×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За да се избегне затлъстяването, децата да се хранят с готвена храна


04 Март 2023, Събота, 10:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

30% от децата в ученическа възраст са с наднормено тегло и затлъстяване

За да се избегне затлъстяването и наднорменото тегло, децата трябва да се хранят с готвена храна, менюто им да е разнообразно и богато на зеленчуци и плодове. Чистото месо, варивата като боб и леща, яйцата, млечните продукти също са сред препоръчителните храни.

Децата трябва да избягват полуготови продукти и напитки с високо съдържание на захар. Това съветва д-р Елена Вучкова, педиатър и детски ендокринолог към Детската клиника на УМБАЛ „Лозенец“, член и на Българската педиатрична асоциация.

По случай Световния ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва днес, специалистът коментира за БТА, че пакетираните храни и напитки са енергийни и калорийни "бомби", които децата трябва да избягват. Спортът е другият задължителен елемент от здравословния начин на живот, подчерта специалистът.

Наднормено тегло и затлъстяване

Критериите за наднормено тегло и затлъстяване се определят за съответната възраст и пол по международните таблици на международния център за контрол на заболяванията (CDC), т.нар. растежни криви (Growth charts) спрямо индекс на телесна маса (Body Mass Index - BMI), обясни ендокринологът. За затлъстяване се приема BMI над 95-и персентил за съответната възраст и пол, a за наднормено тегло - BMI между 85-и и 95-и персентил за съответната възраст и пол, обясни д-р Вучкова.

Индексът на телесна маса се изчислява, като се разделят килограмите върху ръста в квадратни метри, отбеляза тя. Специалистът добави, че друг подходящ маркер е измерването на отношението талия върху ръст (Т/Р), при отношение над 0.5 е много вероятно да има затлъстяване при дете.

Външни признаци и изследвания

Специалистът коментира, че затлъстяването е видимо отдалеч, с променена пропорция на тялото и уголемен корем. При децата може да се забележи акантоза (потъмняване в областта на шията или други части на тялото) или червени активни стрии. Високият инсулин също издава наличието на проблем, като това става чрез изследване. Диагнозата не е трудна, нужен е преглед, измерване на антропометрични показатели, при преценка се пристъпва към изследвания, коментира д-р Вучкова.

„Може да се открият съпътстващи заболявания или усложнения на затлъстяването – нарушения във въглехидратния метаболизъм, захарен диабет, артериална хипертония, ранна субклинична атеросклероза, псевдотумор на мозъка, сънна апнея, дислипидемия и др.“, заяви също тя.

Д-р Вучкова напомни, че е важно да се потърсят причините, довели до затлъстяването. Това може да е заради обездвижване, прехранване, да се провери за ендокринни, генетични, метаболитни заболявания, както и за психологични проблеми, поясни специалистът. Тя обърна внимание, че се подхожда индивидуално към всеки случай, като много често няколко специалисти работят заедно.

Проблемът при децата

По думите на д-р Вучкова около 30% от децата в ученическа възраст са с наднормено тегло и затлъстяване. Специалистът посочи, че най-изразено наднормено тегло има при децата около 9-годишна и около 16-годишна възраст.

Децата могат и сами да осъзнаят, че има проблем, и по своя инициатива да потърсят специалист, коментира Вучкова. Всичко се изчислява на база възраст, съобразява се и фактът, че децата растат. Не бива да бъдем много рестриктивни и по отношение на менюто, за да не настъпи дефицит или нарушение в растежа.

В яслите и в детските градини има добри практики, сривът в здравословното хранене идва в училище, каза доц. д-р Михаил Околийски, който е представител на офиса на Световната здравна организация (СЗО). Той коментира, че се очаква тази година СЗО да направи ново изследване за затлъстяването, за да се проследи и неблагоприятното влияние и липсата на физическа активност в периода на социалната изолация по време на ковид пандемията в България.

Околийски изрази мнение, че затлъстелите деца стават затлъстели възрастни, защото навиците трудно се променят с годините, ако не се положат усилия.

Ролята на обществото и институциите

Михаил Околийски подчерта нуждата от въвеждането на системното здравно образование, което по интересен начин да илюстрира на децата как да се хранят здравословно и да спортуват. Здравето на децата е въпрос от националната сигурност, коментира той.

Необходимо е ангажиране от много хора и институции за справяне с този проблем, каза д-р Елена Вучкова. Тя е категорична, че на първо място е семейството с моделът на хранене и двигателна активност у дома.

Затлъстяване при родителите или значимо наддаване на тегло при бременната са рискове за бъдещо дете със затлъстяване. Личният лекар и учителите трябва да насочват такива деца към специалистите. Държавата трябва да подпомага спорта на децата, храненето в училищата, достъпът до някои храни в близост до училища. Често е нужен психолог, специалист по хранене, поясни Вучкова.

Тя отбелязва нуждата от непрестанна активност при децата и добави, че училището е подходящото място за спортни занимания, защото често семействата нямат възможност да водят детето на занимания извън учебния процес. Стане ли едно дете с наднормено тегло, то много трудно се престрашава да тръгне да спортува заради подигравките, които може да получи, каза д-р Вучкова.

Трябва да се работи за превенция на затлъстяването, категорична е тя. За по-добра информираност медиите също трябва да се включат активно с кампании относно проблема с теглото.


В категории: Здраве


1
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
1
Коментара по темата
1.
Га га гаааа
04.03.2023 12:31:19
0
2
Хи хи хи и и Статия за затлъстяването при децата и под нея започват да валят реклами на Кентъки чикън и на пепси.
Това е олигофренията която ще ни направи прасита както е в Германията и Англията.
Къде са сега гуситата да пишат глупости под статията, сигурно са настъпали тавата с пържоли те.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори