×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Войната за млякото - всички гледни точки


23 Февруари 2023, Четвъртък, 16:19 ч.
Автор: Флагман

Уволниха шефа на “Ел Би Булгарикум” Николай Маринов, 3 дни след като намали цената на кашкавала с 30 на сто

Войната за цената на млякото, сиренето и кашкавала взе първа жертва. В късна доба, малко след 22 часа на 21 февруари, Съветът на Държавната консолидационна компания (ДКК) съобщи, че уволнява изпълнителния директор на “Ел Би Булгарикум” Николай Маринов, пише вестник Труд.

Решението е било взето в понеделник привечер. За отстраняването са гласували двама души с пълномощно от още двама, а против са били трима, обясни отстраненият от поста. Той е уволнен 3 дни, след като реши да намали цените на кашкавала и кравето сирене с 30 на сто във фирмените магазини на компанията, както и с близо 10 на сто на прясното и киселото мляко, което се продава под тяхната марка в собствени търговски обекти.

Така кравето сирене отпреди ден вече струва малко над 16 лева за килограм в 11-те фирмени магазина на “Ел Би Булгарикум” в София или 12,84 лева за 800 грама. Намалението не важи за търговските вериги, където до преди ден цените на кравето сирене на държавната фирма се търгуваха по около 17 лева за 800 грама или над 21 лева за килограм.

От ДКК обясниха уволнението на Маринов с получени редица сигнали за нарушения. “Малко след встъпването му в длъжност, “Ел Би Булгарикум” започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена”, обясняват от ДКК. Дългогодишни работници от производствената база във Видин подали сигнал, че млякото, което постъпва за преработка, било със силно занижено качество.

Маринов отговори на обвиненията и обясни, че е възхитен от “въображението и лъжите на хора, които са овластени да управляват държавен ресурс”. Бившият вече изпълнителен директор посочи като причина за своето уволнение икономически интереси и корупционни практики.

Той каза, че при встъпването му в длъжност на 1 декември 2022 г. в млякото, което фирмата е купувала за суровина, е струвало по около 1,50 лева за литър, докато в момента то струва между 1,15 и 1,20 лв. за литър. В същото време служебният министър на икономиката Никола Стоянов го уведомил, че ще получи оферта от потенциален нов доставчик - “Милки Груп Био”. Оказала се оборотна фирма, която внася мляко от Унгария на по-високи от регионалните цени на производители във Видин, но с по-ниско качество. Така реално трябваше да плащаме за литър вносно мляко по 1,45-1,50 лева вместо значително по-ниските цени, които се плащат на местни производители. Предложили му и сухо мляко. Той отказал да сключи договор с нея.

Според юристоконсулта на “Ел Би Булгарикум” София Секулова обаче Маринов сключил договори с две фирми - “Уайт Голд Трейд” и “И.С.А.К.” при значително по-високи цени за доставка от пазарните, а работниците не били доволни от нерегулярните доставки. Първата от тях била основана на 6 декември 2022 г., а първите договори са от 12 декемри 2022 г., малко след назначаването на Маринов. Уволненият шеф обясни, че след промяна на пазара, цените са променени надолу и показа документи.

Секулова твърди, че простата сметка показва - 1 кг кашкавал се прави от 10 литра мляко. При цена от 1,53 лв./литър само суровината за производството му струва 15,30 лева, без да се взима предвид закваска и други материали, както и производствени разходи. Затова според Секулова намаляването на цената на млечните продукти от Маринов е ПР акция, защото щели да се продават под себестойност. В същото време Секулова твърди, че компанията изкупува мляко по 1,15 лева, тоест по нейните сметки суровината за направата на 1 кг кашкавал струва 11,50 лева. Досега в търговската мрежа кашкавалът се продаваше за около 30 лева за килограм, а при 30 на сто отстъптка цената му във фирмените магазини на предприятието вече е около 22 лв./кг.

Според ДКК, докато Маринов е шеф, били поръчвани повече от нужните количества сурово мляко, което водило до риск за презапасяване с готова продукция и трудното й пласиране след изтичане на срока є на годност. Уволненият шеф контрира, че в момента на склад в “Ел Би Булгарикум” има около 50 тона сирене и 60 тона кашкавал, а се продават средно по 5-10 тона на месец. Маринов подчерта и че откакто е начело на предприятието, месечните обороти на държавната компания са се увеличили с 300 000 лева. И припомни, че самият процес на зреене на млечните продук­ти отнема поне 45 дни, а срокът на годност е 1 година.

Маринов подчерта, че продуктите на компанията са качествени, а говоренето на противното са опит да се фалира предприятието, а вероятно след това и да се купи на безценица. За това говорил и фактът, че в момента са спрени всички плащания. Според ДКК това се прави, за да се спрат евентуални злоупотреби.

От ДДК обвиняват Маринов и в далавера със закупуване на автомобили. “В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста, Николай Маринов закупува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена”, обясниха от консолидационна компания. Сделката за закупуване на нови автомобили била за над 1 милион лева.

Маринов бе категоричен, че поръчката е била договорена от предходното ръководство на “Ел Би Булгарикум” със съгласието на ДКК, а проблемът е бил, че вместо договорените 3 автомобила (млековоз и два хладилни камиона), Маринов е успял да купи 5 коли за същата сума. Според него 150 000 лева са били спестени по този начин. Маринов показа и редица документи, есемеси и имейли, доказващи твърденията му.

През няколкото месеца докато е на поста Маринов успя да вдигне възнагражденията на служителите в компанията средно с 25 на сто, да проведе преговори с японския концерн “Мейджи” за създаване на съвместен научен център в България, планираше и обогатяване на продуктите на компанията и пускането в продажба на нови или по-скоро добре забравени традиционни млечни продукти като познатото от близкото минало овче саламурено сирене в алуминиеви кутии и овчи кашкавал.

Веригите слагат 80 на сто надценка

Надценките на хранителните и в частност млечните продукти на големите вериги през първите две седмици на февруари достигат между 60 и 80 на сто, казва председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Владислав Николов. Производителите доставят продукти по 10 лева, а на щанда те вече се продават за 18 лева килограма.

Според Николов директорът на “Ел Би Булгарикум” Николай Маринов е уволнен, защото е засегнал корпоративни интереси. Не е нормално рентабилността на едно предприятие в млечния производителен бранш да работи за 5-7%, категоричен бе той пред БНТ.

В момента суровото мляко се изкупува при цени между 80 стотинки и 1,05 лева за литър, жалват се говевъдите. Това е и една от най-ниските изкупни цени в Европейския съюз. В същото време литър мляко в магазините се предлага на поне три пъти по-висока цена - около 3,50 лева за литър. Само от август насам надценката върху млякото и производните продукти се е вдигнала с 67 на сто.

При тези изкупни цени загубата само от литър мляко за производителите е между 30 и 50 стотинки, твърдят животновъдите. Според тях себестойността на литър прясно мляко за фермерите е между 1,34 лв./л и 1,52 лв./л. Така загубата само от една крава на година за производителите се изчислява в диапазона от 400 до 800 лева.

Бившият изпълнителен директор Николай Маринов: Връщаме се в мутренски времена, искат да фалират компанията

Нямах информация, че тече проверка срещу мен. Разбрах за освобождаването си в понеделник, когато г-н Димитров (Венцислав Димитров, изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания - бел. ред) дойде в кабинета ми и ми каза “Пич ти нямаш работа тук. Ти си освободен, напусни. Ако откажеш доброволно, ще стане насила, ще извикам полиция”.

Връщаме се в едни мутренски времена, когато Венцислав Димитров идва като последния кръчмар и те гони. Заплашвал служителите, че ще ги уволни, ако кажат нещо в моя защита.

Венцислав Димитров си позволи да обиди всички служители на “Ел Би Булгарикум”, като заяви, че продукцията е некачествена. Това е престъпление. Няма да позволя шарлатани да карат предприятието към фалит. Може би се защитават частни интереси и някой иска да приватизира “Ел Би Булгарикум”.

В Търговския регистър все още съм изпълнителен директор. Ще подам иск в съда за спиране на вписването на новото ръководство и съответно ще си потърся правата по съдебен ред. Доносът срещу мен е внесен от новоназначения изпълнителен директор Владимир Русев, който си осребри наградата.

Венцислав Димитров твърди, че не си е позволявал да се меси в работата на предприятието. Но всъщност настоя да се назначи 70-годишен пенсионер за регионален директор на базата в “Малашевци”, който по това време е назначен и в 3 частни мандри, при заплата от 5000 лева, която с всички бонуси става 6000 лева месечно.

В периода, в който бях и все още съм изпълнителен директор на “Ел Би Булгарикум” аз не съм допуснал по никакъв начин да бъде повлиявано на интереса на дружеството чрез съмнителни практики.

Но Венцислав Димитров настоя да назнача за директор “Финансови инвестиции” Даниел Петров, който заяви, че ще е неговите очи, уши, ръце и крака в предприятието. След което ми пратиха мейл да променя длъжностната му характеристика, така че да стана изпълнителен директор проформа, а той да взима всички решения за избор на доставчици и други важни въпроси. Убеден съм, че искат да фалират предприятието. Мисля, че поводът за моето освобождаване е или заради намалените цени на млечните продукти, или заради обслужване на чужди интереси.

Изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров: Има съмнение дали не се работи за частен интерес

ДКК е собственик на 14 публични предприятия, които дружеството управлява по най-прозрачни практики, включително и на “Ел Би Булгарикум”. В много кратки срокове, след като е назначен Николай Маринов на тази длъжност, се свиква заседание на Съвета на директорите, на което се взима прибързано решение за придобиване на автомобили за дейността на дружеството на несъгласувани цени от неоторизирани доставчици. Цената е платена предварително и тя е над 1 млн. лв.

В момента върви проверка, но все още не са предоставени документи. Проверката е на база на сигнали, подавани от дългогодишни служители от предприятието.

От получените сигнали стигнахме до единствената възможност за защитаване на интересите на държавното предприятие е да се назначи вътрешна проверка. Правилата в компанията изискват при разплащане на суми над 10 000 лева, документите да се представят на принципала - в този случай на мен. Но това не се е случвало докато Маринов е бил на поста. Видно е писмено, че ние искаме да се спазва процедурата по предоставяне на документи. Но това не е станало.

Работи се с недоказано качество на суровината. Суровината, която пристига в преработвателното предприятие във Видин, е с недоказан произход. Седмица след назначаването на Борда на директорите се учредява дружеството, от което се купуват тези нови суровини. Сменен е доставчикът, който има своя опит и сертификати. Тук се буди съмнение дали се работи в интерес на публичната компания, или на частен.

На база на докладите в производствения отдел във Видин се стига до заключението, че суровината е некачествена. Имаме на склад невъобразимо количество суровина, която не може да бъде пласирана. Тя не става дори за подарък.

Назначиха нов шеф от ИТН

От ДКК назначиха Владимир Русев за изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания “Ел Би Булгарикум” след освобождаването на Николай Маринов. Промяната все още не е вписана в Търговския регистър, но е започнала процедура това да се случи.

Владимир Русев е бил депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание от партията на Слави Трифонов - “Има такъв народ”. По образование е икономист и се е занимавал с недвижими имоти, транспортни услуги и бутилиране на вина. Бил е управител и собственик във фирмите “Йот ги вал България” (спедиция и транспортни услуги), “РДК България” (бутилиране на вина), “Видиттера” (недвижими имоти). След като е избран за депутат, напуска фирмите, показва справка в Търговския регистър. Част от Съвета на директорите на “Ел Би Булгарикум” е от 1 януари 2023 г.

Той заяви, че още на първото заседание, в което е участвал на Съвета на директорите, е имало 9 точки, като по тях е нямало приложени документи, а една от точките е била за закупуване на три специализирани автомобила и две леки коли от “Мити Ауто” ООД. Цената на леките автомобили била завишена от посредница в сравнение с предложената от официални представител и така компанията платила повече. Разликата за един от леките автомобили е над 30 000 лева или 60 хиляди лв. общо завишение. А те не са доставени и до момента, въпреки че са изцяло предплатени.

Друго спорно решение било гласуваното доверие на изпълнителния директор да договаря доставки на суровини, материали и горива без ограничение на цената и сроковете.

Русев заяви, че доставяното от предходния директор сурово мляко било от Полша, а не от местни производители от региона на Видин, както той твърд


В категории: Бизнес


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 3
3
Коментара по темата
3.
ЗеленХайвер
24.02.2023 13:01:00
0
1
Дори Хитлер е хранел концлагеристите си по добре и с човешка храна... Но вече няма прошка, последователката муУрсула по заповед на "човеколюбеца" Сорос ще ни храни със сатанинска храна любимите му червеи, гъсеници и хлебарки
2.
По Вапцаров
24.02.2023 12:43:36
0
1
Далаверата е безмилостно жестока.. Далаверата както казват е епична...
Маринов падна, Русев го смени и... Толкоз, какво тук значи някаква си личност?
Като няма мляко ще ядете червеи и хлебарки, така заповяда новата МарияАнтоанета по известна като Урсула. Важното е вЕвроКонцлагера "демокрация" да има и неонацисткия режим в Украйна да я пази до последния Украинец после до последния поляк, румънец, и българин....
1.
мен
23.02.2023 16:47:33
1
5
ВНАСЯЙ МАЙКА ВИ ГЛАДНА САМО ЗА СУБСИДИИ РЕВЕТЕ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори