×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В гимназията ме остригаха нула номер за наказание, партията закрилница прикри истинския виновник


11 Март 2023, Събота, 14:41 ч.
Автор: Флагман

За да убием градската скука през лятото, търсехме всевъзможни игри и занимания

Завършвайки прогимназиалното си обучение в кварталното училище, което беше до VII клас, цялата ни паралелка бе пренасочена в гимназията, за да продължим по-нагоре, и след година едни оставаха да я завършат, а други кандидатстваха в различни училища и техникуми в страната.

За да убием градската скука през лятото, търсехме всевъзможни игри и занимания. Някои отиваха на село, други, които имаха възможности, летуваха с родителите си на море или планина, а ние – останалите в града, ходехме на реката за риба или да се къпем. Точно по това време в двора на градския месокомбинат бе построен първият басейн, който стана много привлекателно място за големи и малки. Въпреки че имахме изрична забрана да ходим там, намирахме начин да заобиколим безпрепятствено домашните разпоредби. Невинаги, разбира се! Тогава в действие влизаха „родителското съветване“ и „шамарената фабрика“, които тогава не се считаха за насилие.

В един летен ден групата от махалата реши да посети новооткрития басейн. Речено – сторено! След като се насладихме на воля на тази нова придобивка, започнахме да търсим по-различни забавления. Някой предложи двама да хвърлят трети от нас, хващайки го за ръцете и краката, след като го засилят към водата. Когато дойде моят ред да бъда един от тези, които хвърлят престрашилия се смелчага, се случи фал.
Партньорът ми, който държеше третия участник за ръцете, го изпусна и той си удари главата в цимента, след което цопна във водата. Изглежда, беше се ударил лошо, защото не се появи на повърхността в следващите секунда-две, което не вещаеше нищо добро! Веднага се хвърлих след него и успях да го хвана и издигна над водата. От удара на главата му се беше образувала голяма цицина, но след като полежа малко, дойде на себе си. Решихме, че трябва вече да си ходим и след като го изпратихме, го предупредихме да си кротува и много-много да не разказва за случилото се. Да, ама не! Променената визия и натрапващата се цицина нямаше как да се скрие от погледите на неговите родители. Очаквахме някаква неблагоприятна развръзка. Изминаха няколко дни, след което играта наистина загрубя.

По това време започваше новата учебна година, на новото място, с нови учители и точно в това ново начало ме призоваха при директора на гимназията, за да ме разпитат за случая. Накрая ми връчиха някакъв документ, според който трябваше да се явя заедно с родителите си в сградата на Общинския съвет за обяснения. Ужас!

Не можех да си представя как ще предам тази бележка на баща си и да разкажа за случката, предусещайки физическите последствия! А те не ми бяха спестени! След големия пердах, с който бях удостоен на момента, в определения ден и час потеглихме с родителите ми към съвета. По пътя баща ми не спря да ми повтаря какво трябва кажа, че съжалявам за стореното и няма друг път да правя подобни неща и редица още разкаяния, които не ми допаднаха особено! След като влязохме в посочената стая, в която ни очакваше комисия от трима души, трябваше да обясня случилото се, което и направих. Последваха упреци и нравоучения, че би могло да се случи и още по-лошо, което наистина си беше така, и поискаха да чуят какво аз мисля по въпроса след тази злополучна развръзка. Тук бях много раздвоен дали да ползвам родителските препоръки, или да кажа това, което чувствах в момента. Предпочетох второто, давайки си ясна сметка, че пак няма да ми се размине семейната педагогика. Бях силно подразнен, че привикват само мен и моите родители, пренебрегвайки факта, че не аз съм изпуснал потърпевшия ни приятел и въпреки това се хвърлих и го извадих от водата на мига. И другото, с което не бях съгласен и запитах – защо не присъства и съученикът ми, виновен за инцидента, заедно със своите родителите, но не получих отговор. През това време баща ми внимателно следеше всяка моя дума и така ме гледаше, като че ли бе готов да ме разстреля с поглед за това, че не спазих предварителните инструкции. Мероприятието приключи, като ни задължиха семейно да се извиним на пострадалото момче.

Много по-късно разбрах, че бащата на моя съученик е бил партиен член и Партията Закрилница се бе погрижила нещата да се развият по този начин! Нищо не бих могъл да направя, даже и да знаех в онзи момент тази „малка подробност“. Зрялото ни социалистическо общество имаше свои правила, които стриктно се спазваха. Не можеше партиец или негово дете да е виновник, дори и да е извършил някакво сериозно провинение! Ако наистина се случеше това, веднага се свикваше партийно събрание и той автоматично биваше изключван от стройните редици и вече виновният беше безпартиен ! Партията трябваше да бъде чиста и неопетнена! Това беше закон!
 
Бяха странни времена
в малката ни соцстрана
Партията бе Кърмилница,
а за преданите и – Закрилница!
 
Под крилото щом те вземе,
бранеше те от проблеми
там, под знамето червено
с името – неопетнено!
 
В крайна сметка ръководството на гимназията реши като наказание да ме остриже нула номер. Това не ми се отрази особено добре на самочувствието, и то в момент, в който се опитвахме да се харесаме на съученичките си, но тъй като нямах друг избор, трябваше да го преживея някак.
Дори и взамоотношенията ми с виновния за инцидента съученик, след като всичко отмина, не се промениха, но чувствах, че изпитва известно неудобство в случаите, когато се налагаше да разговаряме насаме или дори в компания. Видимо беше доволен, че има привилегията да се възползва от родителските заслуги за вярност и закрила в подобни ситуации. Иначе беше отличен ученик и добър музикант, с което предпочете да се занимава в чужбина след завършването на гимназията. Така и не се завърна. А с момчето, което пострада тогава, продължихме да сме приятели и не съм имал някакви проблеми впоследствие нито с него, нито с неговия баща, който беше уважаван шофьор на автобус в градския транспорт.
 
Антон Цаневски, Велико Търново за вестник Ретро


В категории: Ретро Флагман


6
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
6
Коментара по темата
6.
постоль
12.03.2023 16:17:17
0
1
Типично писание на т.н. "слугинаж" ! За да бъде публикувано трябва да съдържа необходимите дози плюнки. Основното образование беше до осми клас, а след седми се кандидатстваше за езиковите училища! Хайде със здраве!
5.
Американска мечта
12.03.2023 08:02:04
0
1
Времената се променят, но хората и моделите на манипулация не се променят. Преди е партията, сега са хората с "честно" спечелени пари. Къде сме сега в междунородните класации?! Любимите ни западни сили не ни искат доброто и да сме им конкурент. Те трябва да останат единствения остров на блаженство и да изсмукват умните и ресурсите.
4.
Хахахах
11.03.2023 16:24:25
9
4
Бухахахаххахах, егати гейзера насран ХАХАХАХАХ
"Партньорът ми, който държеше третия участник за ръцете, го изпусна и той си удари главата в цимента"
Какви евроатлантически тройки сте играли, бе, калъф одрискан ХАХАХАХАХ Егати оргията, направо садо-мазо... тцтцтцтц
3.
XX
11.03.2023 15:53:09
6
5
Да, имаше про'с'тотии. И точно затова обикновените хора обичаха, а партийците и децата им - евроатлантици мразят Сталин. Защото Сталин гонеше свмозабравилите се партийни дерибеи.
Факти, които демокрацията на партийните активисти по света не иска да чуете .
2.
Живял по това време
11.03.2023 15:20:51
3
12
Завършвайки прогимназиалното си обучение в кварталното училище, което беше до VII клас
----------
Всички прогимназиални училища бяха до 8 клас. Нямаше такива до 7 клас. Който искаше, можеше да кандидатства в гимназия след 7 клас. Пак сте чували как някой е разказвал нещо, но не сте запомнили.
1.
Незнайко
11.03.2023 15:02:28
13
14
Антончо, Антончо що глупости само си изписал. И други сме живяли в това време и доста глупости сме правили.Хайде другия път малко по- обективен бъди.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори