×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Среден пръст - защо показването му означава нещо неприлично


20 Март 2023, Понеделник, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Антрополозите са единодушни: това е един от най-древните, ако не и праисторически жестове, които хората използват

През 2012 г. една американска телевизионна компания се извини пред своите зрители, понеже излъчи как поп-певицата M.I.A. показва среден пръст по време на финала на първенството по американски футбол. Ала какво изобщо означава такъв жест?

И защо е възприеман за нещо оскърбително и обидно? Представете си следния епизод: известен интелектуалец демонстрира жест, познат на всички, за да изрази недоволство от изказване на политик, който говори блудкави общи приказки. Показва среден пръст и казва: „Този е голям демагог!" Да, това се е случило наистина. Но не в телевизионно ток-шоу, нито в американския конгрес или британския парламент. Станало е в Атина през ІV век пр. Хр. - така философът Диоген оценил реч на оратора Демостен. Оказва се, че среден пръст, изпънат напред, а останалите пръсти присвити към дланта, е символ на оскърбление вече над две хиляди и триста години.

Фалически символ

Антрополозите са единодушни: това е един от най-древните, ако не и праисторически жестове, които хората използват. Средният пръст обозначава пениса, а свитите пръсти тестисите. Това е фалически образ. Символизира показване на еректирал мъжки полов член – фалос, а подобно поведение води произхода си още от първобитните хора.

В Древния Рим имали специален израз за въпросния жест: „digitus impudicus“ – неприличен, безсрамен или оскърбителен пръст. Героят в една епиграма на поета Марциал, живял в І в. сл. Хр., се хвали с доброто си здраве и показва „неприличен“ среден пръст на лекарите, които го чакат да умре. Тук смисълът на жеста е ясен: „Надеждите ви няма да се сбъднат!“ Тази символика се влага в средния пръст често и до ден-днешен.

Тацит пише как воините на варварските германски племена показвали среден пръст към настъпващите римски легионери. Но още векове преди тях гърците използвали този жест като намек за мъжки гениталии. Древногръцкият драматург Аристофан през 419 г. пр. Хр. написва комедията „Облаци" – в нея един от героите жестикулира първо със среден пръст, а после със собствените си гениталии. Французите си имат, така да се каже, национален „фалически поздрав“, наречен „ръка на честта“; представлява ръка, свита под прав ъгъл, а другата ръка се поставя до лакътя.

Използва се най-вече като подигравка или закана за проваляне на намеренията на отсрещната страна. В същото време подобна символика е вложена в британския жест „виктори“, обърнат наопаки (демонстрират се пак показалец и среден пръст, но дланта е обърната навътре, към човека, който прави жеста).

Най-разпространената легенда е, че е използван за пръв път по време на битката при Айзенкур през 1415 г. Преди сражението френските пехотинци по този начин заплашвали да отрежат показалеца и средния пръст на пленените английски стрелци, за да не могат да опъват тетивите на лъковете. Но след своята победа англичаните насмешливо показвали „оцелелия“ си среден пръст на пленените французи.

Обидното, неприлично и оскърбително значение на средния пръст доста отдавна е надхвърлило езикови, културни и национални граници. Сега жестът може да се види на социални протести, на футболни мачове и естрадни концерти по целия свят. Преди години певицата Бритни Спиърс посочи средния си пръст на фотографи-папараци. Някои нейни почитатели обаче сметнаха, че жестът е адресиран към тях и звездата се наложи да се извинява.

Според мнозина обаче, макар средният пръст исторически да е символизирал пенис (фалос), той вече е загубил това си първоначално значение и не е проява на похотлив интерес. За много хора в най-различни страни жестът се е вкоренил в ежедневието и означава други неща – гняв, протест, емоции, вълнение, а не просто фалос. На мнението, че този жест е прекалено „откровен“, някои възразяват: „Какво му е откровеното? Може да бъдат откровени танци, движения на тялото. А средният пръст си остава просто един пръст!“


В категории: Лайфстайл


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори