×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Готов е единният стикер, указващ трайно ниските цени на храни в магазините
  • САЩ готвят нова военна помощ за Украйна за $2,6 млрд.
  • Уимбълдън вдига забраната за руски и беларуски играчи
  • Швейцария обяви нови планове за дипломатически преговори с ЕС
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сунгурларе е моята мисия, имам подкрепа от ГЕРБ и ще се кандидатирам за нов мандат


Сунгурларе е моята мисия, имам подкрепа от ГЕРБ и ще се кандидатирам за нов мандат
Имах мнозинство в Общинския съвет, но го разбиха с евтини интриги, казва кметът д-р Георги Кенов
03 Февруари 2023, Петък, 18:35 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Завършвам третия си мандат с гордо вдигната глава - с реализирани проекти и изпълнени обещания

Д-р Георги Кенов е три мандата кмет на община Сунгурларе. За първите два бе издигнат и подкрепен от ДПС. След като пропусна един мандат (2015-2019), но бе част от местния парламент като съветник, през 2019 г. влезе в битката за трети мандат като кандидат на ГЕРБ и я спечели. Предизборната му програма бе много амбициозна. Той обаче завари общината с около 4 млн. лв. дългове. Попречи ли това на програмата му, кои проекти успя да реализира, изпълни ли обещанията си към избирателите, има ли подкрепата на Общинския съвет и успя ли да погаси задълженията към държавата? На тези важни въпроси д-р Кенов отговаря в откровено интервю за Флагман.бг:

- Д-р Кенов, вече сте към края на третия си мандат. През ноември 2019 г. влязохте в кабинета си с обещаваща програма. Но заварихте общината с големи дългове. Доколко успяхте да изпълните обещанията си?

- Много от ангажиментите, които поех пред жителите на община Сунгурларе, вече са изпълнени. Други предстои да бъдат завършени скоро. Надявам се до края на мандата да приключим с всички започнати проекти. Въпреки малкия екип, с който разполагам, съумяхме да се справим и дори проекти на предишния кмет, които не бяха финансирани и завършени, получиха зелена светлина. 

- По какво работи Община Сунгурларе в момента? 

- Работим по много проекти – инфраструктурни, образователни, социални. Но, както знаете, за мен приоритет са децата. Те са нашето бъдеще. Именно затова наблягаме на образователната инфраструктура, за да може децата да имат съвременни бази на европейско ниво, в които да се обучават. В момента работим по програма на МОН. Санираме училището в село Съединение. Предстои да стартираме строителство на детска градина в Грозден, чиято стойност е около 2 млн. лв. Завършваме корпуса към СУ „Христо Ботев“, където ще има допълнителни класни стаи. Работим и по проект за нова детска градина в Лозарево. Там са записани малчугани от 5 съседни села. Доста е посещаема и ще им създадем прекрасни условия. Ако успеем да я изградим до края на мандата, ще съм много щастлив.

- Най-голямата ви болка от години е канализацията на Сунгурларе. Тя беше и основният акцент в предизборната ви кампания. Положихте доста усилия, за да получите финансиране и градът да има нова ВиК мрежа. Докъде стигна реализацията й?

-  На първо време ще започнем с изграждане на част от канализационната мрежа в югозападната част на Сунгурларе. Вече имаме избран изпълнител на проекта, но чакаме удобен момент за стартиране на дейностите. МОСВ ни дава възможност да кандидатсвтаме за цялостна канализация на Сунгурларе. Както знаете – имахме проект, който обаче е стар и в момента го актуализираме. Надявам се до местните избори да започнем и с него. Водопроводната мрежа на града ни е на 60-70 години. И за да избегнем авариите и да имаме европейски стандарт, трябва да я обновим. Това ми е най-голямата мечта и борба през този мандат. Имаме и уверението за финансиране на пречиствателна станция. Проектът е готов, ще струва около 2-3 млн лв. За средства ще кандидатстваме пред ПУДОС. Друг голям обект е водопроводната мрежа на три населени места – Грозден, Чубра и Лозарево. Този проект го заварихме от предния мандат и успяхме да го продължим. Вече сме на финала. Стойността му е 6 млн. лв. 

- Работите и по различни пътни проекти. Кои пътища успяхте да асфалтирате и кои са на дневен ред? 

- Да, на много места обновяваме инфраструктурата, предстои и още. От миналата година останаха средства, предвидени за зимното почистване и ги пренасочихме към ремонт на пътищата. С тях асфалтирахме улиците в Грозден. С финансиране от Държавен фонд „Земеделие“ ще ремонтираме и пътя между Подвис и Манолич през село Есен. Като всяка малка община, ние също имаме много проблеми - политическата обстановка и кризите влияят и на нас. Но не мога да кажа, че липсва държавност. Служебното правителство задели много средства за Община Сунгурларе. Само от последния транш получихме 12 млн. лв. за село Съединение. Там ще асфалтираме пътя до село Прилеп – около 15 км. Това е много важна артерия, защото е алтернативна на Ришкия проход. Години наред беше моята мечта, но се сблъсквах с много проблеми - цените се променяха, отлагане във времето, но накая успяхме да задвижим ремонта. Обществената поръчка е на финала, до месец фирмата-изпълнител може да започне. За мен като кмет е от изключително значение да подобрим инфраструктурата в населените места, без значение колко са големи и колко жители имат. Все пак там живеят хора и пътуват до работните си места. 

- А социалната политика?

- Да, тя също е приоритет. Министерството на социалните грижи ни достави още една кола за социалния патронаж, който храни около 240 човека. Разнасяме храната с 3 коли, оказваме съдейтвие и за медицинска помощ. По желание на потребителите един автомобил обикаля по населените места с 2 медицински лица. Обгрижват пациентите. Имаме двойно увеличение на броя на личните асистенти и домашни работници. Проблемът е с увеличението на пенсията – досега хранехме около 1000 човека с топъл обяд, сега обаче прагът не е увеличен с повишението на пенсиите и доста от потребителите отпаднаха от списъците. Така за момента доставяме храна на около 500 човека, но се надявам през февруари това да се коригира и да стигнем до 800 човека. Желанието ми е да направя образцов патронаж. 

Ще получим средства и за двата социални дома на територията на общината. Единият е за хора с деменция в село Славянци, другият – в село Лозарево. Финансирането ще е в размер на около 3-4 млн.лв., в което ще се включи осъвременяване на старата сграда и изграждането на условия за още 2 легла, както и пристройка за нов корпус. Всичко това ще отговаря на изискванията на министерството. 

- Кой е най-големия проблем на общината?

- Със сметосъбирането – не можем да се справим с безразборното изхвърляне на отпадъци.  Сега със съдействието на Винекс Славянци раздаваме около 1000 кофи за битови нужди. Провеждаме процедура за нова сметосъбираща техника, защото сега разполагаме само с една рециклирана машина и други две, които са много стари и са постоянно в ремонт. Но смятам, че и това ще се промени. Трябва общината да има добър облик.

- Какво е финансовото състояние към момента, успяхте ли да изплатите всички задължения, които наследихте от екипа на Васил Панделиев (кмет на община Сунгурларе 2015-2019)?

- Заварих почти 4 млн. лв дългове към държавата. С упоритост и много работа успяхме да изплатим почти всичко. Съвсем скоро преведохме по сметката на Министерството на финансите 1 млн. лв. Г-н Панделиев е теглил заем на стойност 1,6 млн. лв., като за три години е върнал едва 30 хил. лв. Не знаем къде са тези пари. Но за съжаление не са малко, а с тях можехме да асфалтираме улици. Не искам да упреквам никого, но задълженията не ги връщам аз, а всички хора, които си плащат данъците в тази община. Искам да благодаря на моя екип, на хората, на институциите, които, въпреки трудностите, работеха здраво за осъществяването на всеки един проект. 

- В началото на мандата вие имахте пълно мнозинство в Общинския съвет. През последните 6 месеца изглежда това се е променило. Структурата на ГЕРБ в общината не е стабилна, има разделение. Смени се и председателят на местния парламент. Как се отрази на работата ви всичко това?

- Проблемът е, че не получавам съдействие и разбиране от Общинския съвет. Което е много жалко. Имах мнозинство, но благодарение на бивши и сегашни депутати, както и дрязгите за постове между общински съветници, това мнозинство се разби. От самото начало повтарям, че трябва да прекратим партийните боричкиния и да работим за благото на общината, аз съм кмет на всички жители, без значение за кого са гласували. Някои стигнаха дотам, че да ми искат оставката. Приел съм кметския пост като кауза, а оценката я дават хората чрез изборите. За Сунгурларе винаги съм бил чуждият, тъй като родом не съм оттук. Но на мен животът ми мина в този град. Бил съм 40 години лекар. И ми е болно. Въпреки всички проблеми, ще приключа мандата с гордо вдигната глава, с изпълнени обещания. 

- А получавате ли подкрепа от бургаските депутати?

- За съжаление не толкова. Не са дошли нито веднъж да видят какви проблеми имаме. Само Жечо Станков ни е посещавал и се е иинтересувал. А една депутатка само пречи и ни спъва. Има една латинска поговорка – primum non nocere - „Преди всичко не пречи“. Но имаме подкрепа от държавата, за което съм искрено благодарен. Искам да изкажа благодарности и на областния управител проф. Мария Нейкова, която ни е съдействала за немалко проекти. 

- Все пак сме на прага на местните избори. Ще се кандидатирате ли за нов мандат?

 - Искам да усетя настроенията на хората. Ако не си желан, защо да се натискаш? Но не е етично, още преди да е изтекъл мандата ми, да се правят квалификации от рода на: „Кенов е хвърлил бялата кърпа”. Особено от хора, които нито са вътре в огъня, нито нищо. Ние спечелихме законно тези избори – нито става въпрос за измама, нито за купуване на гласове. Законно избран кмет съм. Оттам нататък, ако получа одобрение – добре. Аз не съм се карал с никого, с никоя партия. Подаването на пръчката като бягаш как се казва – щафета. Това са изборите – щафета. 

- Ако се кандидатирате за кмет, от коя партия ще е? Очаквате ли подкрепа от ГЕРБ или ще сте независим?

- Аз съм кмет на ГЕРБ, член съм и на партията. Имам пълната подкрепа на областното ръководство на партията, проблеми имам само тук с местните от ГЕРБ. Така че най-вероятно няма да съм независим. А защо да не получа и подкрепа от другите партии?!


В категории: Сунгурларе


Рецепта за пиле по корейски
Рецепта за пиле по корейски 01/04/2023, Събота 21:00 0
Силна буря вилня в София
Силна буря вилня в София 01/04/2023, Събота 20:20 0
33
Коментара по темата
33.
ИЗТРИТ 33
07.02.2023 09:48:36
0
18
САМО ЩЕ НАПИША , ЧЕ ТОВА Е ПОДИГРАВКА С НАСЕЛЕНИЕТО НА СУНГУРЛАРСКА ОБЩИНА ! МОЖЕТЕ ДА ТРИЕТЕ
32.
за сунгурларе
05.02.2023 20:13:58
2
7
Сунгурларе е моята мисия, имам подкрепа от ГЕРБ и ще се кандидатирам за нов мандат - ПИТАЛИ ХОРАТА , КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ?
31.
Обобщение
05.02.2023 18:40:05
0
7
Половината коментарии изтрити от редакторите на флагман, пазейки кенов от народната любов, той не бил поддържан от герп сунгурларе, ама от Бургас го харесвали, и областната- от временното правителство, но той очаквал поддръжка и от други - т е. старата любов ръжда не фаща, но дали хората от дпс ще ти се вържат пак да ти помагат?!
30.
Грозденец
05.02.2023 18:33:14
0
4
Как така оправи улиците в грозден са оправени а на центъра на селото неможе да се влезе от дупки на пътя?! То така е в тази държава, доктори се занимават със строителство, болните нямат път и линейки до болницата да стигнат!
29.
Жеко Жеков
05.02.2023 18:06:59
0
0
Кои са тези, които пишат от мое име-Жеко Славчев, по долу написания коментар нее мой. Който го е написал да си напише името. Ако иска да кажа нещо за г-н Кенов ще се срещна лично с него. Имайте и Вие доблеста да го споделите с него. Кои са тези, които пишат от мое име-Жеко Славчев, по долу написания коментар нее мой. Който го е написал да си напише името. Ако иска да кажа нещо за г-н Кенов ще се срещна лично с него. Имайте и Вие доблеста да го споделите с него.
28.
*********
05.02.2023 16:34:42
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
27.
Зизи
05.02.2023 13:32:38
0
6
Защо изтривате коментарите?Истината май ви заболя хрантутници в общината.
26.
05.02.2023 10:11:11
1
4
Най-добрия! Защо всички коментари са изтрити?
25.
*********
04.02.2023 22:53:58
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
Как пък не
04.02.2023 21:08:26
0
5
Едното за главата, другото за краката. Накрая нищо, че е по-лесно.
23.
*********
04.02.2023 20:37:09
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
22.
*********
04.02.2023 17:07:57
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21.
*********
04.02.2023 14:24:27
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
жеко славчев
04.02.2023 11:04:58
2
15
С нетърпение и ние чакаме да си изпълним мисията да те върнем от кадедо си дошъл
19.
Браво
04.02.2023 08:29:00
19
6
Д-р Кенов е добър човек ,професионалист .Народен човек.
Отново ще го изберем да довърши проектите.
18.
*********
04.02.2023 00:20:24
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
17.
*********
03.02.2023 23:12:54
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
16.
*********
03.02.2023 22:55:11
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
*********
03.02.2023 22:51:15
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
*********
03.02.2023 22:20:22
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
*********
03.02.2023 22:19:45
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
*********
03.02.2023 21:31:02
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
03.02.2023 21:16:11
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
*********
03.02.2023 21:12:20
4
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
Наблюдател
03.02.2023 20:05:51
5
21
"какво работи Община Сунгурларе". Това трудно някой може да го каже.
8.
За общината
03.02.2023 20:00:27
21
10
Др. Кенов разуният избор за община Сунгурларе
7.
еее
03.02.2023 19:38:44
2
23
Вие Гербажиите нямате наяждане.
6.
Менкат си ги
03.02.2023 19:23:56
2
18
Тоз не беше ли от ДПС навремето?
5.
Иконома Хуанито
03.02.2023 19:19:58
3
19
Герберасти Сеньоррр
4.
Педро
03.02.2023 19:18:27
4
16
Минутка за реклама на партията майка(хранилка)
Сеньорррр
3.
Дон Мигел Анхел
03.02.2023 19:15:00
1
10
Каква е тази врява Педро?
2.
Ах мили мои, партии любими
03.02.2023 19:02:54
2
23
Сега се кандидатирай с подкрепата на Герб, а следващият път с БСП
1.
Пародия
03.02.2023 19:02:36
3
31
Ще ми е интересно да направите снимка на посочените обекти. Нито един не е изпълнен. А тези, които са започнати, са далеч от това, което трябва да бъде. Нали това е обективната позиция?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои признаци вещаят бърз развод Кои признаци вещаят бърз развод Основният признак за предстоящ развод може да се нарече липсата на интимност между съпрузите Комплиментите, от които всеки мъж се нуждае Комплиментите, от които всеки мъж се нуждае Признанието от страна на жените е много важно за мъжете 5 зодии, които никога няма да станат милионери 5 зодии, които никога няма да станат милионери Ето кои са те  Рецепта за пиле по корейски Рецепта за пиле по корейски Вечеря от тайните на азиатската кухня КАЗУС: Спечелил от лотарията загуби дело срещу НС, пари няма да получи КАЗУС: Спечелил от лотарията загуби дело срещу НС, пари няма да получи Потърпевшият твърди, че е претърпял имуществени вреди, след като парламентът забрани със закон частните лотарийни игри Започват кастингите за „Гласът на България“ Започват кастингите за „Гласът на България“ Просто излезте на сцената и дайте от себе си, съветва  музикалният директор на формата Борислав Бояджиев Емрах гушва 10 бона за уикенд в Германия Емрах гушва 10 бона за уикенд в Германия Цялата компания на Емрах е била ангажирана за българско мегапарти в Офенбах в петък вечер Още един непълнолетен е задържан за бомбените заплахи срещу училищата Още един непълнолетен е задържан за бомбените заплахи срещу училищата Преди малко спецполицаите задържаха 16-годишен младеж от Пловдив Зверска катастрофа между три автомобила в Плевен Зверска катастрофа между три автомобила в Плевен По първоначални данни има двама ранени ЕЦБ: Прогнозираме инфлацията да остане много висока за дълъг период от време ЕЦБ: Прогнозираме инфлацията да остане много висока за дълъг период от време Повишаването на заплатите е един от факторите, подхранващ оскъпяването на живота
Отказаха помилване на шесткратен параолимпийски шампион, убил приятелката си Отказаха помилване на шесткратен параолимпийски шампион, убил приятелката си И до днес твърди, че го е сторил, защото я е помислил за крадец Банковата криза: Швейцария отпусна 118 млрд. долара за сделката за Credit Suisse Банковата криза: Швейцария отпусна 118 млрд. долара за сделката за Credit Suisse Сумата беше одобрена от финансовата комисия на Федералното събрание на страната Рухна покрив на театър по време на концерт, един загина Рухна покрив на театър по време на концерт, един загина Инцидентът е станал в Белвидиър, Илинойс Задлъжняваме скоростно! Външният дълг на България скочи до 45,1 млрд. евро Задлъжняваме скоростно! Външният дълг на България скочи до 45,1 млрд. евро В края на януари 2023 г. краткосрочните задължения са близо 8204 млрд. евро Радина Червенова слабее със спаначена диета Радина Червенова слабее със спаначена диета Тв звездата консумира зеленчука чудо само в пресен вид Филип Буков уж с болно сърце, а скочи с парашут Филип Буков уж с болно сърце, а скочи с парашут Той започна едно свое приключение, носещо му приятен адреналин с твърдението, че целите са, за да се преследват и улавят. Сценарият за Трета световна война вече не е художествено преувеличение, предупреди Орбан Сценарият за Трета световна война вече не е художествено преувеличение, предупреди Орбан Западът изпраща все по-мощни оръжия за продължаване на военните действия срещу Русия, а това е опасно, смята унгарският премиер Полша се готви да нападне Беларус, твърди Лукашенко Полша се готви да нападне Беларус, твърди Лукашенко Разполагането на ядрено оръжие в Беларус не е заплаха и не е шантаж, а възможност да се защити държавата и да се гарантира мир на беларуския народ, подчерта в обръщението си Лукашенко 16-годишен младеж е подал сигнал за бомба в училище в... 16-годишен младеж е подал сигнал за бомба в училище в... С непълнолетния работят криминалисти и инспектор "Детска педагогическа стая" Актрисата Гуинет Полтроу спечели делото за ски инцидент, получи обезщетение от 1 долар Актрисата Гуинет Полтроу спечели делото за ски инцидент, получи обезщетение от 1 долар Съдът сметна, че е достатъчно
Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Румен Радев не е купен, а е идеен привърженик на Путин и иска Русия да спечели войната Виц на деня Виц на деня - Преди да се оженя, обичах всички жени на света!
- А сега?
- Сега с една по-малко...
Виц на деня Виц на деня - Муцка, твоя приятел е непочтен!
- Какво ти е направил?
- Не зная!... Или момче или момиче.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук ОБЯВА:
"Четири лапи" продава специално обучени кучета водачи, за хора с телефони!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече