×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Февруари 2023 г. – петият най-топъл в света


10 Март 2023, Петък, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Антарктида отчита най-малко количество морски лед, Индия регистрира най-топлият февруари, а в голяма част от Алпите безснежието достигна нови измерения

Февруари 2023 г. е поредният месец с по-високи средни температури от нормалното в съвременната метеорологична история. Месецът беше наглед спокоен в метеорологично отношение, без масови екстремни прояви, засягащи големи площи, но зад него се крият нови „върхове“ в климатологията. Големи части от Европа и Азия регистрираха положителни аномалии. Антарктида отчита най-малко количество морски лед, Индия регистрира най-топлият февруари, а в голяма част от Алпите безснежието достигна нови измерения.

Средната температура на въздуха през февруари 2023 г. в глобален план е била с 0,29 °C по-висока спрямо новия климатологичен период (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 0,49 °C по-топъл от предишния климатологичен период 1981 – 2010 г., според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S). Тази аномалия нарежда тазгодишния февруари в глобален мащаб на 5-то място в класацията за най-топъл февруари. Водач за последните 44 години откакто се водят записи по този начин е 2016 г., следвана от 2020 г. и 2017 г. (Фиг.1). Най-студено е било през 1979 и 1985 г. За последните 10 години глобалната температура се е повишила с 0,2 °C. 

В регионален план в Северното полукълбо са наблюдавани по-големи по стойност температурни промени, както положителни, като в Западен Сибир, така и отрицателни – в Северна Канада. В голяма част от Азия също е отчетено значително повишение от нормалните температури , а в Индия месецът се откроява като най-топлия февруари в метеорологичната история, започваща през 1901 г. Това се дължи на горещата вълна, която обхвана страната още в началото на месеца (Фиг. 2). 

В града Бхудж, в щата Гуджарат, на западния бряг на страната по време на тази гореща вълна беше измерена максимална температура от 40,3 °C. Това е най-високата температура от над 40 °C за този месец, откакто се водят метеорологичните записи. Съседен Пакистан също регистрира един от най-топлите си месеци февруари. 

С температури по-високи от нормалното се отличават и голяма част от Африка, южната част на Южна Америка и южната половина на Австралия (Фиг. 3). В САЩ са отчетени по-високи температури от средното за периода в източните щати, а по-ниски – в западните. Много показателна за това различие беше последната седмица на месеца, когато на много места в югоизточните райони бяха подобрени дневните максимални рекорди, а по същото време на Западния бряг се отчитаха „студени“ рекорди. 

С по-ниски температури от средните за месеца се отличават и Източен Сибир, части от Западна Антарктида. Най-големи отрицателни аномалии бяха отбелязани в Сибир, Афганистан и Пакистан, където аномалията надхвърля 6 – 8 °C. 

Температурата на морските и океанските повърхности са отново преобладаващо над нормата, като това в най-голяма степен важи за Атлантика. В Тихия и Индийския океан все пак има сравнително компактни региони с отрицателни аномалии. Феноменът Ла Ниня е свързан с мащабно охлаждане на повърхностните слоеве на водата в централната и източната екваториални части на Тихия океан и може да допринесе за по-ниски температури на определени територии. В момента Ла Ниня продължава да отслабва и съвсем скоро ще премине в неутрална фаза, като това веднага ще се отрази на температурата на повърхността в този регион, където вече се наблюдават положителни аномалии. 

Февруари в Европа е по-топъл от обичайното

Средните температури за месеца са с 1,22 °C по-високи от нормалните за периода 1991 – 2020 г. Тази аномалия не е сред първите 10 най-топли месеци февруари. Нещо повече – тази стойност е далеч от близо 4-градусовата положителна аномалия на най-топлия февруари, който се случва през 1990 г. Това е прецедент, спрямо останалите месеци от годината, които имат рекордьори само през новото хилядолетие, а повечето от тях дори са се случили през последните 10 години. 

През последното десетилетие средната февруарска температура в Европа се е повишила с 0,56 °C. 

В регионален план се наблюдава увеличение на положителната аномалия, с увеличение на географската ширина. Т.е. колкото по-на север се отива, толкова по-голяма е положителната аномалия (Фиг. 4). Разбира се, през февруари трудно можем да кажем, че по-на север става по-топло, защото, дори и с по-високи температури спрямо нормите, действителните температури по Скандинавието и в Северна Русия са отрицателни. 

На Пиренейския полуостров, в Южна Италия и в Южна Гърция средните температури са по-ниски от нормата за периода. Най-голяма отрицателна аномалия е отчетена в Турция, където през дълъг период от време след земетресенията, температурите бяха с 5 до 10 °C под нормалните, което затрудни допълнително спасителните операции. 

Температурите в по-голямата част от България бяха по-високи от нормалното

И у нас, както и в Европа, се наблюдава нарастване на температурните разлики от юг-югозапад на север-североизток. В по-голямата част от равнинната и низинната част на страната месечната аномалия е между 1 и 3 °C, спрямо периода 1991 – 2020 г., според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции В югозападните райони средните месечни температури бяха около нормата, а по-високите части на планините са дори леко поднормени.

Аномалията на февруари 2023 г. е около средната за последните 23 години (Фиг. 5). От графиката добре личи дългата поредица месеци с по-високи средни температури от нормалното, започнала през 2013 г. и продължаваща вече 11 г. И трябва да се има предвид, че тази аномалия е според новия по-топъл 30-годишен период 1991 – 2020 г. Разбира се, трябва да споменем, че за 10-те години от 2003 до 2012 се случват седем на брой студени месеци, което също е впечатляващо. 

За последните 30 години в нашата страна м. февруари се е затоплил с близо 1 °C. 

Изминалият февруари беше по-топъл от нормалното. Въпреки че имаше доста студен период под нормата, който продължи около седмица (между 5-то и 12-то число), може да се каже, че този период беше единственият по-зимен за изминалата зима, като освен в планините снежна покривка се образува и на места в низините. Втората половина на месеца, обаче предложи отново високи за сезона температури, заради които аномалията на месеца отново е в червения сектор.

Станахме свидетели на втората най-топла зима в Европа 

В климатологията под “зимен сезон” се разбира развитието на времето през месеците декември, януари и февруари. Т.е. средната температура за изминалата зима е изчислена за периода 01.12.2022 – 28.02.2023 г. 

В Европа изминалата зима е с положителна аномалия от 1,44 °C, спрямо нормата за периода 1991 – 2020 г. Тази аномалия е около 2 пъти по-малка по стойност от най-топлата зима до момента 2019/2020 г. Тазгодишната аномалия нарежда зима 2022/23 г., като втората най-топла, заедно с 2006/07 и 2015/16 г. В регионален план почти целият континент е с по-високи температури от нормата, като сезонните температури около и под нормата са били само в Исландия, южната част на Скандинавието и Уелс във Великобритания. Най-големи повишения от нормата е имало в Югоизточна и Североизточна Европа. 

Според предварителните данни за страната може да се каже с голяма вероятност, че 

тазгодишната зима е най-топлата у нас за последните 135 г. 

Видно и от Фиг. 7, стойността на аномалията за изминалата зима е много близка до тази на най-топлата зима до момента в нашата страна 2006/07 г. Няма съмнения, че тазгодишната зима е най-топлата за Южна и Източна България. На места в Северна България, както и в планините, тазгодишната зима не е най-топлата, но и при двете аномалиите са впечатляващи, защото тези стойности не са за един месец, а са за трите зимни месеца. Тук говорим за средна температура, защото по други показатели, като най-ниска измерена зимна температура и брой дни със снежна покривка 2006/07 г. остава ненадмината. 

Каква се случи с ледената покривка?

В Арктика площта с морски лед за февруари 2023 г. е с 4% по-малко от средната за периода 1991 – 2020 г. В абсолютни цифри средната площ на леда достигна 14,4 млн. км2, което отрежда второ място в класацията за най-малка площ на морския лед, заедно с 2017 и 2016 г. Водач там е 2018 г. с близо 6% по-малко лед от средното. Трябва да се отбележи, че тази класация се води от 1979 г. насам, когато започва сателитно наблюдение на ледената покривка 

Картата на аномалията на концентрацията на морски лед за февруари 2023 г. показва, че концентрации много под средните се наблюдават в северната част на Баренцово море, около Шпицберген и Земята на Франц Йосиф (Фиг. 8). Концентрации под средните преобладават по крайбрежието на Източна Канада, около Нюфаундленд и Нова Скотия. 

В Антарктика площта на морския лед продължи да намалява с бързи темпове в синхрон с разгара на южното лято. В средни стойности площта на антарктичния морски лед е 1,1 млн. км2, което е с 34% под средното за януари за периода 1991 – 2020 г. 

Тазгодишният февруари се нарежда на първо място по най-малко лед в Антарктика,

задминавайки досегашния лидер 2017 г. Челното място на тазгодишния февруари идва и след първо място на януари 2023 г. Това съчетание предопредели и друг рекорд – за най-малко количество лед на дневна база, като подобрението на дневните рекорди се случва през доста от дните на февруари 2023 г. 

Картата на аномалията на концентрацията на морски лед за февруари 2023 г. показва почти повсеместни области на концентрации под средните (Фиг. 8), вследствие на рекордно малката площ на антарктически морски лед. Зоните със средни или над средните концентрации на морски лед са ограничени и са разположени главно в моретата на Амундсен и Уедъл. 

Февруари 2023 г. беше наглед спокоен месец в метеорологично отношение, без масови екстремни прояви засягащи големи площи, но зад който се крият нови „върхове“ в климатологията. Антарктида отчита най-малко количество морски лед, Индия регистрира най-топлият февруари, а в голяма част от Алпите безснежието достигна нови измерения. Въпреки че в нашата страна февруари не се отличи с много запомнящи се единични проявления на времето, той спомогна да отбележим най-топлата зима, що се касае до средна температура за страната. И това не е случайност – от 2000 г. насам има само 6 зими с отрицателни сезонни аномалии на средната температура. Тази тенденция изисква от нас да бъдем готови за новата реалност, а дали нашата страна е готова може да научите повече от тази статия. 

Източник: Симеон Матев / Климатека, обекти.бг


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ По морето пак ще превали и прегърми По морето пак ще превали и прегърми 30/05/2023, Вторник 09:14 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-богатият адвокат у нас, намерен удавен в шахта, готвел пътешествие с яхта Най-богатият адвокат у нас, намерен удавен в шахта, готвел пътешествие с яхта Разследващите са иззели записите от охранителните камери в имението в Бистрица Психясалият културист, вдигнал на крак ГДБОП, е брат на мис България? Психясалият културист, вдигнал на крак ГДБОП, е брат на мис България? Пред сидмица мъжът скочил върху кола на румънски туристи 18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“ 18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“ Най-малкият аниматор в групата е 4-годишният Дани, а най-големият е на 13 г.  Съдят авиокомпания заради кацане на самолет във Варна, адвокатка разкри защо пътници се барикадираха Съдят авиокомпания заради кацане на самолет във Варна, адвокатка разкри защо пътници се барикадираха Служители на „Гранична полиция“ ги заплашили с арест Спецакция в София заради Пепи Еврото, Ами и убийството на Къро Спецакция в София заради Пепи Еврото, Ами и убийството на Къро Петьо Петров е избягал, а под ресторанта са открити множество подземни изходи „Промяната“ опитва да вземе властта на абордаж? Възможен ли е импийчмънт на президента „Промяната“ опитва да вземе властта на абордаж? Възможен ли е импийчмънт на президента Моралът не е коректив на техните действия, коментира проф. проф. Пламен Киров Искат 15 години затвор за рецидивиста, който обра 89-годишна жена в Бероново Искат 15 години затвор за рецидивиста, който обра 89-годишна жена в Бероново Двамата мъже, които нападнаха жената в сунгурларското село са осъждани, разкри  говорителят на Районна прокуратура – Бургас Изслушват шефовете на службите след записите на Радостин Василев Изслушват шефовете на службите след записите на Радостин Василев На тях се чуват коментари, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави Четвъртокласниците на матура по математика Четвъртокласниците на матура по математика Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни Двама криминогени задигнаха спестяванията на 90-годишна баба от Сунгурларско Двама криминогени задигнаха спестяванията на 90-годишна баба от Сунгурларско Те се промъкнали в дома на възрастната жена и откраднали 4000 лв.
25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност 25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност Сергей Лавров обвини САЩ, че се месят в тази част на света Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Поредният кръг от преговори между синдикатите и министрите на труда и на образованието се провалиха Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Защо в Москва е спокойно, докато столицата на Украйна е атакувана? С този въпрос кметът Кличко се обърна към Залужни За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер Смята се, че той му е бил подарен от Ева Браун Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Певицата сключи брак с музикалния продуцент Ървин Бах преди 10 години Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Според президента на област Ломбардия Атилио Фонтана 16-метровата лодка е била наета от туристи Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ще трябва след изборите да докаже, че Турция е икономическа и военна сила, коментира  Милен Керемедчиев Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник В цяла Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали  На борда е имало 24 души Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват  Еуфория пред офиса на партията в Истанбул
Кирил Петков Кирил Петков Дълбоката държава използва за инструмент емоционално нестабилен политик, който се разследва от прокуратурата Виц на деня Виц на деня Катаджия спечелил от тотото. Попитали го какво ще направи с джакпота.
-Ще си купя кръстовище и ще си бачкам за кеф!
Виц на деня Виц на деня Ако заспиш завит само с чаршаф, но се събудиш с две одеяла отгоре, значи си на гости при баба си. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Все ще се намери някой, който ще те обича не заради външността ти, а заради ужасния ти характер
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече