×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Летище „Узунджово“ – врата за арабски инвестиции в България?


14 Февруари 2023, Вторник, 17:00 ч.

Преди месец две министерства съобщиха, че Саудитска Арабия има интерес към бившия военен аеропорт, но община Хасково е в неведение по отношение на детайлите

Може ли хасковското летище „Узунджово“ да се превърне във врата на Близкия изток към Европейския съюз? Може и да е възможно, но само ако интересът на Саудитска Арабия към превръщането му в карго зона прерасне в истинска инвестиция. За момента обаче всичко е в сферата на добрите намерения, тъй като преговорите с арабската държава продължават, става ясно от отговор на Министерство на икономиката и индустрията за Economic.bg.

Освен въпроси до ведомството, екипът ни разговаря по темата и с кмета на Хасково Станислав Дечев. По думите му все още към общината няма друга подадена информация, освен официално съобщената на 12 януари от Министерство на икономиката и индустрията. Тогава ресорният министър Никола Стоянов и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев проведоха среща с Националния фонд за индустриално развитие и логистика (NIDLP) на Саудитска Арабия.

Никой все още не може да каже какъв е размерът на инвестицията, която страната е готова да вложи в аеропорта.

Никой не е говорил още за суми на никакво ниво. Летището е старо и не е функционирало дълги години. Предполагам, че трябва една огромна инвестиция, за да се превърне то в летище и да се добавят към него и различни карго терминали“, коментира кметът на община Хасково.

На въпрос към МИИ на каква стойност ще бъде вложението на Саудитска Арабия, оттам посочиха единствено, че „към момента българската страна е предоставила на Саудитска Арабия повече информация по отношение на конкретния обект и продължават разговорите между двете страни.“

Пътят, по който би могла да се реализира инвестицията, също остава неясен. Общината има готовност да преговаря с държавата и да се помисли дали аеропортът трябва да бъде отдаден за ползване, или да се подходи към директна концесия.

Това са различни подробности, които заедно с държавата бихме уточнили при едни истински преговори или преговори на терен, когато достигнем до някакво ниво на договаряне какво точно ще се случи, по какъв начин ще се случи.“

Освен това местната власт е отворена и за осъществяване на други проекти, които биха могли да се финансират с европейски или национални средства.

„Аз съм преговарял много пъти с държавата на различни теми за реализиране на самото летище. Общината е склонна да работи заедно с държавата като партньор, за да може да бъдат осъществени дори и различен вид проекти с европейско или национално финансиране“, заявява Дечев.

Откъде всъщност дойде идеята за превръщането на „Узунджово“ в карго летище?

Изглежда, че този план се е зародил през последните няколко месеца заради желанието на Министерство на икономиката и „Национална компания индустриални зони“ да засилят сътрудничеството с българските общини и областни администрации, за да търсят терени, подходящи за развитие на нови индустриални зони.

В хода на този процес НКИЗ получи предложение от Областна администрация Хасково за развитие на ад хок проект на територията на летище „Узунджово“, с цел изграждане на нов индустриален парк. Конкретният терен е идентифициран на местно ниво като подходящ за индустриални цели поради изключително доброто си местоположение и частично изградена инфраструктура“, посочват от МИИ.

Допълват, че през последните години Саудитска Арабия търпи мащабно индустриално и технологично развитие, заложено в План за устойчивост и развитие Vision 2030. В плана са включени различни по вид и мащаб чуждестранни инвестиции, международни партньорства и проекти, които да диверсифицират нуждите на страната в различни области. По време на разговорите с българските министри, от саудитската страната е подчертано, че за компаниите от залива е важно да имат вход към Европейския съюз, а България е отлична възможност те да стъпят трайно на европейските пазари. Това е причината да се разглеждат и обсъждат различни варианти за инвестиции в летища и пристанища у нас.

Отчитайки възможността България да се превърне във врата на Близкия изток към Европейския съюз, МИИ работи активно за инициирането на нови партньорства и привличането на повече инвестиции от саудитската страна. За страната ни е стратегически важно да бъдат използвани всички възможности за партньорство в сферата на логистиката и инфраструктурата, каквато част е и летище Узунджово със своето стратегическо местоположение.“

Министър Стоянов отправи покана към представители на Фонда да посетят страната за запознаване на място с възможностите за инвестиции, „като се очаква това да стане в следващите месеци“, посочват още от МИИ.

Не е ясно и колко средства ще са нужни, за да може бившето военно летище в Хасково да се модернизира. На въпрос към министерството дали е правен анализ на сегашното състояние на аеропорта и съответно на средствата, нужни за възобновяването му, оттам отговориха единствено, че „към момента е направено първоначално обследване на аеропорта от представители на НКИЗ и община Хасково, която е собственик на терена.“

Кметът на Хасково обаче също не споменава конкретна сума. Екипът ни изпрати запитване и до „Национална компания индустриални зони“, откъдето заявиха, че инвестицията е в начален етап и няма как да предоставят данни.

По отношение на годишните разходи на общината за поддръжката и охраната на летището, Дечев не успя да цитира точна сума, но заяви, че „не е голяма“.

Потенциалът на терена обаче е голям. На площ от 2500 дка се простира не само летището и пистата му, но и Военно-жилищен комплекс, разказва кметът. Теренът има предимства и по отношение на транспортната свързаност, тъй като близо до него преминават магистрала „Марица“, но и жп линия. Освен това е близо до две граници – турската и гръцката.

Общината придобива терена през 2016 г., а кметът казва, че през този период са обсъждани и разглеждани и други проекти за възраждането на летището. Икономическа зона „Тракия“ е имала идея да изгради завод за водород и соларен парк. Целта е била тези съоръжения да бъдат притегателна сила за инвеститори, които биха се настанили трайно в индустриалната зона. Условието на местната власт тогава е било летището да бъде запазено, предава economic.bg.

При смяната на правителствата през последните две години, кметът разговаря с различните кабинети за изграждането на интермодален терминал. По думите му такъв проект би бил успешен заради близостта му с Турция и „Капитан Андреево“. Общината обаче не може да финансирана сама такъв проект, казва Дечев. По думите му усилията трябва да са съвместни с държавата.

Това, което разбирам от Министерство на икономиката е нещо подобно, което може да бъде направено, за да се ползват всички видове транспорт. Поради тази причина тази идея толкова много ме зарадва и очаквам нещо по-сериозно като стъпка от страна на Саудитска Арабия, но и на правителството.“

Дечев посочва, че всеки месец получава запитвания от различни инвеститори от Турция и Германия, които имат различни идеи за аеропорта. Те обаче, по думите му, са много малки на фона на огромната площ на терена.

Когато говорим за инвеститор, който иска да инвестира върху 10 или 15 дка, без да изгради складова база или различен вид производство, наистина е нищожно на фона на 2500 дка площ, на която наистина може да се разгърне огромен потенциал.“

За какво се е използвало летището досега?

Освен авиобаза на военните, преди много години на него са се извършвали и граждански полети до Варна и София. Възраждането му с такава цел обаче не е обсъждана заради близостта с Пловдив и действащия аеропорт там.

След като общината става собственик на 10 дка от площта на летището е изграден приют за бездомни животни, разказва Дечев, който е действащ и към момента. Останалата част единствено се охранява и пустее.

Аеропортът се превръща и във временен буферен паркинг през 2020 г. Тогава по време на пандемията международни тирове са отбивани и престоявали на пистата му, а целта е била да не влизат на територията на града, за да нямат досег с жителите и да не разпространяват вируса.

 


В категории: Бизнес


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Дернев
14.02.2023 21:13:10
1
0
БГ може да стане врата за ЕС на Близкият Изток към ЕС, но не и със СА. Катар, ОАЕ и т.н. от региона. Но не и СА. Регионът ни, а и Европа трябва да държи вълкът далече. Кошарата ни и без това е разградена благодарение на Франция и особено Германия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори