Инфлацията в ЕС се забавя леко през февруари
През януари показателят беше 10 процента в ЕС и 8,6% във валутния съюз, а през февруари 2022 г. - съответно 6,2% и 5,9%
Годишната инфлация се е забавила през февруари до 9,9 процента в ЕС и 8,5 процента в еврозоната, съобщи Евростат.
През януари показателят беше 10 процента в ЕС и 8,6% във валутния съюз, а през февруари 2022 г. - съответно 6,2% и 5,9%.
За България статистическата служба на ЕС отчита нарастване на годишна база на Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) от 13,7 процента за миналия месец, което е понижение спрямо януарските 14,3 на сто, но и доста над нивото от 8,4 процента, отчетено през февруари миналата година, предава lupa.bg.
По данните на Евростат през февруари тази година в ЕС най-ниски нива на инфлация са отчетени в Люксембург (4,8 процента), Белгия (5,4 процента) и Испания (6,0 процента), а най-високи - в Унгария (25,8 процента), Латвия (20,1 процента) и Чехия (18,4 процента).
Спрямо януари годишната инфлация е спаднала в 15 страни членки, останала е стабилна в две и е нараснала в десет.
През февруари най-голям принос за инфлацията в еврозоната са имали храните, алкохола и тютюневите изделия (+3,10 процентни пункта – п.п.), следвани от услугите(+2,02 п.п.), неенергийните промишлени стоки (+1,74 п.п.) и енергията (+1,64 п.п.)
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
