×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дефицит от 3% в рамките на година може да се постигне само с изключително непопулярни мерки


Дефицит от 3% в рамките на година може да се постигне само с изключително непопулярни мерки
Винаги съм бил за единна ставка по ДДС, не бих подкрепил идеята за данък върху свръхпечалбите, коментира Владислав Горанов
16 Март 2023, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Те не биха били предложени, а и вероятно не биха били подкрепени в настоящия момент, смята бившият финансов министър

Вчера служебният министър на финансите Росица Велкова даде извънредна пресконференция след изтекъл в медиите доклад на финансовото ведомство, който описва апокалиптична картина по отношение на бюджета. Г-жа Велкова даде предложения как да се излезе от ситуацията чрез законодателни промени, които да се гласуват от следващия парламент.

Потърсихме за коментар финансовия експерт от ГЕРБ Владислав Горанов, който бе ресорен министър в правителствата „Борисов“ 2 и 3.

- Г-н Горанов, разтревожен ли сте от последните изявления на Росица Велкова от вчера за финансовото състояние на държавата?

- Това, което излезе като доклад за оперативно съвещание на Министерски съвет, и това, което впоследствие министър Велкова спомена, не е новина за мен дотолкова, доколкото още от месец август 2022 г. първите анализи на финансовото министерство показваха, че поетите ангажименти за разходи в резултат на промяна в законодателството водят до значителни нови разходи и ангажименти и голям дефицит. Така че това, което вчера се представи, много от икономистите, които наблюдават развитието на публичните финанси, сме го коментирали многократно.

- А основният проблем откъде идва – от рязкото увеличение на пенсиите ли?

- Има рязко увеличение както на пенсиите, така и на други групи социални разходи. Разбира се, не малко увеличение получиха и възнагражденията в публичния сектор, което неминуемо води до разходи, които един път стартирани трудно могат да бъдат ограничени.

- А тези мерки, които Росица Велкова предлага, адекватни ли са според Вас?

- Аз не съм запознат с всички мерки, които предлага. От анонса, който чух, голяма част от мерките са свързани с промяна в данъчната политика. По отношение данъка върху добавената стойност, аз винаги съм бил привърженик на единна ставка по ДДС и винаги съм защитавал тази теза. Другият данък, който се спомена, за свръхпечалбите според мен ще подейства демотивиращо на бизнеса и аз не подкрепил едно подобно решение. Да, има подобна практика в Европа, но според мен последиците от прилагането на едно подобно решение ще бъдат увеличение в дела на сивата икономика в средносрочен план. А и подобно еднократно действие едва ли ще ни предпази от свръхдефицит дотолкова, доколкото при преценката за дефицит Европейската комисия би елиминирала подобни еднократни ефекти.

- Какво решение бихте предложили Вие, ако сте финансов министър в тази ситуация?

- Няма лесно и бързо решение и няма как за една година да се постигне подобна консолидация освен с изключително непопулярни мерки, които не биха могли да бъдат предложени в настоящия момент и вероятно не биха били подкрепени. Консолидация от близо 7% дефицит до 3% може да се постигне за няколко години с много на брой мерки, част от тях свързани с ограничаване на някои разходи, които могат да бъдат ограничени, други – с подобряване на събираемостта. Излязоха данни, че делът на сивата икономика се увеличава – там има резерви. Т.е. бих се фокусирал в тази посока, но със сигурност, без да съм лош пророк, консолидация до 3% трудно може да стане за една година.

- Борисов предварително знаеше за тези 15 млрд. лева „дупка“ (в бюджета), за която стана въпрос вчера. Помагате ли му все още по финансовите въпроси?

- Това, което коментира Борисов, поне няколко пъти е представяно в интервюта на финансовия министър и при представянето през август на състоянието, с което Велкова пое фиска, и при представянето на така наречения удължителен закон за бюджета. Така че не виждам новина.

- Ако позволите - какво последва след налагането на санкциите по „Магнитски“ спрямо Вас. Дали ще обжалвате?

- Няма да коментирам темата.

