×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

САЩ свалиха с ракета китайския шпионски балон


05 Февруари 2023, Неделя, 09:40 ч.

Китай категорично се противопостави на действията на САЩ

Американски военен изтребител F-22 свали китайския балон, който се носеше във въздуха край бреговете на щата Южна Каролина, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с това приключи драматичната сага, която насочи вниманието към влошаващите се американско-китайски отношения.

"Успешно го свалихме и искам да поздравя нашите авиатори, които го направиха", каза президентът Джо Байдън.

Байдън добави, че е издал заповед за сваляне на балона още в сряда, но Пентагонът е препоръчал да се изчака, докато това може да бъде извършено над открито море.

В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети за презареждане с гориво от военновъздушните сили на САЩ. Само един изтребител F-22 обаче е изстрелял една единствена ракета "Ей Ай Ем-9 Екс" (AIM-9X) и е свалил самолета, съобщи високопоставен американски военен представител.

Балонът е свален на около шест морски мили (малко повече от 11 км) от бреговете на САЩ, добави той.

Американски висши военни представители съобщиха, че ще се опитат да съберат бързо останките от основните съставни части на китайския шпионски балон, предаде Ройтерс.

"Това събиране (на останките - бел. ред.) се извършва в момента. Колко дълго ще продължи то, все още не може да се определи", каза пред журналисти висш американски представител на министерството на отбраната.

Той добави, че останките са разпръснати в относително плитки води покрай крайбрежието, предава dnes.bg. Друг високопоставен американски военен представител каза, че изваждането на останките от китайския балон вероятно няма да отнеме седмици или месеци и ще напредне относително бързо, допълва Ройтерс.

Свалянето на балона стана малко след като американското правителство нареди да се спрат полетите за и от три града в щата Южна Каролина - Уилмингтън, Миртъл Бийч и Чарлстън, заради неупомената тогава "активност по националната сигурност." Полетите бяха възобновени в следобедните часове на съботния ден.

Китайското външно министерство заяви днес, че изразява "силно недоволство" и категорично се противопоставя на "използването на сила" от страна на САЩ за атаката срещу техния летателен апарат, предаде Ройтерс.

Говорител на министерството на външните работи в Пекин нарече тези действия "очевидна свръхреакция", предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че китайският говорител е отхвърлил многократно обвиненията в шпионаж на Вашингтон, твърдейки, че балонът е бил "граждански" летателен апарат, който се е отклонил от курса си поради "форсмажорни обстоятелства".

Балонът е бил забелязан за първи път в американското въздушно пространство на 28 януари, а три дни по-късно е навлязъл в канадското въздушно пространство. След това отново се е върнал във въздушното пространство на САЩ на 31 януари, уточни американски представител на отбраната.

САЩ съобщиха за първи път открито за балона над територията на страната в четвъртък тази седмица. Вашингтон го нарече "явно нарушение" на суверенитета на САЩ, припомня Ройтерс.

Министърът на отбраната Лойд Остин първи съобщи за свалянето на балона и каза, че той се използва от Китай "в опит да извършва наблюдение на стратегически обекти в континенталната част на САЩ".

Фотограф на Ройтерс, станал свидетел на свалянето, каза, че от изтребител е дошла реактивна струя и е ударила балона, но не е имало експлозия. След това балонът е започнал да пада, каза той.

Китай изрази съжаление, че въздухоплавателният съд, използван според Пекин за граждански метеорологични и други научни цели, се е отклонил, навлизайки във въздушното пространство на САЩ.

Инцидентът с китайския балон стана причина държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да отложи посещението си в Китай тази седмица. Отлагането на пътуването на Блинкън, което беше договорено през ноември миналата година от американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин, е разочарование за онези, които го смятаха за закъсняла възможност за стабилизиране на все по-влошаващите се отношения между двете страни.

Китай се стреми към стабилни отношения със САЩ, за да може да фокусира вниманието си върху своята икономика, засегната от вече отменената политика за "нулев ковид" и пренебрегвана от чуждестранните инвеститори, които са разтревожени от смятаното от тях като връщане на държавната намеса на пазара.

Пентагонът по-рано съобщи, че още един китайски балон е бил забелязан над Латинска Америка, без да посочва точно къде, припомня Ройтерс.
(БТА, Светослав Танчев)

Прочети още на: https://www.dnes.bg/usa/2023/02/05/sasht-svaliha-s-raketa-kitaiskiia-shpionski-balon.559229
 


В категории: Животът


4
Коментара
Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
4
Коментара по темата
4.
Do 3
09.03.2023 14:21:42
0
0
това ли си мислят русоробите че е цялата авиация на САЩ? нищо чудно че си вярвате толкова тогава, ще Русия ще унищожи САЩ.

хахахахаххахаахахахах

дори не е и 1% това, от военновъздушният потенциал на САЩ.

Дебильi блять

хахахахахха
3.
Браво, молодци! Хохихо
05.02.2023 12:39:03
19
6
В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети за презареждане с гориво от военновъздушните сили на САЩ.

Тия за един безпилотен балон стовариха цялата авиация :-)
2.
Бай Джо Бидона
05.02.2023 12:32:30
10
4
Искам да заявя,че спечелихме много сериозна битка.Благодарение на общите усилия на ВВС и ВМС свалихме един много опасен балон.Надявам се всички да са си взели поука,че не се шегуваме и ще сваляме всички тежковъоръжени балони,дори и детските такива.Може вече да треперите от моща на американската армия.Искам да благодаря и на американските данъкоплатци,защото те са най-големия потърпевш от тази ожесточена битка защитава хоумлендсекюритито ни.Очаквам Холивуд да филмира в най-скоро време този изключителен подвиг и да наблегне на моята хладнокръвна реакция.
1.
От Орегон
05.02.2023 10:13:04
3
4
Трябвало е да го издърпат и приземят невредим на територията на САЩ, а не да го разрушават. Но и така е добре.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете 
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори