Такова ризото не сте яли, перфектно е
Вижте как да го приготвите
Тайната на доброто ризото се крие в качествения късозърнест ориз и малко търпение. Когато приготвяте това ястие, трябва да застанете до котлона, да разбърквате ориза и да доливате течност, докато получите правилните резултати.
За да е кремообразно ризотото е необходимо да се използва късозърнест ориз като арборио, който съдържа голям процент нишесте.
Ризотото става кремообразно при търпеливо заливане на ориза с топъл бульон и разбъркване. Можете също така да добавите малко мляко към ризотото, за да увеличите кремообразната текстура на ястието. Приготвянето на ризото обикновено започва със задушаването на лук и други съставки в олио.
Въпреки че олиото улеснява тази работа, то повишава и калорийната стойност на цялото ястие. Знаете ли колко олио наливате в тиган или тенджера, когато сотирате нещо? В една супена лъжица олио има цели 120 калории. Ако пропуснете сотирането на зеленчуци в масло и вместо това използвате зеленчуков или пилешки бульон, който така или иначе ще използвате в ястието, можете да намалите калорийната стойност с поне 200 до 300 калории. Супена лъжица-две масло обикновено се добавят в ризотото накрая.
Ако пропуснете тази стъпка, можете да намалите калорийната стойност на ястието с още около 200 калории. Не прескачайте обаче пармезана. Той придава страхотен вкус на ризотото и си заслужава всяка калория.
Необходими съставки за кремообразно ризото със зеленчуци:
250 грама ориз арборио
250 грама гъби
200 мл прясно мляко
150 грама грах
1 литър зеленчуков или пилешки бульон
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1-2 супени лъжици смес от средиземноморски подправки
Лимонов сок
Сол и черен пипер по желание
Настърган пармезан за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте бульона в тенджера и го оставете настрана.
Нарежете лука и чесъна и ги задушете в тиган с малко бульон. Разбърквайте от време на време и добавайте течност, ако е нужно.
Добавете нарязаните гъби, посолете ги и запържете всичко заедно за още три-четири минути.
Добавете ориза и сместа от средиземноморски подправки и задушете всичко заедно за около една минута.
Започнете постепенно да наливате пилешкия бульон и млякото, като бъркате непрестанно. Ще отнеме от 15 до 20 минути, докато оризът „попие“ целия бульон и мляко и се свари.
По средата на сваряването на ориза добавете граха.
Към края на готвенето регулирайте солеността на ястието. Добавете малко черен пипер и поръсете ризотото с малко лимонов сок.
Поднесете ястието топло с настърган пармезан.
Истината за връзката между Киара и Краси след финала на "Ергенът: Любов в рая"
Грипът удари Европа по-рано от обичайното с нов щам
Дженифър Анистън разкри тайната си срещу остаряването
Форбс отличи младия рефер и финансист Геро Писков в престижната класация "30 под 30"
Скандал в Барселона: Играч издал тайна информация на журналисти
Благомир Коцев обвини системата в репресии срещу опозицията след ареста си
5 често срещани родителски грешки по празниците и как да ги избегнем
Мали кипи: Мустафа Сангаре от Левски не е повикан за Купата на Африка
Може ли да печем замразени пържоли на скара: какво да знаем преди да опитаме
Последното Новолуние на 2025 носи неочаквано чудо за тези 5 зодии
Орлин Колев: Президентът няма срок за третия мандат, изборите остават неясни
Директорът на 138-мо училище: Не съм слагал камерите в тоалетните