 


В категории: Политика


24
Коментара по темата
24.
Климбооо
17.03.2023 10:53:08
0
7
Отбора на "Хайдук" Банкя пак се появи....като вместо прокур@р имаме каскет.....
23.
Горанов при бай Ставри подходяща мярка ли е
17.03.2023 09:41:42
0
6
Щом Кръщелникът от списъкът Магнитски предлага това, значи трябва да се прави друго.
Да започнем примерно със спиране на субсидиите за партиите и НПО-та. Нали са "частни". Защо тогава държавата да трябва да ги издържа.
22.
ОПГ
17.03.2023 08:13:01
0
7
Ванката Гешев съвсем е изплискал легена! Няма да коментирам, че разпространява явно манипулирани записи, в които няма данни за извършено престъпление. Това му е модел на поведение.
Днес трима не много умни възпитаници на Симеоново опитаха да направят внушени, че има заговор срещу #ГешефТ. В това число и самият Гешев!
Ми не, няма заговор. От години повтарям, че Гешев дъното на дъната за държавното обвинение и според мен мястото му е в затвора, защото е корумпиран! За последното считам, че има достатъчно доказателства, да се направи обосновано предположение!
Боли ги заради разкритият за Ружа! Вият! А никой у нас не разследва какво се случва или се е случило с нея и с откраднато от нея. Това разследване на bird.bg осветли много зависимости. Зависимости от Таки, Борисов и Пеевски! Убита ли е тя по заръка на Таки? И ако да, той ли е поръчител или пък е изпълнител?
Да разкриеш корупцията на Гешев не е заговор срещу Гешев. Това е граждански контрол! Да събираш доказателства за престъпления, извършвани от прокуратурата не е заговор срещу Гешев! Това е задължение на всеки журналист!
Да, Гешев спира всичко - разследванията за пачките, кюлчетата, Барселона, асфалта, Булгартабак, КТБ и т.н.!
Да, има свидетели, които са дали показания срещу него, Пепи Еврото, Делта Гард и цялото им обкръжение! Да, страх ги е!
И да, надявам се Дилян Георгиев да ми даде интервю, като го пуснат! Нямам съмнение, че иззетите вещи от дома му подхвърлени! Писмата, за които Гешев внушава, че са писани от мен, вероятно са писани в някой кабинет в ГДНП, например в този на Наско Илков или на Мишо Наумов. Някой не много умен ги е писал. А тези двамата явно си пилеят таланта в МВР. Те са родени за сценаристи и режисьори в Холивуд!
И какъв заговор срещу Гешев се говори, при условие, че Дилян Георгиев е задържан за наркотици (вероятно подхвърлени в дома му)? Какво, планирал е да надруса дo смърт Гешев ли?
Отдавна не бях гледал толкова нелепо изпълнение. Добре че Борисов си назначи този индивид за главен прокурор, че някой малко по-умен никога нямаше да се издъни така!
21.
ВиждАли сме се 2-3 пъти
17.03.2023 05:56:36
0
14
Малко непопулярни мерки от Влади педало. Да живееш в имот на Киро гела без да плащаш. Да те хванат с крадена кола на границата. Да попаднеш в "магнитски" защото е станало грешка. Малоумната тиква да се отрече от теб. За още подобни мерки гласувайте пак за мафията.
20.
*********
17.03.2023 05:37:17
3
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19.
Шокарно
16.03.2023 22:00:46
0
15
Влодислав Горанов започва кариера като ДПС младеж
Жената на Гешев стриптизьорката Детелина работи за ДПС Ковачки кантора с имоти пране на пари в къщи вХалкидики,Солун и кв.Бояна София
18.
Бай....до 5
16.03.2023 21:48:53
0
5
А ми кой от младите гейове-наркомани ще работи бе, кретен?!
17.
Бай....
16.03.2023 21:42:53
0
16
Кавали, пуснали сте за коментари най-големия мошеник от ГРОБ, а за най-Големият Българин Иво Христов-нищо! Педерунгели!
16.
Боец
16.03.2023 20:57:28
3
11
Трима свидетели са разпитани и са дали официални показания, документи и доказателства пред международни институции и служби от най-висок ранг срещу Гешев, Цацаров, Мишо Наумов и още две лица.
БОЕЦ предоставихме и пакет с документи и данни от наши разследеания за корупция и престъпления извършени от Гешев, Борисов, Цацаров, Пеевски и Горанов на международните органи.

Затова Гешев реве и фабрикува гейтове. Мафията усеща своят край.

В ход е сценарий за спасяването на Гешев и погром върху демокрацията и непримиримите!
Закъсняха.

Битката продължава
15.
Не съм Джон
16.03.2023 20:37:06
3
22
Мазни герберасти Сърррр
14.
Ники 7000
16.03.2023 20:31:43
5
17
какво источиха пенсионерити мвр и т.н??а укрите?сигурно допринесаха))
13.
GoranOFF
16.03.2023 20:31:01
16
22
Пеевски,Горанов,Д.Добрев,Борисов
Така е,Герб не може да изтрие обстоятелството,че 2 мандата финансов министър е бил човек, посочен в списъка Магнитски за тежки корупционни практики.
Миналото тежи ,бъдещето още-повече.
12.
12 дежурни тролА лайкват
16.03.2023 20:26:56
13
7
Пак са тук тия - дежурни са
11.
A Прокопиев е сляпо петно
16.03.2023 20:21:11
9
21
Да обявиш война на корупцията в българската енергетика и да пропуснеш разградския енергиен бос и основния корупционен кръг в България – „Капитал“, е като да обявиш война на наркобароните по света и да пропуснеш Пабло Ескобар например.
Така че липсата на името на Прокопиев само затвърждава подозренията, породени и след изкарването на първия списък по „Магнитски“, че от инструмент за възпиране на руското влияние и корупцията, санкциите по Глобалния акт се израждат в състезание по надцакване с доноси пред посолствата на натовските ни партньори и по-конкретно на САЩ и Великобритания. А в тази дисциплина Прокопиев безспорно е шампион, предвид друг доказан факт - че от две десетилетия дърпа като паяк конците на изградената от него стройна мрежа от медии, НПО активисти, политолози и политици (най-вече от лично акушираните от него партии ПП и ДБ, но не само), заети от сутрин до вечер с една единствена задача – да изговарят, преповтарят и потретват в публичното пространство опорните точки и доноси, спуснати им от него по телефона, мейла или на тайни сбирки. При това не само в България, но и в чужбина.
10.
ПП+ДБ слуги на мафията
16.03.2023 20:16:08
9
17
Има една голяма част от хората, които искат да бъдат излъгани красиво, искат да им се обещае нещо! Те лъжат, гледат в очите и лъжат. Виждал съм много лъжци. Тези просто така са устроени явно!
Ако ще да се спукате от всякъде, няма друг, който да може да върне стабилността на България!
9.
Ей кестен
16.03.2023 20:14:10
13
12
Ей кестен , аз ли не те помня как се изказваше , че видиш ли не би трябвало българския гражданин толкова лесно да се здобива с МПС. Трябвало да има допълнителни облагания за придобиването на превозно средство. Ало евроатлантика , на запад дори тая бюрократщина , дето тука я има , там я няма. Придобиването става за 10 - 15 минути. Отделно вземи се погледни първо себе си , че нещо много ти станаха провиненията напоследък . Кой изобщо им дава трибуна на такива . Ти плюя на суратя .
8.
Само Споко!
16.03.2023 20:04:31
16
20
Гробарите изкараха от нафталина изпълнителя на поръчки на Пеевски. Същевременно днес извадиха и Каскета на пресконференция, да взема феновете си за абсолютно малоумни дебили. Дали някой се е вързал, че актьор-престъпник си записва удобно на флашки всички престъпления, за да може като го претърсят галфоните на Доган да ги намерят и да ги тиражират във всички Пеевски медии?
7.
Срам
16.03.2023 20:03:46
17
22
Абе ти защо не си в затвора?
6.
инфлация
16.03.2023 19:35:30
21
17
Пълно е с пенсионери, които са с по 2000 лв пенсии и продължават да работят за още толкова заплати, защото навремето са се пенсионирали рано.
5.
А
16.03.2023 19:26:34
25
18
Не пенсиите са виновни а пенсионерите в МВР и МО сасипаха бюджета,това са хиляди човека на двойна ясла-хем пенсия,хем заплата.ВЕДНАГА ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ!!!!
4.
Най важното.
16.03.2023 19:24:26
20
15
То е ясно ....нови схеми искат да сменят старите. Аз съм за.....тея ми станаха много нагли вече. Новите докато ми омръзнат поне ще мине време. Илюзия е ,че ще се появятестни и доблестни хора мислещи за народа. Човека вече е със друго съзнание. Следваките катаклизми и войни ще рестартират нещата. Содом и Гомор.
3.
Това Базик ли е?
16.03.2023 19:18:12
25
64
Благодаря ви флагман, че ни напомняте за този индивид - олицетворение на управлението на ГЕРБ. Цял свят го знае вече и ни се смее. Дано Магнитната коалиция никога не се върне!
2.
Д. П.
16.03.2023 19:17:57
22
67
Това лице, че няма да е подсъдимо докато гешева е на власт е ясно, но трябва да бъде персона нон грата във всички медии.
1.
Методиев Магнитски
16.03.2023 19:08:06
25
70
Не вярваме на престъпници, особено ако са в списъка магнитски.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Тя е откарана в реанимация, състоянието й е много тежко Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента 
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори