×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Близо 1 тон контрабанден чай и подправки задържаха митническите служители на МП Лесово
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Георги Момеков: „Ваксинирането срещу COVID-19 е по-безопасния начин за изграждане на защита“


Проф. Георги Момеков: „Ваксинирането срещу COVID-19 е по-безопасния начин за изграждане на защита“
Това показват данните от наблюденията в големите нации с огромно ваксинационно покритие и с надеждни регистри, коментира експертът
16 Март 2023, Четвъртък, 11:20 ч.
Автор: Флагман.Бг

Състоянията, настъпващи след остър COVID обхващат широк спектър от нови, повтарящи се или продължаващи здравословни проблеми

Проф. Георги Момеков, дфн е председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ при Фармацевтичен факултет на МУ, София. Има магистърска степен по фармация от 1998 г., и има придобита специалност по „Клинична фармация“ и по „Фармакология и фармакотерапия“ (ФФ, МУ-София). През 2007 г. защитава дисертационен труд за придобиване на ОНС "Доктор" по научна специалност „Фармакология (вкл. фармакокинетика и химиотерапия)“, а през 2019 г. защитава дисертационен труд за НС „Доктор на науките“, по същата докторска програма. Преподава задължителните дисциплини – „Фармакология“, „Фармакотерапия“, „Проблемни случаи във фармакотерапията“, както и свободно избирателните дисциплини „Химиотерапия“ и „Клетъчна и молекулярна фармакология“. Член е на научните дружества по фармакология и по токсикология. Има придобита специалност по клинична фармация и множество специализации у нас и в чужбина. Той е съавтор на над 250 научни публикации (150 от които в списания с импакт фактор), над 50 глави от учебници и монографии, един патент и едни полезен модел. Трудовете му са цитирани над 3000 пъти (h-индекс 30).

- В последните седмици наблюдаваме спад на случаите на Covid-19 у нас. Как очаквате да се развие разпространението на вируса през следващите месеци? Според Вас, можем ли да очакваме нови вълни?

- Развитието на пандемията по региони ще зависи от ваксинационното покритие и несъмнено в държави с незадоволително покритие и на практика нулев интерес към поставянето на бустер, ще има нови вълни. Премахването на всички ограничения не е рационално, особено след като наблюдаваме тревожни ръстове на заболяемостта в Китай през последните седмици и опасенията, че отново от там ще има пренос на голям брой инфекции и потенциално нови варианти. Опасност, която ни е трудно да оценим предвид мащабите на тази огромна държава и интензивността на пътуванията, особено в контекста на наскоро отминалата китайска нова година.

- Защо е препоръчително поставянето на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19?

- Защото това показват данните от наблюденията в големите нации с огромно ваксинационно покритие и с надеждни регистри, които дават възможност за реалистична оценка на ефективността от ваксинациите и бустирането. Нещо повече, вече са налични модифицирани ваксини за поставяне на бустерна доза, чийто състав е актуализиран, за да изграждат по-изразен отговор срещу циркулиращите варианти. Несъмнено производителите ще продължават да оптимизират състава на ваксините, съобразно възникващите и разпространяващите се варианти.

- Какви са най-честите постковид симптоми, които наблюдавате и до колко са опасни те?

- Състоянията, настъпващи след остър COVID обхващат широк спектър от нови, повтарящи се или продължаващи здравословни проблеми, които хората изпитват след заразяване с вируса. Повечето хора с COVID-19 се подобряват в рамките на няколко дни до няколко седмици, след заразяването. Всеки, който е бил заразен, може да развие постковид симптоми, някои от по-важните, които могат да се наблюдават са: отпадналост или умора, които пречат на нормалната ежедневна активност; симптоми, които се влошават след физическо или умствено натоварване, треска, затруднено дишане или недостиг на въздух, кашлица, болка в гърдите, сърцебиене, затруднения в мисленето или концентрацията (понякога наричани "мозъчна мъгла"), главоболие, проблеми със съня, замайване при изправяне, световъртеж, усещане за бодежи и иглички, промяна на миризмата или вкуса, депресия или тревожност, диария, болки в стомаха, ставни или мускулни болки, обриви, промени в менструалния цикъл. При някои хора, особено тези, които са имали тежко първично преболедуване от  COVID-19,  могат да възникнат мултиорганни ефекти или автоимунни състояния със симптоми, продължаващи седмици, месеци или дори години след прекаран COVID-19. Мултиорганните ефекти могат да засегнат много органи и системи, включително сърцето, белия дроб, бъбреците, кожата и мозъка. В резултат на тези ефекти хората, които са боледували от COVID-19, могат да са по-склонни да развият нови състояния като диабет, сърдечни заболявания, тромбоза или неврологични състояния в сравнение с хората, които не са боледували от COVID-19.

- Какво бихте казали на тези, които все още се колебаят да се ваксинират?

- Ваксинацията срещу COVID-19 предизвиква по-предсказуем имунен отговор, отколкото инфектирането с вируса, който причинява COVID-19. Поставянето на ваксина срещу COVID-19, дава на повечето хора високо ниво на защита срещу вируса. Също така може да осигури допълнителна защита за хора, които вече са прекарали COVID-19, като намалява и честотата и тежестта на постковидните симптоми. Едно проучване показва, че при хората, които вече са имали COVID-19 и не се ваксинират след оздравяването си, вероятността да се разболеят отново от COVID-19 е над 2 пъти по-голяма, отколкото при тези, които се ваксинират след оздравяването си. Всички ваксини срещу COVID-19, налични в момента в ЕС, са ефективни за предотвратяване на COVID-19 и имат добре проследен профил на безопасност. Преболедуването от COVID-19 може да осигури известна защита от бъдещи заболявания, която понякога се нарича "естествен имунитет", но нивото на защита, което хората получават от COVID-19, може да варира в зависимост от това колко леко или тежко е било заболяването им, колко време е минало от заразяването им и от възрастта им. Ваксинирането срещу COVID-19 е и по-безопасен начин за изграждане на защита, отколкото да се разболеете от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 помага да се предпазите, като генерира имунен отговор от антитела, без да се налага да се разболеете. Ваксинирането ви може да предпази и хората около вас, особено тези с повишен риск от тежко протичане на COVID-19.

Нещо повече, модифицираните бустерни дози, които са разрешени за употреба, както и тези които ще бъдат разработвани в бъдеще, могат да бъдат поставяни само на лица със завършен конвенционален ваксинационен цикъл.

В заключение, бих искал да споделя интересния модел на швейцарското сирене, по отношение на респираторните инфекции, който може да бъде повод за размисъл. Истеричното оплюване на дадена от мерките поотделно, в т.ч. маски, социална дистанция, ограничения в събиранията, ваксини и пр., от страна на хиперактивни гурута, на което бяхме свидетели през последните години, не отчита факта, че колкото и несъвършени да са всичките мероприятия поотделно, стройното им систематично прилагане позволява да манипулираме скоростта на разпространение, така че да е съвместима със жизнеспособността на системите за здравеопазване.

 


В категории: Здраве


15
Коментара
Флагман.БГ 6 нелепи мита за женската сексуалност 6 нелепи мита за женската сексуалност 26/02/2024, Понеделник 22:00 0
Флагман.БГ 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 26/02/2024, Понеделник 20:40 1
15
Коментара по темата
15.
Какво е "infection by injection"?
19.03.2023 03:06:58
0
1
Става въпрос за експериментални инжекции с временно разрешение, те не са "ваксини" понеже не отговарят на определението за ваксини. Нещо повече, тези инжекции отговарят на определението за "биооръжие".
• Какво е "infection by injection"? Това е шоуто на Stew Peters - от 16:40 мин се прави пояснение за какво са прилагат ваксините от BIG PHARMA - интервю с Д-р Джуди Микович: Обяснява се какво е "infection by injection" на BIG PHARMA и 40 годишната програма на Антони Фаучи по разпространението на изкуствено направени вируси с "ваксини"-биооръжия:
https://rumble.com/v2c00wy-live-school-peddles-porn-english-extermination-british-birth-rate-collapses.html
• Това е шоуто на Stew Peters и информация за 3 трилиона долара съдебно дело срещу Pfizer от 33:55 мин в интервю с Карен Кингстон с обяснение какво е биооръжие, маскирано като ваксина::
https://rumble.com/v2c4z5q-live-3-trillion-lawsuit-to-destroy-pfizer-nation-obsessed-with-fornication-.html
• Това е обобщена информация, погледнете филмчето с анимация в края (изберете горе вдясно бълг.език):
Ковид „убийствената ваксина“. Хората умират по целия свят. Това е престъпно начинание
https://www.globalresearch.ca/the-covid-killer-vaccine-people-are-dying-all-over-the-world-its-a-criminal-undertaking/5800358
14.
я
16.03.2023 15:48:19
0
7
Според мен от ваксини срещу респираторни вируси, които мутират постоянно, няма никакъв смисъл. Ползата е единствено финансова за техните производители. Смисъл има от ваксини за туберкулоза, полиомиелит, шарка и пр. наистина опасни инфекциозни заболявания.
13.
Даа
16.03.2023 15:30:43
0
9
Какво разбира фармацевт от имунология,май и този свърши паричките от ковида и захвана старата песен на нов глас.
12.
ha
16.03.2023 15:14:07
0
10
Ебати пропагандата! ВСЕКИ ДЕН умират хора, в САЩ само влизаш в Туитър и гледаш поредният инфаркт, инсулт и прочее сред млади хора, посртисити и т.н. И тия продължават?!?!?!?!?!?
11.
Q
16.03.2023 14:18:28
0
6
Експертите казват, че живота е станал по-добър. Хората казват, че живота е станал по-лош. Да, ама хората не са експерти. ;)
10.
Момеко Георгиев
16.03.2023 14:16:22
0
11
Това за швейцарското сирене икак всичко поотделно е напълно глупаво и ненужно,но заедно е работещо перфектно е най-голямата и чутовна тъпотия,подплатена с "нáука" финансирана от бизнесмени и банкери,които се изживяват като здравни гурута,която може да измисли. А и вече не приключихме ли Ковид цирка? Сега сме на военна и финансова тематика. Чакаме скоро и извънземните да кацат по площадите на градовете. Вече тея вирусните тъпотии им мина модата.
9.
До 2
16.03.2023 13:54:30
5
2
Евалла, човече, как само го разби тоя 1.
Всички трябва да сме горди, че сме попаднали в един форум с теб.
Такава привилегия!
Браво!
Браво!
8.
До 2
16.03.2023 13:50:56
0
13
АКО ТОЯ ПОРЪЧКОВ НЕЩАСТНИК Е
СВЕТИЛО.....ТИ СИГУРНО СИ -.....
ДЖО БАЙДЪН....ГЛУПАК
7.
...
16.03.2023 13:37:19
0
9
Нека всеки си преценява кое е безопасно! Има офицялно призната смърт от ваксината :) Така чееееее не е много сигурно как така е безпоасно.... а и знам много добре какво усетих през първите три дни! Стига лъгахте малоумници!
6.
1
16.03.2023 13:26:45
0
13
След като се оказа че за две години са поставени 8 млрд дози не ви ли изниква въпроса как аджеба успяха да ги произведът толкова бързо да не говорим за милиардите изхвърлени.. ама бодете се бря
5.
Народен съд и РАЗСТРЕЛ за Ковид измамниците !
16.03.2023 13:26:14
1
16
Тоя "професор" що не отиде да обясни всичко това , на близките на Георги Коритаров или Ваня Костова ...
Апропо : списъка е ЧУДОВИЩНО ДЪЛЪГ !
Тъкмо заради такива "професори" ...
4.
аз
16.03.2023 12:47:53
1
11
От къде и от кога е изнамерихте тази статия бе Флагман ? Всичко написано в нея с оглед на времето когато бустерите и дозите се биеха по таргет отмина. Останаха само проблемите предизвикани от тях. Поровете се в статистиките ДНЕС. ПС: Гледам, че пишещ под номер 2 е постнал съдържанието на нещо, което умишлено се скрива.
3.
Селянин
16.03.2023 12:31:01
1
12
А някакво смислено обяснение на тази ситуация?
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Excess_mortality_-_statistics
2.
До 1
16.03.2023 12:09:16
23
13
Лобитомит имбецилен, проф. Момеков е светило във съвременната, българска и световна фармацевтика. Ти си умствено едноклетъчно в сравнение с него.
Няма да ти обяснявам защо, поради същата причина поради, която не обяснявам и на кучето си, фармакокинетиката на МАО - инхибиторите.
Пий си ракията и остави науката на онези, който имат капацитет за нея!
1.
Az
16.03.2023 12:00:36
21
27
ТИ СИ ТОЛКОВА ПРОФЕСОР,КОЛКОТО
НИЕ-КОСМОНАВТИ
ГНИДА ПРОДАЖНА И АЛЧНА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 нелепи мита за женската сексуалност 6 нелепи мита за женската сексуалност Ето кои са те  20 начина, по които мъжете изразяват любовта си без думи 20 начина, по които мъжете изразяват любовта си без думи Той влага мисъл и послание в подаръците, които ви прави Илко Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ Илко Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ Той ще управлява МБАЛ Поморие считано от 01.03.2024 г. до провеждането на конкурс, но не повече от шест месеца Мъжете от тези зодии умеят да четат мисли - внимавайте Мъжете от тези зодии умеят да четат мисли - внимавайте Ето кои са те  Рецепта за свинско в сладко-кисел сос Рецепта за свинско в сладко-кисел сос Искате да превърнете вечерята си в истинско кулинарно изживяване? Опитайте нашето вкусно предложение 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди Разберете колко много предимства имате Травъл влогъри и инфлуенсъри идват в Бургас за уникален фестивал Травъл влогъри и инфлуенсъри идват в Бургас за уникален фестивал Първият по рода си фестивал събира на едно място всички, за които домът на колела и почивката на открито са начин на живот Софка пропя опера на френски и италиански Софка пропя опера на френски и италиански Дирижира я маестро Йордан Камджалов Започна луда седмица - жега от плюс 22°С и слънце, но и студ и валежи от дъжд Започна луда седмица - жега от плюс 22°С и слънце, но и студ и валежи от дъжд В четвъртък и петък ни очаква чудесно време за разходки и туризъм Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам За по-малко от 24 часа Слънцето е изхвърлило три вълни от X-клас
Рязане на пенис, уши и нос - от Балканите ли са най-бруталните екзекутори Рязане на пенис, уши и нос - от Балканите ли са най-бруталните екзекутори Зловещо убийство разтърси Виена, разследващите разпознаха "стила на балканската мафия" Лукашенко спечели нови избори в Беларус, явно ще управлява до края на живота си Лукашенко спечели нови избори в Беларус, явно ще управлява до края на живота си Гражданите на Беларус вчера избраха 110 депутати от Камарата на представителите на Народното събрание Интервюто на Тъкър Карлсън с Путин влиза в учебната програма в Русия Интервюто на Тъкър Карлсън с Путин влиза в учебната програма в Русия То ще учи децата да идентифицират надеждни източници на информация Какво се случи с този изпълнител в любим български град Какво се случи с този изпълнител в любим български град Очаквано под видеото на Устата коментарите започват да валят като из ведро, като според някои той си е изкарал доста добре в компанията на младите купонджии Навални е убит точно преди да бъде разменен Навални е убит точно преди да бъде разменен Преговорите за обмен на руски шпиони срещу политически затворници са били на финалната права Човек загина при пожар в център за бежанци в Германия Човек загина при пожар в център за бежанци в Германия Огънят вероятно е бил предизвикан от дете Почина главата на еврейската банкерска династия Ротшилд - лорд Джейкъб Ротшилд Почина главата на еврейската банкерска династия Ротшилд - лорд Джейкъб Ротшилд Той издъхна на 87-годишна възраст Изхвърлиха 160 тона украинска царевица от влак в Полша Изхвърлиха 160 тона украинска царевица от влак в Полша Фермерите протестират срещу вноса на евтини украински продукти Руската армия е овладяла по-добри позиции в близост до Авдеевка и Донецк Руската армия е овладяла по-добри позиции в близост до Авдеевка и Донецк  Окупаторите са изтласкали назад украинските сили близо до Клешчеевка, Дилеевка и Курдюмивка в Донецка област Американски летец се самозапали във Вашингтон заради войната в Газа Американски летец се самозапали във Вашингтон заради войната в Газа  Мъжът е бил отведен в болница в района, след като огънят бил угасен и състоянието му е критично
Бойко СТАНКУШЕВ, АКФ Бойко СТАНКУШЕВ, АКФ Пепи Еврото и Нотариуса вероятно са станали опасни за покровителите си Виц на деня Виц на деня - Ангелино, защо всички викат на малкия ти внук диплома? Няма ли си име?
- Има си, как да си няма, ама майка му, като отиде да следва в София, вместо с диплома, се върна с него!
Виц на деня Виц на деня
Бай Ганьо прави с*кс с французойка на плажа. Разгорещили се много, жената пъшка и вика на родния си език:
- Жули! Жули! Жули!
Бай Ганьо възмутено:
- Е как нема да жули като целио е у песък, ма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моля, не обиждайте участничките в "Ергенът". Все пак една е чичо на един мой познат!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори