×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Когато губят на бойното поле в Украйна, руснаците отмъщават с ракети срещу цивилното население


Когато губят на бойното поле в Украйна, руснаците отмъщават с ракети срещу цивилното население
Удържането на Бахмут ще даде значително предимство на Украйна за успешно контранастъпление напролет до лятото, смята Аню Ангелов
Ключови думи: Аню Ангелов, Бахмут
10 Март 2023, Петък, 20:20 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

Едва ли лудостта на Путин ще стигне до там да използва ядрено оръжие, казва бившият военен министър

Защо битката за Бахмут между руските и украинските сили е толкова ожесточена и какво развитие на войната да очакваме в следващите месеци. Потърсихме за коментар на ситуацията Аню Ангелов – 80 г., ген.-лейтенант от резерва и бивш министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов.

- Г-н Ангелов, какво е значението на Бахмут и защо се води толкова ожесточена битка за града от страна на руснаците?

- От страна на руснаците превземането на този град е важно от тактическа гледна точка. Надеждата на руските сили е да излязат на административната граница на Луганск и Донецк. Това открива пътя към Крематорск и други градове, които са важни от гледна точка на изпълнението на тази задача, която им е поставена от Путин. Затова наблягат на завземането на Бахмут. Обаче, както се вижда, от юни месец досега не успяват, въпреки че има различни информации, включително, че са овладяли източните райони на Бахмут и че се водят боеве за центъра на града. Но с включването на щурмови отряди от украинската армия и нанасяне на удари по двата фланга, заплашващи да обхванат в обръч силите, които защитават Бахмут, украинците успяват да осуетят това намерение за обсаждане на града. Затова е взето решение те да останат и да укрепват отбраната на Бахмут - това би било от стратегическа гледна точка важно направление за бъдеща контраофанзива или контранастъпление. От тактическа гледна точка с много удари с артилерия, най-вече, успяват да обезкървят групировката на „Вагнер“, както и няколко много добре подготвени подразделения от десантните войски на Русия. Така украинците ще увеличат възможността в бъдеще, с натрупване на резервни сили, да добият решително предимство и да осъществят контранастъпление. Затова този град е важен и за двете страни.

- Какви са шансовете Украйна да вземе преимущество в следващите месеци с новото западно въоръжение, което очакват?

- Не само западното въоръжение, но и самата подготовка на няколко бригади, тежко въоръжени с танково въоръжение, с „Леопард“-и и други танкове, които евентуално ще им бъдат дадени или им се дават в момента от Полша и от други страни, те се надяват с тези свежи сили, както вече посочих – като резервни сили, да осъществят едно наистина успешно контранастъпление някъде края на април – май. И по този начин да си решат проблема с Бахмут и със Запорожие с разрушаване плановете на руснаците да овладеят административните граници на двете области на Донбас – Луганска и Донецка област.

- Това ли е реалистичният сценарий според Вас?

- Доколко е реалистичен – ще покаже бъдещето. Както при всяка война, плановете не могат да бъдат изпълнени на 100 процента нито от едната, нито от другата страна. Но аз силно се надявам, че всъщност украинските въоръжени сили ще се подготвят добре и на базата на това, което правят сега в Бахмут, ще могат да нанесат едни наистина решаващи удари по направление на Донецк и на Луганск. И по този начин според мен не е толкова далеч денят, през лятото на 2023 г., да достигнат до административната граница с Русия в това направление.

- Т.е. според Вас могат да освободят цял Донбас?

- Въпросът не е само в Донбас. Въпросът е за нанасяне на значителни загуби и отказване на руските сили и на „Вагнер“, така че да не успеят да задържат едно бъдещо контранастъпление. То може да бъде в направление Крим, може да бъде в направление Запорожие, Мариупол, Меритопол. Така че има различни варианти и аз отдавам дължимото на стратегическото мислене на върховното главнокомандване на украинските сили да решат да задържат Бахмут. Това би било наистина един успех, който може би в бъдеще ще се окаже решаващ за успешното контранастъпление към Донбас и изцяло към т. нар. Луганска и Донецка републики (както са признати от Руската федерация).

- А може ли да кажем какво е съотношението на силите, като мерим числен състав и въоръжение?

- Едва ли някой притежава тази информация в достатъчен обем, за да се направи такъв анализ. Обикновено съотношението на силите за една успешна настъпателна операция е 3 към 1. А за отбранителна операция и това е достатъчно. Т.е. намирайки се в отбрана и разполагайки с артилерия и достатъчно боеприпаси, „Хаймарс“ и т.н., те могат да нанесат значителни загуби и да предопределят на практика успеха на това бъдещо контранастъпление, което аз и не се съмнявам, че ще се случи. Вижте какво става: обикновено когато руснаците търпят загуби на бойното поле, те решават да отмъщават с удари с крилати ракети, ирански дронове, С-300 и т.н. Нанасят удари по инфраструктурата, разрушават жилищни блокове, убиват цивилни граждани. Това е един вид отмъщение за неуспехите на бойното поле. А трябва да се каже, че в резултат на тази отбрана, която извършват украинските въоръжени сили на Бахмут, някои от подразделенията са останали с 30% бойна техника по анализ даже на руски експерти. Това означава, че те на практика са небоеспособни. И затова каквито и мобилизации да правят, ако те не могат да допълнят съответното въоръжение и бойна техника на тези сили, които сега в момента настъпват, а в бъдеще ще отбраняват Бахмут, е естествено да търпят съответно поражение.

- Ако Русия претърпи разгром, каква е вероятността Путин да разпореди използване на тактическо ядрено оръжие?

- Украйна няма цел да разгромява Русия. Никой няма цел да разгромява Русия – естествено би било да се предполага, че може да се използва и ядрено оръжие в този случай. Целта на украинските въоръжени сили е да изтласкат руските сили и да си възстановят границите от 1991 г. Това е основната цел и това е основното условие за Украйна да влезе в преговори с Русия за прекратяване на войната.

- Аз това имам предвид, като казвам „разгром“ - просто да си върнат териториите. Това според мен ще се възприеме като разгром от Путин.

- Не. Какво и как възприема Путин – това е отделен въпрос, никой не може да влезе в главата на този диктатор и да каже какво мисли той по този въпрос. Заплахата от използване на ядрено оръжие при всички случаи остава. Естествено, трябва да имат предвид, че то не е едностранно действие. Всяко действие има равно по сила и противоположно по знак противодействие – ако не се лъжа, това е един от законите на Исак Нютон. И на тази основа едва ли би могло да се очаква до там да стигне лудостта на диктатора, да употреби ядрено оръжие в Украйна. Това за човечеството би било наистина един акт, който би следвало да се разглежда като много по-тежък от онези идеи и осъществени настъпления на Хитлер по време на Втората световна война с овладяването на толкова държави. В случая се касае за бъдещето на човечеството, защото има и други държави с ядрено оръжие. Трябва да се има предвид, че и Северна Корея развива своя ядрен потенциал. Така че нещата са много сложни от тази геополитическа гледна точка, но на мен ми се струва, че до там няма да се стигне.

 


В категории: Войната в Украйна


30
Коментара по темата
30.
Ядрената война на НАТО ли идва?
12.03.2023 14:17:13
0
2
Беше редно да се спомене, че вече цяла седмица имаме промяна на DEFCON 3 за САЩ и DEFCON 2 за Европа. Става въпрос за постоянни ядрени учения на НАТО по руските граници. DEFCON 1 е ядрена война, DEFCON 2 е няколко часа преди ядрена война...
https://www.defconlevel.com/current-level.php DEFCON 3
https://www.defconlevel.com/european-command-news.php DEFCON 2
В ранните часове на 26 октомври 2022 г. системата за предупреждение за ядрена война DEFCON промени нивото си от 5 на DEFCON 3 за САЩ и DEFCON 2 за Европа. Това беше първата промяна на нивото DEFCON за 60 години.
Да напомним, че след подобни ядрени учения на НАТО през октомври 2021 в Харков на самата руска граница, Русия даде ултиматум на НАТО през декември, по-късно през февруари 2022 се намеси два дни преди започващата планираната украинска месорубка в Донбас.
Това е съобщение от вчера, пак ли според вашите "експерти", Русия "започва ядрена война"?
US B-52 "СИМУЛИРА" ЯДРЕНА АТАКА СРЕЩУ ST. ПЕТЕРБУРГ, РУСИЯ – НАРУШАВА ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/u-s-b-52-simulates-nuclear-attack-against-st-petersburgh-russia-violates-air-space
29.
До драго
12.03.2023 03:56:29
2
2
''Восем года бомбили'' ама донбас го гледаш - непокътнат. Мариупол след една година ''освобождение'' сринат до основи. Смърт за руските нацисти!
28.
Драго
11.03.2023 11:12:22
4
14
Аньо, аньо, от къде се пръкна с твоите идиотски тъпи коментарии. Значи русна ците стрелят по мирното население, а укронацистите по Донбас по кого стрелят от преди 9 години? От къде ги вадите тези измислени специалисти! Явно се включват в евроатлантическите мантри!
27.
До 17
11.03.2023 09:06:35
0
5
Парко, Северна Корея е свят и Южна Корея е свят.
26.
Така е
11.03.2023 08:46:51
0
12
80 ракети , двама ранени ....
25.
Dps
11.03.2023 08:44:45
9
6
Ко няма да е месорубка тоз Бахмут. Той ако не беше месорубка, нали ватниките щеше да го вземът. Те хвърлиха всички сили там затуй проспаха украинските настъпления на Харковско и Херсон, Пращат ги на вълни пехоте кати вторатаж ветовна, падат и след час нова атака и така 7 месеца руските дават планини от жертви. Щом самия Пригожин качва снимки с купчини трупове и говори за 20 000 убити рашки за послвдните 2 месеца, нищо чудно че заради един Бахмут загубиха хиляди населени места на Харковско, Херсонско и на Донбас.
https://youtu.be/fLK_94l1ycs
Това е 6-та загубена ракетна система Солнцепек само за писледните 10 дни.
Украинския дрон камикадзе и кацна отгоре и финиш.
24.
Кую
11.03.2023 08:25:32
2
1
Да ти имам името...
23.
Dps
11.03.2023 07:12:44
3
2
Tova e voyna nima v bosna i hertsegovina ne bese taka ili v sirbiq normalno hora se trepat nared da otivat v germania ako ne im otirva tam rabota bol
22.
12a
11.03.2023 06:27:43
8
24
Аньо, млъкни, че и ти голям специалист стана...бухал!
21.
ХАХАХАХАХАХААХАХАХАХА
11.03.2023 05:52:22
13
21
Русоробските плазмодии газ пикаят, лъжат и мажат, руZка пропаганда споделят ама каквото и да правят резултата е плачевен и Кочината я чакат тежки дни на глад и мизерия, да не говорим за денатификациата есента която и готвят
20.
Последни новини
11.03.2023 03:45:55
9
17
Тези "експерти по Украйна" могат да погледнат последни новини от Украйна - след "месомелачката" Бахмут идва ред на Славянск:
https://warnews247-gr.translate.goog/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
Забележете, че вече се докладва какво е поразено с ракетите Кинжал отпреди 2 дни - става въпрос за централни командни бункери, жертви са висшето американско командване на укроармията:
https://svpressa.ru/war21/article/364901/
19.
Такива ексоерти
11.03.2023 03:02:39
8
12
Пълно у хоремаците и махленските кафета, единствения с акъла си от руспийската армия е герасимов от висшите чинове другото е леш колкото до Путкин гаранция си обича деццата повече от Руспия тъй ще ядрено оръжие друг път,тоя треторазряден кгб номенклатурчик се посрал на срещите с подчинените си ги държи на другия край на една километрична маса. Вече готвача и.шойгу се борят за наследството и опазване на статуквото. Ако укрите не изоставят бахмут ше заиграят по свирката на герасимов и ще е много труда контраатаката им. Колкото до Аню той е ясен ректален експерт винаги знае кой точно да оближе
18.
Флегми
11.03.2023 02:44:30
2
10
Що не извадите и шефа му Гоце,тоя парашутист дето в академията намаляха на кадърните хора оценките да го издигнат,чудна статия има за него във бившия
вестник Криле. Отрязаха пичовете да назначат доносниците.
Да не го подготвят и него за някой пост,че го изкараха от нафталина.
17.
Пурко
11.03.2023 01:43:08
17
19
Ако има Руссия, ще има и свят!
Ако няма Руссия, няма да има и свят!!!
В.В.Путин
16.
666
11.03.2023 00:42:01
12
23
Само да попитам ,генерала в колко войни е участвал ?Даже и идея си няма за ,какво става въпрос .Военен експерт :) Против войната съм .Но света постави Путин в ъгъла и рано или късно той ще ползва ядрено оръжие .На там отиват нещата .
15.
И накрая
11.03.2023 00:09:08
8
13
Изгрева ще дойде от изток
14.
ВП
10.03.2023 22:56:44
9
14
Тез руснаци не слушат царя. Правят бели.
https://youtu.be/q8V9id7pu1k
Ей на във Владивосток снощи руски партизани запалили изтребител Су 27
Толкова военкомати и складове запалиха, сега и изтребител. Защо не си аресват царчето с бутокса, направо да им се чудиш?
13.
Aналю Неангелов
10.03.2023 22:11:22
13
28
Ха-ха-ха.
Е тоз наистина ме разсмива. Абе къде ги намират тия “експерти”. Даже няма да коментирам.
12.
Не веееее Руспия не губи, ве.
10.03.2023 21:56:40
24
23
Руспия никога не е губила, само армията и избяга като про ститутка при полицейска акция от Киев, Чернигов, Змийни, Лиман, Херсон, Харков и 8 месеца се бие за БахмутПровадия на 50 км от Донецк.
Да не говорим за Авдеевка на 15км от Донецк за 1 година педофиломародерская армия не е взела 100 метра хахаха все е при Авдеевка. А скоро ще има мощен сикиш и ватенките пак ще бягат като труженички при полицейска акция.
Носи се вой на болотах и руските военни експерти от месец предупреждават, че укрите трупат резерв и ще стане като при Харков и Херсон.
11.
az
10.03.2023 21:43:39
51
34
ТЪПОТИИТЕ НА ЕДИН НАДУПЕН,ИЗКУФЯЛ ПОСЕРКО....И ЛИЖЕШИ ЛАЙНАТА МУ -
ФЕНОВЕ НА УРКИТЕ-ФАШИСТИ.СЕРЯЩИ ИДИОТСКИ КОМЕНТАРИ В ПОРЪЧКОВ САЙТ
СЛАВА РОССИИ
СЛАВА РОССИИ
10.
въй
10.03.2023 21:36:03
7
32
Наздраве Аню. Много ги разбираш ей.
9.
Ужас
10.03.2023 21:34:35
19
16
Руски фашисти,Сър
8.
Ммммм
10.03.2023 21:22:36
37
39
Какъв Генерал,какъв Глупак!
7.
Да
10.03.2023 21:08:51
38
49
Анюо анчо и ти си един паркетен генерал без теб няма да спечелят украйнците
6.
?
10.03.2023 21:08:14
34
37
Губи на фронта? На кой фронт?
5.
роZпия КОНЕЦ!
10.03.2023 21:08:00
44
53
Браво Аню, бръкна им в халките на тримата плазмодия под мен!
4.
Бай....
10.03.2023 21:07:36
8
33
Цигонь !
3.
всеобщо мнение
10.03.2023 21:04:24
55
49
ГНУСНА,ПОРЪЧКОВА ПОВЪРНЯ
САМО ИДИОТИ,КРЕТЕНИ И ОЛИГОФРЕНИ БИХА ПОВЯРВАЛИ НА ТОЗИ КРАВАРСКИ БЪЛВОЧ.........
СЛАВА РОССИИ
2.
ХХ
10.03.2023 20:49:17
71
54
По времето на тоя атлантик в Правец НАТО обучаваше главатарите на ислямистите, да направят Ислямска държава. Та толкоз то за мюрето Аню.
1.
хах
10.03.2023 20:46:43
46
43
майка ти губи платен трол
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори