×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българите масово искат АЕЦ, според ЕСО батериите са химера


01 Март 2023, Сряда, 20:00 ч.

Манчев допълни аргументите си - ако "Белене" вече бе работещ, то държавата би печелила, спрямо сегашните цени, 10 милиарда евро на годишна база

28% от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика "напълно", а 38 също са "за" с условието "по-скоро да". Едва 7% са "по-скоро против" и 3% - "напълно против". Това сочи националнопредставително проучване, възложено на "Тренд" от 3e-news.net, като за целта са взети отговори от 1003 респонденти. Сондажът е проведен във времевия период 4-12 февруари.

Основно от темата се интересуват мъже на по-зряла възраст с висше образование, а цели 24% въобще нямат мнение - фактор, който показва, че е нужна по-усилена информационна кампания по темата. Освен това - младите нямат интерес от казуса, поне толкова, колкото по-възрастните. А основният източник на информация на хората, следящи темата, остават традиционни медии като телевизия, радио, сайтове и вестници, а не социални медии. Това обобщи Ивелина Славкова, социолог от "Тренд" на пресконференцията, провела се в представителството на Европейската комисия на столичната улица "Г. С. Раковски", предава news.bg.

Основните рискове, които обаче съзират хората: традиционно се сигурността - 55%, надеждността, както и цената - и двете с по 15%. Екологичността на процеса заема последните места - едва 4%.

Според социума най-голямата полза от развитието на ядрената енергетика с 61% е гарантирането на енергийната сигурност, а следва мотивът, че по този начин страната ни ще бъде основен играч на пазара на електричество. А като основна пречка пред реализирането на новите ядрени проекти според общественото мнение се открояват въпросът със съхраняването на произведената енергия, пак безопасността - 22%, както и многото време, което отнема израждането на нови блокове.

"Това е показателно за тези псевдоексперти, които обясняваха, че няма как АЕЦ "Белене" да стане, че не отговаря на сеизмичните стандарти, това доказано не е така, (Втора атомна) отговаря в пъти повече на изискванията от съществуващите към момента в Европа централи. (...) Ние като ядрено общество, не можем да си позволим какъвто и да е недостатък, още по-малко каквото и да е съмнение в сигурността", заяви на свой ред Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум.

Манчев допълни аргументите си - ако "Белене" вече бе работещ, то държавата би печелила, спрямо сегашните цени, 10 милиарда евро на годишна база.

В момента жънем негативите за 10 милиарда евро чиста печалба на година - е това загубихме - стана ясно дори и на зелените, че няма как да има "зелена енергия" без ядерната енергететика".

Проблемът обаче, оказва се, са квалифицираните кадри - само инженерите по поддръжка трябва да са поне 500, а общият брой кадри - 10 000. "Статистиката показва - трябва да обучим 10 човека, за да останат 3-ма."

Пътят към нови ядрени мощности подкрепиха и шефът на Енергийният системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев и заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова.

"Пътят към беземисионна енергетика е чрез развитие на базовите мощности, именно на беземисионните такива. Неслучайно в стратегията за развитие на българската енергетика бе заложено развитие на ядрените мощности, наскоро и ЕК прие решение, което обявява ядрената енергетика за зелена", каза той.

Пътят към енергийна стабилност не се крие в развитието на батерийни мощности, каквито заложи в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) последният редовен кабинет, отговори на въпрос на News.bg Цачев.

"Определено развитието на ВЕИ и използването на максимално ефективни технологии за съхранение на енергия е пътят към нисководородна енергетика. Но трябва да направим разграничение между мощностите за съхранение на такива в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Батериите имат своята роля като такива в краткосрочен план, могат да бъдат използвани в домакинствата, в малките предприятия, но за индустриално съхранение на енергия те не дават необходимия резултат", категоричен бе шефът на ЕСО. И даде конкретен пример - предвидените 6000 мегавата от предвидените батерии не биха могли да покрият дори и 30% от нужните. А единственото решение - ПАВЕЦ и технологии за нагнетяване на пара в земните недра, която в последствие да правят ток. Технология, за чието развитие страната ни имала голям потенциал.

Има прието решение на Народното събрание да се развива ядрената енергетика чрез строителство на нови реактори на "Уестингхаус", като държавата се съобразява с геополитическата обстановка, каза на свой ред и заместник-министър Петрова.

Попитана обаче дали това значи да не използваме вече закупените за сериозна сума руски реактори, стоящи на съхранение в Белене, тя не потвърди това.

По-обстоен бе обаче председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев. Според него тези реактори няма на кого да бъдат продадени, но може да бъдат оползотворени, ако се използва френска технология например. Но: "Тогава НЕК трябва да поеме отговорността за ядрената централа според Виенската конвенция".

Допълнително - би ни трябвало и изрично разрешение от Брюксел, както и самата компания-изпълнител да прецени да строи спрямо тези условия. Ако това не стане факт, то следва да развиваме единствено другата площадка.


В категории: Бизнес


2
Коментара
Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 0
2
Коментара по темата
2.
БрюкZelско Zeле
02.03.2023 08:31:24
0
3
Къде са дежурните коментиращи евротолерастици? Те сега покрай 3-ти март ще се ИЗПОКРИЯТ в мишите си дупки.
1.
Българин
01.03.2023 20:37:20
2
10
Нормално, младите телета са пълни гьонове, мислят че електриката от пръдня става. На еврогейците такива баламурници им трябват в ЕС
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Нинова за обединение на лявото пространство Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание 
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори