×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

“Чалга”: Превъзходен разказ за черния път на “бръмчалките” към славата


“Чалга”: Превъзходен разказ за черния път на “бръмчалките” към славата
Мариан Вълев представи филма в Бургас на 8-ми март
11 Март 2023, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Режисьорът предпочел да бъде в ролята на зрител, а не на лектор по съвременна етика

"Чалга" на режисьора Мариан Вълев е филм, в който нищо не е "като по филмите". Макар че темите му се водят от най-прилепчивото клише в киното - как светът може да се опъва на мечтите ти, Вълев не се изкушил да тръгне по шаблоните рамки за сценарий от този характер.

Няма го размахването на пръст, няма го осъждането на героите или обществото, няма го четенето на морал. "Чалга" е повече моментна снимка на ценностите ни сега, отколкото басня с поука.

Режисьорът предпочел да бъде в ролята на зрител, а не на лектор по съвременна етика. А тази фуния на филма му дава искреност, неподправеност и чувство, че всяко от събитията в действителност се е случило. Никъде не се надигна съмнението, че Вълев преувеличава само и само да докаже правотата си и да ни убеди с категоричност, че чалгата е лоша и яде деца.

Щеше да му е лесно просто да демонстрира цялата гнусотия в тъмния път на "бръмчалките" към славата. И да отврати повсеместно аудиторията в киносалоните.

България има нова светска двойка - Куката и Цвети Стоянова

Но целта на Вълев не е да изгради подсъзнателна асоциация в мозъка ни между песните на Азис и изнасилването на млади момичета. Той иска да ни разкаже история, а поуките да си ги вадим самостоятелно.

Стига да искаме и да имаме капацитета да четем между редовете.

Перспективата е освежаваща предвид надпреварата в киното (у нас и по света) да възпитава публиката като социалистическа даскалка - четвъртокласник: с рисуване на грозни картинки на потенциалното бъдеще, ако не слушаш.

"Чалга" не е филм, който да пуснете на децата си, за да ги уплашите, ако ги хванете, че се превъзнасят по готовите формули за успех от Instagram и телевизията. "Чалга" е храна за размисъл.

Това е емоционален пътепис на 20-годишно момиче, решено да се превърне в успешно зомби, като изтъргува морала си за пластични операции.

Събитията във филма се нареждат от гледната точка на главната героиня Барбара (Елеонора Иванова). Тя работи в супермаркет, но е убедена, че има талант да бъде певица и да се превърне в следващата голяма звезда на България също като нейния идол - поп-фолк изпълнителката Аврора (Лора Караджова).

Барбара иска да се види в центъра на дискотека, където почитателите ѝ хвърлят салфетки по нея и кършат бедрата си в алкохолен делириум. Но пред голямата ѝ мечта стои една малка пречка - момичето е плоско като дъска, а никой няма да повярва в таланта ѝ, докато не налее няколко кубика силикон в тялото си.

За да се пребори с предизвикателството, Барбара се качва на автобуса от родния си град за Златни пясъци, където планира да предлага скъпоплатени секс услуги и да събере парите за операцията.

В морския курорт обаче цари законът на джунглата. По-силните са готови на секундата да сдъвчат и изплюят по-слабите, без да се интересуват от душевността и болките на човека, който стои до тях.

Конкуренцията на пазара за секс е жестока, а и е пълно с хора, които се мислят за достатъчно умни, че да изпързалят една провинциална проститутка.

В тази брутална среда Барбара намира приятел в лицето на душевноболната Роза/Кристина (Цветелина Стоянова), която се явява единственият човек, склонен да ѝ помогне.

По нейния си начин Роза/Кристина подава ръка на Барби, като в същото време се опитва да осъществи своята мечта - да избяга окончателно от психиатрията и да си върне дъщерята, която социалните са ѝ отнели.

От тези отношения се отваря още една тема във филма на Мариан Вълев - за приятелството, което също като сбъдването на мечтите не върви безпроблемно. Във връзката на Барбара и Роза се редуват сближаване, подкрепа, конфликт, сдобряване, предателство, прошка, пак сближаване. И цикълът се повтаря до откат.

Опирайки се на сарказма и без да дава спасителни въжета за героите си, Вълев ни превежда през тяхното приключение. Подходът му е фантастичен.

Няма ги удобните извинения от рода: те са такива, защото средата им е такава, виновни са родителите, виновни са социалните мрежи.

Режисьорът е отрязал пътищата на оправданията, чрез които може да съдим и да морализаторстваме за сметка на съдбата на героите. Виждаме, че родителите на Барбара не са баща и майка за пример. Първият пие по цял ден, а най-голямото постижение на втория е да удря шамар зад врата на съпруга си, когато отвори уста.

Но тези персонажи не присъстват като злодеи. Не са и фабрика за генериране на жертви, а се включват за кратко, за отскок към кулминацията. Колкото да знаем, че са съществували, без да ги използваме като инструмент за съжаление.

Сякаш главната героиня не им обръща сериозно внимание и затова не си заслужава да се ангажираме прекалено с тях.

В "Чалга" имплицитно е вложен и сексът, което вече е революционно за българското кино.

Вълев лишава зрителите от суровите, вулгарни кадри в спалните, където Барбара се явява на "прослушване", водейки се от факта, че филмът се развива от нейната гледна точка, по нейните правила.

Така оставаме с усещането, че на героинята не ѝ се говори много-много за услугите ѝ и затова пропуска да ни разкаже за тези епизоди от живота си.

Структурата е подредена като видеодневник. Барбара говори с естествения си жаргонен и понякога нечленоразделен български, а на екран виждаме широкоплановите кадри на описанията ѝ, заснети от Мариан Вълев със смартфон Samsung Galaxy S22 Ultra.

Картината е кристално ясна, подхождаща на визията на всяка тежкотоварна съвременна техника в киното. А диалозите нито за момент не напускат автентичността си.

"Чалга" ни хваща в примката, че гледаме нещо реално, че това не е точно "филм" от първата до последната си сцена.

Голямо "браво" трябва да се каже и на водещите актриси Елеонора Иванова и Цветелина Стоянова, понеже успяват да влязат в образите си, така че да им повярваме, а може би и да се припознаем.

С филма няма да се почувствате зле, ако някои от сцените сте ги изживявали, ставали сте свидетел или просто сте ги чували като слух.

Историята не идва, за да ви отврати от конкретен жанр в музиката или определен начин на мислене, а за да ви даде няколко часа приятно прекарано време в киното и евентуално идеи за вицове за "следващата голяма звезда на България".

Източник: Webcafe.bg


В категории: Лайфстайл


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
7
Коментара по темата
7.
Дон Жоци
12.03.2023 08:49:49
12
4
Абе мършляк,ходи в холивуд ве помияр помашки.Кой човек ще гледа помиярските ти новелеви.Ялов нещастник кенефаджия
6.
родна мила картинка
12.03.2023 04:15:17
0
23
Ако вместо за ковид ,ни тестваха за простотия (простащина) е те тогава ,щеха да видят ,какво е туй ПАНДЕМИЯ.....
Толкова за беге филмите,разните му там шоу програми,формати и всичко останало у кенефистан....
5.
Хаха
12.03.2023 00:55:05
0
23
Журналистическата чалга е много популярен жанр в Странджа-Сакар. Щом се харесва на хората и носи пари на бездарни пишманджорналисти - значи има място под слънцето. Нищо, че прави мозъчетатата на малоумната сган на пихтия.
4.
Questions
12.03.2023 00:04:34
2
16
По голямо олицетворение на чалгата от Цвети Стоянова дали има?
3.
добре платена
11.03.2023 23:44:43
4
19
положителна рецензия на нещо,което не е изкуство.Може би чалга в киното.Интересно какво меже да се научи от подобна творба.
2.
Wow...
11.03.2023 22:15:04
1
9
Забележете последния, "поучителен" параграф!
1.
критик
11.03.2023 21:27:45
3
30
Закривайте тая измъчена държава
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори