×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бизнесът срещу синдикатите за минималната заплата, трябва ли да е 940 лв.


20 Март 2023, Понеделник, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Васил Велев съветва да не чакаме на държавата, а да се квалифицираме

Синдикати и работодатели не могат да постигнат консенсус по темата за минималната работна заплата. „Минимална работна заплата от 940 лв. е напълно реалистично. Това навярно е заложено в Кодекса на труда, т.е. 50% от средната работна заплата за страната. Такива бяха и нашите очаквания – между 950 и 1000 лв., ако се ръководим от тази формула за определяне на минималната работна заплата“, заяви Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

Според нея текстовете в Кодекса на труда не позволяват на социалните партньори да договарят по-високи нива на минималната работна заплата. Тя е убедена, че тези текстове ще бъдат променени от депутатите в следващия парламент.

„Синдикатите излъгаха депутатите, че има европейска директива, която повелява, че минималната работна заплата трябва да е половината от средната. Прие се такъв закон и сега вече няма такъв разговор – делим на две средната заплата за даден период и получаваме минималната “, каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той е категоричен, че това е една голяма лъжа и затова АИКБ вече е оспорила това в Европейската комисия и в Международната организация по труда. Според Велев този закон е в нарушение с международното право.
Стана ясно също така, че синдикатите и работодателите към момента са част от работна група, която трябва да предложи съответните промени в законите, за да бъдат отразени изискванията на европейската директива.
„Друг е въпроса дали директивата поставя изричното задължение минималната работна заплата да е 50% от средната за страната. Не, тя казва, че това е една от референтните стойности при определяне на адекватността на минималната работна заплата. Няма задължение да е толкова, но ЕК казва, че тя трябва да е поне толкова, за да може да се счита за адекватна. Има обаче и други показатели, които трябва да се отчитат“, поясни Григорова.

„България е страната с най-висок ръст на доходите за изминалата година. В частният сектор ръстът е 17,7% за последното тримесечие на 2022 г. на годишна база. Това е с няколко процентни пункта над инфлацията за същия период. За разлика от останалите европейски страни ние сме осигурили ръст на заплатите, който изпреварва инфлацията“, обясни Велев.

Той е категоричен, че АИКБ се бори за увеличаване на по-висока производителност на труда и за по-ефективна икономика, за да могат хората да живеят по-добре. Велев посъветва българите да не чака държавата да им увеличи заплата, а да си повишават квалификацията,  да работят на няколко места или да стартират малък бизнес. И посочи, че тази година частният бизнес ще увеличи заплатите с 8-10%.


В категории: Животът


12
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
12
Коментара по темата
12.
stirka man
20.03.2023 17:59:58
2
0
да ва и защитниците. Ма колко да получават чистачките ве? Колко е достойно 2к най добре нали? Повече от учители и лекари. Малоумна работа. То такъв стрес такова напрежение да те е страх да не разместиш нещо докато чистиш да не го повредиш знаеш ли къв стрес е това мале мале. Най добре да се пенсионират на макс 50 с изплащане на 5 заплати накуп нали? Тука гледам яко чистачки са се разписали голяма защита голямо чудо. Жена ви кат ви чисти апартамента колко и плащате големите защитници? Или май у вашия случай майка ви/баба ви?
11.
Аз
20.03.2023 17:53:44
1
1
От няколко дни чета статии и коментапри за прекфалификация. Моля Ви хора, слезте на зевмята и разберете, че хората които ви чистят кенефа в заведението, за да ви е комфортно също имат достойнсто и трябва да получават достойно заплащане , затова че почистват след вас. Разширете малко кръгозора си и не бъдете тесногръди егоисти!
10.
Велев
20.03.2023 17:36:05
0
5
Всички трябва да работят за по 2 лева на ден - да имат за по един хляб на ден, а през няколко дни да ядат по едно кисело мляко, да нямат недвижима собственост и да са крепостни селяни! Само така ние едрите капиталисти ще можем да живеем още по-добре. Не че сега не живеем добре, ама като гледам доволни хора, седнали по заведения и харчат нашите пари ми се отщява. Много ме нараняват такива гледки
9.
До 6
20.03.2023 17:09:03
0
6
Хайде, стига ми философства. Нали и такива професии трябва да има. Кой ще те обслужва в болница, ако не дай си боже влезеш, кой ще чисти учреждения и т.н. А колко хора с висше образование извършват тази дейност, защото в тази държава винаги има "наши и ваши" и затова сме на този хал. Това е отделна тема и да не я задълбаваме. Ами кой ще ти хвърля всеки ден боклука? Въобще без тези професии не може. Просто всичко е сбъркано в тази държава.
8.
До 7
20.03.2023 17:03:32
4
0
стига се пеняви мойто момче. Гледам много си се надървил ходи при мама или тате да те успокоят и да ти дадат 5-те мечтани лева за кафе.
7.
до 4
20.03.2023 16:59:45
1
5
Ей, малоумник, само като ти видя неграмотното писане разбирам що за стока си. А, чистачката или хигиенистката, на които ти се подиграваш са сигурно повече човеци от теб. Кой знае какъв измислен ръб си с 5лв в джоба. Хайде хващай гегата, овчар такъв.
6.
До 5
20.03.2023 16:59:30
5
1
"В какво ще се преквалифицира една чистачка или санитарка на 60 години?"
и кой точно е виновен на някой че си е избрал цял живот да цикли на една и съща дейност? Всичко е избор - включително това да си беден или да си останеш неук. Всичко в живота ти досега е следствие от изборите които си направил по-рано пък ти чакай някой друг да ти го оправи или промени
5.
някой си
20.03.2023 16:52:44
0
4
Ама като взеха милиардите като компенсация за тока си мълчаха. Те ли най много имаха нужда от тези пари? Егати бизнесмените в тази държава. Ако има едно лесно "робите" да им работят без пари. В какво ще се преквалифицира една чистачка или санитарка на 60 години?
4.
До 3
20.03.2023 16:38:12
5
0
ма молА ти сЪ.. Сакън. Как така ще замени някой някога великитИ хигиИнистИ????

То толкова сложна тая професия. Знаеш ли колко се учи за нея? А след това колко години практика за да си добър в нея м? То да знаеш по кое време от денонощието точно ще е най подходяща температурата за да има най добра абсорбция на прах с инструмента с който чистиш. То са сложни настройки - да не говорим за специализираните и високо технологични инструменти които ползват - със специални косми от животни живеещи на много ограничен ареал чиито косми могат да се взимат само през времеви прозорец от два часа през годината. Не е шега работа това. Да знаеш под какъв ъгъл да бършеш за най добро почистване...
въобще цяла наука е това да не е като някоя тъпа професия като пилот на самолет - ръчкаш там едни джойстици и копчета и айде. Или пък програмисти - кълве там едни кодове по цял ден кво му е.

Ма как ще се лишим от върха на професионалното развитите - чистачка. Пардон хигиенистка - циганин - не вече съм ром. Няма как те ще надживеят и хлебарките това е най ценната професия само избрани могат да я работят след много години на учене и лишения нал тъй???
3.
До 2
20.03.2023 15:46:18
0
8
Ама да разбира се виждам роботи навсякъде, само дето все още са фантазия и няма робот болногледач, и няма робот който да бърше прах от рафтовете и бюра в офисите и да ги подрежда както са били, не видях и робот да сменя чаршафи по хотелите. Или и ти си мислиш че тези хора хигиенистите само една стирка минават
2.
До 1
20.03.2023 14:52:01
10
0
има роботи лек. Излез от село и виж технологиите къде са стигнали
1.
До Васил Велев
20.03.2023 14:33:43
0
12
Ако всичките хигиенисти се квалифицират, кой ще ви чисти, или метенето и чистенето вече ще е задължение на директори и управители?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори