×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Григор Димитров падна с две позиции в световната ранглиста
  • Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
  • Великобритания ще удължи нулевите мита за украински стоки
  • Турция се движи с ускорени темпове към превръщането си в газов хъб
  • Автомобил с мигранти се е обърнал край София, има загинал
  • Балотаж за президентския пост в Черна Гора
  • Египет обсъди с Русия строежа на ядрена централа и търговията със зърно
  • Жертвите от земетресенията в Турция са над 49 550 души
  • Недостигът на експлозиви в Европа може да забави доставките на оръжие за Украйна
  • 1,4 млн. севернокорейци са се записали в армията заради омразата си към САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вежди Орманов, чиято дума е по-тежка от камък, обясни защо е в листата на ГЕРБ-СДС


Вежди Орманов, чиято дума е по-тежка от камък, обясни защо е в листата на ГЕРБ-СДС
Вежди Орманов на трибуната - силен лидер в трудно за народа време
16 Март 2023, Четвъртък, 09:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Личен архив на Вежди Орманов

Бизнесменът от Руен прослави България на европейския пазар с износа на череши, а у нас въвежда собствена технология за преработка на битови отпадъци, но това са само част от заложбите и таланта му 

Общинският съветник от Руен Вежди Орманов е на осмо място в листата на „ГЕРБ-СДС“ за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Той е сред малкото кандидати за народни представители с ясна мисия в политиката – чрез отстояване на практични идеи за развитието на регионите. Тези, които го познават,  са категорични, че това е човек, на когото може да се има доверие и на чието здраво рамо можеш да се опреш в труден момент.

Вежди Орманов е роден в руенското с. Соколица, където преминава детството му. В 6-ти клас е приет в Спортното училище „Юрий Гагарин“,  средното си образование завършва в Професионалната гимназия по туризъм „Проф.д-р Асен Златаров“ в Бургас .

Отбива военната служба в авиоподелението в Равнец. Демократичните промени го заварват току-що уволнен от казармата. Започна работа в сферата на туризма. За около пет години преминава през всички стъпала на ресторантьорството в Слънчев бряг. С натрупания опит открива първото си собствено заведение за обществено хранене през 1996 година в най-големия български курорт, а няколко години по-късно стъпва солидно и в Бургас. Вежди Орманов е създателят и дългогодишен собственик на емблематичната за времето си пицария „Мърфи“ в ж.к.“Лазур“.

Заема се и със строителство, но напуска този сектор през 2010 година, когато пазарът бе „замръзнал“, заради световната икономическа стагнация.

Именно в разгара на кризата Вежди Орманов показва най-силната черта на своя характер –  бързо да се адаптира в трудните условия, навлизайки в бизнес, абсолютно непознат за него.

Инвестира голяма част от спестеното от строителството... в овощарство. При това в градина с череши. Приятелите и партньорите му приемат като шега новото амплоа с черешите. Но бързо са опровергани от плодородието на дръвчетата. Първата реколта потегля за Русия, но през 2014 година са наложени санкциите заради анексирането на Крим, така основният пазар е отрязан.  Форсмажорното обстоятелство, което би пречупило мнозина, не се отразява на Вежди Орманов.

Вежди Орманов е безспорно попадение за ГЕРБ още от зараждането на партията, когато е само симпатизант

Наложи се пак, за пореден път, много бързо, да променя концепцията. Искаше ми се да проправя път за ЕС и започнах сериозно проучване, след което разбрах, че нашата продукция не е конкурентоспособна на този пазар. Ние се оказахме много изостанали. Моите череши бяха от остарели сортове, без нужния калибър по стандарт и стават само за преработка. Жалката картина се допълваше и от факта, че  добивът на декар бе много по-малък от този в конкурентните държави. Обиколих Европа, за да се запозная с добрите практики. Първите насаждения доставих от Италия. Трябваше и време, за да установим кои са най-подходящи за нашите климатични условия, но не след дълго успяхме и доста успешно изнасяме за цяла Европа висококачествената си продукция“, казва Вежди Орманов.

В Европа земеделските производители са сдружават в кооперации или клъстери, както е модерно да се наричат, за това той обединява около себе си съмишленици – производители на череши, на които предава своето ноу-хау – със сортовете, с начина на отглеждане, използването на чисти от пестициди препарати и периодика на гледане.

Успял е да изгради концепция, която да осигури максимално дълъг сезон – почти два месеца, а цялата продукция да се изнася за чужбина.

Вежди Орманов отглежда днес около 500 декара лични насаждения, а колегите му имат още 1000 дка, в Руенска община.  Изнасят основно за Нидерландия и Германия. Имат технология за съхраняването и обработката на черешите още от брането на полето до пакетирането.

Категоричен е, че българското земеделие може да се модернизира бързо, стига да има силна държава, със стабилни управляващи органи.

„Старите насаждения нямат добавена стойност. Заради това производителите разчитат основно на субсидия, докато при нас очакванията за финансиране от това перо са на последно място. Калибърът на българската череша е много малък, купуват се основно за коктейлни череши“, допълни Орманов.

По думите му държавата трябва да инициира широка разяснителна кампания, за да обясни на производителите ползите от модернизацията на стопанствата им, да им даде модел на работа и да покаже какви са реалностите на пазарите.

„От обикновените сортове череши се вадят между 300 и 500 кг от дка дребен плод, които се продават между 70 и 90 стотинки за килограм. Чистата печалба е между 10 и 20 стотинки на килограм, в най-добрия случай. От нашите насаждения продажната цена на доставена череша тръгва от 4 евро за кг нагоре, а добивът е над 1000 кг на дка“, обясни причината за успеха Орманов.

Убеден е, че в земеделието има пари и за по-малки стопанства, просто трябва да се наложи нов метод на работа. Дори насаждение от 20 дка, което се отглежда реално от едно семейство,  може да спечели до 80 хил.лева на година. Голям потенциал има в Айтос, Руен, Сунгурларе и Карнобат.

Вежди Орманов показа качества на напредничав човек и в преработката на отпадъци. Прави впечатление, че и в този сектор много бързо навлиза в детайлите и прилага собствено ноу-хау.

Установил е, че Регионалните сдружения за управление на отпадъците у нас са закупили инсталации за сепариране още преди 15-ина години, но тъй като са нямали  никакъв опит, наготово са приложили западноевропейския модел. Ефективността на тези инсталации обаче е едва 15 %, защото морфологията на балканския отпадък няма нищо общо със западния. Най-малко ние изначално не събираме разделно. Заради това машините редовно се задръстват от разнородните отпадъци и не работят ефективно.

Още преди 6-7 години Орманов сформира екип от специалисти, които са започнали да работят в тази посока и са намерили идеална за България технология, с която модернизират сепариращата техника и повишават КПД-то до четири пъти. Вече е успял да работи по няколко подобни проекта и резултатите са впечатляващи.

Вежди Орманов е в листата на „ГЕРБ-СДС“, за да помогне с експертизата си в сферата на земеделието. Иска да има стабилно управление и работещ парламент, за да се прокарват дългосрочни политики.

Той е съветник от ГЕРБ, острие и мъдрец в ОбС Руен от много години, дори ДПС да има мнозинство в тази община, първенците й винаги се съобразяват с него. Думата му по мъжки тежи, като камък. И не се чупи на две, казват всички, които са имали възможността да го познават отблизо. Орманов е в политиката още от 2011 година и се е утвърдил като човек сам изградил себе си с воля и постоянство, безспорен авторитет със сериозна народна подкрепа зад широките му плещи.

Вежди Орманов с трите си дъщери и съпругата Хатче
Вежди Орманов е изявен общественик и меценат, ротарианец. Член на Ротари клуб "Бургас-Пиргос"

В личен план е женен от 27 години за прекрасната си съпруга Хатче. Има три дъщери – Мелиса на 25 години, Илайда – на 20 години и Далия на 10 години. Най-голямата му дъщеря е завършила Медицински мениджмънт.

Хобито му е риболов, но от няколко години не му остава време, защото се е посветил на проучванията в преработката на отпадъци и овощарството.

Вежди е сред учредителите на Ротари клуб „Бургас-Пиргос“,  деен ротарианец.

И продължава да се квалифицира. Завършил е "Публична администрация" в БСУ, а сега учи магистратура в сферата на управлението на отпадъци
Вежди Орманов преди уволнението си от казармата
Голямото и щастливо семейство на Вежди Орманов
С художника Стоян Цанев (вече покойник) и със своя учител в борбата Боян Радев 
Със съученици пред ТОХ-а. Вежди Орманов е на първия ред, втори отдясно наляво
И естествено, с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

 
Рецепта за понички с крем
Рецепта за понички с крем 20/03/2023, Понеделник 21:00 0
България Всички новини
Хванаха 42-годишен мъж от с. Свобода с 2,20 промила зад волана Хванаха 42-годишен мъж от с. Свобода с 2,20 промила зад волана Той е бил задържан за срок до 24 часа Секс веднъж седмично е минималната доза за щастливите двойки Секс веднъж седмично е минималната доза за щастливите двойки Сексът не трябва да бъде страстен, можете да го възприемете като възможност да се отворите напълно към партньора си Кога трябва да елиминирате токсичните хора от живота си Кога трябва да елиминирате токсичните хора от живота си Прибягвате до нездравословни механизми за справяне със стреса, който ви нанася токсичната личност 4 зодии, които изискват абсолютно съвършенство от партньора си 4 зодии, които изискват абсолютно съвършенство от партньора си Не е лесно да се живее според стандартите на тези знаци Рецепта за понички с крем Рецепта за понички с крем Десерт от италианската кухня Среден пръст - защо показването му означава нещо неприлично Среден пръст - защо показването му означава нещо неприлично Антрополозите са единодушни: това е един от най-древните, ако не и праисторически жестове, които хората използват Какво стана с чичо Митко от Ямбол, спечелил 12 милиона от лотарията на Божков Какво стана с чичо Митко от Ямбол, спечелил 12 милиона от лотарията на Божков Отначало той помислил, че става въпрос за 12 хиляди и после не вярвал на очите си Би Ти Ви ще излъчи отличения с "Оскар" филм "Навални" Би Ти Ви ще излъчи отличения с "Оскар" филм "Навални" Филмът, отличен с Академичната награда за най-добър документален филм, ще може да се гледа в петък от 20 ч Силиконови импланти втора ръка вървят за 100 лева на битака Силиконови импланти втора ръка вървят за 100 лева на битака Те са от партида, изтеглена от пазара, защото причинявала онкологично заболяване Няма да можем да продадем апартамента, ако имаме неплатена глоба към КАТ Няма да можем да продадем апартамента, ако имаме неплатена глоба към КАТ Недвижими имоти не могат да бъдат включвани в капитала на търговски дружества и върху тях не могат да бъдат вписвани ипотеки, ако собственикът има просрочени налози към държавната хазна
Женското крило на управляващата партия в Танзания иска кастрация за хомосексуалистите Женското крило на управляващата партия в Танзания иска кастрация за хомосексуалистите Хомосексуалните отношения са забранени в източноафриканската държава, а при осъждане за такова провинение следва дълъг срок на лишаване от свобода Ще пенсионират ли черногорци президента си Джуканович след 30-годишна служба Ще пенсионират ли черногорци президента си Джуканович след 30-годишна служба Той е във властта три десетилетия - ту като президент, ту като премиер. Сега е на балотаж, но този път най-вероятно ще го загуби  Ръст на приходите в НАП с над 752 млн. лв. Ръст на приходите в НАП с над 752 млн. лв. До 17 март приходната агенция събра 9 % повече ДДС спрямо същия период на 2022 г. Путин клекна! Вече е готов да преговаря за спиране на войната Путин клекна! Вече е готов да преговаря за спиране на войната Младоженец остави булката си, защото имала слаби оценки Младоженец остави булката си, защото имала слаби оценки Според роднините на булката обаче проблемът не е в нейните оценки, а в размера на зестрата Трус от 4,9 по Рихтер в Румъния Трус от 4,9 по Рихтер в Румъния Трусът е регистриран в 16:02 ч. с епицентър на 11.5 км от румънския град Търгу Жиу и на 256 км от София Международният наказателен съд каза, че заповедта за арест на Путин е доживотна Международният наказателен съд каза, че заповедта за арест на Путин е доживотна Няма срок на давност за военни престъпления", заяви пред радио Би Би Си главният прокурор на МНС Карим Хан Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори Развитието на отношенията между Китай и Русия има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си Брус Уилис отбеляза първия си рожден ден след страшната диагноза Брус Уилис отбеляза първия си рожден ден след страшната диагноза Актьорът стана на 68 в компанията на Деми Мур, дъщерите им и настоящата си жена Той ми даде това, което Асен никога не успя, каза Диляна Попова за новия си Той ми даде това, което Асен никога не успя, каза Диляна Попова за новия си Тя и Блатечки са запазили добрия тон и сърдечните си взаимоотношения, но само като приятели
Евгений Дайнов Евгений Дайнов Хора като Путин са обречени
Виц на деня Виц на деня - Обичам те!
- Защо ми го казваш?!? Публикувай го във Фейсбук, като нормалните хора.
Виц на деня Виц на деня Влязох в черквата да се изповядам, на излизане, попа беше викнал полиция Статус във фейсбук Статус във фейсбук При жените всичко е просто: Дългата коса трябва да се подстриже, късата да се удължи, правата да се накъдри, а къдравата да се изправи.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече