×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Ивайло Тончев – с грижа за ритъма на сърцето ви


Д-р Ивайло Тончев – с грижа за ритъма на сърцето ви
Специалистът-електрофизиолог избира „Сърце и Мозък“ Бургас след практика в най-големите болници в Израел, Австралия, Монако и Австрия
08 Февруари 2023, Сряда, 11:02 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Болниците от веригата на Български Кардиологичен Институт са съизмерими със световните здравни центрове, коментира още специалистът

Д-р Ивайло Тончев завършва медицина през 2013 г. и магистратура по здравен мениджмънт през 2016 г. в МУ Варна.

След година работа във вътрешно отделение и спешен център в университетската болница във Варна той печели стипендия за специализация по кардиология в Университетска болница „Хадаса“ – Йерусалим, Израел, където работи под директното ръководство на проф. Хайм Лотан. В края на специализацията си стартира интензивно обучение в сферата на ритъмните и проводни нарушения в екипа на проф. Давид Луриа и проф. Бернард Беласен. По време на специализацията си преподава в Медицинския университет в Йерусалим. През 2020 г. започва тясна специализация по електрофизиология и кардиостимулация в „Роял Мелбърн Хоспитал“ в Австралия, с директен ментор и супервайзър проф. Джонатан Калман. Преминава специализирани курсове на обучение в областта на електрофизиологията и кардиостимулацията във Виена, Тел-Авив, Монако и Будапеща. Професионалните и научни интереси на д-р Тончев са в областта на клиничната кардиология, инвазивната електрофизиология и кардиостимулацията. През годините взема активно участие в международни конгреси и семинари, където е удостоен с отличия и награди за презентираните научни трудове. Има над 10 научни публикации в престижни международни медицински журнали като “EUROPACE”, “JACC: Clinical Electrophysiology”, “Heart, Lung and Circulation”, “Catheterization and Cardiovascular Interventions” и други. От 2022 г. е част от екипа на болница „Сърце и Мозък“ в Бургас и взeма активно участие в лечението на пациентите с ритъмни и проводни нарушения.

Д-р Тончев е сертифициран от Европейската асоциация за аритмии като инвазивен електрофизиолог, притежава сертификати за електрокардиостимулация и експертно ниво за електрофизиология в България. От 2023г е член на съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ).

Най-новата лаборатория за електрокардиостимулация в България отвори врати в „Сърце и Мозък“ Бургас. В много близко бъдеще се очаква и административното сертифициране на залата за инвазивна електрофизиология. По този начин, пациентите с ритъмни и проводни нарушения от Бургас и региона вече ще имат възможност да се лекуват с най-съвременни методи, без да се налага да пътуват стотици километри.

- Д-р Тончев, специализирали сте в Израел и Австралия, кое ви мотивира да изберете болница „Сърце и Мозък“ Бургас за продължение на професионалния Ви път?

- Главният фактор, който ме мотивира да се върна в България бе предоставената ми възможност за развитие и възможността да бъда близо до семейството си. До преди няколко години перспективата „за развитие в България“ изглеждаше невъзможна за мен, както и за голям процент от колегите ми, които по една или друга причина бяха избрали да продължат професионалния си път в чужбина. Болниците от веригата на Български Кардиологичен Институт са съизмерими със световните здравни центрове. Перспективата да продължа развитието си в „Сърце и Мозък“ Бургас беше повече от привлекателна, защото БКИ наложи различен стандарт на здравеопазване в България. Медицинската апаратура е от най-висок клас, без аналог в страната ни. Не на последно място – при нас пациентът наистина е на първо място. Когато сумирах всички тези фактори, за мен не беше никак трудно да се върна и да допринеса за развитието на електрофизиологията в Бургас.

Д-р Ивайло Тончев в операционната на болница "Сърце и Мозък" Бургас

- С какво ви спечелиха кардиостимулацията и електрофизиологията?

- Низ от обстоятелства, които напълно доказват максимата – никога да не казваме никога. Ако трябва да се върна в самото начало на своя път, трябва да споделя, че в семейството ми няма хора свързани с медицината, а и не съм от колегите, които са си мечтали да са доктори откогато се помнят. Осъзнах, че искам да стана лекар в 3-ти курс на медицинския университет – последваха комбинация от фактори,  трудности добри преподаватели, които ме мотивираха да продължа развитието си. Докато се лутах из различните специалности, бях уверен в едно - НИКОГА кардиология, заради ритъмните и проводни нарушения. С течение на времето сложността на аритмологията се оказа изключително привлекателна и със сигурност е „хапче против скука“. Освен това е млада специалност, помагаща на пациенти, които доскоро са били лекувани с медикаменти, „по-възрастни“ от самата специалност.

- Тъй като ритъмно-проводните нарушения са Вашата специалност, нека поговорим малко за най-често разпространените видове сърдечна аритмия при хората.

- Аритмиите са широк спектър от заболявания на сърдечния ритъм - най-просто разделени на аритмии с бавен сърдечен ритъм и такива с изключително бърза сърдечна честота, засягащи пациенти от детска до пенсионна възраст. Предсърдното мъждене е най-честата сърдечна аритмия, засягаща качеството на живот на пациентите и излагаща ги на риск от инсулт. Според последните световни данни честотата варира между 2% и 9% в зависимост от възрастовата група. При по възрастните пациенти също се увеличава значително и нуждата да се имплантират пейсмейкъри, най-често поради „захабяването“ на проводната система на сърцето, водещо до бавен пулс, както и до краткотрайна загуба на съзнание. Всеки пациент с ритъмно-проводно нарушение е уникален и изисква индивидуализиран подход. Това е основното, което прави нашата специалност толкова привлекателна за мен.

- Възможно ли е българският пациент да получи качествено здравеопазване?

- Като цяло съм позитивно и оптимистично настроен към този въпрос по следните причини: качественото здравеопазване е функция на техническа обезпеченост/материална база, адекватно финансиране, добре обучени специалисти и правилната комбинация на гореспоменатите фактори. Изключителното във визията на болница „Сърце и Мозък“ Бургас е, че схващането, че апаратурата не може да лекува сама, както и че лекарят не може да постига добри резултати без добра материална база. Към настоящия момент болница „Сърце и Мозък“ напълно покрива тези критерии и то с доста висока оценка: апаратурата е на световно ниво и последен „писък на техниката“ и мое лично мнение е, че колегите от всички клиники са на много високо ниво. Болницата е успяла да привлече колеги с впечатляващ опит и автобиографии, голяма част, от които идват в Бургас от други населени места, с цел да практикуват качествена медицина. Позитивно съм настроен и към започналата тенденцията за увеличаването на финансиране по НЗОК, както и реимбурсирането на медицинските изделия, които дават възможност на българския пациент да бъде лекуван на високо световно ниво.

- Кой са основните неща, които сте запомнили от вашите ментори?

- Радвам се, че имам възможността все още да бъда в контакт с хората, които са ме изградили като специалист и да се допитвам до техния опит и съвети, когато имаме по-предизвикателен случай в клиниката.

Това, което най-силно ме е впечатлило е, че сигурността на пациента трябва да стои на пиедестал, както и педантичността по отношение избягването на усложнения по време на процедурите. В заключение – най-ярката следа, оставена от менторите ми, е – винаги да предоставяме най-високо качество и минимизиране на рисковете. 

- Какъв е Вашият стандарт за добър кардиолог?

- Предполагам, че моята представа е „амалгама“ от стандартите, които са съм попил през годините, а именно: Всеки лекар, преди да се нарече какъвто и да е специалист трябва да е сигурен, че мисли на първо място и винаги в интерес на пациента. Добрият кардиолог от своя страна трябва да намира правилния баланс между диагностични и терапевтични методи с цел постигане на оптимален дългосрочен резултат отново – единствено в полза на пациента. Кардиолозите, който са ангажирани с инвазивни процедури трябва да мислят активно и в еднакъв обем както за успеха на процедурата, така и за това как да имат процедури с минимален риск от усложнения. Не на последно място, а може би и най-важно за мен е отношението към пациента – всеки пациент е уникален със своята същност, емоционален аспект на изживяване на здравословните си проблеми и има нужда от както от професионална медицинска помощ, така и от човешко разбиране от страна на лекаря.

- Какви са целите пред екипа?

- Искам да споделя, че съм горд да бъда част от млад, образован и изключително амбициозен екип. Наскоро към нашият екип се присъедини д-р Методи Миразчийски, идващ от водеща болница в столицата, който споделя целите и визията на екипа ни. А те са изключително прости и ясни – да използваме знанията, които сме придобили и продължаваме ежедневно да надграждаме в интерес на нашите пациенти. Убеден съм, че качеството на предлаганите от нас медицински услуги нямат аналог в региона. Конкуренцията трябва да тласка болниците непрекъснато да вдигат собственото си ниво и качество на обслужване и по този начин да помагат на пациентите си. Болница „Сърце и Мозък“ предоставя в областта на електрокардиостимулацията (а много скоро и в областта на електрофизиологията) възможността на пациентите да се лекуват висококачествено, без да им се налага да пътуват стотици километри за определени процедури. В този ред на мисли ми се иска да споделя един скорошен пример от практиката – пациент от Бургас, който постъпи при нас за имплантация на пейсмейкър ми сподели, че са го насочили за имплантация към София (без обективна причина), за която е трябвало да заплати изключително висока сума, като не споменаваме и транспортните разходи, което приемам за абсолютно недопустимо.

Базирайки се на конкретния пример, искам да информирам всички пациенти и колеги, че високотехнологичната  болница „Сърце и Мозък“ предоставя възможност за отлично качествено и напълно достъпно лечение в Бургас.

Пациентите с вече имплантирани пейсмейкъри, че могат да извършват периодичните си контролни прегледи в болница „Сърце и Мозък“ Бургас. Можете да запишете преглед при д-р Ивайло Тончев на 056703003.


В категории: Здраве , Бургас


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори