×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
 • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стоян Грозев и Манол Тодоров: Радваме се, че хората ни определят като активни общински съветници, решаващи конкретни проблеми


Стоян Грозев и Манол Тодоров: Радваме се, че хората ни определят като активни общински съветници, решаващи конкретни проблеми
Манол Тодоров (вляво) и Стоян Грозев (вдясно) се утвърдиха сред най-активните и работещи общински съветници в Бургас
25 Февруари 2023, Събота, 10:00 ч.
Автор: Флагман

Във всяка сесия на Общинския съвет в Бургас можем да чуем техни изказвания или предложения за въпроси касаещи екология, околна средна, пътна безопасност, образование и др

Стоян Грозев и Манол Тодоров са едни от най-активните общински съветници в настоящия мандат на местния парламент. Двамата общо са внесли близо 50 докладни записки и питания. Във всяка сесия на Общинския съвет в Бургас можем да чуем техни изказвания или предложения за въпроси касаещи екология, околна средна, пътна безопасност, образование и др.

В последната година на техния мандат потърсихме двамата общински съветници за обобщение на свършената от тях работа, както и за бъдещите им политически планове. От края на миналата година двамата станаха независими съветници, след като бяха кандидати за народни представители от листата на коалиция „Български Възход“.

-Господа, нека първо започнем с това, че в крайна сметка отиваме към нови парламентарни избори, които са 5ти подред и то само за две години. Какво очаквате от поредните избори за народни представители?

- Манол Тодоров: Аз не очаквам нищо ново, дори напротив. Абсолютно ще се запази разпределението на силите в следващия парламент. Смятам, че големите партии просто искат още няколко месеца време, в които да подготвят своите избиратели, че трябва да има обединение и диалог с всички. Видяхме, че няколко месеца всички повтаряха това, но малко имаха смелост наистина да го направят. Единствен Стефан Янев още от месец юли миналата година говори, че това е задължително и трябва да се случи. България вече няма да има еднолично управление, невъзможно е. Колкото по-бързо го разберем толкова по-добре за всички.

Стоян Грозев: Очаквам да се похарчат едни десетки милиона лева без това да допринесе до много по-различни резултати от резултатите, които имаме към момента. Докато голяма част от нашите избраници не се научат да бъдат по-диалогични и дипломатични ще затъваме все повече. Поведението на повечето от тях е като на дете на което са му взели играчката. Нима на болшинството наши сънародници им са приятни всички колеги с които работят, не, но ходят всеки ден на работа и съвместно с тези, които не харесват вършат обща работа за просперитета на компанията, защото тази компания храни тях и техните семейства. Същото е и в НС и докато преди 6 месеца единствено Български Възход говореше за диалог и обединение сега виждаме, че и другите „узряват“ и започват да осъзнават, че това е правилното.

-През изминалите 3 години и половина, доста хора ви определят като едни от най-активните и дейни общински съветници. Доволни ли сте от свършената от вас работа в този мандат?

- Манол Тодоров: Ако трябва с една дума да отговоря, тя е да, доволен съм. Мандатът ни беше изключително труден в много трудни години, които между другото не са отминали. Ще напомня на хората, че не малка част от мандата ни мина под знака на пандемия и онлайн заседания, а за един общински съвет това е изключително трудно. Все пак, въпреки всички трудности ние сме внесли над 50 докладни и питания в общински съвет. Мисля си, че двамата изпращаме един успешен мандат, в който изпълнихме голяма част от предизборната си програма. 

- Стоян Грозев: Няма как да не ме ласкае мнението на хората следящи местната политика, подобно мнение изказват и голяма част от нашите опоненти в Обс Бургас, всичко това е критерии за нашата работа. Винаги може и повече, винаги може и по-добре, но с нулевия опит, който притежавахме с встъпването в мандат 2019-2023 мисля, че се справяме много добре. С една част от свършената от нас работа всеки може да се запознае от сайта на общински съвет. 90% от докладните и питанията, които фигурират там срещу нашите имена са плод на наши идеи и труд, а голяма част от тях са подписани/подкрепени и от наши колеги. Друга част от работата ни остава скрита за масовата общественост, имаме редица казуси за които са ни сигнализирали граждани и по които работим със седмици понякога с месеци, за да постигнем удовлетворяващ резултат за гражданина, който се е обърнал към нас. Част от приоритетите заложени в програмата са постигнати след разговори с администрацията на община Бургас.

Ето и една част от нещата по, които сме работили, защитавали и сме успели да убедим колегите да бъдат приети, а всички могат да бъдат проследени през сайта на общински съвет Бургас:

 1. Процедура по изготвяне на пълен анализ на качеството на атмосферния въздух на територията на гр. Бургас, включително и установяване структурния състав на ФПЧ. Надграждане на системата за мониторинг на Община Бургас, модернизиране и надграждане на Мобилната станция за КАВ на Община Бургас с необходимата апаратура за мониторинг на замърсителите, указани в анализа.
 2. Отпускане на финансови средства за изграждането на 33 площадки по БДП на територията на всички бургаски училища, в които учат деца 1 и 2 клас
 3. Изготвяне на регистър на нежилищните обекти собственост на Община Бургас, подлежащи на отдаване под наем.
 4. Унифициране плащането за синя и зелена зона. Изпратеният СМС за едната зона важи и за другата.
 5. Изграждане на Стена на спортната слава в многофункционална спортна зала „Арена Бургас“
 6. Създаване на временна комисия, която да изготви мониторинг за оценка на проблема за ограничаване популацията на гларусите в Община Бургас.
 7. Изграждане и рехабилитация на пътна инфраструктура във в.з. Бадемите, кв. Черно Море
 8. Проектиране и изграждане на кръстовище с кръгово движение на кръстовището на улиците – бул. „Тодор Александров“ и ул. „Спортна“ в гр. Бургас
 9. Обособяване на парцел за загробване на домашни любимци на територията на община Бургас.
 10. Организиране на информационна и медийна кампания, която да популяризира „горещите“ телефони на Община Бургас, на които се подават сигнали за нередности, свързани с околната среда на територията на Община Бургас.

А имали проблеми и въпроси от вашата програма, които не успяхте да решите в изминалия мандат? Все пак участвате в местното управление в много трудни години – пандемия, война в близка до нас държава, огромна инфлация?

- Манол Тодоров: Разбира се! 4 години не са толкова много, за да могат да се решат безброй проблеми и въпроси. Има неща, за които дори един мандат не стига, както е нашата идея за гробището за домашни любимци например. Там има толкова много административна работа, която трябва да се свърши преди да се стигне до реално изграждане на подобен гробищен парк. В крайна сметка обаче двамата успяхме да задвижим въпроси, които доста години са висящи в Бургас. Ще се повторим, но в години на пандемия, война и инфлация един общински съветник няма безброй възможности, чрез които да повлияе на живота на своите съграждани. Все пак проблеми има и винаги ще има върху какво да работи общинският съвет, особено ако има дейни и активни съветници. Пожелавам в следващия мандат, те са са колкото се може повече.

- Стоян Грозев: Отминава един не лек мандат. За мен годината на пандемия в която заседанията на общински съвет Бургас се провеждаха онлайн е неползотворна година. Както знаете имаше много проблеми с осъществяването нормалното протичане на редовните заседания и това беше причината Областния управител да върне януарската сесия през 2022 за повторно провеждане след наш сигнал, който подкрепиха и други наши колеги. Това е прецедент, който показва изостреното ни чувство за справедливост, което не ни позволява да отминаваме подобни неправди.

Имаме още доста и съществени неща, като: въвеждане на пряко избираеми районни кметове; проучване на възможността за изграждане на компостиращи инсталации в комплексите; разширяване на видеонаблюдението във всички комплекси и квартали и предоставяне на възможност етажните собствености да се включат към системата за видеонаблюдение; въвеждане на допълнителни курсове на градския транспорт в пиковете часове;

- Обмисляли ли сте, ще се кандидатирате ли за общински съветници в следващите местни избори, които са през есента на тази година?

- Манол Тодоров: Естествено, че съм се замислял дали да се кандидатирам пак за тази позиция. Аз съм човек на 39 години и тепърва влизам в най-активната си възраст. Все още имам амбицията и желанието да решавам местни проблеми, но към този момент нямам категоричен отговор дали ще се кандидатирам и за следващия мандат на общински съвет Бургас. Мисля си, че все още имам малко време, преди да взема това решение.

- Стоян Грозев: Ние вече сме част от ПП „Български Възход“ и имаме амбицията тази формация да покаже запомнящи се резултати на предстоящия местен вот през есента и да бъде фактор в състава на следващия общински съвет в Бургас.

- Мандатът ви все пак не мина и без скандали. Преди няколко месеца, след като се отделихте от ДБГ, Живко Табаков публично ви поиска оставките като общински съветници. Защо се стигна до там?

- Манол Тодоров: Нямам представа, може би трябва да попитате г-н Табаков. Той реши публично да си говори с нас, но това е неговият стил и не го виня, хората ще преценят дали е правилно или не. Аз предпочитам да ме съдят по делата и действията ми, а не по това, какво съм казал на някоя пресконференция. 

- Той също така ви обвини директно че ще бъдете „патерица на ГЕРБ“ и няма да изпълнявате предизборната си кампания. Как бихте отговорили на това обвинение?

- Манол Тодоров: С усмивка! Както казах ние не сме спрели да изпълняваме точките от нашата програма. Дадохме ви и конкретни примери. Освен това ще се повторя, че заедно със Стоян Грозев сме единствените съветници от ДБГ, които работиха на всяка сесия за тази програма. Така ще бъде и до края на мандата, защото в голямата си част тази програма е писана от нас, няма как да я загърбим, защото заради това сме в общински съвет и това искат хората, които са ни изпратили там!

- Стоян Грозев: Един от принципите от които съм се ръководил в съзнателния си живот е „правилно и неправилно“. Когато мисля, че дадено предложение е добро за хората то винаги ще получи моята подкрепа, независимо от коя парламентарна група идва предложението. Не споделям ревността и ината с който голяма част от политиците ни подхождат при вземане на решения. Всички казват, че се ръководят единствено от добруването на хората, но в голямата си част действията им показват точно обратното. Мога и конкретен пример да дам от сесия на Обс от преди няколко месеца на която с лека ръка всички, повтарям всички с изключение на мен и колегата Манол Тодоров подкрепиха едни около 3 милиона лева да се похарчат от бюджета на Бургас за до финансиране на биогазовата инсталация за което нямаше никаква необходимост предвид голямата сума предвидена за тази инсталация отнесена към капацитета й.

- Много шум се вдигна около увеличението на заплатите на общинските съветници. Наистина ли един съветник работи по 2 часа на месец?

- Манол Тодоров: Ще ви дам няколко факти: 1. Всеки месец, всеки съветник участва поне в 3 или 4 комисии и различни обществени обсъждания; 2. Всеки месец, всеки общински съветник трябва да изчете материалите за заседанието на общинския съвет, които обикновенно са над 1000 страници; 3. Всеки месец, общинските съветници участват в различни официални събития, срещи и различни мероприятия; 4. Всеки месец ние с Грозев подготвяме докладни записки и питания, често за които се налага да се подготвяме с дни, а понякога със седмици. Сесията на общинския съвет е само малка част от работата, която върши всеки съветник. Сами може да прецените, колко всъщност е работата на общинския съветник. Ние със Стоян Грозев сами си подготвяме докладните и питанията, така че работим доста повече от два часа в месеца.

Стоян Грозев: Само ще допълня към казаното от Манол Тодоров, че общински съветник, който мисли да работи по два часа в месеца не трябва да получава доверието на хората, за да се изявява в качеството си на общински съветник.

- Да се върнем на работата ви в местния парламент. Остават само няколко месеца до края на мандата ви. Какво предвиждате в следващите месеци като докладни записки и въпроси, които да поставите в общински съвет?

- Манол Тодоров: Имаме няколко идеи, които са доста интересни и които са заложени в програмата ни. Те обаче са все още в процес на проучване и обработка, а когато са готови ще запознаем бургаската общественост с тях. Мога да кажа, че ще продължим да търсим адекватни решения по силните ни ресори – екология и околна среда, образование, както и транспорт и безопасност.

- Официално вече сте част от „Български Възход“ и заемате две от ключовите позиции в структурата в Бургас, защо се припознавате в този проект?

- Манол Тодоров: В лицето на Стефан Янев аз видях държавник, който пръв каза „трябва да се обединим и да започнем да си говорим“. Аз винаги съм бил консенсусен човек и в негово лице виждам същото. Надявам се, този проект да е наистина дългосрочен и да бъде началото на нещо различно в българския политически живот.

-„Български Възход“ беше първата партия през миналата година, която заговори за диалог и обединение. Ще търсите ли този диалог и обединени и на местно ниво?

- Манол Тодоров: Разбира се, за мен политиката винаги е диалог. Ние не сме се събрали да се харесваме, а да решаваме конкретни проблеми. Тези проблеми могат да се решават по един единствен начин – с диалог и гледни точки. През изминалите три години имахме много добър диалог с всички колеги в общински съвет, надявам се да продължим да е така. В крайна сметка бургазлии за това са ни изпратили тук, за да си говорим и да решаваме проблеми.

- Стоян Грозев: Необходима ни е качествена дипломация в международен план, защото в последно време там се усеща огромна пробойна, както и постоянен диалог между представителите на парламентарно представените формации. Обединението прави силата.
Флагман.БГ Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията 27/05/2024, Понеделник 21:00 10
България Всички новини
Багер влезе в къмпинг „Якото място”, бутат бунгалата и ресторанта Багер влезе в къмпинг „Якото място”, бутат бунгалата и ресторанта От Община Царево обявиха, че събарянето ще продължи до 1 юни, когато влиза в сила забраната за строителство 81-годишен фермер от Поморие отиде до Русе за трактор с колата на крадец и олекна с 13 380 лева 81-годишен фермер от Поморие отиде до Русе за трактор с колата на крадец и олекна с 13 380 лева Началникът на полицията в морския град разказа как дядото карал криминално проявения си шофьор да брои парите му Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Зловещата сцена с крясъци и счупени прозорци се разигра в апартамент в блок 87, грози го присъда до 12 г. 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка Ето кои са те  Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Ако сме сексуално активни, със сигурност ще усетим много разлики, ако попаднем в "сух" период Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Не съм безотговорен човек, обяви футболният специалист Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Ето кои са те  Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Идеален за закуска, пътуване или пикник 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване Ако не искате да се тормозите с тежки и ограничаващи диети, спазвайте тези правила Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството
Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра! Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра!  Хороскоп за деня – 28 май 2024, вторник Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори