×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вежди Орманов, чиято дума е по-тежка от камък, обясни защо е в листата на ГЕРБ-СДС


Вежди Орманов, чиято дума е по-тежка от камък, обясни защо е в листата на ГЕРБ-СДС
Вежди Орманов на трибуната - силен лидер в трудно за народа време
16 Март 2023, Четвъртък, 09:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Личен архив на Вежди Орманов

Бизнесменът от Руен прослави България на европейския пазар с износа на череши, а у нас въвежда собствена технология за преработка на битови отпадъци, но това са само част от заложбите и таланта му 

Общинският съветник от Руен Вежди Орманов е на осмо място в листата на „ГЕРБ-СДС“ за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Той е сред малкото кандидати за народни представители с ясна мисия в политиката – чрез отстояване на практични идеи за развитието на регионите. Тези, които го познават,  са категорични, че това е човек, на когото може да се има доверие и на чието здраво рамо можеш да се опреш в труден момент.

Вежди Орманов е роден в руенското с. Соколица, където преминава детството му. В 6-ти клас е приет в Спортното училище „Юрий Гагарин“,  средното си образование завършва в Професионалната гимназия по туризъм „Проф.д-р Асен Златаров“ в Бургас .

Отбива военната служба в авиоподелението в Равнец. Демократичните промени го заварват току-що уволнен от казармата. Започна работа в сферата на туризма. За около пет години преминава през всички стъпала на ресторантьорството в Слънчев бряг. С натрупания опит открива първото си собствено заведение за обществено хранене през 1996 година в най-големия български курорт, а няколко години по-късно стъпва солидно и в Бургас. Вежди Орманов е създателят и дългогодишен собственик на емблематичната за времето си пицария „Мърфи“ в ж.к.“Лазур“.

Заема се и със строителство, но напуска този сектор през 2010 година, когато пазарът бе „замръзнал“, заради световната икономическа стагнация.

Именно в разгара на кризата Вежди Орманов показва най-силната черта на своя характер –  бързо да се адаптира в трудните условия, навлизайки в бизнес, абсолютно непознат за него.

Инвестира голяма част от спестеното от строителството... в овощарство. При това в градина с череши. Приятелите и партньорите му приемат като шега новото амплоа с черешите. Но бързо са опровергани от плодородието на дръвчетата. Първата реколта потегля за Русия, но през 2014 година са наложени санкциите заради анексирането на Крим, така основният пазар е отрязан.  Форсмажорното обстоятелство, което би пречупило мнозина, не се отразява на Вежди Орманов.

Вежди Орманов е безспорно попадение за ГЕРБ още от зараждането на партията, когато е само симпатизант

Наложи се пак, за пореден път, много бързо, да променя концепцията. Искаше ми се да проправя път за ЕС и започнах сериозно проучване, след което разбрах, че нашата продукция не е конкурентоспособна на този пазар. Ние се оказахме много изостанали. Моите череши бяха от остарели сортове, без нужния калибър по стандарт и стават само за преработка. Жалката картина се допълваше и от факта, че  добивът на декар бе много по-малък от този в конкурентните държави. Обиколих Европа, за да се запозная с добрите практики. Първите насаждения доставих от Италия. Трябваше и време, за да установим кои са най-подходящи за нашите климатични условия, но не след дълго успяхме и доста успешно изнасяме за цяла Европа висококачествената си продукция“, казва Вежди Орманов.

В Европа земеделските производители са сдружават в кооперации или клъстери, както е модерно да се наричат, за това той обединява около себе си съмишленици – производители на череши, на които предава своето ноу-хау – със сортовете, с начина на отглеждане, използването на чисти от пестициди препарати и периодика на гледане.

Успял е да изгради концепция, която да осигури максимално дълъг сезон – почти два месеца, а цялата продукция да се изнася за чужбина.

Вежди Орманов отглежда днес около 500 декара лични насаждения, а колегите му имат още 1000 дка, в Руенска община.  Изнасят основно за Нидерландия и Германия. Имат технология за съхраняването и обработката на черешите още от брането на полето до пакетирането.

Категоричен е, че българското земеделие може да се модернизира бързо, стига да има силна държава, със стабилни управляващи органи.

„Старите насаждения нямат добавена стойност. Заради това производителите разчитат основно на субсидия, докато при нас очакванията за финансиране от това перо са на последно място. Калибърът на българската череша е много малък, купуват се основно за коктейлни череши“, допълни Орманов.

По думите му държавата трябва да инициира широка разяснителна кампания, за да обясни на производителите ползите от модернизацията на стопанствата им, да им даде модел на работа и да покаже какви са реалностите на пазарите.

„От обикновените сортове череши се вадят между 300 и 500 кг от дка дребен плод, които се продават между 70 и 90 стотинки за килограм. Чистата печалба е между 10 и 20 стотинки на килограм, в най-добрия случай. От нашите насаждения продажната цена на доставена череша тръгва от 4 евро за кг нагоре, а добивът е над 1000 кг на дка“, обясни причината за успеха Орманов.

Убеден е, че в земеделието има пари и за по-малки стопанства, просто трябва да се наложи нов метод на работа. Дори насаждение от 20 дка, което се отглежда реално от едно семейство,  може да спечели до 80 хил.лева на година. Голям потенциал има в Айтос, Руен, Сунгурларе и Карнобат.

Вежди Орманов показа качества на напредничав човек и в преработката на отпадъци. Прави впечатление, че и в този сектор много бързо навлиза в детайлите и прилага собствено ноу-хау.

Установил е, че Регионалните сдружения за управление на отпадъците у нас са закупили инсталации за сепариране още преди 15-ина години, но тъй като са нямали  никакъв опит, наготово са приложили западноевропейския модел. Ефективността на тези инсталации обаче е едва 15 %, защото морфологията на балканския отпадък няма нищо общо със западния. Най-малко ние изначално не събираме разделно. Заради това машините редовно се задръстват от разнородните отпадъци и не работят ефективно.

Още преди 6-7 години Орманов сформира екип от специалисти, които са започнали да работят в тази посока и са намерили идеална за България технология, с която модернизират сепариращата техника и повишават КПД-то до четири пъти. Вече е успял да работи по няколко подобни проекта и резултатите са впечатляващи.

Вежди Орманов е в листата на „ГЕРБ-СДС“, за да помогне с експертизата си в сферата на земеделието. Иска да има стабилно управление и работещ парламент, за да се прокарват дългосрочни политики.

Той е съветник от ГЕРБ, острие и мъдрец в ОбС Руен от много години, дори ДПС да има мнозинство в тази община, първенците й винаги се съобразяват с него. Думата му по мъжки тежи, като камък. И не се чупи на две, казват всички, които са имали възможността да го познават отблизо. Орманов е в политиката още от 2011 година и се е утвърдил като човек сам изградил себе си с воля и постоянство, безспорен авторитет със сериозна народна подкрепа зад широките му плещи.

Вежди Орманов с трите си дъщери и съпругата Хатче
Вежди Орманов е изявен общественик и меценат, ротарианец. Член на Ротари клуб "Бургас-Пиргос"

В личен план е женен от 27 години за прекрасната си съпруга Хатче. Има три дъщери.

Хобито му е риболов, но от няколко години не му остава време, защото се е посветил на проучванията в преработката на отпадъци и овощарството.

Вежди е сред учредителите на Ротари клуб „Бургас-Пиргос“,  деен ротарианец.

И продължава да се квалифицира. Завършил е "Публична администрация" в БСУ, а сега учи магистратура в сферата на управлението на отпадъци
Вежди Орманов преди уволнението си от казармата
Голямото и щастливо семейство на Вежди Орманов
С художника Стоян Цанев (вече покойник) и със своя учител в борбата Боян Радев 
Със съученици пред ТОХ-а. Вежди Орманов е на първия ред, втори отдясно наляво
И естествено, с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори