×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Украйна отмени въздушната тревога в по-голямата част от страната
  • Депутатите почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България
  • 45-годишна жена е била нахапана от куче в парк "Арпезос-север" в Кърджали, съобщиха от полицията
  • Откриха тяло на мъж с неустановена самоличност във водите на язовир „Студен кладенец“
  • Заловиха шофьор с близо 3 промила алкохол в Кюстендил
  • Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Помощта за Турция и Сирия скара ОбС-Бургас, БСП се отрекоха от свой


Помощта за Турция и Сирия скара ОбС-Бургас, БСП се отрекоха от свой
Почит към жертвите бе отдадена с минута мълчание, след което от 39 съветници в залата всички дадоха своя вот „за“ отпускането на 30 хиляди лв. в помощ на пострадалите в Турция и Сирия
13 Февруари 2023, Понеделник, 13:49 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Независимият съветник Бенчо Бенчев призова своите колеги да дарят и заплатите си в подкрепа на пострадалите и даде пример, като го направи първи

Извънредната докладна, с която се предлага отпускането на 30 хиляди лева за пострадалите от земетресенията и заради която местният парламент на Бургас се събра на извънредно заседание, скара съветниците. И така вместо гласуването й да приключи за броени минути, страстите се разпалиха, а накрая се наложи заместник-председателят на Общинския съвет Живко Господинов да обяви от трибуната, че мнението на колегата му Васил Иванов не е от името на цялата група на червените, а негова лична позиция.

В началото на заседанието председателят на местния парламент проф. Севдалина Турманова обясни, че в резултат на силните трусове над 1 млн. души нямат домове, а Бургас вече е събрал и изпратил няколко тона дарения от двата пункта. Един от тировете вече е в Руен, откъдето се разпределят помощите и днес ще пресече границата с Турция. Проучват се възможностите част от даренията да стигнат до Сирия чрез институциите, през които това може да бъде осъществено.

В залата се чуха предложения същата сума – 30 хиляди лв., да бъде отпусната и за Сирия чрез Червения полумесец или Белите каски. Независимият съветник Бенчо Бенчев призова своите колеги да дарят и заплатите си в подкрепа на пострадалите и даде пример, като го направи първи.

Д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ обясни, че 30 хил. лв. са възможностите на Общината и предложи средствата да бъдат преведени в сметката на институция, която е равностойна на ОбС. Предложението за превеждане на пари на мюфтийството не отговаря на ранга на местния парламент, обясни той.

Аз ще дам 1000 лв. от своята заплата. Нека да не задължаваме данъкоплатците с тези средства, а нека всеки от нас дари, призова Васил Иванов от БСП

Заместник-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев обясни, че Сирия не е забравена, но за там събираме материални помощи. „От Бургас изпращаме 4 камиона за логистика, за Сирия не се превеждат пари все още. Да не забравяме, че земетресението се намира в бунтовнически регион, нямам против, но в момента е невъзможно да ги преведем“, каза Стойчев и обясни, че възприема предложението на д-р Душепеев по повод сметката за превода на средствата.

Станимир Апостолов от СДС, който е зам.-председател на местния парламент, обяви, че администрацията на Бургас е може би първата, която откри пунктове за дарения. „Нашите съграждани даряват, нашите помощи от петък пътуват, докато Варна и София сега отварят пунктове“, каза той.

Шерафет Мехмед от ДПС благодари на колегите си и подчерта, че трагедията е много голяма. „Новата история на България ще запомни, че в целия Балкански полуостров няма и няма да има такова земетресение. Благодаря на администрацията, ние като Общински съвет бяхме първите, които се отзовахме за помощ. Благодаря ви и нека гласуваме със сърце“, призова той.

Стоян Грозев, който е независим общински съветник, предложи преди гласуването жертвите на унищожителното земетресение да бъдат почетени с едноминутно мълчание.

До този момент всичко в залата беше спокойно, докато думата не бе взета от Васил Иванов от БСП, който зачете от листче. „Не ми харесва, че за пореден път се прави опит да се направи евтин пиар. В Сирия има християни, които бяха сполетени от трагедията, десетки организации събират средства и за Сирия. Колеги от ГЕРБ, областният Ви лидер и кмет на Поморие Иван Алексиев знае, че има сметка за Сирия и ще дари, а вие не знаете. Освен това така няма ли да компрометираме нашата програма за справяне с бедствия“, попита той.

Васил Иванов предложи 30 хил. лв. да бъдат разделени на две или да се отпуснат още 30 хил. лв. за Сирия и продължи с интересния подход: „Аз ще дам 1000 лв. от своята заплата. Нека да не задължаваме данъкоплатците с тези средства, а нека всеки от нас дари. Предлагам сумата от 30 хиляди лв. да се намали на 29 хил. лв., от себе си аз давам другите 1000 лв. Нямаме фонд за подпомагането на други държави при бедствия, а за решаването на нашите си проблеми“, аргументира се Иванов.

Доайенът сред местните парламентаристи Бенчо Бенчев предложи всеки да дари част от заплатата си и даде пример

Председателят на ОбС проф. Турманова припомни, че през ковид кризата съветниците от ГЕРБ дариха по една заплата, но по думите й това е свободен избор на всеки един парламентарист и човек.

Георги Маринчев на свой ред обвини Васил Иванов в евтино политическо говорене. „Да ни обвинявате, че сме вкарали докладна, а вие не сте направили нищо. Не може да ни търсите сметка и политическа отговорност за нещо, което ние сме направили, а вие не“, каза Маринчев.

Красимира Маркович, която има може би най-много мандати зад гърба си, също се обърна към младия си колега: „Срамота, събрали сме се да вършим добро, а го превърнахме в политически спорове. Да бъдем конструктивни, да променим сметката и тя да е към БЧК и след това към Червения полумесец, който е актуален за Турция и за Сирия“, призова тя.

И се обърна към опозицията от БСП: „Ако новите ви колеги не знаят как да прочетат правилника на ОбС, обяснете им къде какво могат да предлагат и как да се държат в зала.“

В дебата се включи отново и д-р Антонио Душепеев, който с типичната за темперамента си ироничност отбеляза, че Васил Иванов е прочел изказването си от лист. „Благодаря за дисциплината, г-жо председател, защото ако в залата имаше деца и тичаха, щяха да дръпнат листчето, от което четеше колегата Иванов и той нямаше да знае какво да каже.“

Като искате да дарявате, не го правете с парите на данъкоплатците, настоя втори път Васил Иванов.

След това думата взе Веселин Пренеров, който също има един мандат зад гърба си в местния парламент, освен това е опитен журналист. „Мислех, че вече щяхме да сме излезли от залата и да сме забравили. Дебатът трябваше да е от 2-3 минути със смирение и съпричастност и нищо повече. 1999 г. бях в Турция по време на голямото земетресение и отразявах събитията, там видях стотици хиляди лица и очи на хора с преобърнат живот. Моля – дайте поне веднъж, днес и сега да излезем като единни граждани и хора от това заседание. Всичко друго е за пред камери и фотографи. Да приключим с тези реплики и изказвания, защото трагедията ще продължи години“, призова Веселин Пренеров от ГЕРБ.

С минута мълчание в местния парламент почетоха жертвите на опустошителното бедствие

Иван Иванов от СЕК, който е сред най-новите лица в местния парламент, също се обърна към колегите си. „Да оставим политиката извън залата на ОбС, събрали сме се да помогнем на хората в Турция и солидарно трябва да направим това и към Сирия. Затова да гласуваме помощта и към Турция, и към Сирия.“

Тогава за изненада на всички в залата на трибуната излезе зам.-председателят на местния парламент Живко Господинов, който е и общински лидер на БСП за Бургас. И внесе уточнение: „Мнението на колегата Васил Иванов не е мнение на групата на БСП, това е лично мнение.“

Последва извинение от Красимира Маркович към колегите й от БСП.

Заместник-кметът Красимир Стойчев разясни още подробности по дарителската акция, която тече в момента в два пункта в Бургас. „От Турция има инструкции да се спрат доставките на дрехи и храните, а да се вложат сили и средства в осигуряването на палатки, генератори, отоплителни печки – електрически и газови, завивки, спални чували. Затова събраните дрехи в двата пункта ще са за Сирия, откъдето няма инструкции какво да се изпраща“, разясни Красимир Стойчев. Заместник-кметът на Бургас съобщи още, че първият тир с помощи от Бургас е пристигнал в Руен, откъдето ще бъдат разпределени. Красимир Стойчев показа и съобщение, с което кметът на Руен Исмаил Осман благодари на Бургас и бургазлии.

В крайна сметка съветниците решиха, че средствата ще бъдат преведени в сметката, обявена от БЧК и ще отидат за Турция и Сирия.

С 18 „против“, 2 „въздържали се“ и 1 „за“ ОбС отхвърли предложението от Васил Иванов сумата да се намали на 29 хил. лв., а към нея да се добавят неговите 1000 лв. Аргументът беше, че дарението си е личен акт.

Мандатът свърши, колегите не се научиха кое може и кое – не, каза след гласуването Красимира Маркович,

Последва предложената минута мълчание, след което от 39 съветници в залата всички дадоха своя вот „за“ отпускането на 30 хиляди лв. в помощ на пострадалите в Турция и Сирия, средствата са от перото за дейности и мероприятия за намаляване на риска при бедствия към Община Бургас за 2023 г.

Красимир Стойчев показа и съобщение, с което кметът на Руен Исмаил Осман благодари на Бургас и бургазлии

 


В категории: Бургас , Политика


16
Коментара по темата
16.
XX
13.02.2023 20:53:15
0
4
Да добавим, че в бунтовническите региони отказват помощ от законното правителство на Сирия и превръщат невинните жертви в заложници на човеконенавистното си слугуване на нато.
15.
До 3
13.02.2023 17:35:29
0
5
Точно така. Чудя се кога точно ще й отнесат колата на председателката. Няма такава наглост!
А преди изборите беше облепила всички общи части на кооперацията със свои плакати.
И между другото - не знаех, че Бенчо е на свобода.
14.
д
13.02.2023 17:35:27
2
4
hhahahashahh флегми смешни стех ахахахахахах бенчо бентлито ли хахаххаахаха
13.
*********
13.02.2023 17:16:56
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
Скъсаняци
13.02.2023 16:20:41
6
12
Независимият съветник Бенчо Бенчев призова своите колеги да дарят и заплатите си в подкрепа на пострадалите и даде пример, като го направи първи. Аре, ве жалки шушумиги, нали взимате два бона за нищо правене,някой от вас друго освен съветник не са бачкали. И тия ще меуправляват мен. Ще ги купя ище ги продам повечето от тях.
11.
Бастуни
13.02.2023 15:58:51
4
31
Няма спор че трагедията в Турция и Сирия е огромно и е хубаво да се помогне макар и с малко,но да питам тез Бастуни колко пари отпуснаха за наводненията по нашите земи?
10.
*********
13.02.2023 15:50:00
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
кьорфишек
13.02.2023 15:11:44
9
39
"В крайна сметка съветниците решиха..."

В крайна сметка съветниците решиха да дарят пари, НО ОТ НАШИТЕ, и ОПЛЮХА тоя, който ги призова да направят дарение с ТЕХНИТЕ пари.
То така и баба знае - аз пък дарявам 100 милиона лева, но от държавната каса.
Нещастници!
8.
Bratq Mangasarqn ot kv. Pobeda
13.02.2023 14:38:06
4
13
Utre ako ima 7.8

Pak li she darqvat teq otrepki
Na pensionerite za lekarstva koi 6e dari
Na socialno slabite ?
7.
Само
13.02.2023 14:31:14
3
8
Жейна не може да си дари заплатата, защото тя отдавна го прави, както беше и призовала останалите съветници. Затова намалете дарението на 28 хиляди.
6.
Най добре
13.02.2023 14:30:46
2
31
е съветниците да дарят месечното си заплащане.Все па става въпрос за бедсвие и нуждата от помощ„
Нека така да направят и в Айтос, 31 съветника да дарят по 1000 лв. ,за една добрина и без това нищо не правят
5.
Ами
13.02.2023 14:28:11
3
38
на бургазлии им остава да се молят да няма бедствия в Бургас и региона, защото няма да има кой да ни даде средства, за да ги покрием.
4.
911
13.02.2023 14:27:01
7
8
Nemojaha da gi otkradnat i gi predadaha na Turkestan
3.
_(_
13.02.2023 14:26:52
4
33
Имайте жал към тези скъсани и бедни хорица...щом през ковид кризата са дарили по една заплата те са дали своето в тоя живот!
Председателката е дори толкова бедна,че тя и семейството и нямат пари за абонамент за синя зона и спират на местата за уж маневриране пред гаража им. Не ги товарете финансово!
2.
Тиквата
13.02.2023 14:14:17
5
23
На мен пък 30 хиляди са ми не само под ранга, но и под достойнството
1.
gradski
13.02.2023 14:07:58
4
49
С чужда пита помен правят.... Политици сър.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо да правим секс 3 пъти в седмицата Защо да правим секс 3 пъти в седмицата Експертът по интимните въпроси съветва двойките да приемат честия секс като терапия Най-честите грешки при пестенето на пари Най-честите грешки при пестенето на пари Ето кои са те  Зодиите, които споделят прекалено много с партньора Зодиите, които споделят прекалено много с партньора Ето кои са те Рецепта за картофени кюфтета с тиквички на фурна Рецепта за картофени кюфтета с тиквички на фурна Вкусни и здравословни Огнената стихия край Созопол можеше да превърне "Блу Ориндж" и "Хасиенда бийч" в пепел (СНИМКИ) Огнената стихия край Созопол можеше да превърне "Блу Ориндж" и "Хасиенда бийч" в пепел (СНИМКИ) Още не е ясна каква е причината за огромния пожар, който снощи вдигна на крак огнеборците Свлачище посреща туристи на метри от Царевец Свлачище посреща туристи на метри от Царевец Свлачището вероятно се е образувало след проливните дъждове от края на миналата и началото на тази седмица Обявиха проектокабинета "Денков": Депутат от ДБ става министър, Асен Василев ще е и вицепремиер Обявиха проектокабинета "Денков": Депутат от ДБ става министър, Асен Василев ще е и вицепремиер Ако промените тръгнат в грешна посока, номинираните за ротационни премиери щели да си подадат оставките Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов От прокуратурата са подготвили обвинение срещу бившия премиер заради "Барселонагейт" Тошо Куката иска да излезе от ареста, бил безработен Тошо Куката иска да излезе от ареста, бил безработен Районен съд Пловдив решава дали да удовлетвори това искане Пеевски изненадващо се включи в преговорите около новата власт Пеевски изненадващо се включи в преговорите около новата власт Депутатът от ДПС участва в няколко срещи с представители на ГЕРБ и ПП-ДБ
61-годишна учителка давала уроци по секс на тийнейджър 61-годишна учителка давала уроци по секс на тийнейджър Обяснявала на младежа, че се учи от истинска жена ЕС ще налага санкции за доставка на военно оборудване за Русия ЕС ще налага санкции за доставка на военно оборудване за Русия Русия нанася въздушни удари в Украйна с ирански дронове Инфлaциятa в eвpoзoнaтa вeчe e нa нивoтo oтпpeди вoйнaтa в Уĸpaйнa Инфлaциятa в eвpoзoнaтa вeчe e нa нивoтo oтпpeди вoйнaтa в Уĸpaйнa Πoтpeбитeлcĸитe цeни в 20-тe дъpжaви, ĸoитo изпoлзвaт eвpoтo, ca ce пoвишили c 6.1% пpeз мaй нa гoдишнa бaзa, дoĸaтo пpeз aпpил бeшe 7% Екзекуцията на Къро е заснета с камера? Екзекуцията на Къро е заснета с камера? Записите показват, че в имението са нахлули 9 човека с униформи на ДЕА Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг, фалитът избегнат Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг, фалитът избегнат  Промените предвиждат ограничаване на разходите, без тези за отбрана и отлагане на плащането на дълга за две години Зеленски критикува кмета на Киев за смъртта на дете и две жени Зеленски критикува кмета на Киев за смъртта на дете и две жени Президентът на Украйна коментира убийството на 9-годишно момиченце, майка му и още една жена с руска ракета Джо Байдън се спъна и падна по време на церемония във Военновъздушната академия на САЩ Джо Байдън се спъна и падна по време на церемония във Военновъздушната академия на САЩ От Белия дом Бен посочиха, че Байдън е добре   Взривове в Белгород, 50 проукраински бойци убити? Взривове в Белгород, 50 проукраински бойци убити? Руснаците „изпекли“ със „Солцепек“ и 4 бойни бронирани машини, РСЗО „Град“ и 1 пикап Британският крал Чарлз Трети пристига на петдневно посещение в Румъния Британският крал Чарлз Трети пристига на петдневно посещение в Румъния Утре крал Чарлз Трети ще пристигне в Букурещ и ще бъде приет от президента Клаус Йоханис в двореца "Котрочени" Взривове в Киев, има загинали деца Взривове в Киев, има загинали деца Десетки автомобили и сгради пък са поразени в руския град Шебекино 
Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Да се погрижим за счетоводните записи на държавата Виц на деня Виц на деня - Излез, подъл сърахливецо! Стани и се бий!
- Марийке, престани да ми крещиш в гащите. Изобщо не е възбуждащо.
Виц на деня Виц на деня Баба се кара на внучката:
- Къде си хукнала така, ма?
- На купон.
- Бърже да си сложиш гащи!
- Бабо, ти на опера като ходиш, слагаш ли си тапи в ушите?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Това е северният път, има и южен.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече