×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всеки четвърти млад учител се отказва още първата година


18 Февруари 2023, Събота, 14:00 ч.
Автор: Флагман

Средна възраст на българските педагози е 47 г., показват данни на МОН

След известен срив през м.г. младите учители в образователната система у нас се увеличават леко през настоящата учебна година, макар все още да не могат да настигнат броя им от преди 3 г. Това показват данни на просветното министерство в отговор на въпроси на "Сега".

Ако през 2020/21 г. младите учители в детските градини и училищата у нас са били общо 19 138 от общо 91 369, година по-късно те намаляват чувствително до 16 364, а през настоящата година броят им се увеличава съвсем леко - до 16 762. В проценти картината през последните 3 г. изглежда така - младите педагози до 35 г. във всички учебни заведения са съответно 20.9%, 17.9% и 18.3%.

Намалението на учителите само в училищата през 2021 г. спрямо 2020 г. не изглежда толкова голямо, т.е. изглежда то засяга предимно преподавателите в предучилищното образование. За учебната 2020/21 г. учителите в България до 29-годишна възраст са 7175, а тези до 35 г. - 5746 души, т.е. общо 12 921, или 18.6% от общо 69 104 педагози в училищата. Година по-късно броят им намалява до 11 014, или 15.9%, а през настоящата учебна 2022/23 г. младите педагози до 35 г. в училищата се увеличават леко до 11 298, т.е. до 16.3 на сто. Едва около 7% от тях са до 29 г.

Наскоро от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" обявиха малко по-различни данни. Според тях учителите до 29 г. у нас са 6.5%, а общият процент на младите учители възлиза на около 15 на сто. "Над 70% от младите учители не издържат в образователната система още през първата година. Това поддържа една рекордно висока средна възраст на българските педагози от 54 г. - възраст, с 10 години по-висока от средноевропейската", коментира председателят на синдиката д-р Юлиян Петров. Тези данни също се различават от тези на МОН - според министерството средната възраст на родните учители е 47 години.

По отношение на текучеството последните по-конкретни данни дойдоха в края на 2021 г. Тогава бе огласен доклад на Световната банка за периода 2014-2018 г., според който едва около 10% от новоназначените учители у нас през 2016 г. са останали трайно в образователната системакато 1/2 от тях са си отишили още след първата година, а след втората година, която е най-критична - са напуснали около 60% от тези, които са се задържали там до този момент. През 2019 г., когато вече заплатите бяха увеличени, отпадналите преподаватели след първата година намаляват до 23%. 

"Причините за текучеството са високият стрес от изискванията, сравнително по-ниските заплати, липса на социални умения, липса на чувство за подкрепа и интегриране, назначаването им на срочни договори, както и голям обем административна тежест и допълнителни непедагогически дейности, с които са натоварени", коментира от синдикат "Образование". Като контрапункт оттам посочват нарастналия брой на студентите в педагогическите специалности, като за последните 4 г. само Пловдивският университет е увеличил с 1/3 броя на кандидат-педагозите. "Разбира се, съществуват още 12 вуз-а, които подготвят учители, но и се разбира, че далеч не най-добрите ученици избират да станат учители", казва д-р Петров.

По думите му недостигът на учители съвсем не е отминал проблем. В София и някои големи градове този недостиг е безспорен, а в по-малките градове е по-малко осезаем. За да се попречи на отлива на млади учители, от синдиката смятат да работят съвестно с МОН в няколко посоки - за повишаване на рейтинга и статута на младите учители и на общественото доверие към тях, за оптимизиране на институционалната подкрепа за младите, за нулева толерантност към родителите, които не партнират на училището, за намаляване на институционалния натиск и бумащината в системата, за активизиране на наставничеството, промяна в обучителните програми за педагогически специалности на висшите училища с цел повече часове за практически знания и др.

ЛЮБОПИТНО

Най-много са младите учители до 35 г. по български език и литература - 1396 на брой, показват данните на МОН за т.г. Следват тези по математика - 675, информационни технологии - 393, биология - 233 и химия - 129. Младите учители, преподаващи по физика в родните школа, са едва 80 на брой.

МЕРКИ

"Съществува нормативно обоснована система на наставничество в училище, която позволява на директорите да назначават наставници на новоназначените млади учители. Наставничество е финансово осигурено чрез Колективния трудов договор, подписан на отраслово ниво", коментираха от МОН на въпроси какви мерки прилага МОН за задържане на младите учители в системата.

Оттам посочиха, че в периода 2019-2022 са реализирани дейности чрез национална програма "Мотивирани учители", предоставяща възможност да се обучават специалисти от други отрасли, приоритетно по математика, ИТ, природни науки и чужди езици. "Така се подсилват мерките по отношение недостига на учители за някои училища и се осигуряват квалифицирани учители за училища, които са затруднени с намирането на учители, както за такива в отдалечени райони, така и училища в региони с нисък социален статус на населението. В новата (2023 г.) Национална програма за учителите са планирани обучения за новоназначените учители и наставниците, както подкрепящи обучения, които са в обсега на задължителната въвеждаща квалификация за нови за системата учители", посочват оттам. Продължава обучението на действащи учители в училища с малък брой паралелки, преподаващи повече от един учебен предмет. Освен това начинаещи учители с опит до 5 г. получават подкрепа от експерти-наставници, обучени по проекта NEST, финансиран по програма "Еразъм", допълват от МОН.

РАЗМИНАВАНЕ

През октомври 2022 г. интервю за БТА лидерът на Синдиката на бълграските учители Янка Такева обяви, че над 35 000 са младите учители до 35-годишна възраст. Т.е. така делът им илиза цели 38%.




5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Много кинти за празни тикви
18.02.2023 19:30:12
0
4
Пари, пари, пари. Не е до заплащането! Като бивш педагогически персонал мога само да споделя, че БГ просветна с-ма е всичко друго но не и ПРОСВЕТНА!
1) Политически настроена - директори и РУО. Всичките са навързани и ако някой пречи на политически създадената задруга, бива смазван със инспекции и репресии.
2) Родители - връзкари, местни велможи, приятели на директори, инспектори от РУО, главни директори от РУО. Родителите ако не са доволни правят на 2ст. учителя защо в писал по-слаба оценка на съответния ученик.
3) Директори на училища - съмнителни конкурси, лансиращи наркоманизирани ученици и тяхното девиатно поведение. Има ученици, които имат под 20% присъственост за цялата година и изкласяват. Те все пак носят пари на училището.
4) Стари кади от набор 1950г и още
надолу - не могат да работят с новите технологии, не са гъвкави, изпаднали във дълбока ригидност.
5) Потъпкани права на учителя - учителя вече няма право на мнение и възпитателна дейност. Ако учителя не е същото мнение със директора… горко му!
6) Ученици - голяма част от учениците се друсат, момчетата употребяват стероиди. Мн често назобани момченца са готови да скочат на бой на учители и да ги заплашват.
Има още супер много точки, които мога да добавя но смятам да спра до тук. Това което съм описал е просто една капка от целия този океан наречен образование!
Стига сте писали за това кой колко взима и кой колко часа наден работил. Учителската работа продължава дори извън училище като проверяване на контролни, приготвяне на учебни планове, работа по учебни и ученически проекти, вписвания на учебни протоколи и т.н. Но най-тежката работа е психическото натоварване със невежи ученици, които отсъства думата “образование” в тяхната ценностна с-ма. А за съжаление, според мен това са 50% от учениците!
Обсолят и всяка година пада критерия за оценка на матури, изпито, представяне и прочие. А това се дължи на базата на работоспособността на ученика и неговите усилия в образованието!
4.
Аз бре
18.02.2023 18:47:58
0
4
В Германия,учител взима между 2900-5200 евро бруто...Полицаите взимат по-малко.
Ел техник съм в Германия,за Януари 3200 евро бруто.Аз карам Пежо,учителката на сина ми Мерцедес.Не си правя майтап,това е истина!
Къде е мотивацията на българския учител?
3.
Млади,но с големи претенции
18.02.2023 16:23:28
1
7
Учителската професия девалвира отдавна, когато тези, които не биваха приемани в други университетски специалности учеха за учители. После тези,попаднали случайно в професията, скоро разбраха каква грешка са направили. А именно, че мястото им не е в училищата. И така се отвори пропастта между професионализъм и насила упражнявана професия. Даскалите се превърнаха в чиновници, загубиха авторитета си и уважението на учениците, гледаха ден да мине, друг да дойде, а не да се стремят да обучават качествено подрастващите. Постоянно се оправдаваха, че заплатите им били ниски и неадекватни на труда им. Е, добре, онази напориста тяхна синдикалистка Янка се заигра с партиите и им вдигна заплатите. И то не с малко, а с доста прилична сума. Обаче който не става за учител и това не му стига. Затова бяга от професията, оплаквайки се сега пък, че е трудна. Ами-и-и? Да работиш половин ден, а през другата половина да си поспиваш в къщи, равно ли е на този, който работи например извън града, в който живее и работният му ден е от 7,30 ч до 18 ч/с пътуването/? С идентично заплащане? Хайде, моля Ви се, нека обществеността започне да изисква повече от учителите и да им покаже, че трябва да си заслужат заплащането с видими и то много добри резултати. Пък който продължава да се усеща не на място - има и други професии.
2.
Бай....
18.02.2023 15:07:42
1
18
Вижте, за учител се изисква по-специално изискване ! Да си възпитан в правилата на живота и най-важното, Моралът! Навремето като ученик аз бях пройдоха, но имах учители пред които стоях "мирно" защото разбирах, че не ми говорят глупости! Професията на учителя е една от най-неблагодарните в света! Да се занимаваш с невъзпитани олигофренчета не е лесна работа!
1.
Сорос се е надървил от кеф !
18.02.2023 15:04:13
2
2
Кога ще е денят на Победата над Путин ?
Смешно е и тъжно.
Поради неконкурентната среда в ЕС всичко икономическо активно се изнесе от тук.
Индустрията баталясва. Търсенето на газ пада и от там и цените.
Какво значи тук някакъв си Путин ?
На Путин след една година му дреме на путинката за съсипана Европа караща в цялата си икономика на дотации.
Германия я унижиха публично като и взривиха газопровода а тя дори не смее да гъкне затова.
А Германия е основата и лицето на ЕС.
А рицето на ЕС се оказа .. задник.
Печатниците на евро работят в непрекъснат режим.
Хартия след хартия ... инфлация, стагнация.
Диви и щастливи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори