×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдбовен ден! Царево стана третият академичен град по българското Черноморие


Съдбовен ден! Царево стана третият академичен град по българското Черноморие
Кметът Георги Лапчев и ректора на Тракийския университет проф. д-р Добри Яков при подписването на споразумението
21 Март 2023, Вторник, 14:32 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки и видео: Авторът

Днес се финализира откриването на учебен център на Тракийския университет

Царево стана третият академичен град по българското Черноморие, след като днес бе подписано споразумението за сътрудничество между Общината и Тракийския университет, на базата на което ще се открие учебен център, а приемът ще започне още от тази учебна година – септември 2023 година.

„Много време ни отне, за да стигнем до този момент“, каза кметът Георги Лапчев.

Ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков пристига утре в Царево

След парафирането той стисна ръката на ректора на ВУЗ-а проф. д-р Добри Яков и го приветства с думите: „Добри дошли у дома“, след което предаде ключовете от сградата на Българо-германския център.

„Днес е съдбовен ден. Това със сигурност ще промени, както местната икономика, така и живота в града извън сезона. Съвсем смело мога да кажа, че това е завършекът на политиката на общинска администрация по отношение на образованието. В годините назад ние успяхме да реновираме детските градини, начално училище, гимназия, а сега и с университета целият този процес приключи за Община Царево. Оттук нататък ни очакват хубави години“, каза кметът на Царево Георги Лапчев пред журналисти на тържествената церемония.

За съжаление темата с акредитирано здравно заведение на територията на общината не успя да се задвижи със скоростта, която ми се искаше. Трябваше днес да завършим и тази цел, но по независими от нас причини, е спряна. Ако се беше случило сега щяхме вече да говорим за обучение на медицински сестри и парамедици, защото регионът се нуждае от тези специалисти. Нашата идея бе да осигурим парамедици, които да работят по плажовете и като спасители. Това е иновативна посока, която тепърва ще се развива. Неслучайно харесах Тракийския университет, защото те са напредничави и гледат в бъдещето“, допълни Лапчев.

Той уточни, че изнесената база може да поеме спокойно на първо време 80 човека. Има пансионен корпус, крило за настаняване на преподавателите и учебна база. За сметка на ВУЗ-а сградата ще бъде ремонтирана до започването на новата учебна година.

Кметът Георги Лапчев подчерта, че в Царево една от дисциплините ще бъде „развитието и отглеждането на морска храна“. Другите направления ще бъдат свързани с хуманната и ветеринарна медицина. 

Първата стъпка по привличането на Тракийския университет в Царево бе направена преди повече от две години, когато кметът Георги Лапчев презентира пред Академичния съвет възможностите на община Царево. В този период са обсъдени всички детайли по бъдещото сътрудничество.

Откриването на учебния център бе финализирано след сесията на ОбС Царево през януари т.г., когато сградата на Българо-немския център бе дадена за безвъзмездно ползване на Тракийския университет за срок от три години.

С г-н Лапчев изминахме доста дълъг път. Той беше упорит, настоятелен, показа че този град заслужава да има база на университет. Получи не само моята подкрепа, но и на цялата академична общност. Ние обучаваме студенти от цяла България с широк спектър от специалности. Имаме 10 хил.студенти, над 1200 работещи. Това е учебен център, имаме само на 15 км. от тук почивна база. Иска ми се да съживим района с млади хора, тук да идват студенти, да ги обучаваме, говоря за целогодишно присъствие на студенти и преподаватели в Царево“, каза ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Яков.

Той изтъкна предимствата на ВУЗ-а, който е сред най-добрите в България с впечатляваща научна и изследователска дейност. Проф. д-р Добри Яков има ясна визия как ще работи изнесения център в Царево и какви специалности.

ВИЖТЕ КАКВО ОЩЕ КАЗА ПРОФ.Д-Р ДОБРИ ЯКОВ:

Историческият момент от подписването на споразумението
Проф. д-р Добри Яков, ректор на Тракийския университет

 


В категории: Царево


17
Коментара
Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
17
Коментара по темата
17.
*********
25.03.2023 15:49:08
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16.
и на село
21.03.2023 22:37:17
0
6
В Тъбъдъбчево кога? Искам и в нащо село.
15.
*********
21.03.2023 19:40:21
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
*********
21.03.2023 18:57:05
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
То бива, бива, ама
21.03.2023 18:12:47
0
13
Вече даже не е смешно.
12.
Щъркелов
21.03.2023 17:19:21
0
16
В Средец - не! Във Факия - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! Факия е столицата на РМ (Република на младостта)! Там му е мястото на Странджанския ВУЗ :) :) :)
11.
хи-хи
21.03.2023 17:02:15
0
8
В Средец кога?
10.
Haha
21.03.2023 16:24:08
0
12
Вишист до вишиста :)
9.
бързате семейство Пейчеви
21.03.2023 15:49:33
24
3
Не мога да разбера, как нямат търпение поне малко, преди да изпляскат някой злобен коментар. Запрете се за малко бе, болни мозъци! Идват местни избори наесен и то след началото на академичната година. Ако това е почивна база, наесен студенти в Царево няма да има. Тогава ще имате тема за разговор. А ако има, какви ще ги плескате точно предизборно тогава? Сега е рано и само си показвате злобата, никакъв смислен ефект няма. Но какво ли ви давам ъкъл, то във вашите празни картуни няма място за нищо , освен злоба.
8.
До 3
21.03.2023 15:30:44
2
17
КЪВ ГРАД Е КИТЕН БЕ МАМУЛ ХАХАХАХА НАЙ-УБИТОТО СЕЛО
7.
д
21.03.2023 15:11:30
0
25
то няма студенти и качествени учители те нови отварят... то в Бургас университет няма, само някакви жалки смешни подобия
6.
Ганчо мамуля
21.03.2023 14:55:28
2
37
Абе тия двамата на снимките нормални ли са? То за София няма студенти вече,те в село Царево правят ВУЗ
5.
До фамилията
21.03.2023 14:53:08
13
11
Пейчев чу ли какво каза ректора, ние почивна база си имаме в Китен, това ще е учебен център за обучение на студенти от всички специалности.
Хайде спри да се пениш вече и да лъжеш…
4.
Ази Брадми
21.03.2023 14:41:58
3
17
Обичам да ме консултират продавачи с магистратура. Ние щото нямаме таквоз и сми негромотни.
3.
уе
21.03.2023 14:39:48
5
17
Новия Харвард стига сте писали глупости това е някаква база само иначе третия академичен град е Китен защото там има почивна станция на Софийския университет стига с тази невярна и тъпа информация бъдете по конкретни като пишете
2.
Въй...
21.03.2023 14:39:13
2
39
Дааа, днес в Царево, а утре и в Резово!
Университети на килограм бълват неграмотни копелета - по две за лев и едно бакшиш.
1.
Въпрос
21.03.2023 14:27:23
2
20
Студенти по какви специалности ще се обучават в Царево?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори