×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Георги Момеков: „Ваксинирането срещу COVID-19 е по-безопасния начин за изграждане на защита“


Проф. Георги Момеков: „Ваксинирането срещу COVID-19 е по-безопасния начин за изграждане на защита“
Това показват данните от наблюденията в големите нации с огромно ваксинационно покритие и с надеждни регистри, коментира експертът
16 Март 2023, Четвъртък, 11:20 ч.
Автор: Флагман.Бг

Състоянията, настъпващи след остър COVID обхващат широк спектър от нови, повтарящи се или продължаващи здравословни проблеми

Проф. Георги Момеков, дфн е председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ при Фармацевтичен факултет на МУ, София. Има магистърска степен по фармация от 1998 г., и има придобита специалност по „Клинична фармация“ и по „Фармакология и фармакотерапия“ (ФФ, МУ-София). През 2007 г. защитава дисертационен труд за придобиване на ОНС "Доктор" по научна специалност „Фармакология (вкл. фармакокинетика и химиотерапия)“, а през 2019 г. защитава дисертационен труд за НС „Доктор на науките“, по същата докторска програма. Преподава задължителните дисциплини – „Фармакология“, „Фармакотерапия“, „Проблемни случаи във фармакотерапията“, както и свободно избирателните дисциплини „Химиотерапия“ и „Клетъчна и молекулярна фармакология“. Член е на научните дружества по фармакология и по токсикология. Има придобита специалност по клинична фармация и множество специализации у нас и в чужбина. Той е съавтор на над 250 научни публикации (150 от които в списания с импакт фактор), над 50 глави от учебници и монографии, един патент и едни полезен модел. Трудовете му са цитирани над 3000 пъти (h-индекс 30).

- В последните седмици наблюдаваме спад на случаите на Covid-19 у нас. Как очаквате да се развие разпространението на вируса през следващите месеци? Според Вас, можем ли да очакваме нови вълни?

- Развитието на пандемията по региони ще зависи от ваксинационното покритие и несъмнено в държави с незадоволително покритие и на практика нулев интерес към поставянето на бустер, ще има нови вълни. Премахването на всички ограничения не е рационално, особено след като наблюдаваме тревожни ръстове на заболяемостта в Китай през последните седмици и опасенията, че отново от там ще има пренос на голям брой инфекции и потенциално нови варианти. Опасност, която ни е трудно да оценим предвид мащабите на тази огромна държава и интензивността на пътуванията, особено в контекста на наскоро отминалата китайска нова година.

- Защо е препоръчително поставянето на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19?

- Защото това показват данните от наблюденията в големите нации с огромно ваксинационно покритие и с надеждни регистри, които дават възможност за реалистична оценка на ефективността от ваксинациите и бустирането. Нещо повече, вече са налични модифицирани ваксини за поставяне на бустерна доза, чийто състав е актуализиран, за да изграждат по-изразен отговор срещу циркулиращите варианти. Несъмнено производителите ще продължават да оптимизират състава на ваксините, съобразно възникващите и разпространяващите се варианти.

- Какви са най-честите постковид симптоми, които наблюдавате и до колко са опасни те?

- Състоянията, настъпващи след остър COVID обхващат широк спектър от нови, повтарящи се или продължаващи здравословни проблеми, които хората изпитват след заразяване с вируса. Повечето хора с COVID-19 се подобряват в рамките на няколко дни до няколко седмици, след заразяването. Всеки, който е бил заразен, може да развие постковид симптоми, някои от по-важните, които могат да се наблюдават са: отпадналост или умора, които пречат на нормалната ежедневна активност; симптоми, които се влошават след физическо или умствено натоварване, треска, затруднено дишане или недостиг на въздух, кашлица, болка в гърдите, сърцебиене, затруднения в мисленето или концентрацията (понякога наричани "мозъчна мъгла"), главоболие, проблеми със съня, замайване при изправяне, световъртеж, усещане за бодежи и иглички, промяна на миризмата или вкуса, депресия или тревожност, диария, болки в стомаха, ставни или мускулни болки, обриви, промени в менструалния цикъл. При някои хора, особено тези, които са имали тежко първично преболедуване от  COVID-19,  могат да възникнат мултиорганни ефекти или автоимунни състояния със симптоми, продължаващи седмици, месеци или дори години след прекаран COVID-19. Мултиорганните ефекти могат да засегнат много органи и системи, включително сърцето, белия дроб, бъбреците, кожата и мозъка. В резултат на тези ефекти хората, които са боледували от COVID-19, могат да са по-склонни да развият нови състояния като диабет, сърдечни заболявания, тромбоза или неврологични състояния в сравнение с хората, които не са боледували от COVID-19.

- Какво бихте казали на тези, които все още се колебаят да се ваксинират?

- Ваксинацията срещу COVID-19 предизвиква по-предсказуем имунен отговор, отколкото инфектирането с вируса, който причинява COVID-19. Поставянето на ваксина срещу COVID-19, дава на повечето хора високо ниво на защита срещу вируса. Също така може да осигури допълнителна защита за хора, които вече са прекарали COVID-19, като намалява и честотата и тежестта на постковидните симптоми. Едно проучване показва, че при хората, които вече са имали COVID-19 и не се ваксинират след оздравяването си, вероятността да се разболеят отново от COVID-19 е над 2 пъти по-голяма, отколкото при тези, които се ваксинират след оздравяването си. Всички ваксини срещу COVID-19, налични в момента в ЕС, са ефективни за предотвратяване на COVID-19 и имат добре проследен профил на безопасност. Преболедуването от COVID-19 може да осигури известна защита от бъдещи заболявания, която понякога се нарича "естествен имунитет", но нивото на защита, което хората получават от COVID-19, може да варира в зависимост от това колко леко или тежко е било заболяването им, колко време е минало от заразяването им и от възрастта им. Ваксинирането срещу COVID-19 е и по-безопасен начин за изграждане на защита, отколкото да се разболеете от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 помага да се предпазите, като генерира имунен отговор от антитела, без да се налага да се разболеете. Ваксинирането ви може да предпази и хората около вас, особено тези с повишен риск от тежко протичане на COVID-19.

Нещо повече, модифицираните бустерни дози, които са разрешени за употреба, както и тези които ще бъдат разработвани в бъдеще, могат да бъдат поставяни само на лица със завършен конвенционален ваксинационен цикъл.

В заключение, бих искал да споделя интересния модел на швейцарското сирене, по отношение на респираторните инфекции, който може да бъде повод за размисъл. Истеричното оплюване на дадена от мерките поотделно, в т.ч. маски, социална дистанция, ограничения в събиранията, ваксини и пр., от страна на хиперактивни гурута, на което бяхме свидетели през последните години, не отчита факта, че колкото и несъвършени да са всичките мероприятия поотделно, стройното им систематично прилагане позволява да манипулираме скоростта на разпространение, така че да е съвместима със жизнеспособността на системите за здравеопазване.

 


В категории: Здраве


15
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
15
Коментара по темата
15.
Какво е "infection by injection"?
19.03.2023 03:06:58
0
1
Става въпрос за експериментални инжекции с временно разрешение, те не са "ваксини" понеже не отговарят на определението за ваксини. Нещо повече, тези инжекции отговарят на определението за "биооръжие".
• Какво е "infection by injection"? Това е шоуто на Stew Peters - от 16:40 мин се прави пояснение за какво са прилагат ваксините от BIG PHARMA - интервю с Д-р Джуди Микович: Обяснява се какво е "infection by injection" на BIG PHARMA и 40 годишната програма на Антони Фаучи по разпространението на изкуствено направени вируси с "ваксини"-биооръжия:
https://rumble.com/v2c00wy-live-school-peddles-porn-english-extermination-british-birth-rate-collapses.html
• Това е шоуто на Stew Peters и информация за 3 трилиона долара съдебно дело срещу Pfizer от 33:55 мин в интервю с Карен Кингстон с обяснение какво е биооръжие, маскирано като ваксина::
https://rumble.com/v2c4z5q-live-3-trillion-lawsuit-to-destroy-pfizer-nation-obsessed-with-fornication-.html
• Това е обобщена информация, погледнете филмчето с анимация в края (изберете горе вдясно бълг.език):
Ковид „убийствената ваксина“. Хората умират по целия свят. Това е престъпно начинание
https://www.globalresearch.ca/the-covid-killer-vaccine-people-are-dying-all-over-the-world-its-a-criminal-undertaking/5800358
14.
я
16.03.2023 15:48:19
0
7
Според мен от ваксини срещу респираторни вируси, които мутират постоянно, няма никакъв смисъл. Ползата е единствено финансова за техните производители. Смисъл има от ваксини за туберкулоза, полиомиелит, шарка и пр. наистина опасни инфекциозни заболявания.
13.
Даа
16.03.2023 15:30:43
0
9
Какво разбира фармацевт от имунология,май и този свърши паричките от ковида и захвана старата песен на нов глас.
12.
ha
16.03.2023 15:14:07
0
10
Ебати пропагандата! ВСЕКИ ДЕН умират хора, в САЩ само влизаш в Туитър и гледаш поредният инфаркт, инсулт и прочее сред млади хора, посртисити и т.н. И тия продължават?!?!?!?!?!?
11.
Q
16.03.2023 14:18:28
0
6
Експертите казват, че живота е станал по-добър. Хората казват, че живота е станал по-лош. Да, ама хората не са експерти. ;)
10.
Момеко Георгиев
16.03.2023 14:16:22
0
11
Това за швейцарското сирене икак всичко поотделно е напълно глупаво и ненужно,но заедно е работещо перфектно е най-голямата и чутовна тъпотия,подплатена с "нáука" финансирана от бизнесмени и банкери,които се изживяват като здравни гурута,която може да измисли. А и вече не приключихме ли Ковид цирка? Сега сме на военна и финансова тематика. Чакаме скоро и извънземните да кацат по площадите на градовете. Вече тея вирусните тъпотии им мина модата.
9.
До 2
16.03.2023 13:54:30
5
2
Евалла, човече, как само го разби тоя 1.
Всички трябва да сме горди, че сме попаднали в един форум с теб.
Такава привилегия!
Браво!
Браво!
8.
До 2
16.03.2023 13:50:56
0
13
АКО ТОЯ ПОРЪЧКОВ НЕЩАСТНИК Е
СВЕТИЛО.....ТИ СИГУРНО СИ -.....
ДЖО БАЙДЪН....ГЛУПАК
7.
...
16.03.2023 13:37:19
0
9
Нека всеки си преценява кое е безопасно! Има офицялно призната смърт от ваксината :) Така чееееее не е много сигурно как така е безпоасно.... а и знам много добре какво усетих през първите три дни! Стига лъгахте малоумници!
6.
1
16.03.2023 13:26:45
0
13
След като се оказа че за две години са поставени 8 млрд дози не ви ли изниква въпроса как аджеба успяха да ги произведът толкова бързо да не говорим за милиардите изхвърлени.. ама бодете се бря
5.
Народен съд и РАЗСТРЕЛ за Ковид измамниците !
16.03.2023 13:26:14
1
16
Тоя "професор" що не отиде да обясни всичко това , на близките на Георги Коритаров или Ваня Костова ...
Апропо : списъка е ЧУДОВИЩНО ДЪЛЪГ !
Тъкмо заради такива "професори" ...
4.
аз
16.03.2023 12:47:53
1
11
От къде и от кога е изнамерихте тази статия бе Флагман ? Всичко написано в нея с оглед на времето когато бустерите и дозите се биеха по таргет отмина. Останаха само проблемите предизвикани от тях. Поровете се в статистиките ДНЕС. ПС: Гледам, че пишещ под номер 2 е постнал съдържанието на нещо, което умишлено се скрива.
3.
Селянин
16.03.2023 12:31:01
1
12
А някакво смислено обяснение на тази ситуация?
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Excess_mortality_-_statistics
2.
До 1
16.03.2023 12:09:16
23
13
Лобитомит имбецилен, проф. Момеков е светило във съвременната, българска и световна фармацевтика. Ти си умствено едноклетъчно в сравнение с него.
Няма да ти обяснявам защо, поради същата причина поради, която не обяснявам и на кучето си, фармакокинетиката на МАО - инхибиторите.
Пий си ракията и остави науката на онези, който имат капацитет за нея!
1.
Az
16.03.2023 12:00:36
21
27
ТИ СИ ТОЛКОВА ПРОФЕСОР,КОЛКОТО
НИЕ-КОСМОНАВТИ
ГНИДА ПРОДАЖНА И АЛЧНА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пълен обрат с отвличането на сина на полицейския шеф Пълен обрат с отвличането на сина на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори