×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спор сред демократите в Щатите: Защитата на Украйна жизненоважен интерес ли е за страната ни?


Спор сред демократите в Щатите: Защитата на Украйна жизненоважен интерес ли е за страната ни?
Тръмп твърди, че ако той е президент тази война ще приключи за 24 часа, а Де Сантис го определи за "териториален спор, в който САЩ няма място"
16 Март 2023, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Рон Десантис и Доналд Тръмп имат различни позиции за военния конфликт

Защитата на Украйна жизненоважен интерес ли е за САЩ? Или вместо това Вашингтон трябва да се съсредоточи върху вътрешните кризи, като например имиграцията? Въпросът рязко разделя републиканците на изолационистки настроени кандидати за президент и сенатори войнолюбци, отбелязва Франс прес. 

Призивът на губернатора на Флорида Рон Десантис да се постави "защитата на собствената ни родина" пред "войната в чужбина" хвърли ярка светлина върху разцеплението в консервативната партия.

"Съединените щати имат много жизненоважни интереси, като например опазването на границите ни", заяви изгряващата звезда на твърдата десница, който съвсем открито флиртува с идеята да се кандидатира за президентския пост през 2024 година. "Замесването в териториален спор между Украйна и Русия не е един от тези интереси", каза той.

Казаното от Десантис веднага разбуни републиканското ръководство в Сената, което през изминалата година се обедини с демократите, за да предостави на Киев помощ в размер на над 110 млрд. долара.

"Когато американски официален представител казва на опонента си какво НЯМА да направи в един конфликт, той показва слабост", обърна се към него влиятелният сенатор Линдзи Греъм в "Туитър".

Бившият президент на САЩ и кандидат за изборите през 2024 г. Доналд Тръмп повтори неколкократно, че конфликтът между Русия и Украйна никога нямало да се случи, ако той все още беше на власт. "Ако аз бях президент, тази ужасна война щеше да приключи за 24 часа или по-малко", каза той отново в понеделник. Бившият държавен глава също така призова Брюксел да "засили финансовата си помощ" за Киев и заяви, че финансирането на опозицията срещу Русия зависи повече от Европейския съюз, отколкото от Съединените щати.

Могат ли тези спорове между републиканците да окажат някакво влияние върху потока от военна, икономическа и хуманитарна помощ, която Вашингтон предоставя на Киев? За да бъде приет, всеки от гигантските пакети за Украйна трябва да бъде гласуван в Сената – контролиран от демократите - и в Камарата на представителите. От началото на януари долната камара е под контрола на републиканците. Новият ѝ председател Кевин Маккарти - избран с мъка след компромиси с тръмпистката фракция в парламентарната група - вече посочи, че няма да одобри никакъв "празен чек" за Украйна. И досега е отказвал покани от страна на украинския президент Володимир Зеленски да посети Киев, за "да си състави мнение" по конфликта.

Войната в Украйна представлява ново бойно поле за обявените и все още необявените кандидати на Републиканската партия за 2024 г., което може да определи начина, по който партията ще се ангажира със света през следващите години, отбеляза Ройтерс.

Идеологическата промяна в партията, която преди две десетилетия вкара САЩ във войни в Ирак и Афганистан, пролича в понеделник, когато консервативният телевизионен водещ Тъкър Карлсън публикува в "Туитър" отговорите на евентуални кандидати от Републиканската партия на въпроси за войната в Украйна.

Въпреки че Десантис все още не се е обявил официално за кандидат, той и Тръмп са ясните лидери в надпреварата сред републиканците. И двамата отхвърлиха подкрепата на САЩ за Украйна и други съюзници като разхищение на ресурси и заявиха, че лидерите трябва да обръщат повече внимание на проблемите у дома.

От друга страна, редица обявени и вероятни републикански претенденти - включително бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли и бившият вицепрезидент на Тръмп Майк Пенс - се представят като непоколебими защитници на Украйна, готови да се изправят срещу враговете на САЩ, включително Русия и Китай.

По средата е републиканският електорат, който е раздвоен по въпроса дали САЩ трябва да подкрепят Украйна и как страната трябва да се ангажира в международен план като цяло, показва проучване на Ройтерс/Ипсос. В него 55 процента от републиканците заявиха, че САЩ трябва да подкрепят демократичните държави, когато те са нападнати от недемократични държави. Запитани дали САЩ трябва да продължат да изпращат оръжия на Украйна, поддръжниците на Републиканската партия се разделиха 50 на 50.

Навремето външнополитическите "ястреби" републиканци охладняваха все повече към намесата в чужбина и военната подкрепа за съюзниците, особено след встъпването в длъжност на Тръмп през 2016 г.

Социолози и анализатори, интервюирани от Ройтерс, заявиха, че възприемането на по-изолационистки подход от страна на Десантис би могло да проправи път за по-ястребски настроени кандидати да привлекат значителна част от републиканския електорат, която все още предпочита по-активна външна политика на САЩ. Няколко потенциални кандидати, сред които Хейли, Пенс и бившият държавен секретар Майк Помпейо, превърнаха външнополитическия си опит в ключова част от опита си да привлекат на своя страна избирателите.


В категории: Темида


13
Коментара по темата
13.
Докуленко Укр
18.03.2023 08:12:51
1
0
Я га дирим Кулеба от сакам да га е.а.,
12.
До 11
17.03.2023 11:30:11
1
0
https://mospravda.ru/2020/09/03/163865/
11.
До 10
17.03.2023 10:49:53
0
3
Къде си го чел това за Сталин, или е твое мнение.
10.
Всички знаем как ще свърши това
17.03.2023 10:10:29
6
2
Както свърши Кримската, Руско-Японската и Първата Световна. И както щеше да свърши Втората световна, ако не беше американската помощ с оръжие, храни и технологии. Сталин неведнъж го е признавал.
9.
1000
17.03.2023 09:34:54
2
3
Загниващият Запад има проблем с имиграцията, а проспериращия СССР с емиграцията.
8.
До 6
17.03.2023 09:18:32
0
3
А не е ли упадъчен западът?
7.
Хххх
17.03.2023 09:15:32
0
6
Какви различни позиции имат двамата,за конфликта между Русия и Украйна? И двамата са на мнение,че САЩ не трябва да се меси!
6.
Национални предатели
17.03.2023 08:07:15
5
7
Когато предателите на националните ни интереси са не просто на свобода, а в президентство, парламент и министерски съвет тези новини минават покрай ушите на родните ватенки.

""Международното движение на русофилите" проведе първия си конгрес в Москва. Това даде възможност на делегатите му, дошли от 42 държави, да изберат свой председател: изборът им се спря на Николай Малинов, български активист, който от 2019 г. в страната си е обвинен в "шпионаж" в полза на Кремъл. Събитието беше уважено от няколко руски официални лица и личности, сред които министър Сергей Лавров, ултранационалистическият философ Александър Дугин и "православният олигарх" Константин Малофеев, шеф на прокремълската медийна империя "Царьград". Руският патриарх Кирил също се обърна към делегатите. Според присъстващите журналисти участниците в събитието са се обединили около идеята, че движението е "фронт срещу фашизма" и трябва да се бори с "упадъчния Запад", който според тях е започнал войната срещу Русия. След това им беше организирана автобусна обиколка на руската столица."
5.
До 2 абе
17.03.2023 07:48:08
3
7
тогава как така помощта за Украйна минава през Конгреса?
Нали републиканците го контролират?
Значи част от тях гласуват за помощ за Украйна!
Значи има разделение!
Не съм сигурен малоумен ли сте, или платен.
4.
Въпрос
17.03.2023 06:45:28
11
7
Защо не позволявате коментари за Иво Христов?
Любимата му Русия е наритана от цивилизования свят, той България оплаква. Това трябва да някаква нова русофилска мания.
3.
Петър Днепърски
16.03.2023 21:59:22
0
28
заглавието на статията не кореспондира със съдърванието. Авторът биполярно разстройство ли има? или може би само стомашно??
2.
Абе
16.03.2023 21:43:38
8
31
Горе пише, за спор между демократите, а в статията за републиканците. Между републиканците спор няма. Избират президент и войната приключва. Дай Боже!
1.
6789
16.03.2023 21:28:36
5
10
I na flagman novinite za napred she sa se politi4eski s televizionnite im profesori
Gerbajii4eta s o4ilca
Кат тоз от предната статия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори