×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България не помага с оръжия на Украйна - няма какво да й дадем, освен ако не крият информация


България не помага с оръжия на Украйна - няма какво да й дадем, освен ако не крият информация
Абсурдно е да се говори, че ще ни мобилизират за война - вече няма кого да мобилизираш, смята бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов
13 Март 2023, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Заради изборите едните се правят на големи евроатлантици, а другите – на русофили, казва бившият военен министър

Красимир Каракачанов е на 57 г. Почетен председател на ВМРО-БНД. Бе вицепремиер и министър на отбраната в правителството „Борисов 3“ в периода 2017 – 2021 г.

- Г-н Каракачанов, вървят едни призиви, че е много важно да не гласуваме за евроатлантически партии, защото ще ни вкарат във войната. Като бивш министър на отбраната как ще коментирате?

- Тези партии, които могат да ни вкарат във войната, не са евроатлантически. Те са интересчийски. Кои са евроатлантически партии - ГЕРБ, „Продължаваме промяната“? Това са само декларации. И едните, и другите действат по свои лични интереси. Едните – от страх от поредния списък „Магнитски“, а другите – защото са за малко и 6-7 месеца управление им се видяха недостатъчни. Разделението на евроатлантически и неевроатлантически е поредното през последните 33 години. В началото бяхме комунисти и антикомунисти, после – монархисти и републиканци, русофили/русофоби, американофили/американофоби... Това е пародия в нашето мило общество.

- Вчера имаше митинги в няколко града, че имало опасност да мобилизират нашите бащи, синове, братя...

- Има опасност при неразумна държавна политика да бъдем дълбоко въвлечени в един конфликт, с който ние нямаме нищо общо. Но мобилизация – това са абсурдни неща, защото няма кого да мобилизираш. Кого ще мобилизираш? Ами след 2008 г. в България няма редовна военна служба. Т.е. няма кого да мобилизираш поради простата причина, че хората не са получили военна подготовка.

- Т.е. може да бъдат мобилизирани само тези, които имат такава подготовка?

- Последните, служили в казармата, са го направили през 2008 г. Минали са 15 години от тогава. Те вече са на 35-36 години, а някои и нагоре. Кой ще мобилизираш? Ти няма кой да мобилизираш. Резервът в армията – на хора, които доброволно са преминали военно обучение, - е незначителен. Така че за мобилизация изобщо не може да става дума и аз не смятам, че някой дори и мисли за такова нещо.

- Откъде идва тази пропаганда – че ако гласувате за такива партии...

- Идва от това, че ги гледат и ги слушат какво говорят. Те в желанието си да се натегнат на едно посолство в София, наприказваха през последната една година какви ли не глупости. Като например Бойко Борисов, който похарчи няколко милиарда, за да построи „Турски поток“, искаше със закон един път завинаги, вовеки веков да се забрани покупката на руски газ. От друга страна, същият той предложи да се отмени 3 март като национален празник, защото бил свързан с Русия. И хората като слушат едно такова натегаческо русофобство, най-вероятно в някои от тях назряват притеснения. Но е много вероятно и определени политически фактори, които пък са на другата страна – защото едните са русофоби, а другите са американофоби, - да се опитват да използват тази ситуация, за да изкарат някой политически дивидент. Това е жалкото в тази ситуация – че и едните, и другите работят за това нацията да бъде разделена за пореден път на фили и фоби, за да може те по-лесно да докопат някаква власт или някой глас повече. Същото беше и с паметника на съветската армия. То същото е и за паметника на американските летци. Трябва да се подхожда принципно. Каква е разликата между съветската армия и американските бомбардировки? И едните, и другите доведоха до някакви поражения за българския народ.

- Има теза, че ако сме неутрални, България ще е в по-голяма безопасност – как приемате това?

- Какво значи неутрални? Ние формално не се намираме във военни действия като държава.

- Може би се има предвид да не помагаме с оръжия на Украйна.

- Ами ние не помагаме с оръжия. Поне на мен не ми е известно от складовете на Министерството на отбраната, от въоръжението, което ползва Българската армия, да е давано на някоя друга държава, без значение коя е тя. Но е факт, че фирми – било търговски, било производители, продават въоръжение на трети страни, примерно Румъния, Полша, Чехия и т.н. А те какво го правят – дали го подаряват или препродават на Украйна, това е друга тема.

- Нали имаше едно решение на Народното събрание (за изпращане на оръжия на Украйна), което правителството каза, че е изпълнило...

- То никой не може да каже какво и как е изпълнило, доколкото списъкът е засекретен. Вие знаете ли какво има в него? Аз не знам.

- Все пак сме изпратили нещо.

- Аз много добре знам какво има и знам, че няма какво да се прати. Може да пратиш муниции – патрони, снаряди. И то това, което имаше в складовете - което не е за непосредствена употреба от Българската армия, е или с изтекъл срок на годност, или с изтичащ срок на годност. Така че не знам какво са изпълнили и какъв е списъкът, но то няма какво да се дава, освен ако не са скрили от обществото някаква друга информация. А аз лично също съм против да се дава от действащото въоръжение на Българската армия, защото ние нямаме излишъци. Ние няма какво да дадем. Да не говоря с цифри, защото не е редно, но нито имаме бомбардировачи за даване, нито имаме излишни изтребители МиГ-29, нито излишни танкове. Всичко, което можеше да бъде наречено излишно и можеше в една такава ситуация да бъде дадено, в годините назад беше нарязано или продавано на приятелски фирми за жълти стотинки. Включително самолети бяха рязани и продадени. Танкове бяха продавани за по 40 000 лв. на бройка – толкова струва един добре запазен автомобил на старо. Така че то няма какво да дадеш. И тук цялата тази работа около даването на оръжие беше една политическа пропаганда. Едните викат „дайте да дадем, защото сме евроатлантици“, а другите викат „няма да давате, защото ние сме русофили“. Само че никой не зададе въпроса – а има ли какво да даде армията и защо няма. А иначе, когато не си готов за война, трябва да си по-внимателен какво правиш.

- Нали сме в НАТО...

- В НАТО сме, но НАТО е взела официална позиция да помага, но не и да участва във война. И според мен тук ситуацията е интересна поради следния факт: видно е, че ако се обсъжда въобще някога въпросът за намеса на НАТО във войната в Украйна, има поне две държави, които ще наложат вето – Турция и Унгария. Т.е. НАТО няма как да вземе единно решение да участва. Следователно, това, което може да се случи – казвам „може“, а не че ще се случи, - е да се направи нещо подобно на това в Ирак – коалиция на желаещите. И тук вече ако тръгне да се формира такава коалиция на желаещите, ако в България има малоумници, които искат да ни вкарат в подобна коалиция, това означава действително да ни вкарат във война, за която ние нямаме нито икономиката да издържим, нито въоръжението да участваме в нея. Но това са хипотези. Истината е, че сега покрай изборите едните се правят на големи евроатлантици, за да си сплотяват електората, а другите го играят големи русофили по същата причина.

 


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
*********
14.03.2023 04:57:50
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
да, ама не
14.03.2023 02:04:34
0
3
Просто погледнете документите за износа на българско оръжие (Украйна, Сирия) на една БЪЛГАРКА dilyana.bg/category/news/ например:
https://dilyana.bg/кой-и-как-изнесе-български-оръжия-за-ук/
11.
погледнете чужди СМИ
14.03.2023 01:53:49
1
2
Разследване: България "косвено" е изпратила оръжие в Украйна
https://www.euractiv.com/section/politics/news/investigation-bulgaria-indirectly-sent-weapons-to-ukraine/
Само през миналата година обаче България е изнесла косвено оръжия за най-малко 1 милиард долара за Украйна, коментират източници на EURACTIV.
Както повтори Нинова, лидерът на проруските социалисти в България, тя не би допуснала износ на българско оръжие за украинската армия, но българската оръжейна индустрия имаше рекордни продажби в чужбина, основно в Полша и Румъния, откъдето след това се изпраща оръжие в Украйна.
Големите държавни оръжейни заводи като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, където се намират заводите, и хората, работещи там, отчитат 100% ръст на продажбите.
Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на държавната компания "Кинтекс", през която преминава оръжейният износ на страната, потвърди рекордния български износ през тази година.
10.
едно мнение от BG
14.03.2023 01:50:55
0
3
Това беше добър анализ на полк. Гергинов:
https://blitz.bg/analizi-i-komentari/polk-gerginov-sashch-imat-gotov-plan-za-polsha-i-ostatchna-ukrayna-a-rusiya_news939102.html
Ето какво още казва той:
Въвличането на България започва с доставка на боеприпаси, гориво и военно имущество, продължава с решение за ремонт на бойна техника, а съвсем наскоро и изпращане на инструктори за обучаване на украински военнослужащи на съюзническа територия. С това, съгласно чл. 4 от Петата Хагска конвенция от 1907 г., ние ставаме участник във войната заедно със страната, в която се извършва обучението.
Немаловажна част от комплексната цел на американците е завладяването на украинските природни ресурси, пише анализаторът.
Не трябва да се подминава и грубата намеса на представители на този елит във вътрешните работи на нашата страна, извършена съвсем наскоро и безропотно изтърпяна от нашите държавни и политически ръководители.
9.
Amigo
13.03.2023 22:30:44
1
1
Тихо бе Педро оял се,никой не ти вярва ходи в македония няква си там поизмослена заради малодушието на такива като вас жалки отрепки похапнали власт нарекли се българи,дрислювци предатели.
8.
Bbb
13.03.2023 21:28:07
0
7
Този се напика само защото беше на полигона и същия беше министър на отбраната на България.ха ха хаааа
Демагогия.Сега трябва и от Иван Костов да вземете компетентен анализ.А той горкия не трябва ли да е в затвора.Ей таз София как привлича всички идиоти от цялата държава и ги превръща в матриошки, ей туй нещо не мога да го проумея.
7.
Ашколсум
13.03.2023 21:12:46
3
6
Този е голям русофил. То бива бива, ама цял бивол за мезе не бива.
6.
оф Фл.ми
13.03.2023 20:03:57
3
4
пак си личи, че сами си пишете коментарите......!?!?
5.
Ми ти къде беше ве кара
13.03.2023 19:32:38
3
17
Те в желанието си да се натегнат на едно посолство в София, наприказваха през последната една година какви ли не глупости. Като например Бойко Борисов, който похарчи няколко милиарда, за да построи „Турски поток“, искаше със закон един път завинаги, вовеки веков да се забрани покупката на руски газ. От друга страна, същият той предложи да се отмени 3 март като национален празник, защото бил свързан с Русия. И хората като слушат едно такова натегаческо русофобство, най-вероятно в някои от тях назряват притеснения.
4.
Ааааааа
13.03.2023 19:30:25
5
18
Тов пък кой беше ? На някакъв оял се престъпник ми прилича. Да не би да е от " патриотите " националисти ? Те всички са такива
3.
Иван Ненков
13.03.2023 19:29:01
2
13
ае чуек и ти си прост като мен чуек . само чуеци са ми в главата чуек. бутам се навсякъде , ама и на мен ми ги бутат навсякъде чуек .
2.
hhmmm
13.03.2023 19:24:07
12
5
Ами те точно това правят бе Какаракачанов – крият от нас информация! Дали са 22% от отбранителния си бюджет на Покрайна комуняги и гълъби.
1.
шкембе войвода
13.03.2023 19:06:35
2
20
падни за 20-е ......лицеви опори.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори