×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Членовете на СИК да внимават с протоколите – 10 „спестени” минути, могат да се превърнат в 10-часово забавяне


Членовете на СИК да внимават с протоколите – 10 „спестени” минути, могат да се превърнат в 10-часово забавяне
На миналите избори имахме случай, в който председател на СИК изобщо не бе разбрал, че в машините има флашка и устройството се оказа качено на ТИР в разгара на броенето, каза председателят на РИК-Бургас
09 Март 2023, Четвъртък, 16:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

В деня на вота за избирателите няма да има разлика с двойното гласуване, но за преброителите ще бъде много по-сложно, каза адв. Михаил Хаджиянев

Адв. Михаил Хаджиянев е адвокат, председател на РИК-Бургас. Той е един от най-големите изборни експерти в България. Днес разговаряме с него за предстоящите на 2 април избори, защото те ще са по-различни от предходните по отношение основно на преброяването и попълването на протоколите.

- Г-н Хаджиянев, изборите предстоят след по-малко от месец. Те ще бъдат по-различни от предните и до известна степен по-трудни за РИК, затова ли сте с тениска с надпис "РИК-Бургас Избори 2021"

- Ще бъде по-трудно със сигурност и да, тениската съм сложил символично, защото сегашните избори ще са на практика същите като тези през април 2021 г. Но въпреки това РИК-Бургас е готова да поеме това предизвикателство и предстои да стартираме масивна обучителна кампания, която ще се проведе в рамките на няколко дни. Позволихме си да разпечатаме протоколите за целите на обучението, за да могат членовете на СИК да се запознаят от сега. В този смисъл вратите на РИК-Бургас ще са отворени от 9 до 17 ч. и каним всеки, който има желание, да дойде тук и да попълни протокола от сега. 

- Имаше ли проблеми при съставянето на секционни комисии във 2-ри МИР-Бургас този път?

- Този път нямаше никакви проблеми. Към настоящия момент са назначени всички. Но както знаете, по стар лош обичай промени се случват в последния момент. Опитваме се да избегнем това, разговаряме със щабовете и ги молим да не правят резки смени. Целим организацията да е такава, че да има обучения преди изборите заради естеството на вота този път – машинен и с хартиен бюлетин. Ако изведнъж ние обучим всички хора и някой реши да ги смени, ще стане неприятно.

- Все пак възнагражданията за членове на СИК са повишени.

- Да, това би трябвало да мотивира още повече.

- На този етап има ли жалби?

- Нямаме, всичко е спокойно, всичко е в рамките на Закона.

- Гласуването сега е „хибридно” – какъв ще е процесът и ще има ли разлика?

- Ще го кажа така – за избирателите разлика няма да има, а напротив. Те ще имат дори допълнително улеснение. Тези от тях, които по някакъв начин досега не са гласували с машини от притеснение или друга причина, сега ще могат да гласуват с хартия. От страна на обработката на протоколите обаче нещата са коренно различни. Ще трябва да се броят отделно в отделна урна хартиени бюлетини. След това да се броят машинните бюлетини от друга урна. Данните после да се нанесат отделно на протокола и най-накрая да се сумират. Точно в последната стъпка се наблюдават най-много грешки.

- Протоколите различни ли са в сравнение с преди?

- Те са подробно написани. Убеден съм, че ако членовете на Секционни комисии отделят 15 минути от времето си да дойдат при нас в РИК – отворени сме всеки ден от 9 до 17 ч. – ще могат лесно да разберат къде може да се допусне грешка. Очаква се съвсем скоро от ЦИК да публикуват и т.нар. „електронен протокол”, с който веднага може да се провери кой къде е сбъркал при нанасянето на данни. Това обаче ще може да се използва само от тези преброители, които имат таблет на място. Протоколите не са трудни, но има едно настроение в изборния ден „Хайде по-бързо да си отиваме”. Тези фактори влияят на процеса негативно. В крайна сметка един лош протокол може да обърне целия изборен ден.

- Какъв е вашият съвет към членовете на Секционни комисии?

- Да внимават при попълването на данните. Спестените 5-10 минути рязко могат да се превърнат в причина за забавяне от порядъка на 2-3, 4 или дори 10 часа. Имали сме такива случаи.

- Разбираме, че този път в изборния ден ще бъдат ангажирани учители.

- Точно така, имаме данни от щабовете в неофициална връзка, от която става ясно, че много учители са заявили желание този път да участват в процеса. Продължавам да твърдя, че това е може би едно от най-добрите наши предложения, което ще се случи пилотно за страната. Учителите са хора, които са интелигентни, имат богати познания, могат да работят в колектив с хора, имат умения да работят с текстови и цифрови данни и най-вече – тяхното присъствие дава допълнително доверие в изборния процес. Преподавателите се ползват с доверие априори – всяка сутрин ние оставяме нашите деца на техен надзор. Надявам се това доверие да се пренесе и в изборния процес.

- Колко машини има осигурени за 2-ри МИР-Бургас?

- Първо е важно да кажем, че няма да има нито една секция с две машини в Бургаска област. За 2-ри МИР са осигурени 592 машини. Нещо също важно – отново ще имаме корабна секция на нашия любим кораб „Дружба”. До довечера ще създадем екип, който да го обслужи.

- Има ли вече яснота за видеозаснемането – кой ще го извършва, как ще се извършва, каква ще е целта? Времето напредва.

- Не. Все още няма никаква яснота по нито един от тези въпроси. Надявам се в следващите дни до изборите да има отговори. В контакт сме със СИЕЛА – ще има 17 лъча, които ще обслужват доставките на машините. Наистина това са второстепенни неща на този етап, защото трябва да се подготвим отсега за изборния ден. А най-трудното там ще е съставянето на протколите и броенето. Очакваме да има забавяния.

- Кое е най-радикалното забавяне, най-фрапиращата грешка, на която сте ставали свидетел?

- Имали сме случаи от даден СИК да пристигнат при нас с напълно непопълнен протокол. Защо? Никой не знае. Друг по-фрапиращ случай – на последните избори. Пристига председателят, казвам му: „Здравейте, дайте, моля двете флашки от машината”. Какви флашки? И флашките наистина ги няма. А през това време машините са качени на един ТИР и пътуват към София. Звъним, ТИР-ът спира, разтоварват го, намират машината – флашките вътре.

 




Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
2
Коментара по темата
2.
Наблюдател
09.03.2023 20:13:31
0
4
Към коментар 1 - със сигурност е по - голям експерт от теб! Бих казал, че човекът си разбира от изборния процес, съдейки по изявите му досега.
1.
Какъв
09.03.2023 16:20:37
5
3
Експвет е този....муа ха ха ха га...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори