×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мартин Богданов - политикът, който от 17 г. работи с хъс за Несебър, фен е на латиното и успешен земеделец


Мартин Богданов - политикът, който от 17 г. работи с хъс за Несебър, фен е на латиното и успешен земеделец
Мартин Богданов никога не е натрапвал своето присъствие, а е работел тихо и всеотдайно за решаването на проблемите на хората в Бургас
17 Март 2023, Петък, 23:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Една от причините да се кандидатира за депутат – ще работи, за да промени административните тежести за малкия и среден бизнес, които буквално го унищожават и от които самият той се е парил няколко пъти

Представяме Ви един от силните кандидати за народни представители от отбора на ГЕРБ-СДС в Бургас, който обаче винаги е избирал да стои далеч от светлините на прожекторите. И макар да е в политиката от цели 17 години, от самото създаване на ГЕРБ през далечната 2007 г., макар Мартин Богданов да е сред учредителите на ПП ГЕРБ, той никога не е натрапвал своето присъствие, а е работел тихо и с огромен хъс за решаването на проблемите на хората. За него има малко информация в интернет, много малко можете да прочетете и в медиите, освен това няма да откриете лесно негови снимки с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с министри, с депутати, с кметове и други важни политически фактори в партията, в чиято светлина да се отразява неговата личност. Защо ли? Защото Мартин Богданов си има своя. Той скромно казва, че не обича да говори за себе си, а да работи, че е човек на действието и за него е важно работата да бъде свършена. Странно му е да разказва за себе си, защото направеното от него винаги се е виждало и оценявало от другите хора.

Не обичам публичността, но това вече си влиза в длъжностната характеристика на политика, казва Богданов в началото на разговора с наш репортер.

Мартин Богданов е на 44 години, роден е в Бургас, израснал е в голямо семейство, има двама братя, които са по-големи от него, с най-големия имат 19 години разлика. Има две деца от предходен брак – на 22 и на 15 години. От 9 години живее с настоящата си половинка Десислава - лятото в Несебър, а зимата в Бургас.

Завършил е средното си образование в Частната земеделска гимназия в Поморие със специалност „Управление и малки предприятия”. Бил е в казармата, след което завършва висшето си образование в специалност „Компютърни системи и технологии“ в Бургаския свободен университет. Едновременно с това започва да развива свой бизнес в телекомуникациите, който по-късно се разраства до най-голямата интернет мрежа в община Несебър. По стечение на обстоятелствата се налага да продаде фирмата, тъй като е трудно да се развиваш в малка община. Бизнесът му обаче остава в ръцете на един от най-добрите му приятели и до ден-днешен е успешен.

Занимавал се е с ресторантьорство през годините и се развивал добре, но административните и регулаторните пречки в България го отказават и от това поприще. Това е и една от причините да се занимава с политика – да опита от Народното събрание да промени административните тежести за малкия и среден бизнес, които буквално го унищожават.

В момента отговаря за достъпа и контрола на видеонаблюдението в целия Слънчев бряг, както и в голямата част от община Несебър. Изгражда и поддържа паркинг системи по Черноморието.

Мартин Богданов е домакин на среща с избиратели в Несебър, до него са колегите му от силния отбор на ГЕРБ-СДС за Бургас, както и областният лидер Иван Алексиев

От 17 години се занимава с политика, той е сред учредителите на ПП ГЕРБ от самото създаване на партията през далечната 2007 г. Член е на ръководството на ГЕРБ-Несебър и никога не е членувал в други политически формации, макар че през годините е имал не една и две покани от хора, които са наблюдавали отблизо работата му. „Не харесвам политическото номадство. Ако има нещо, което не ми харесва или го смятам за неправилно, опитвам да го променя, а не да бягам. Пример за това е делото, което водех и спечелих срещу една от най-големите банки в страната.  

Прецедент! Несебърлия осъди „Уникредит Булбанк” АД, банката променила лихвата по кредита му едностранно

Тогава много хора се опитваха да ме разубедят да не губя в дела времето и средствата си. Но аз винаги отстоявам това, в което вярвам, боря се до край и затова и спечелих. С този хъс се боря и за развитието на община Несебър с моите колеги от ГЕРБ”, казва Мартин Богданов.

„Да стартираш малък бизнес, да отвориш малка фирма в България – това е много трудно, защото изискванията са страшно големи и на практика неизпълними. Направих проучване за това какъв е процесът в западни държави като Англия, Германия, Франция. Системата там те кара да започнеш да работиш на светло, а тук те бута към сивия сектор още от самото начало", добавя той и дава пример: "Наскоро се разхождах в София с жена ми и видяхме малки сладкарници – това е пък нейното хоби. Направихме проучване за изискванията, за да се стартира такава дейност. На практика е невъзможно у нас да развиваш това от вкъщи. Ако искаш да работиш това, трябва да отвориш сладкарница, при което всички отговорни институции трябва да ти дадат одобрение. Разпечатах всички изисквания на лист А4, исках да ги побера на такава страница – трябваше да използвам толкова малък шрифт, че се четеше само с лупа”, казва Мартин Богданов.  

И дава друг пример: „В Англия например са пет стъпки – трябва да се регистрираш в Общината, че желаеш да извършваш такава дейност и в техния НАП да регистрираш фирма като ЕТ. Оттам нататък можеш да работиш от вкъщи, само трябва да изкараш един сертификат онлайн за качеството и безопасността на храните, който струва 20 паунда. Това са петте стъпки, които всеки един, който иска да развие бизнес в каквато и да е сфера, може да го направи много лесно. Тук административните тежести и регулаторни бариери ни спират, в даден момент даже убиват бизнеса и аз съм пострадал от това нещо, както и много мои познати“, казва Мартин Богданов.

И добавя, че точно това е причината да влезе в политиката – да направи всичко по силите си, за да се улесни процесът, по който хората да могат да стартират свои бизнеси.

Негов приоритет ще бъде още и електронното управление. Според него, тази административна тежест може да се намали драстично, ако всичко става електронно – с един клик, както е в повечето европейски страни, които всички даваме за пример и искаме да се равняваме по тях.

Последната реколта от едни от най-вкусните домати сорт "Биволско сърце", произведени от Мартин Богданов

Земеделието е друга област, в която трябва да се променят много неща. По думите му, повече внимание трябва да се обръща на малките и средни производители и предприятия, защото те сега са пренебрегвани, а са гръбнакът на икономиката. 74,3% от всички работещи в България работят именно в такива малки предприятия и 68% от БВП и добавената стойност идва от тях, а към тях има неглижиране, пренебрегване.

В земеделието е същото. Например – искам да се занимавам със земеделие, но е много трудно да започнеш в този бизнес. 60-70% после се отказват заради всичките пречки по пътя. Същото важи и за рибарите, където също има огромни проблеми. Законът за рибарството не е променян от години и нормативните уредби са толкова остарели, че не отговарят изобщо на съвременните изисквания. Пред 4-5 месеца се срещах с много рибари, те ми обясниха какви са проблемите и предложиха решения – ще опитам да работя в посока за промяна на нормативните наредби и Закона за рибарството и аквакултурите, който има нужда нацяло да се промени и пренапише”, споделя още кандидатът за народен представител. Неслучайно той е избрал за свой слоган думите „От хората за хората”.

Какво значи това? Накратко – всичко, което се прави за дадено съсловие, трябва да се прави съобразено това какви са проблемите и какви са исканията му. „Народният представител е... представител на народа. Той трябва да защитава интересите на хората в различните сфери. Когато става дума за рибари, питаме рибари, когато касае земеделците – се срещаме с тях”, казва Богданов.

Богданов на рафтинг със семейството си

„От 17 години съм участвал във всички видове избори в различни качества, но един въпрос, който задават хората на срещите си с кандидати, винаги ми е правил впечатление. „Ако бъдеш избран, какво ще направиш за мен?”. Трудно ми е да отговоря, защото не знам правилния отговор. В този въпрос, мисля, че се крие и един от проблемите на нашата нация. Ние винаги чакаме някой да реши нашите проблеми, вместо нас. Чакаме спасителя. Трябва да спрем да питаме, а да започнем да казваме какво искаме да се промени. Ние избираме кой да ни представлява и защитава пред институциите в държавата. И когато отида на среща с граждани, аз искам да чуя техните проблеми и техните идеи за решаването им. Как виждат те развитието на общината или на държавата ни. След което да направя всичко възможно, за да изпълня и защитя тези интереси”, казва Мартин Богданов.

Политиката не е единственото, с което се занимава. Въпреки че не му остава много време, той има редица хобита, които практикува със страст. Едно от тях е например земеделието и в частност хидропониката. В свободното си време, което през последните години доста за него е много малко, е започнал изграждането на собствена система за автоматично поливане и отглеждане на различни агрокултури. За целта има ферма в кв. Ветрен, където има дворно място.

Малцина биха заподозрели, че освен сериозен политик и бизнесмен, Богданов обича и танците. „Наистина танцувам от малък. Започнах с народни танци, но преди 12 години открих латиното и се влюбих. Хората там са винаги позитивни и приятелски настроени, всички отиват с една-единствена цел – да се забавляват. Тъкмо там се запознах с много хора и завързах страхотни приятелства. Танцуващото общество е страхотно – можеш да срещнеш хора от всяко съсловие – лекари, адвокати, пилоти, учители”, споделя той и признава, че точно на танци се е срещнал със сегашната си половинка Десислава преди 9 години.

За да подкрепите Мартин Богданов, гласувайте с преференция 5 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 2.

Малцина биха заподозрели, че освен сериозен политик и бизнесмен, Богданов обича и танците. Със сегашната си половинка Десислава се запознава именно покрай общата им страст към латиното

 
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 16/04/2024, Вторник 09:59 0
България Всички новини
Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Живях в ада, когато погребах сина си, призна Маестрото  Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Шампионът стана първият българин, преплувал протока по правилата на Oceans seven Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Изпълнителката пътува по цял свят, но с носталгия си спомня за едни други времена, когато това би било химера Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Пуделът с парите няма никакво значение за разследването, коментира Бойко Найденов Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями
Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато Този български град почерня от полиция Този български град почерня от полиция Целта е противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, пътната безопасност и осъществяване на превантивна дейност в региона, съобщиха от МВР Синът му ще чака бебе от разведена с три деца Синът му ще чака бебе от разведена с три деца Наследникът на покойния бос посреща първа рожба през лятото Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на US войските време да се подготвят за ирански ответен удар Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, коментира той
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори