×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Помощта за Турция и Сирия скара ОбС-Бургас, БСП се отрекоха от свой


Помощта за Турция и Сирия скара ОбС-Бургас, БСП се отрекоха от свой
Почит към жертвите бе отдадена с минута мълчание, след което от 39 съветници в залата всички дадоха своя вот „за“ отпускането на 30 хиляди лв. в помощ на пострадалите в Турция и Сирия
13 Февруари 2023, Понеделник, 13:49 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Независимият съветник Бенчо Бенчев призова своите колеги да дарят и заплатите си в подкрепа на пострадалите и даде пример, като го направи първи

Извънредната докладна, с която се предлага отпускането на 30 хиляди лева за пострадалите от земетресенията и заради която местният парламент на Бургас се събра на извънредно заседание, скара съветниците. И така вместо гласуването й да приключи за броени минути, страстите се разпалиха, а накрая се наложи заместник-председателят на Общинския съвет Живко Господинов да обяви от трибуната, че мнението на колегата му Васил Иванов не е от името на цялата група на червените, а негова лична позиция.

В началото на заседанието председателят на местния парламент проф. Севдалина Турманова обясни, че в резултат на силните трусове над 1 млн. души нямат домове, а Бургас вече е събрал и изпратил няколко тона дарения от двата пункта. Един от тировете вече е в Руен, откъдето се разпределят помощите и днес ще пресече границата с Турция. Проучват се възможностите част от даренията да стигнат до Сирия чрез институциите, през които това може да бъде осъществено.

В залата се чуха предложения същата сума – 30 хиляди лв., да бъде отпусната и за Сирия чрез Червения полумесец или Белите каски. Независимият съветник Бенчо Бенчев призова своите колеги да дарят и заплатите си в подкрепа на пострадалите и даде пример, като го направи първи.

Д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ обясни, че 30 хил. лв. са възможностите на Общината и предложи средствата да бъдат преведени в сметката на институция, която е равностойна на ОбС. Предложението за превеждане на пари на мюфтийството не отговаря на ранга на местния парламент, обясни той.

Аз ще дам 1000 лв. от своята заплата. Нека да не задължаваме данъкоплатците с тези средства, а нека всеки от нас дари, призова Васил Иванов от БСП

Заместник-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев обясни, че Сирия не е забравена, но за там събираме материални помощи. „От Бургас изпращаме 4 камиона за логистика, за Сирия не се превеждат пари все още. Да не забравяме, че земетресението се намира в бунтовнически регион, нямам против, но в момента е невъзможно да ги преведем“, каза Стойчев и обясни, че възприема предложението на д-р Душепеев по повод сметката за превода на средствата.

Станимир Апостолов от СДС, който е зам.-председател на местния парламент, обяви, че администрацията на Бургас е може би първата, която откри пунктове за дарения. „Нашите съграждани даряват, нашите помощи от петък пътуват, докато Варна и София сега отварят пунктове“, каза той.

Шерафет Мехмед от ДПС благодари на колегите си и подчерта, че трагедията е много голяма. „Новата история на България ще запомни, че в целия Балкански полуостров няма и няма да има такова земетресение. Благодаря на администрацията, ние като Общински съвет бяхме първите, които се отзовахме за помощ. Благодаря ви и нека гласуваме със сърце“, призова той.

Стоян Грозев, който е независим общински съветник, предложи преди гласуването жертвите на унищожителното земетресение да бъдат почетени с едноминутно мълчание.

До този момент всичко в залата беше спокойно, докато думата не бе взета от Васил Иванов от БСП, който зачете от листче. „Не ми харесва, че за пореден път се прави опит да се направи евтин пиар. В Сирия има християни, които бяха сполетени от трагедията, десетки организации събират средства и за Сирия. Колеги от ГЕРБ, областният Ви лидер и кмет на Поморие Иван Алексиев знае, че има сметка за Сирия и ще дари, а вие не знаете. Освен това така няма ли да компрометираме нашата програма за справяне с бедствия“, попита той.

Васил Иванов предложи 30 хил. лв. да бъдат разделени на две или да се отпуснат още 30 хил. лв. за Сирия и продължи с интересния подход: „Аз ще дам 1000 лв. от своята заплата. Нека да не задължаваме данъкоплатците с тези средства, а нека всеки от нас дари. Предлагам сумата от 30 хиляди лв. да се намали на 29 хил. лв., от себе си аз давам другите 1000 лв. Нямаме фонд за подпомагането на други държави при бедствия, а за решаването на нашите си проблеми“, аргументира се Иванов.

Доайенът сред местните парламентаристи Бенчо Бенчев предложи всеки да дари част от заплатата си и даде пример

Председателят на ОбС проф. Турманова припомни, че през ковид кризата съветниците от ГЕРБ дариха по една заплата, но по думите й това е свободен избор на всеки един парламентарист и човек.

Георги Маринчев на свой ред обвини Васил Иванов в евтино политическо говорене. „Да ни обвинявате, че сме вкарали докладна, а вие не сте направили нищо. Не може да ни търсите сметка и политическа отговорност за нещо, което ние сме направили, а вие не“, каза Маринчев.

Красимира Маркович, която има може би най-много мандати зад гърба си, също се обърна към младия си колега: „Срамота, събрали сме се да вършим добро, а го превърнахме в политически спорове. Да бъдем конструктивни, да променим сметката и тя да е към БЧК и след това към Червения полумесец, който е актуален за Турция и за Сирия“, призова тя.

И се обърна към опозицията от БСП: „Ако новите ви колеги не знаят как да прочетат правилника на ОбС, обяснете им къде какво могат да предлагат и как да се държат в зала.“

В дебата се включи отново и д-р Антонио Душепеев, който с типичната за темперамента си ироничност отбеляза, че Васил Иванов е прочел изказването си от лист. „Благодаря за дисциплината, г-жо председател, защото ако в залата имаше деца и тичаха, щяха да дръпнат листчето, от което четеше колегата Иванов и той нямаше да знае какво да каже.“

Като искате да дарявате, не го правете с парите на данъкоплатците, настоя втори път Васил Иванов.

След това думата взе Веселин Пренеров, който също има един мандат зад гърба си в местния парламент, освен това е опитен журналист. „Мислех, че вече щяхме да сме излезли от залата и да сме забравили. Дебатът трябваше да е от 2-3 минути със смирение и съпричастност и нищо повече. 1999 г. бях в Турция по време на голямото земетресение и отразявах събитията, там видях стотици хиляди лица и очи на хора с преобърнат живот. Моля – дайте поне веднъж, днес и сега да излезем като единни граждани и хора от това заседание. Всичко друго е за пред камери и фотографи. Да приключим с тези реплики и изказвания, защото трагедията ще продължи години“, призова Веселин Пренеров от ГЕРБ.

С минута мълчание в местния парламент почетоха жертвите на опустошителното бедствие

Иван Иванов от СЕК, който е сред най-новите лица в местния парламент, също се обърна към колегите си. „Да оставим политиката извън залата на ОбС, събрали сме се да помогнем на хората в Турция и солидарно трябва да направим това и към Сирия. Затова да гласуваме помощта и към Турция, и към Сирия.“

Тогава за изненада на всички в залата на трибуната излезе зам.-председателят на местния парламент Живко Господинов, който е и общински лидер на БСП за Бургас. И внесе уточнение: „Мнението на колегата Васил Иванов не е мнение на групата на БСП, това е лично мнение.“

Последва извинение от Красимира Маркович към колегите й от БСП.

Заместник-кметът Красимир Стойчев разясни още подробности по дарителската акция, която тече в момента в два пункта в Бургас. „От Турция има инструкции да се спрат доставките на дрехи и храните, а да се вложат сили и средства в осигуряването на палатки, генератори, отоплителни печки – електрически и газови, завивки, спални чували. Затова събраните дрехи в двата пункта ще са за Сирия, откъдето няма инструкции какво да се изпраща“, разясни Красимир Стойчев. Заместник-кметът на Бургас съобщи още, че първият тир с помощи от Бургас е пристигнал в Руен, откъдето ще бъдат разпределени. Красимир Стойчев показа и съобщение, с което кметът на Руен Исмаил Осман благодари на Бургас и бургазлии.

В крайна сметка съветниците решиха, че средствата ще бъдат преведени в сметката, обявена от БЧК и ще отидат за Турция и Сирия.

С 18 „против“, 2 „въздържали се“ и 1 „за“ ОбС отхвърли предложението от Васил Иванов сумата да се намали на 29 хил. лв., а към нея да се добавят неговите 1000 лв. Аргументът беше, че дарението си е личен акт.

Мандатът свърши, колегите не се научиха кое може и кое – не, каза след гласуването Красимира Маркович,

Последва предложената минута мълчание, след което от 39 съветници в залата всички дадоха своя вот „за“ отпускането на 30 хиляди лв. в помощ на пострадалите в Турция и Сирия, средствата са от перото за дейности и мероприятия за намаляване на риска при бедствия към Община Бургас за 2023 г.

Красимир Стойчев показа и съобщение, с което кметът на Руен Исмаил Осман благодари на Бургас и бургазлии

 


В категории: Политика , Бургас


Тайланд иска членство в БРИКС
Тайланд иска членство в БРИКС 20/06/2024, Четвъртък 20:00 2
Флагман.БГ Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие 20/06/2024, Четвъртък 18:40 0
Флагман.БГ Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час 20/06/2024, Четвъртък 17:20 10
16
Коментара по темата
16.
XX
13.02.2023 20:53:15
0
4
Да добавим, че в бунтовническите региони отказват помощ от законното правителство на Сирия и превръщат невинните жертви в заложници на човеконенавистното си слугуване на нато.
15.
До 3
13.02.2023 17:35:29
0
5
Точно така. Чудя се кога точно ще й отнесат колата на председателката. Няма такава наглост!
А преди изборите беше облепила всички общи части на кооперацията със свои плакати.
И между другото - не знаех, че Бенчо е на свобода.
14.
д
13.02.2023 17:35:27
2
4
hhahahashahh флегми смешни стех ахахахахахах бенчо бентлито ли хахаххаахаха
13.
*********
13.02.2023 17:16:56
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
Скъсаняци
13.02.2023 16:20:41
6
12
Независимият съветник Бенчо Бенчев призова своите колеги да дарят и заплатите си в подкрепа на пострадалите и даде пример, като го направи първи. Аре, ве жалки шушумиги, нали взимате два бона за нищо правене,някой от вас друго освен съветник не са бачкали. И тия ще меуправляват мен. Ще ги купя ище ги продам повечето от тях.
11.
Бастуни
13.02.2023 15:58:51
4
31
Няма спор че трагедията в Турция и Сирия е огромно и е хубаво да се помогне макар и с малко,но да питам тез Бастуни колко пари отпуснаха за наводненията по нашите земи?
10.
*********
13.02.2023 15:50:00
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
кьорфишек
13.02.2023 15:11:44
9
39
"В крайна сметка съветниците решиха..."

В крайна сметка съветниците решиха да дарят пари, НО ОТ НАШИТЕ, и ОПЛЮХА тоя, който ги призова да направят дарение с ТЕХНИТЕ пари.
То така и баба знае - аз пък дарявам 100 милиона лева, но от държавната каса.
Нещастници!
8.
Bratq Mangasarqn ot kv. Pobeda
13.02.2023 14:38:06
4
13
Utre ako ima 7.8

Pak li she darqvat teq otrepki
Na pensionerite za lekarstva koi 6e dari
Na socialno slabite ?
7.
Само
13.02.2023 14:31:14
3
8
Жейна не може да си дари заплатата, защото тя отдавна го прави, както беше и призовала останалите съветници. Затова намалете дарението на 28 хиляди.
6.
Най добре
13.02.2023 14:30:46
2
31
е съветниците да дарят месечното си заплащане.Все па става въпрос за бедсвие и нуждата от помощ„
Нека така да направят и в Айтос, 31 съветника да дарят по 1000 лв. ,за една добрина и без това нищо не правят
5.
Ами
13.02.2023 14:28:11
3
38
на бургазлии им остава да се молят да няма бедствия в Бургас и региона, защото няма да има кой да ни даде средства, за да ги покрием.
4.
911
13.02.2023 14:27:01
7
8
Nemojaha da gi otkradnat i gi predadaha na Turkestan
3.
_(_
13.02.2023 14:26:52
4
33
Имайте жал към тези скъсани и бедни хорица...щом през ковид кризата са дарили по една заплата те са дали своето в тоя живот!
Председателката е дори толкова бедна,че тя и семейството и нямат пари за абонамент за синя зона и спират на местата за уж маневриране пред гаража им. Не ги товарете финансово!
2.
Тиквата
13.02.2023 14:14:17
5
23
На мен пък 30 хиляди са ми не само под ранга, но и под достойнството
1.
gradski
13.02.2023 14:07:58
4
49
С чужда пита помен правят.... Политици сър.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Все още се издирва и ножът, с който е убита жената Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Чужденците катастрофирали на пътя Бургас-Созопол, в района на бензиностанция „Петрол” Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Той е от изявените бургаски деца и многократно е награждаван от кмета Димитър Николов Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Сред обнародваните документи са писмата от Данаил Попов до Иван Драсов и обратно за предателството на Левски Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Събитието започва в 18.00 часа с представяне на кулинарната книга „Кухнята на баба и проклетото ѝ внуче“ Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Във форума като специални гости участват представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” За този проект се говори още от 2018 г. и вече можеше да е готов, ако не беше пандемията и политическата нестабилност Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Дружеството изпълнява и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Около великденските празници сладкарницата на Петкова предизвика големи спорове в мрежата заради цените, които беше сложила за козунаци
Тайланд иска членство в БРИКС Тайланд иска членство в БРИКС "Надяваме се на позитивна обратна връзка и да бъдем приети за член още на следващата среща" Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей  Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори