×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ООН призова Русия да прекрати войната в Украйна, Китай предлага мирен план


ООН призова Русия да прекрати войната в Украйна, Китай предлага мирен план
Китай е една от 32-те страни, които се въздържаха да подкрепят резолюцията на ООН срещу войната в Украйна, но предлага мирен план
24 Февруари 2023, Петък, 07:20 ч.
Автор: Флагман.Бг, снимка: REUTERS/УНiАН

Украински войски на границата с Молдова. Започват ли сражения за Приднестровието?

Часове преди да се навърши една година от руското нахлуване в Украйна, Общото събрание на ООН одобри резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия и да изтегли армията, съобщава Нова телевизия.

Текстът беше приет със 141 гласа "за", а едва 7 страни гласуваха "против" – това са Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия.

32 държави се въздържаха, като сред тях е Китай. Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, но служат като барометър на световното мнение.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че агресорът и жертвата не могат да бъдат поставени при равни условия и че не може да се иска от Украйна да не се защитава. 

 

„Това е огромно мнозинство от международната общност и потвърждава много високото ниво на подкрепа, която Украйна получава като жертва на руска агресия. През цялата седмица Русия се опитваше да отвлече вниманието и да пречи на работата на ООН с различни маневри. За пореден път обаче се провали. Виждаме това ясно по гласовете. Зад руската страна има малка шепа гласове, които показват, че в очите на света агресията срещу Украйна трябва да спре, трябва да спре сега и да отвори вратата към устойчив и всеобхватен мир”, заяви Жозеп Борел.

Междувременно Асошиейтед прес, цитирана от БТА, съобщи, че властите в Китай са призовали за спиране на огъня между Украйна и Русия и за започването на мирни преговори в план от за прекратяване на конфликта, състоящ се от 12 точки.

Документът беше публикуван тази сутрин от китайското външно министерство. Планът предвижда отменяне на западните санкции срещу Русия, въвеждането на мерки, с които да се гарантира сигурността на ядрените обекти в Украйна, отварянето на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и предприемането на действия за възобновяването на износа на зърно.

Предложенията на Пекин доразвива отдавна поддържани от Китай позиции, включително необходимостта от ефективно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни, отбелязва АП.

"Манталитетът на Студената война трябва да бъде изоставен. Сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове", се казва в документа.

Украинската информационна агенция УНiАН обаче коментира, че Пекин продължава с опитите да прехвърли вината за войната в Украйна от Русия на Европа и САЩ.

 

В първата годишнина от войната, Украйна осъмва със сражения в Донецкия район и с предупреждения за нови руски атаки, съобщава пък БНТ. В ранните часове на 24 февруари 2022 година руският президент нареди войски на Русия да нахлуят в Украйна.

Според статистика на ООН, войната е отнела живота на около 8 хиляди цивилни. Над 13 хиляди са ранени. Руските атаки превърнаха 8 милиона украинци в бежанци. Най-много потърсили убежище има в Полша - около милион и 600 хиляди души.

 

Преди минути роденият в украинският град Суми военен анализатор Михаил Онуфриенко обяви в своя канал в Телеграм, че е има значително струпване на войници и на военна техника в близост до границата с Приднестровието.

В същото време руски медии обявиха, че властите в Киев се опитвали да провокират  конфликт в съседна Молдова, за да въвлекат Кишинев във войната. 

Приднестровската молдовска република, наричана още Приднестровие, е самопровъзгласила се държава в източната част на Република Молдова. На 2 септември 1990 г. е провъзгласена Приднестровска молдовска република, която няма международноправен статут. Република Молдова със закон обявява автономия на региона през 2005 г.
 


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
25
Коментара по темата
25.
до xoхол-а #14, #18, # 21 и #23,
24.02.2023 10:53:39
5
3
известен тук още и като укропедимишкатан@срана.
Аха, майка ти - paзпоpeтината, дето те е пръкнала от неидентифициран украински тираджия - мангaл, разправяше така всякакви небивалици и явно шизофpeнията ти е по наследство от нея... Бегай си пий хапа, че пак са те отървали от лудницата, кpeтен!
24.
до хохол-а #14, #18 и #21
24.02.2023 10:30:36
3
1
Разбра ли? Да се разкарат всичките, защото тати каза, че тези които го мятат на рогата са руснаци, украинци и американци! Ако нямаше чужденци, мама нямаше да е......., а тити щеше да е без рога.
23.
до xoхол-а #14, #18 и # 21
24.02.2023 10:16:31
5
5
Ей, 0лиг0френ украински, и ти и братята ти руснаци, сте все един дол дренки - блядове-алкохолици, и майка ви Русь е обща, т. нар. Русь-общата. Избийте се взаимно, заедно с американците. Нямате работа в България. България е само за българите, а не за руски, украински и американски бoклyци. Набий си го в пpocтата кpaтyна и стига спами, кpeтен!
22.
Реалист
24.02.2023 10:01:38
4
4
Комшиите да се премахнат от дома ми и да спрът да слагат рога на тати!
Даже не вярвам мама да е виновна.
А относно Македония-изкуствено създадена след 1945г от комунягите и Мацква, не ме питайте защо съм тъп и неук(нали ви написах за мама) и защо с гладкия си като детска пързалка мозък, опростачен и болен, неволно приравнявам Македония и Украйна, която Украйна е с вековна история и по-тозин начин забивам нож в България и бг историята и легализирам квази Сев. Македония.
Тъп съм като русробско говедо и въпреки, че живея в 21 век, векът на на информацията и технологиите, аз чета историята пренаписана от най-големия историк титан-мноходчика от кремълската психушка. И въобще не ме интетесува признатата в цял свят "История славянобългарска" и автора и Пайсий Хилендарски, който, като е написал титаничното произведение, на моя путлерчо пра пра пра баба му е била холопь като целия руцки народ и пасяла патките!
Русород-говедо-овца-амеба!
21.
Хахаха
24.02.2023 09:47:39
3
6
Защо като цъкна на +, вместо това излиза минус???? Манипулацията не може да промени здравия софтуер в главите на нормалните хора :))))
20.
Реалист
24.02.2023 09:43:37
35
6
Украйна да си премахне нацистите и фашистите от руското население. Украйна да спре убийствата и издевателствата над руското население в изкопните руски земи! Окраина, покрайнина, е изкуствено създадена както Македония, напомпена с примитивна омраза и мамонски дух, бомба, която заложиха в годините да тлее на границата с Русия, за да я употребят и за хвърлят както и когато на тъпанарите им кефне. Наивните и алчни за пари украинци налапаха стръвта като шарани.
19.
До 15
24.02.2023 09:41:40
6
32
Русороб-българин, най-краткия анекдот! Я питай майка ти, защо не те е вкарвала по-често в банята и книжарницата за да са по-чисти, тялото и умът, ти?
Стига си въртял задни джобове трусливая сука, двоен предател, ами тикай в Россия! В ЕС гибел, война, трупове и инвалиди и мобилизация, няма, такива има в Россия. Давай подонок тикай, твоя мать Россия, ждет тебя, давай помоги твоя Россия!
Иди в Россия, потому что когда живеш в Болгарии и рабатеш здесь, тъй являешся колабирант и предатель!
Давай опущеньlй петух!
18.
Галина, която избяга в България: "В Русия е с
24.02.2023 09:37:02
5
5
"Дори и утре Путин да умре, дори и тази ужасна война да свърши още днес, нещата в Русия няма как да се оправят, защото пропагандата е промила мозъците на всички." Това е разказът на Галина от Санкт Петербург, която със съпруга си и малкия им син избяга от Русия в България. http://dw.com/p/4Mi4R
17.
България в ООН: Русия да изтегли безусловно всички
24.02.2023 09:28:21
5
10
България настоява Руската федерация безусловно да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територията на Украйна в нейните международно признати граници, а страната ни ще продължи да предоставя необходимата подкрепа за всички граждани, които бягат от войната. Така представи българската позиция в годишнината от войната в Украйна заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев пред 11-ата извънредна специална сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по повод войната.
16.
Сараф
24.02.2023 09:20:22
2
2
Китайците изсмукват руските ресурси за центове, защото освен тях и Индия никой не ги ще в момента. Най-малкото, което могат да направят е да се "въздържат" да осъдят действията на обезумелия си съсед, от който печелят така добре. Разбира се, ще дадат някоя стара електрическа кола да се представи като нов Москвич, ще вземат някоя нефтена концесийка, някое инфраструктурно проектче, изобщо всичко от което ще спечелят много пари. То с руснаците сега лесно се преговаря. Но танкове от китайците руские няма да видят, най-много някой фейслифт на ел-Москвич-а.
15.
до xoхол-а #14
24.02.2023 09:19:28
28
9
Спри да спамиш тук, бе, 0лиг0френ украински. Заминавай на фронта да се трепеш с руските ти братя и да мреш за чичо ти Сам... България е за българите!
14.
Оппа!
24.02.2023 09:09:53
9
12
Русоробската ми шизофрения се обади, симптомите се изострят!
Кой наливал милиарди в конфликта в Украйна? Ами и Русия, която нападна суверднна държава и САЩ, призовани на помощ от суверенната държава!
Неутралитета бил подкрепа хахаха. И това са същите полуграмотни русроби, които брояха Китай за съюзник на Русия, само че Китай една пушка не даде, а преди 2 месеца се отказа от руските въглища и си стисна ръцете с Австралия. Неутралитета бил подкрепааа хахаха. Амчи как да не еее, когато се биеш срещу някой и този кийто стои и гледа, без да помага със сигурност те подкрепя хахаха! Русроб и логика, свиня и лична хигиена!
То за предложението на Китай се коментира от седмица, лигично и в Русия, ама русробите не са научили матерния си език "руския" ххаха. Та поради тази причина, самите руски анализатори, харесват отманята на санкциите(които не им влияеха, даже Русия процъфтява хаха), но наричат предложението за запазване на суверенитета, като поредната двойна игра на Китай, защото това визира, пълно изтегляне на руските войски от границите на Украйна от 1991г.по устава на ООН и съвета за сигурност.
Съветвам долбаньlе тупорильl русроби да прочетът позицията на Китай и непризнаването на Крим и ЛДНР, която пизиция, винаги е била тази. Инфото е достъпно.
Общо взето заради "успешната" война на путлерина и "процъфтяването" на руската иконом7ка, от месеци кремлевская бабуля и обкръжението му искат мир и отмяна на санкциите.
Само че как путлерина и кремлевските негодяи ще се разберът с бг русоробите и дали бг русробите ще простят на путлеровата шайка или армия от бг русроби ще тръгне към Мацква да накаже путлерина за предателството? Това е въпрос вълнуващ всички големи световни сили.
13.
До 5
24.02.2023 09:07:18
5
27
Значи, умнико, ако някой дойде и ти фрасне два юмрука, защото не те харесва и полицията се въздържи ще е на твоя страна?
Не се мъчи, други неща стават с напъване!
;)
12.
До 1
24.02.2023 09:02:54
6
11
Това само показва докъде са стигнали пипалата на скапания душепогубващ комунизъм! Всички тези държави са бивши и настоящи тоталитарни соц. страни! Там демокрация няма.
11.
ТБС
24.02.2023 09:02:19
31
11
Паразитите в ООН, които не са под краварска шапка, са си чиста краварска институция, защо не призоват за спиране въоръжаването на нацистите? Точно като ОН и ООН ще се преформатира в друг вид военнолюбив съюз.
10.
Броненосеца Потьомкин
24.02.2023 08:59:17
7
17
Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия са наши друзя и братушки. Напреднали икономически и мисловно нации. Смятам, че сме в добра компания гледайки глобално международното положение.
9.
+/-
24.02.2023 08:48:53
4
12
Пак включиха правилното гласуване.
8.
Да живее България!
24.02.2023 08:48:13
50
14
Вън ФАЩиските окупаторите и подлогите им от България!
7.
зрител
24.02.2023 08:30:14
35
20
Бг ТВ са журналистическото дъно !
Една година война все едно е писана от Толкин.
Руснаците са орди мръсни, сибирски орки. Безгласни и безмозъчни затова цяла година нашите тв не им дават думата.
И от другата страна, украйнските хобитчета.
Мили, безобидни, докато ядът пият и пушат от пушилиста на сънародника си Брендо или си го тикат в нослето като Зелето, Мордор ги напада вероломно.
И една цяла година това е политиката на тв журналистиката у нас.
Днес по БНТ са си турили украйнското знаме ( което апропо е флага на русините живеещи в Австро-Унгарската империя и с чиийто флаг са вдигали въстание тези руснаци) и са слогили надпис "Солидарни".
И за да е пълно отвращунието са поканили Елена Поптодорова да си покаже крема срещу бръчки !
6.
вЕрвайте им
24.02.2023 08:23:47
77
32
Задайте си изключително простият и елементарен въпрос :
КОЙ бе аджеба финансира тая война ???
КОЙ налива като изоглавен пари , оръжия и жива сила под формата на наемници ?
КОЙ в прав текст се изпусна , че конфликта трябва да се продължи максимално дълго за да се изтощяла видите ли Русия ?
КОЙ в прав текст заяви, че "инвестицията в Украинската война била изключително добра за САЩ ???
КОЙ ???
5.
до 3
24.02.2023 08:22:28
57
22
Защото дипломацията не е за всеки.
Гласуването "въздържал се" е подкрепа !
Но оставаш на равноотдалечена позиция в полза на мира !
Както всяко нещо и към това гласувате има два гледни точки но у нас медиите ще ни покажат само едната.
Света е разделен.
ООН също както неговият предшественик ОН преди Втората Световна е в тотален тупик.
Декларации за медийна употреба без никакви последици.
4.
В прав текст
24.02.2023 08:19:58
45
27
ООН е под шапката на краварите и нещо ми мирише на паника
3.
До 1
24.02.2023 08:00:17
13
37
интересно защо не са ги подкрепили?
2.
Подкрепа за Украйна
24.02.2023 07:51:46
47
84
От 1 година украинският народ изнася на света урок по доблест. Не знам как да го кажа по-ясно - мисля, че тези хора превърнаха цялото си съществуване в жив паметник на достойнството. Войната срещу тях, освен дето е абсурдна и безчовечна, е все по-обречена за нападателите им. Украинците отдавна спечелиха сърцата, уважението и подкрепата на свободния свят. Украинският народ никога няма да бъде жертва.

Елате довечера на шествието в тяхна подкрепа, за да покажем, пък макар и с тоя малък жест, ние кои сме като народ и колко е ценна за нас свободата.

Елате, за да си припомните колко е важно да вървиш изправен в подкрепа на истинския мир, не на капитулацията.

Елате, за да си върнем заедно усещането, че България има достойнство и то не може да бъде подменено с лека ръка от страха, който един агресор се опитва да сее в Европа.
1.
хм
24.02.2023 07:47:01
75
39
Китай и Индия въздържали се, още 30 държави въздържали се или около 80% от населението на планетата се въздържа от призиви против Русия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори