×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Февруари 2023 г. – петият най-топъл в света


10 Март 2023, Петък, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Антарктида отчита най-малко количество морски лед, Индия регистрира най-топлият февруари, а в голяма част от Алпите безснежието достигна нови измерения

Февруари 2023 г. е поредният месец с по-високи средни температури от нормалното в съвременната метеорологична история. Месецът беше наглед спокоен в метеорологично отношение, без масови екстремни прояви, засягащи големи площи, но зад него се крият нови „върхове“ в климатологията. Големи части от Европа и Азия регистрираха положителни аномалии. Антарктида отчита най-малко количество морски лед, Индия регистрира най-топлият февруари, а в голяма част от Алпите безснежието достигна нови измерения.

Средната температура на въздуха през февруари 2023 г. в глобален план е била с 0,29 °C по-висока спрямо новия климатологичен период (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 0,49 °C по-топъл от предишния климатологичен период 1981 – 2010 г., според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S). Тази аномалия нарежда тазгодишния февруари в глобален мащаб на 5-то място в класацията за най-топъл февруари. Водач за последните 44 години откакто се водят записи по този начин е 2016 г., следвана от 2020 г. и 2017 г. (Фиг.1). Най-студено е било през 1979 и 1985 г. За последните 10 години глобалната температура се е повишила с 0,2 °C. 

В регионален план в Северното полукълбо са наблюдавани по-големи по стойност температурни промени, както положителни, като в Западен Сибир, така и отрицателни – в Северна Канада. В голяма част от Азия също е отчетено значително повишение от нормалните температури , а в Индия месецът се откроява като най-топлия февруари в метеорологичната история, започваща през 1901 г. Това се дължи на горещата вълна, която обхвана страната още в началото на месеца (Фиг. 2). 

В града Бхудж, в щата Гуджарат, на западния бряг на страната по време на тази гореща вълна беше измерена максимална температура от 40,3 °C. Това е най-високата температура от над 40 °C за този месец, откакто се водят метеорологичните записи. Съседен Пакистан също регистрира един от най-топлите си месеци февруари. 

С температури по-високи от нормалното се отличават и голяма част от Африка, южната част на Южна Америка и южната половина на Австралия (Фиг. 3). В САЩ са отчетени по-високи температури от средното за периода в източните щати, а по-ниски – в западните. Много показателна за това различие беше последната седмица на месеца, когато на много места в югоизточните райони бяха подобрени дневните максимални рекорди, а по същото време на Западния бряг се отчитаха „студени“ рекорди. 

С по-ниски температури от средните за месеца се отличават и Източен Сибир, части от Западна Антарктида. Най-големи отрицателни аномалии бяха отбелязани в Сибир, Афганистан и Пакистан, където аномалията надхвърля 6 – 8 °C. 

Температурата на морските и океанските повърхности са отново преобладаващо над нормата, като това в най-голяма степен важи за Атлантика. В Тихия и Индийския океан все пак има сравнително компактни региони с отрицателни аномалии. Феноменът Ла Ниня е свързан с мащабно охлаждане на повърхностните слоеве на водата в централната и източната екваториални части на Тихия океан и може да допринесе за по-ниски температури на определени територии. В момента Ла Ниня продължава да отслабва и съвсем скоро ще премине в неутрална фаза, като това веднага ще се отрази на температурата на повърхността в този регион, където вече се наблюдават положителни аномалии. 

Февруари в Европа е по-топъл от обичайното

Средните температури за месеца са с 1,22 °C по-високи от нормалните за периода 1991 – 2020 г. Тази аномалия не е сред първите 10 най-топли месеци февруари. Нещо повече – тази стойност е далеч от близо 4-градусовата положителна аномалия на най-топлия февруари, който се случва през 1990 г. Това е прецедент, спрямо останалите месеци от годината, които имат рекордьори само през новото хилядолетие, а повечето от тях дори са се случили през последните 10 години. 

През последното десетилетие средната февруарска температура в Европа се е повишила с 0,56 °C. 

В регионален план се наблюдава увеличение на положителната аномалия, с увеличение на географската ширина. Т.е. колкото по-на север се отива, толкова по-голяма е положителната аномалия (Фиг. 4). Разбира се, през февруари трудно можем да кажем, че по-на север става по-топло, защото, дори и с по-високи температури спрямо нормите, действителните температури по Скандинавието и в Северна Русия са отрицателни. 

На Пиренейския полуостров, в Южна Италия и в Южна Гърция средните температури са по-ниски от нормата за периода. Най-голяма отрицателна аномалия е отчетена в Турция, където през дълъг период от време след земетресенията, температурите бяха с 5 до 10 °C под нормалните, което затрудни допълнително спасителните операции. 

Температурите в по-голямата част от България бяха по-високи от нормалното

И у нас, както и в Европа, се наблюдава нарастване на температурните разлики от юг-югозапад на север-североизток. В по-голямата част от равнинната и низинната част на страната месечната аномалия е между 1 и 3 °C, спрямо периода 1991 – 2020 г., според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции В югозападните райони средните месечни температури бяха около нормата, а по-високите части на планините са дори леко поднормени.

Аномалията на февруари 2023 г. е около средната за последните 23 години (Фиг. 5). От графиката добре личи дългата поредица месеци с по-високи средни температури от нормалното, започнала през 2013 г. и продължаваща вече 11 г. И трябва да се има предвид, че тази аномалия е според новия по-топъл 30-годишен период 1991 – 2020 г. Разбира се, трябва да споменем, че за 10-те години от 2003 до 2012 се случват седем на брой студени месеци, което също е впечатляващо. 

За последните 30 години в нашата страна м. февруари се е затоплил с близо 1 °C. 

Изминалият февруари беше по-топъл от нормалното. Въпреки че имаше доста студен период под нормата, който продължи около седмица (между 5-то и 12-то число), може да се каже, че този период беше единственият по-зимен за изминалата зима, като освен в планините снежна покривка се образува и на места в низините. Втората половина на месеца, обаче предложи отново високи за сезона температури, заради които аномалията на месеца отново е в червения сектор.

Станахме свидетели на втората най-топла зима в Европа 

В климатологията под “зимен сезон” се разбира развитието на времето през месеците декември, януари и февруари. Т.е. средната температура за изминалата зима е изчислена за периода 01.12.2022 – 28.02.2023 г. 

В Европа изминалата зима е с положителна аномалия от 1,44 °C, спрямо нормата за периода 1991 – 2020 г. Тази аномалия е около 2 пъти по-малка по стойност от най-топлата зима до момента 2019/2020 г. Тазгодишната аномалия нарежда зима 2022/23 г., като втората най-топла, заедно с 2006/07 и 2015/16 г. В регионален план почти целият континент е с по-високи температури от нормата, като сезонните температури около и под нормата са били само в Исландия, южната част на Скандинавието и Уелс във Великобритания. Най-големи повишения от нормата е имало в Югоизточна и Североизточна Европа. 

Според предварителните данни за страната може да се каже с голяма вероятност, че 

тазгодишната зима е най-топлата у нас за последните 135 г. 

Видно и от Фиг. 7, стойността на аномалията за изминалата зима е много близка до тази на най-топлата зима до момента в нашата страна 2006/07 г. Няма съмнения, че тазгодишната зима е най-топлата за Южна и Източна България. На места в Северна България, както и в планините, тазгодишната зима не е най-топлата, но и при двете аномалиите са впечатляващи, защото тези стойности не са за един месец, а са за трите зимни месеца. Тук говорим за средна температура, защото по други показатели, като най-ниска измерена зимна температура и брой дни със снежна покривка 2006/07 г. остава ненадмината. 

Каква се случи с ледената покривка?

В Арктика площта с морски лед за февруари 2023 г. е с 4% по-малко от средната за периода 1991 – 2020 г. В абсолютни цифри средната площ на леда достигна 14,4 млн. км2, което отрежда второ място в класацията за най-малка площ на морския лед, заедно с 2017 и 2016 г. Водач там е 2018 г. с близо 6% по-малко лед от средното. Трябва да се отбележи, че тази класация се води от 1979 г. насам, когато започва сателитно наблюдение на ледената покривка 

Картата на аномалията на концентрацията на морски лед за февруари 2023 г. показва, че концентрации много под средните се наблюдават в северната част на Баренцово море, около Шпицберген и Земята на Франц Йосиф (Фиг. 8). Концентрации под средните преобладават по крайбрежието на Източна Канада, около Нюфаундленд и Нова Скотия. 

В Антарктика площта на морския лед продължи да намалява с бързи темпове в синхрон с разгара на южното лято. В средни стойности площта на антарктичния морски лед е 1,1 млн. км2, което е с 34% под средното за януари за периода 1991 – 2020 г. 

Тазгодишният февруари се нарежда на първо място по най-малко лед в Антарктика,

задминавайки досегашния лидер 2017 г. Челното място на тазгодишния февруари идва и след първо място на януари 2023 г. Това съчетание предопредели и друг рекорд – за най-малко количество лед на дневна база, като подобрението на дневните рекорди се случва през доста от дните на февруари 2023 г. 

Картата на аномалията на концентрацията на морски лед за февруари 2023 г. показва почти повсеместни области на концентрации под средните (Фиг. 8), вследствие на рекордно малката площ на антарктически морски лед. Зоните със средни или над средните концентрации на морски лед са ограничени и са разположени главно в моретата на Амундсен и Уедъл. 

Февруари 2023 г. беше наглед спокоен месец в метеорологично отношение, без масови екстремни прояви засягащи големи площи, но зад който се крият нови „върхове“ в климатологията. Антарктида отчита най-малко количество морски лед, Индия регистрира най-топлият февруари, а в голяма част от Алпите безснежието достигна нови измерения. Въпреки че в нашата страна февруари не се отличи с много запомнящи се единични проявления на времето, той спомогна да отбележим най-топлата зима, що се касае до средна температура за страната. И това не е случайност – от 2000 г. насам има само 6 зими с отрицателни сезонни аномалии на средната температура. Тази тенденция изисква от нас да бъдем готови за новата реалност, а дали нашата страна е готова може да научите повече от тази статия. 

Източник: Симеон Матев / Климатека, обекти.бг


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори