×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 1000 евро глоба в Гърция за тормоз на домашни любимци
  • От утре времето се разваля
  • Ford може да възроди Fiesta
  • България е един обран бостан в момента, няма ги парите. ПП-ДБ ни дължат ротация, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
  • 4 хиляди японски войници ще участват в американски маневри в Тихия океан
  • В Черна гора протестираха срещу резолюцията за Сребреница
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сунгурларе е моята мисия, имам подкрепа от ГЕРБ и ще се кандидатирам за нов мандат


Сунгурларе е моята мисия, имам подкрепа от ГЕРБ и ще се кандидатирам за нов мандат
Имах мнозинство в Общинския съвет, но го разбиха с евтини интриги, казва кметът д-р Георги Кенов
03 Февруари 2023, Петък, 18:35 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Завършвам третия си мандат с гордо вдигната глава - с реализирани проекти и изпълнени обещания

Д-р Георги Кенов е три мандата кмет на община Сунгурларе. За първите два бе издигнат и подкрепен от ДПС. След като пропусна един мандат (2015-2019), но бе част от местния парламент като съветник, през 2019 г. влезе в битката за трети мандат като кандидат на ГЕРБ и я спечели. Предизборната му програма бе много амбициозна. Той обаче завари общината с около 4 млн. лв. дългове. Попречи ли това на програмата му, кои проекти успя да реализира, изпълни ли обещанията си към избирателите, има ли подкрепата на Общинския съвет и успя ли да погаси задълженията към държавата? На тези важни въпроси д-р Кенов отговаря в откровено интервю за Флагман.бг:

- Д-р Кенов, вече сте към края на третия си мандат. През ноември 2019 г. влязохте в кабинета си с обещаваща програма. Но заварихте общината с големи дългове. Доколко успяхте да изпълните обещанията си?

- Много от ангажиментите, които поех пред жителите на община Сунгурларе, вече са изпълнени. Други предстои да бъдат завършени скоро. Надявам се до края на мандата да приключим с всички започнати проекти. Въпреки малкия екип, с който разполагам, съумяхме да се справим и дори проекти на предишния кмет, които не бяха финансирани и завършени, получиха зелена светлина. 

- По какво работи Община Сунгурларе в момента? 

- Работим по много проекти – инфраструктурни, образователни, социални. Но, както знаете, за мен приоритет са децата. Те са нашето бъдеще. Именно затова наблягаме на образователната инфраструктура, за да може децата да имат съвременни бази на европейско ниво, в които да се обучават. В момента работим по програма на МОН. Санираме училището в село Съединение. Предстои да стартираме строителство на детска градина в Грозден, чиято стойност е около 2 млн. лв. Завършваме корпуса към СУ „Христо Ботев“, където ще има допълнителни класни стаи. Работим и по проект за нова детска градина в Лозарево. Там са записани малчугани от 5 съседни села. Доста е посещаема и ще им създадем прекрасни условия. Ако успеем да я изградим до края на мандата, ще съм много щастлив.

- Най-голямата ви болка от години е канализацията на Сунгурларе. Тя беше и основният акцент в предизборната ви кампания. Положихте доста усилия, за да получите финансиране и градът да има нова ВиК мрежа. Докъде стигна реализацията й?

-  На първо време ще започнем с изграждане на част от канализационната мрежа в югозападната част на Сунгурларе. Вече имаме избран изпълнител на проекта, но чакаме удобен момент за стартиране на дейностите. МОСВ ни дава възможност да кандидатсвтаме за цялостна канализация на Сунгурларе. Както знаете – имахме проект, който обаче е стар и в момента го актуализираме. Надявам се до местните избори да започнем и с него. Водопроводната мрежа на града ни е на 60-70 години. И за да избегнем авариите и да имаме европейски стандарт, трябва да я обновим. Това ми е най-голямата мечта и борба през този мандат. Имаме и уверението за финансиране на пречиствателна станция. Проектът е готов, ще струва около 2-3 млн лв. За средства ще кандидатстваме пред ПУДОС. Друг голям обект е водопроводната мрежа на три населени места – Грозден, Чубра и Лозарево. Този проект го заварихме от предния мандат и успяхме да го продължим. Вече сме на финала. Стойността му е 6 млн. лв. 

- Работите и по различни пътни проекти. Кои пътища успяхте да асфалтирате и кои са на дневен ред? 

- Да, на много места обновяваме инфраструктурата, предстои и още. От миналата година останаха средства, предвидени за зимното почистване и ги пренасочихме към ремонт на пътищата. С тях асфалтирахме улиците в Грозден. С финансиране от Държавен фонд „Земеделие“ ще ремонтираме и пътя между Подвис и Манолич през село Есен. Като всяка малка община, ние също имаме много проблеми - политическата обстановка и кризите влияят и на нас. Но не мога да кажа, че липсва държавност. Служебното правителство задели много средства за Община Сунгурларе. Само от последния транш получихме 12 млн. лв. за село Съединение. Там ще асфалтираме пътя до село Прилеп – около 15 км. Това е много важна артерия, защото е алтернативна на Ришкия проход. Години наред беше моята мечта, но се сблъсквах с много проблеми - цените се променяха, отлагане във времето, но накая успяхме да задвижим ремонта. Обществената поръчка е на финала, до месец фирмата-изпълнител може да започне. За мен като кмет е от изключително значение да подобрим инфраструктурата в населените места, без значение колко са големи и колко жители имат. Все пак там живеят хора и пътуват до работните си места. 

- А социалната политика?

- Да, тя също е приоритет. Министерството на социалните грижи ни достави още една кола за социалния патронаж, който храни около 240 човека. Разнасяме храната с 3 коли, оказваме съдейтвие и за медицинска помощ. По желание на потребителите един автомобил обикаля по населените места с 2 медицински лица. Обгрижват пациентите. Имаме двойно увеличение на броя на личните асистенти и домашни работници. Проблемът е с увеличението на пенсията – досега хранехме около 1000 човека с топъл обяд, сега обаче прагът не е увеличен с повишението на пенсиите и доста от потребителите отпаднаха от списъците. Така за момента доставяме храна на около 500 човека, но се надявам през февруари това да се коригира и да стигнем до 800 човека. Желанието ми е да направя образцов патронаж. 

Ще получим средства и за двата социални дома на територията на общината. Единият е за хора с деменция в село Славянци, другият – в село Лозарево. Финансирането ще е в размер на около 3-4 млн.лв., в което ще се включи осъвременяване на старата сграда и изграждането на условия за още 2 легла, както и пристройка за нов корпус. Всичко това ще отговаря на изискванията на министерството. 

- Кой е най-големия проблем на общината?

- Със сметосъбирането – не можем да се справим с безразборното изхвърляне на отпадъци.  Сега със съдействието на Винекс Славянци раздаваме около 1000 кофи за битови нужди. Провеждаме процедура за нова сметосъбираща техника, защото сега разполагаме само с една рециклирана машина и други две, които са много стари и са постоянно в ремонт. Но смятам, че и това ще се промени. Трябва общината да има добър облик.

- Какво е финансовото състояние към момента, успяхте ли да изплатите всички задължения, които наследихте от екипа на Васил Панделиев (кмет на община Сунгурларе 2015-2019)?

- Заварих почти 4 млн. лв дългове към държавата. С упоритост и много работа успяхме да изплатим почти всичко. Съвсем скоро преведохме по сметката на Министерството на финансите 1 млн. лв. Г-н Панделиев е теглил заем на стойност 1,6 млн. лв., като за три години е върнал едва 30 хил. лв. Не знаем къде са тези пари. Но за съжаление не са малко, а с тях можехме да асфалтираме улици. Не искам да упреквам никого, но задълженията не ги връщам аз, а всички хора, които си плащат данъците в тази община. Искам да благодаря на моя екип, на хората, на институциите, които, въпреки трудностите, работеха здраво за осъществяването на всеки един проект. 

- В началото на мандата вие имахте пълно мнозинство в Общинския съвет. През последните 6 месеца изглежда това се е променило. Структурата на ГЕРБ в общината не е стабилна, има разделение. Смени се и председателят на местния парламент. Как се отрази на работата ви всичко това?

- Проблемът е, че не получавам съдействие и разбиране от Общинския съвет. Което е много жалко. Имах мнозинство, но благодарение на бивши и сегашни депутати, както и дрязгите за постове между общински съветници, това мнозинство се разби. От самото начало повтарям, че трябва да прекратим партийните боричкиния и да работим за благото на общината, аз съм кмет на всички жители, без значение за кого са гласували. Някои стигнаха дотам, че да ми искат оставката. Приел съм кметския пост като кауза, а оценката я дават хората чрез изборите. За Сунгурларе винаги съм бил чуждият, тъй като родом не съм оттук. Но на мен животът ми мина в този град. Бил съм 40 години лекар. И ми е болно. Въпреки всички проблеми, ще приключа мандата с гордо вдигната глава, с изпълнени обещания. 

- А получавате ли подкрепа от бургаските депутати?

- За съжаление не толкова. Не са дошли нито веднъж да видят какви проблеми имаме. Само Жечо Станков ни е посещавал и се е иинтересувал. А една депутатка само пречи и ни спъва. Има една латинска поговорка – primum non nocere - „Преди всичко не пречи“. Но имаме подкрепа от държавата, за което съм искрено благодарен. Искам да изкажа благодарности и на областния управител проф. Мария Нейкова, която ни е съдействала за немалко проекти. 

- Все пак сме на прага на местните избори. Ще се кандидатирате ли за нов мандат?

 - Искам да усетя настроенията на хората. Ако не си желан, защо да се натискаш? Но не е етично, още преди да е изтекъл мандата ми, да се правят квалификации от рода на: „Кенов е хвърлил бялата кърпа”. Особено от хора, които нито са вътре в огъня, нито нищо. Ние спечелихме законно тези избори – нито става въпрос за измама, нито за купуване на гласове. Законно избран кмет съм. Оттам нататък, ако получа одобрение – добре. Аз не съм се карал с никого, с никоя партия. Подаването на пръчката като бягаш как се казва – щафета. Това са изборите – щафета. 

- Ако се кандидатирате за кмет, от коя партия ще е? Очаквате ли подкрепа от ГЕРБ или ще сте независим?

- Аз съм кмет на ГЕРБ, член съм и на партията. Имам пълната подкрепа на областното ръководство на партията, проблеми имам само тук с местните от ГЕРБ. Така че най-вероятно няма да съм независим. А защо да не получа и подкрепа от другите партии?!


В категории: Сунгурларе


Флагман.БГ Лимузина с абитуриенти e катастрофирала Лимузина с абитуриенти e катастрофирала 25/05/2024, Събота 08:04 0
33
Коментара по темата
33.
ИЗТРИТ 33
07.02.2023 09:48:36
0
18
САМО ЩЕ НАПИША , ЧЕ ТОВА Е ПОДИГРАВКА С НАСЕЛЕНИЕТО НА СУНГУРЛАРСКА ОБЩИНА ! МОЖЕТЕ ДА ТРИЕТЕ
32.
за сунгурларе
05.02.2023 20:13:58
2
8
Сунгурларе е моята мисия, имам подкрепа от ГЕРБ и ще се кандидатирам за нов мандат - ПИТАЛИ ХОРАТА , КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ?
31.
Обобщение
05.02.2023 18:40:05
0
8
Половината коментарии изтрити от редакторите на флагман, пазейки кенов от народната любов, той не бил поддържан от герп сунгурларе, ама от Бургас го харесвали, и областната- от временното правителство, но той очаквал поддръжка и от други - т е. старата любов ръжда не фаща, но дали хората от дпс ще ти се вържат пак да ти помагат?!
30.
Грозденец
05.02.2023 18:33:14
0
4
Как така оправи улиците в грозден са оправени а на центъра на селото неможе да се влезе от дупки на пътя?! То така е в тази държава, доктори се занимават със строителство, болните нямат път и линейки до болницата да стигнат!
29.
Жеко Жеков
05.02.2023 18:06:59
0
0
Кои са тези, които пишат от мое име-Жеко Славчев, по долу написания коментар нее мой. Който го е написал да си напише името. Ако иска да кажа нещо за г-н Кенов ще се срещна лично с него. Имайте и Вие доблеста да го споделите с него. Кои са тези, които пишат от мое име-Жеко Славчев, по долу написания коментар нее мой. Който го е написал да си напише името. Ако иска да кажа нещо за г-н Кенов ще се срещна лично с него. Имайте и Вие доблеста да го споделите с него.
28.
*********
05.02.2023 16:34:42
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
27.
Зизи
05.02.2023 13:32:38
0
6
Защо изтривате коментарите?Истината май ви заболя хрантутници в общината.
26.
05.02.2023 10:11:11
1
4
Най-добрия! Защо всички коментари са изтрити?
25.
*********
04.02.2023 22:53:58
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
Как пък не
04.02.2023 21:08:26
0
5
Едното за главата, другото за краката. Накрая нищо, че е по-лесно.
23.
*********
04.02.2023 20:37:09
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
22.
*********
04.02.2023 17:07:57
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21.
*********
04.02.2023 14:24:27
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
жеко славчев
04.02.2023 11:04:58
2
16
С нетърпение и ние чакаме да си изпълним мисията да те върнем от кадедо си дошъл
19.
Браво
04.02.2023 08:29:00
20
6
Д-р Кенов е добър човек ,професионалист .Народен човек.
Отново ще го изберем да довърши проектите.
18.
*********
04.02.2023 00:20:24
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
17.
*********
03.02.2023 23:12:54
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
16.
*********
03.02.2023 22:55:11
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
*********
03.02.2023 22:51:15
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
*********
03.02.2023 22:20:22
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
*********
03.02.2023 22:19:45
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
*********
03.02.2023 21:31:02
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
03.02.2023 21:16:11
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
*********
03.02.2023 21:12:20
4
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
Наблюдател
03.02.2023 20:05:51
5
22
"какво работи Община Сунгурларе". Това трудно някой може да го каже.
8.
За общината
03.02.2023 20:00:27
22
10
Др. Кенов разуният избор за община Сунгурларе
7.
еее
03.02.2023 19:38:44
2
23
Вие Гербажиите нямате наяждане.
6.
Менкат си ги
03.02.2023 19:23:56
2
18
Тоз не беше ли от ДПС навремето?
5.
Иконома Хуанито
03.02.2023 19:19:58
3
19
Герберасти Сеньоррр
4.
Педро
03.02.2023 19:18:27
4
16
Минутка за реклама на партията майка(хранилка)
Сеньорррр
3.
Дон Мигел Анхел
03.02.2023 19:15:00
1
10
Каква е тази врява Педро?
2.
Ах мили мои, партии любими
03.02.2023 19:02:54
2
24
Сега се кандидатирай с подкрепата на Герб, а следващият път с БСП
1.
Пародия
03.02.2023 19:02:36
3
31
Ще ми е интересно да направите снимка на посочените обекти. Нито един не е изпълнен. А тези, които са започнати, са далеч от това, което трябва да бъде. Нали това е обективната позиция?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница 1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница Кърлежите са в някакъв бум тази година, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ЕК спъва наши земеделски производители ЕК спъва наши земеделски производители Европа не разрешава парите, които се получават у нас за земеделски дейности от съюза, да не се облагат с данъци Френският турист , пострадал на Рилските езера, се подобрява Френският турист , пострадал на Рилските езера, се подобрява Мъжът, паднал от доста голяма височина, беше транспортиран за лечение с хеликоптер Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес Също днес е последният ден за заявленията за вот с подвижна кутия за хора с увреждания за вота "две в едно" Треньорска сага разтърсва ЦСКА Треньорска сага разтърсва ЦСКА Засега треньорът Стамен Белчев продължава да се ползва с доверието на ръководните фактори в Борисовата градина Добавете това към кафето си и мозъкът ви ще заработи като компютър, а талията ви ще започне да се топи Добавете това към кафето си и мозъкът ви ще заработи като компютър, а талията ви ще започне да се топи Добавянето на черен пипер допълнително ще засили свойствата на куркумина Какво съдържат и опасни ли са вейповете Какво съдържат и опасни ли са вейповете Много дългосрочни ефекти засега са неизвестни Българите са пред исторически избор – или продължаваме към Европа с бързо повишанате на доходите, или се връщаме към постната пица с бухалки Българите са пред исторически избор – или продължаваме към Европа с бързо повишанате на доходите, или се връщаме към постната пица с бухалки Искахме реформа в службите, за да не се занимават те със събиране на компромати, а да борят корумпираните, но ГЕРБ и ДПС не ни позволиха, каза водачът на листата на ПП-ДБ за област Бургас Спипаха БГ шофьор с 40 кг пико в Румъния Спипаха БГ шофьор с 40 кг пико в Румъния Наркотикът се оценява на 1,6 млн. евро Днес времето ще е слънчево, ще превали само на отделни места, но не над Черноморието Днес времето ще е слънчево, ще превали само на отделни места, но не над Черноморието Прогноза за времето - събота, 25 май 2024 г.
Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Певицата заложи и на нова фризура за важното събитие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Средно на ден в страната се изяждат 3 милиона броя След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън Принцесата на Уелс продължа да се лекува от рак, подлага се на химиотерапия Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Volkswagen остава лидер с дял от 27.8%, докато Ford отбелязва най-голям спад Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни На 23 май Пекин започна мащабни военни учения около острова Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Ще прави нов формат
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори