×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Руската армия провали зимното си настъпление


14 Март 2023, Вторник, 11:40 ч.
Автор: Флагман

Според анализаторите втората вълна мобилизация е неизбежна

От началото на февруари руските войски се опитват да настъпват в няколко направления - Купянск, Лиман, Бахмут, Авдеевка, Шахтьорск. Но стратегически успехи няма: това твърдят не само украинските военни, но и прокремълските блогъри, пише Сега.

Вместо блицкриг с превземането на Киев за три дни, Русия се оказа в изтощаваща позиционна война, смятат експертите на американския Център на стратегически и международни изследвания. По техни данни до нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Русия е контролирала около 7% от територията на Украйна, а след месец - почти 30%. Но след двете вълни украинско контранастъпление руското придвижване спря и Русия загуби почти половината от окупираните от началото на войната територии. По изчисление на "Новая газета Европа", през последната половин година руската армия на практика стои на едно място: войските са успели да окупират малко повече от 2000 кв.км - това е 4% от територията на Донецка и Луганска области. Увеличила се е продължителността на атаките: ако през май 2022 г. Русия превзе 400-хилядния Мариупол за 84 дни, а през юни стохилядния Северодонецк - за 112 дни, през януари за 10 000 Соледар ѝ трябваха вече 175 дни. Единственият участък на фронта, където руската армия /или по-скоро "Вагнер"/ се придвижва, е Бахмут. Но придвижването е толкова бавно и с цената на толкова жертви, че дори и Въоръжените сили на Украйна да изоставят града в близките дни, това няма да повлияе стратегически върху ситуацията на фронта.

"Руската армия няма възможност да настъпва пълноценно", смята военният аналитик Ян Матвеев. Той сочи четири причини за това: ниският професионализъм, предизвикан от огромните загуби на опитни военни в първия етап на войната; неудачното стратегическо положение на фронта - своеобразния тупик, при който армията се е опряла в плътна отбрана; липсата на превъзходство - числено и техническо, без което е невъзможно ефективно да се промени фронтът; ефективните действия на украинското разузнаване и артилерия. В частност експертите отбелязват успешното използване на дронове от Украйна. Освен това техническите възможности на Русия деградират, докато при Украйна - се подобряват с увеличението на доставките на западна техника.

Руската армия претърпя едно от най-болезнените си поражения край Угледар, където се проведе най-голямата танкова битка за тази война, съобщи The New York Times, позовавайки се на данни от спътникови снимки. Руските войски са загубили над 130 танка, бронетранспортьори и друга техника, опитвайки се да атакуват укрепените украински позиции в колони и попадайки на предварително заложени засади.

Провалът бе признат и от проруските кореспонденти. "Мурадов /командващият войските на Източния военен окръг Рустам Мурадов/ продължава да убива войските в Угледар, явно опитвайки се да отслаби съществено една от най-добрите танкови бригади на Русия /5-а танкова бригада/ преди планираното пролетно украинско настъпление", написа Телеграм каналът Gray Zone, който е свързан с "Вагнер".

"Прогнозите за развитието на ситуацията преди щурма на Угледар, както и реалните възможности на подразделенията бяха предварително известни на Мурадов, но под натиска на генщаба той все пак реши да атакува. Стана така, както се прогнозираше. Сега неговият щаб се опитва да оправи ситуацията за сметка на нови загуби, но перспективата не е оптимистична", написа друг военен Телеграм канал BattleSailor.

Неуспешните опити да се щурмуват украински укрепени райони водят до големи загуби в руската армия и необходимост да се попълват обезкървените подразделения с мобилизирани.

"Взводът на моя мъж вече го попълваха пет или шест пъти. Обещаха им работа в тила, но ги пратиха да щурмуват Авдеевка, без никаква подкрепа - ни от въздуха, ни по земя, без връзка с другите подразделения", оплаква се на "Сибир.Реалии" съпругата на един от иркутските мобилизирани. "При първата атака от 30 души - 25 ранени и 4 загинали. След това те имаха психологически срив и записаха видео обръщение. Събраха им телефоните и документите и ги отведоха в комендатурата", разказва пред "Важные истории" роднина на един от мобилизираните.

Мобилизираните от Иркутск три пъти се обръщаха към Путин, генералния прокурор и губернатора. Те се оплакваха, че ги пращат на сигурна смърт: командирите от Донецката народна република стрелят по тях, ако отказват да щурмуват врага. Но на 1 март отново ги пратиха безуспешно да атакуват Авдеевка, а на 3 март стана ясно, че полкът "е почти напълно унищожен".

"Лесно е бойният дух да е висок, когато успешно атакувате. Когато за 10 път щурмувате един и същ укрепен район и когато всички, с които си започвал службата, са взривени на парчета, бойният дух не е сред най-високите. Още повече, че укрепеният район се щурмува не от специално обучени военни, а от пехота, от мобилизирани. Половината от тях просто са се мотали по полигона и нищо не са правили... След щурма на вражеските позиции, ги покрива вражеската артилерия. Ние няма с какво да отговорим... Значи са нужни още мобилизирани", написа военният кореспондент Владлен Татарский. 

На 7 декември 2022 г. на редовната среща с членовете на Съвета по правата на човека руският президент Владимир Путин съобщи, че от "300 000 мобилизирани 150 000 вече са в Украйна, а от тях 77 000 - са вече на фронта". "Разговорите за допълнителни мобилизационни мероприятия нямат смисъл - министерството на отбраната не се нуждае от нови мобилизирани", каза Путин.

Но по оценките на военните аналитици, голяма част от мобилизираните вече са на фронта. А това означава, че руската армия отново има нужда от резерви, за да попълни загубите. "Няма откъде другаде да се вземат хора. Само от мобилизираните. Рано или късно, ще има нова мобилизация", смята Ян Матвеев.

"Ясно е, че засега руското ръководство се опитва да избегне мобилизацията с всички възможни средства. Например 155-а бригада на морската пехота се попълва не само с мобилизирани, но и с военнослужещи от флота - оператори на корабни оръдия, макар че те изобщо не са приспособени за бойни действия в пехотата. И затова загиват. Това лишава руската армия от ценни специалисти, но явно се страхуват от втора вълна мобилизация", добавя военният аналитик Кирил Михайлов.

Той също е сигурен, че няма как да се мине без втора вълна мобилизация. Бюрократически Русия вече се е подготвила за нея. През ноември миналата година Путин подписа указ "За държавния информационен ресурс, съдържащ сведения за гражданите, необходими за актуализация на документите за военен отчет", според който до края на годината трябва да се цифровизират съществуващите във военните комитети данни за подлежащите на мобилизация. Освен това указът на президента на "частична" мобилизация не е отменен.


В категории: Войната в Украйна


5
Коментара
Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
5
Коментара по темата
5.
Hhahahaha
14.03.2023 18:12:45
4
2
Вижте как изглежда, според вестник СЕГА, така наречения "ВОЕНЕН АНАЛИТИК" Ян Матвеев :))))
https://hyper-stars.ru/2022/11/29/yan-matveev-biografiya-foto-lichnaya-zhizn/

Хахахахахахах облъчените от измислени новини соросоиди и евроидиоти, сигурно са си представяли че "военния аналитик" Ян Матвеев е някакъв военен експерт генерал или маршал :))))
4.
Hhahahaha
14.03.2023 17:55:34
4
3
Измислена статия от вестник "Сега", който е собственост на "Овергаз", чиито по-голям дял акции е на американската компания "Линден енерджи лимитид". И в статията отново след всяко изречение - "Според украинските военни", "според експертите на американския Център за стратегически изследвания", "според британското разузнаване" , "според военния аналитик Ян Матвеев" :)))) Хахаха Ян Матвеев е блогър, който има you tub канал, занимавал се е с футбол и е бил спортен коментатор)
Мили боже, да се смееш ли да плачеш ли? Аз по-комична и жалка пропаганда не съм виждал никога през живота си :))))
3.
Българин
14.03.2023 12:38:20
3
20
Не може да бъде руската армия да губи ,тя не познава поражение. Голяма дилема ни създадохте , сега в каво ще вярваме!
2.
Бай Димо
14.03.2023 12:15:16
54
10
Брех, като чета все едно славната укро армия е освободила и нацифицирала отново Донецка и Луганска област. :) По 1000 бандерки на ден гушкат букета и отиват при идола си. Чакаме западните танкове. С удоволствие ще бъдат изпепелени.
1.
Зелено
14.03.2023 11:47:12
18
58
Руски орки,вървете си с мир вкъщи,докато още можете.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали 
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори