миманса, големите медии не я забелязаха изобщо, та там ставаше дума за доста солидни суми, включително и за „безграничен финансов ресурс“. Така че да обобщя – няма особена разлика нито в стратегиите, нито в интензивността. За много хора, които са уморени от изборите, това дали някой ще бъде с половин процент повече или по-малко, като че ли няма значение. Но за мен не е така, от това има много важни психологически последствия.  

- Има ли някой с предимство в тази битка за първото място, па макар и с един процент разлика?
- В случая нещата са по-сложни, ситуацията е като „вълчи капан“.  От една страна, за ПП-ДБ е особено важно да спечелят първото място. Защото ако не го направят, рискуват да покажат в чисто психологически смисъл и като послание към хората изключителна слабост – дори 6-7 партии, събрани в тази коалиция, да не могат да победят ГЕРБ-СДС. При тях има и втори източник на напрежение – те не искат да управляват.

- Но те искат да са първи на изборите, за да получат първия мандат за правителство...
- Техният фокус са местните избори, най-богатите общини в държавата, за да могат да ги менажират близо до своите избиратели. Ако спечелят на 2 април – и за това казвам, че са във „вълчи капан“ - ще трябва да се оправдават два-ри месеца, да тупат топката и да обясняват защо няма да направят правителство. А като гледаме социологическите прогнози, те няма да могат да предложат и правителство на малцинството, ще бъдат напълно блокирани. Те се самоизолираха като политическо поведение и профил, което означава, че пак ще натрупат негатив. Т.е. от една страна  ако загубят, ще натрупат негатив, защото хората ще видят тяхната слабост и това ще бъде знак, че силата им е само в парата, а в другата ситуация те ще трябва да правят правителство, което за тях е абсолютно неизгодно.

- А за ГЕРБ-СДС?
- Ако те са първи на тези избори, това ще им даде изключително силни позиции от гледна точка да си възвърнат немалка част от доверието за следващите избори. При тях има по-голям шанс за едно правителство във формат „Габровски“ и те най-вероятно това ще направят. То може да получи подкрепа дори със замижаване с едното око на БСП. Такова правителство би получило доста по-голяма подкрепа от партиите, които се очертава да влязат в новия парламент. Едно правителство, предложено от ГЕРБ, би получило подкрепата на ДПС и на част от БСП, за която участието във властта ще бъде от изключителна важност поради трайния ѝ тренд надолу. 

Борисов всеки ден громи ПП и ДБ, след което казва, че ще направи евроатлантическо правителство, което без тях не става...
Мисля, че става въпрос и за затруднение той да смени донякъде стратегията си. Това се дължи на вътрешния му самоконфликт. Той е с представата, че е работил добросъвестно за държавата и се учудва как може хората да не го оценяват това, още повече на фона на откровените безобразия, които бяха сътворени през последните две години. Това е неговата дилема и се чуди защо. Отговорът е много прост. Хората са много объркани и тук не бива да подценяваме отговорността на големите медии в България, които работят като пропагандни центрове. ГЕРБ управлява 12 години. Който и да управлява толкова дълго време, както и да е управлявал, хората се уморяват. 

Нека разгледаме сега предизборните  послания на основните партии.   На ГЕРБ-СДС е „За стабилна България. Отново“...
Това е един опит да се възползват от нарастващото напрежение, свързано със социално-битовите въпроси, с цените, инфлацията и очевидната неспособност  на правителството на Радев да овладее тези процеси. Посланието е и към хората на възраст между 40 и 60 години, които да си припомнят за по-доброто и стабилно време, когато човек можеше да планира битието си. Слабото място на това послание е, че коментарите за финансовото състояние на страната най-вероятно са верни. Но това е инертен процес. Хората ще усетят проблема с взимането на дългове много по-късно. Да припомня, че през 2015 година изплатихме заемите, които нашите родители, баби и дядовци са взимали през 80-те години. Това послание не работи тук и сега по тази причина. Защото  хората ще го усетят по-късно и „казахме ли ви“ ще е безсмислено. 

- „Има как“ на ПП-ДБ какво ни казва?
- Това е един не особено оригинален опит да се обърне трендът към бъдещето. Тяхната позиция пак не е свързана с реалността. Ако трябва да обобщя и двете послания – едното е обърнато към миналото, другото -  към бъдещето, но нито едно от двете – към настоящето. „Има как“ не звучи убедително и поради това, че колкото и хората да им симпатизират на тези две формации, неизбежното като се погледнат в огледалото да си кажат „а бе не се справяме добре“ си стои. А това „не се справихме добре“ все повече се чувства от повече хора. И „Има как“ на практика няма да достигне до доста от адресатите, към които тинк-танк центровете на ПП и ДБ се целят. От една страна то апелираш към бъдещето, което не е описано, от друга – като воденичен камък тегнат всичките им провали, които бавно и полека започваме да усещаме. 

- ДПС залага на „Разум, отговорност, диалог“?
- Там няма особен патос и енергия в предизборната кампания. Посланието е обърнато по-скоро към останалите политически партии. Ако ДПС нещо направи през последните две години, това беше да се позиционира като формация, която е по-диалогична и обърната към държавността. Те се опитват да се възползват от това ДПС да бъде възприемана не просто като турската партия в България, а като един отговорен субект – българските турци си обичат страната и държавата и искат да си живеят в нея. Искат да се позиционират вече като национална, а не като малцинствена партия. 

- Това „Да, можем“ на БСП направо е взето от предизборния арсенал на Барак Обама през 2008 година – Yes, we can...
- В БСП креативността е на кота нула, няма никакъв ентусиазъм, той е замрял. Там властват страхът, параноите, дезориентацията. Тяхната енергия е хвърлена не толкова   в послания към останалите политически партии, а по-скоро във вътрешнопартиен план, където се водят люти битки за преразпределяне на малкото останало и намаляване на щетите.  Тази кампания е обърната към много тесен кръг от хора, които подкрепят традиционно тази партия.

- „Възраждане“ апелира „Избери свободата“...
- Те не изненадват никого, те се опитват да добавят някой лев към вече добре натъпканата сметка през последните две години. Тези, които представляват ядрото на тази политическа партия си дават сметка, че от цялата работа ще се облагодетелстват една дузина хора. Те не се държат като истинска политическа партия поради простата причина, че нямат капацитет да управляват. А всяка една политическа партия трябва да има много сериозна група от експерти и от хора, които могат да бъдат включени в администрирането на процесите. Голяма част от провала на ПП се дължеше именно на това и те затова те подходиха шуробаджанашки - започнаха да назначават съпруги,  любовници, сестри и т.н. Логиката на държавното управление е такава, че за него трябват поне две хиляди души. Откъде „Възраждане“ ще ги извадят? Костадинов си дава много ясна сметка с какви хора разполага. Той може да има много активисти, които да разнасят  дипляни и да събират подписи, но знае много добре, че ако трябва да назначи примерно шеф на АЕЦ „Козлодуй“ няма да намери. 

- Според вас каква е войната между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – само словесна или и  психологическа?
- Според мен тя е доста опосредствена. Ако ви прави впечатление, въпреки многото клипчета, които гледаме, като че ли намаля нивото на персонализирани нападки. Дълго време имената на Борисов и Гешев бяха  нещо като знаме, те не слизаха от устата на политиците от ПП и ДБ. В момента ми се струва, че дори и Атанас Атанасов, който никога не пропуска да спомене Борисов, е намалил честотата на персонални  нападки към някого от ГЕРБ-СДС.   В по-малка степен това се забелязва и в риториката на Борисов и на останалите говорители на  ГЕРБ-СДС. Да, когато се говори за финансовата криза и инфлацията задължително се споменава името на Асен Василев.  Когато се говори за пътища – Кирил Петков, Шишков. Но въпреки това винаги след подобно споменаване има и няколко реплики  за това, че все пак с тези хора може да се работи по някакъв начин. Т.е. има едно замазване на лошите думи с опит остротата да бъде леко намалена и да не бъде толкова агресивна. 

- На какво се дължи това според вас?
- Истината е, че когато говорим за психодинамиката на тези отношения, не може да не отчетем и тежките  комплекси, които лидерите на ПП и ДБ имат от фигурата на Бойко Борисов. И в чисто човешки, и във физически, и във всякакъв план. Този комплекс съществува от много дълго време. Те са като малките кученца, които лаят срещу голямото куче, опитват се да го ухапят, само че през оградата. Тази война придоби почти патологични размери в предната и по-предната предизборна кампания. Особено през миналата година с  безумния изблик на Кирил Петков  да наруши като бабаит всички закони в държавата и да арестува лидера на опозицията. Това бе израз точно на такъв вид комплекси. Горе-долу – а бе аз ли нямам куража да му скоча! Така че ако търсим някаква промяна, тя е, че този бабаитлък позаглъхна. Аз си мисля, че там има и други причини и ние ги знаем много добре откъде са и къде им е адреса в София. Та от този адрес малко им посвиха сармите, казано по народному. И според мен има указания за смекчаване на този тон. Сигурен съм, че поне умната част от техните съветници и консултанти  си дават сметка за дилемата, пред която са изправени те. Защото истината е, че те изпаднаха в самоизолация. Обществото ни много се фрагментаризира. 

- Това го твърдите от доста време, господин Йорданов...
- Поне от десет години. Освен технологиите, които ни позволяват да живеем в паралелни светове, ние наистина загубихме свързаността си като нация. Прокуратурата изнесе факти, че се готви държавен преврат. До такава степен е настъпила племенна ситуация, че рискуваме да нанесем такива поражения в обществото, от които според мен се уплашиха и презокеанските ни  партньори. Ако този процес продължи да се ожесточава, ще се появят т.нар. клиенти,  които не са герои на ситуацията и нямат трайно присъствие в българската политика, но имат склонността да ожесточават  и да натрупват напрежение, да доведат до ескалации, които са опасни за хората.

- Това свиване на сармите от посолството открехва ли вратата за правителство в 49-то Народно събрание, според вас?
- Смятам, че все още е рано да има увереност в тази посока. ПП-ДБ ще се стремят към максимална еманципация и минимално участие в реалната власт. Според мен целта им е местните избори през есента и едва ли ще рискуват да влязат в някакъв тип сътрудничество под каквото и да форма.  Дори да спечелят, няма да искат истински да съставят правителство, защото рискуват да объркат тотално нещата и да си провалят местните избори. Защото видяхме, че скоростта, с която  могат да развалят нещата, е много висока, способностите им са изключителни в това отношение и си представете за шест месеца до местните избори  какво могат да натворят.

 


В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
До7
22.03.2023 10:36:59
9
1
Далеч от властта и въобще от политиката трябва да бъдат държати всички от ПП и техният припадък ДБ, ръководени от лъжливото овчарче Киро. България потъна напълно в блатото след тяхното управление. Задкулисие, лъжи, корупция, манипулиране и празнодумие са техният патент.
7.
Герб се отдалечава от властта
22.03.2023 07:59:50
4
7
И Слава Богу.
Герб-Дпс трябва да бъдат държани далеч от публични финансови средства.
6.
Немо
21.03.2023 19:21:38
5
10
В обобщение, може да преразкажем целия пасквил накратко така:
Бивш милиционер психолог, еволюирал до "социален психолог" (каквото и да значи), прави детайлен анализ на политическата ситуация у нас, пророкува резултатите от изборите и прави нужните внушения.
Накратко изводите са следните:
- ПП-ДБ (и подкрепящите ги ) и да спечелят изборите....нищо няма да се промени, а ако спечелят тези, ще загубят местните.Те нейде в бъдещето се реят, така де, за някакви принципни неща говорят - законност, ред, справедливост, независимост,корупция и то в бъдеще време, а не засягат фундаментално важните неща в настоящето - цената на яйцата, боба и краставиците примерно...къде къде са по-важни от това с какво е пълно на Вожда чекмеджето, с кого играе карти (и какво се разиграва на карти), както и от какво всъщност са направени прословутите ни ( и най-скъпи в Европа ) магистрали, че са в състояние на полуразпад, още преди да ги завършат.
На всичко отгоре, дръзнаха и да арестуват Вожда (випускник на Симеоново все пак , както и самия автор), при това нарушавайки всички закони и без всякакви доказателства (потвърдено от самия "Инструмент на Господ" - съвсем случайно възпитаник на същата школа ).
Като заключение, в психологически аспект, те имат и сериозни комплекси от личноста на Вожда - така де, той представител на най-елитната местна школа (заедно с Бибилиотекарския университет) дала на България през последните 30 години, стотици видни "политици" , "бизнесмени" и "ръководни кадри" на институции от целия спектър на общественото пространство.А те милите...обикновенни "харвардци".Той дългогодишен премиер на страната, трима папи по главата са го милвали , бивш глав.сек на МВР , бивш кмет на София, бивш ценен кадър на една от най-големите групировки ...(опа....това...това са слухове - няма доказателства!Питайте "Инструмента Господен") , а те - многознайковци мотали се по университетите по света и бизнеси някакви развивали - как да нямат комплекси!
Така че, накратко - няма смисъл.То нищо не може да стане!Даже няма за какво да гласувате.Изобщо...какво не ви харесва на "стабилността" на Вожда - какво и е.Така стабилно ви го е наместил...пък и за 12 години трябваше да сте свикнали....Пък и да мърдате няма смисъл - само по-навътре влиза.Зарежете ги тия работи - промяна, законност, правосъдие...борба с корупция...там нейде си в бъдещето.
Дръжте здраво "стабилността", пък може и да поевтинеят яйцата (ако е рекъл Вожда) и по 50 лева може да раздаде за Коледа (ако слушате и не шавате много).
Пък и какво им се връзвате на европриказките - Еврозона, Шенген, НАТО, евроатлантически ценности...ми те от Баце си ги научиха тия приказки - той когато се снимаше с Меркел, Вебер...(е...въртя и един кран с Путин и Ердоган..но това не е важно), те къде бяха?
Като са ви толкова мили Европейския път на развитие на страната и евроатлантизма - то и Той може там да ви заведе, при това заедно с другите стари "играчи" на политическата сцена-ДПС ще помагат е всички сили( срещу половината евро), БСП преглъщайки някои идеологически съображения (да не махат МОЧА, че Възраждане ще спечели битката за субсидиите от Руското посолство, както и като броят бюлетините, поне 5% да им изкарат, че на Корнелия вече не и останаха членове за гонене и на следващия конгрес ще трябва да се самоизгони ), също биха подкрепили една бъдеща "Евроатлантическа" коалиция....те ще приберат еврото, а вас ще ви оставят свободно да си мечтаете на атлантизма..
За какво са ви нови играчи, само да разкалят терена?Оставете на досегашните - те знаят как! "Стабилно" при това.
5.
GP
21.03.2023 17:41:56
4
16
Ей флагман, скоро ще минете вестник Труп. Ама те и великите ви интервюта са на едни и същи слуги на герп. Защо сте пуснали коментарите? Поне ги спрете хората да си знаят че е платен боклук и да не си губят времето.
4.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
21.03.2023 17:29:54
3
20
ПАК ПЛАТЕНА ОТ ""ЧИКМИДЖЕТУ"""УЙДУРМА !!!!!!!!!!!!!!!БЛА БЛА ГЕРБ !!!!!!!!бла бла пак ГЕРБ !!!!!БЛА БЛА ТЕ СА ТЕ СА !!!!!!!!!!!!!!!!ЕЙ ФЛЕГМЕНИ КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА !!!!!!!!!!!!
3.
Крадене, Крадене, Крадене
21.03.2023 17:11:27
8
30
Всички на амбразурата, в защита на ОПГ - чекмедже.
За стабилно крадене на асфалт!
Гарантирано от гр0б!
2.
тошко
21.03.2023 16:56:03
3
21
Поканете и А Христова и тя да поплаче за Баце и сте си заработели хонорара
1.
д
21.03.2023 16:51:01
4
22
те така говореха и преди..че нямало да влязат в парламента, че били крадци и т.н и накрая какво стана оп оп герб се отече
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Не съм заплашван от К. Петков и А. Василев, обяви „записвачът“ Радостин Василев Не съм заплашван от К. Петков и А. Василев, обяви „записвачът“ Радостин Василев Новият му политически проект бил в ход След спецакция в Плевен: Разбиха нелегална фабрика за тютюн След спецакция в Плевен: Разбиха нелегална фабрика за тютюн В момент на обработка на тютюн са задържани за срок до 24 часа 35-годишен, 19-годишен и 36-годишен от село Буковлък Изслушват шефовете на служби в НС за съгласуването на назначенията с други държави (НА ЖИВО) Изслушват шефовете на служби в НС за съгласуването на назначенията с други държави (НА ЖИВО) Ръководителите на ДАР и ДАНС отрекоха да има такова изискване Това не се обсъжда през медиите, обяви Денков след заявката на ГЕРБ за размразяване на преговорите Това не се обсъжда през медиите, обяви Денков след заявката на ГЕРБ за размразяване на преговорите Първият разговор винаги трябва да е с тях, защото от него зависят тези с другите парламентарни групи, заяви кандидат-премиерът ГЕРБ поискаха размразяване на преговорите за мандата на ПП-ДБ, но при нови параметри ГЕРБ поискаха размразяване на преговорите за мандата на ПП-ДБ, но при нови параметри Не може с 15% от народните представители, да получиш цялата власт, обяви Томислав Дончев по отношение на ПП Може ли Радев да спаси Гешев Може ли Радев да спаси Гешев Държавният глава бави указа, свързан с промените, улесняващи отстраняването на главния прокурор Най-богатият адвокат у нас, намерен удавен в шахта, готвел пътешествие с яхта Най-богатият адвокат у нас, намерен удавен в шахта, готвел пътешествие с яхта Разследващите са иззели записите от охранителните камери в имението в Бистрица Психясалият културист, вдигнал на крак ГДБОП, е брат на мис България? Психясалият културист, вдигнал на крак ГДБОП, е брат на мис България? Пред сидмица мъжът скочил върху кола на румънски туристи 18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“ 18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“ Най-малкият аниматор в групата е 4-годишният Дани, а най-големият е на 13 г.  Съдят авиокомпания заради кацане на самолет във Варна, адвокатка разкри защо пътници се барикадираха Съдят авиокомпания заради кацане на самолет във Варна, адвокатка разкри защо пътници се барикадираха Служители на „Гранична полиция“ ги заплашили с арест
Гръм от ясно небе: принц Хари се готви за развод с Меган и спи по хотели? Гръм от ясно небе: принц Хари се готви за развод с Меган и спи по хотели? Хари е потърсил услугите на бракоразводни адвокати При акция срещу мрежа за трафик на мигранти са арестувани граничари При акция срещу мрежа за трафик на мигранти са арестувани граничари Te не са спирали преминаването на мигранти от Турция 25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност 25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност Сергей Лавров обвини САЩ, че се месят в тази част на света Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Поредният кръг от преговори между синдикатите и министрите на труда и на образованието се провалиха Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Защо в Москва е спокойно, докато столицата на Украйна е атакувана? С този въпрос кметът Кличко се обърна към Залужни За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер Смята се, че той му е бил подарен от Ева Браун Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Певицата сключи брак с музикалния продуцент Ървин Бах преди 10 години Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Според президента на област Ломбардия Атилио Фонтана 16-метровата лодка е била наета от туристи Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ще трябва след изборите да докаже, че Турция е икономическа и военна сила, коментира  Милен Керемедчиев Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник В цяла Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога
Бойко Борисов Бойко Борисов Ей, по корем легнах и те отгоре Виц на деня Виц на деня Мъж се събужда се сутринта. Поглежда надясно - никой.
Поглежда наляво - никой. Повдига одеялото...
- Защо си станал? Кого чакаме?
Виц на деня Виц на деня Габровец ще продава на севлиевец трактор. Пазарили се, пазарили, накрая си стиснали ръцете - утре ще е сделката.
Единият тръгнал да търси пари, а другият трактор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-много се иска първото дете, втората жена и третата ракия.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече