×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сунгурларе е моята мисия, имам подкрепа от ГЕРБ и ще се кандидатирам за нов мандат


Сунгурларе е моята мисия, имам подкрепа от ГЕРБ и ще се кандидатирам за нов мандат
Имах мнозинство в Общинския съвет, но го разбиха с евтини интриги, казва кметът д-р Георги Кенов
03 Февруари 2023, Петък, 18:35 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Завършвам третия си мандат с гордо вдигната глава - с реализирани проекти и изпълнени обещания

Д-р Георги Кенов е три мандата кмет на община Сунгурларе. За първите два бе издигнат и подкрепен от ДПС. След като пропусна един мандат (2015-2019), но бе част от местния парламент като съветник, през 2019 г. влезе в битката за трети мандат като кандидат на ГЕРБ и я спечели. Предизборната му програма бе много амбициозна. Той обаче завари общината с около 4 млн. лв. дългове. Попречи ли това на програмата му, кои проекти успя да реализира, изпълни ли обещанията си към избирателите, има ли подкрепата на Общинския съвет и успя ли да погаси задълженията към държавата? На тези важни въпроси д-р Кенов отговаря в откровено интервю за Флагман.бг:

- Д-р Кенов, вече сте към края на третия си мандат. През ноември 2019 г. влязохте в кабинета си с обещаваща програма. Но заварихте общината с големи дългове. Доколко успяхте да изпълните обещанията си?

- Много от ангажиментите, които поех пред жителите на община Сунгурларе, вече са изпълнени. Други предстои да бъдат завършени скоро. Надявам се до края на мандата да приключим с всички започнати проекти. Въпреки малкия екип, с който разполагам, съумяхме да се справим и дори проекти на предишния кмет, които не бяха финансирани и завършени, получиха зелена светлина. 

- По какво работи Община Сунгурларе в момента? 

- Работим по много проекти – инфраструктурни, образователни, социални. Но, както знаете, за мен приоритет са децата. Те са нашето бъдеще. Именно затова наблягаме на образователната инфраструктура, за да може децата да имат съвременни бази на европейско ниво, в които да се обучават. В момента работим по програма на МОН. Санираме училището в село Съединение. Предстои да стартираме строителство на детска градина в Грозден, чиято стойност е около 2 млн. лв. Завършваме корпуса към СУ „Христо Ботев“, където ще има допълнителни класни стаи. Работим и по проект за нова детска градина в Лозарево. Там са записани малчугани от 5 съседни села. Доста е посещаема и ще им създадем прекрасни условия. Ако успеем да я изградим до края на мандата, ще съм много щастлив.

- Най-голямата ви болка от години е канализацията на Сунгурларе. Тя беше и основният акцент в предизборната ви кампания. Положихте доста усилия, за да получите финансиране и градът да има нова ВиК мрежа. Докъде стигна реализацията й?

-  На първо време ще започнем с изграждане на част от канализационната мрежа в югозападната част на Сунгурларе. Вече имаме избран изпълнител на проекта, но чакаме удобен момент за стартиране на дейностите. МОСВ ни дава възможност да кандидатсвтаме за цялостна канализация на Сунгурларе. Както знаете – имахме проект, който обаче е стар и в момента го актуализираме. Надявам се до местните избори да започнем и с него. Водопроводната мрежа на града ни е на 60-70 години. И за да избегнем авариите и да имаме европейски стандарт, трябва да я обновим. Това ми е най-голямата мечта и борба през този мандат. Имаме и уверението за финансиране на пречиствателна станция. Проектът е готов, ще струва около 2-3 млн лв. За средства ще кандидатстваме пред ПУДОС. Друг голям обект е водопроводната мрежа на три населени места – Грозден, Чубра и Лозарево. Този проект го заварихме от предния мандат и успяхме да го продължим. Вече сме на финала. Стойността му е 6 млн. лв. 

- Работите и по различни пътни проекти. Кои пътища успяхте да асфалтирате и кои са на дневен ред? 

- Да, на много места обновяваме инфраструктурата, предстои и още. От миналата година останаха средства, предвидени за зимното почистване и ги пренасочихме към ремонт на пътищата. С тях асфалтирахме улиците в Грозден. С финансиране от Държавен фонд „Земеделие“ ще ремонтираме и пътя между Подвис и Манолич през село Есен. Като всяка малка община, ние също имаме много проблеми - политическата обстановка и кризите влияят и на нас. Но не мога да кажа, че липсва държавност. Служебното правителство задели много средства за Община Сунгурларе. Само от последния транш получихме 12 млн. лв. за село Съединение. Там ще асфалтираме пътя до село Прилеп – около 15 км. Това е много важна артерия, защото е алтернативна на Ришкия проход. Години наред беше моята мечта, но се сблъсквах с много проблеми - цените се променяха, отлагане във времето, но накая успяхме да задвижим ремонта. Обществената поръчка е на финала, до месец фирмата-изпълнител може да започне. За мен като кмет е от изключително значение да подобрим инфраструктурата в населените места, без значение колко са големи и колко жители имат. Все пак там живеят хора и пътуват до работните си места. 

- А социалната политика?

- Да, тя също е приоритет. Министерството на социалните грижи ни достави още една кола за социалния патронаж, който храни около 240 човека. Разнасяме храната с 3 коли, оказваме съдейтвие и за медицинска помощ. По желание на потребителите един автомобил обикаля по населените места с 2 медицински лица. Обгрижват пациентите. Имаме двойно увеличение на броя на личните асистенти и домашни работници. Проблемът е с увеличението на пенсията – досега хранехме около 1000 човека с топъл обяд, сега обаче прагът не е увеличен с повишението на пенсиите и доста от потребителите отпаднаха от списъците. Така за момента доставяме храна на около 500 човека, но се надявам през февруари това да се коригира и да стигнем до 800 човека. Желанието ми е да направя образцов патронаж. 

Ще получим средства и за двата социални дома на територията на общината. Единият е за хора с деменция в село Славянци, другият – в село Лозарево. Финансирането ще е в размер на около 3-4 млн.лв., в което ще се включи осъвременяване на старата сграда и изграждането на условия за още 2 легла, както и пристройка за нов корпус. Всичко това ще отговаря на изискванията на министерството. 

- Кой е най-големия проблем на общината?

- Със сметосъбирането – не можем да се справим с безразборното изхвърляне на отпадъци.  Сега със съдействието на Винекс Славянци раздаваме около 1000 кофи за битови нужди. Провеждаме процедура за нова сметосъбираща техника, защото сега разполагаме само с една рециклирана машина и други две, които са много стари и са постоянно в ремонт. Но смятам, че и това ще се промени. Трябва общината да има добър облик.

- Какво е финансовото състояние към момента, успяхте ли да изплатите всички задължения, които наследихте от екипа на Васил Панделиев (кмет на община Сунгурларе 2015-2019)?

- Заварих почти 4 млн. лв дългове към държавата. С упоритост и много работа успяхме да изплатим почти всичко. Съвсем скоро преведохме по сметката на Министерството на финансите 1 млн. лв. Г-н Панделиев е теглил заем на стойност 1,6 млн. лв., като за три години е върнал едва 30 хил. лв. Не знаем къде са тези пари. Но за съжаление не са малко, а с тях можехме да асфалтираме улици. Не искам да упреквам никого, но задълженията не ги връщам аз, а всички хора, които си плащат данъците в тази община. Искам да благодаря на моя екип, на хората, на институциите, които, въпреки трудностите, работеха здраво за осъществяването на всеки един проект. 

- В началото на мандата вие имахте пълно мнозинство в Общинския съвет. През последните 6 месеца изглежда това се е променило. Структурата на ГЕРБ в общината не е стабилна, има разделение. Смени се и председателят на местния парламент. Как се отрази на работата ви всичко това?

- Проблемът е, че не получавам съдействие и разбиране от Общинския съвет. Което е много жалко. Имах мнозинство, но благодарение на бивши и сегашни депутати, както и дрязгите за постове между общински съветници, това мнозинство се разби. От самото начало повтарям, че трябва да прекратим партийните боричкиния и да работим за благото на общината, аз съм кмет на всички жители, без значение за кого са гласували. Някои стигнаха дотам, че да ми искат оставката. Приел съм кметския пост като кауза, а оценката я дават хората чрез изборите. За Сунгурларе винаги съм бил чуждият, тъй като родом не съм оттук. Но на мен животът ми мина в този град. Бил съм 40 години лекар. И ми е болно. Въпреки всички проблеми, ще приключа мандата с гордо вдигната глава, с изпълнени обещания. 

- А получавате ли подкрепа от бургаските депутати?

- За съжаление не толкова. Не са дошли нито веднъж да видят какви проблеми имаме. Само Жечо Станков ни е посещавал и се е иинтересувал. А една депутатка само пречи и ни спъва. Има една латинска поговорка – primum non nocere - „Преди всичко не пречи“. Но имаме подкрепа от държавата, за което съм искрено благодарен. Искам да изкажа благодарности и на областния управител проф. Мария Нейкова, която ни е съдействала за немалко проекти. 

- Все пак сме на прага на местните избори. Ще се кандидатирате ли за нов мандат?

 - Искам да усетя настроенията на хората. Ако не си желан, защо да се натискаш? Но не е етично, още преди да е изтекъл мандата ми, да се правят квалификации от рода на: „Кенов е хвърлил бялата кърпа”. Особено от хора, които нито са вътре в огъня, нито нищо. Ние спечелихме законно тези избори – нито става въпрос за измама, нито за купуване на гласове. Законно избран кмет съм. Оттам нататък, ако получа одобрение – добре. Аз не съм се карал с никого, с никоя партия. Подаването на пръчката като бягаш как се казва – щафета. Това са изборите – щафета. 

- Ако се кандидатирате за кмет, от коя партия ще е? Очаквате ли подкрепа от ГЕРБ или ще сте независим?

- Аз съм кмет на ГЕРБ, член съм и на партията. Имам пълната подкрепа на областното ръководство на партията, проблеми имам само тук с местните от ГЕРБ. Така че най-вероятно няма да съм независим. А защо да не получа и подкрепа от другите партии?!


В категории: Сунгурларе


33
Коментара по темата
33.
ИЗТРИТ 33
07.02.2023 09:48:36
0
18
САМО ЩЕ НАПИША , ЧЕ ТОВА Е ПОДИГРАВКА С НАСЕЛЕНИЕТО НА СУНГУРЛАРСКА ОБЩИНА ! МОЖЕТЕ ДА ТРИЕТЕ
32.
за сунгурларе
05.02.2023 20:13:58
2
8
Сунгурларе е моята мисия, имам подкрепа от ГЕРБ и ще се кандидатирам за нов мандат - ПИТАЛИ ХОРАТА , КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ?
31.
Обобщение
05.02.2023 18:40:05
0
8
Половината коментарии изтрити от редакторите на флагман, пазейки кенов от народната любов, той не бил поддържан от герп сунгурларе, ама от Бургас го харесвали, и областната- от временното правителство, но той очаквал поддръжка и от други - т е. старата любов ръжда не фаща, но дали хората от дпс ще ти се вържат пак да ти помагат?!
30.
Грозденец
05.02.2023 18:33:14
0
4
Как така оправи улиците в грозден са оправени а на центъра на селото неможе да се влезе от дупки на пътя?! То така е в тази държава, доктори се занимават със строителство, болните нямат път и линейки до болницата да стигнат!
29.
Жеко Жеков
05.02.2023 18:06:59
0
0
Кои са тези, които пишат от мое име-Жеко Славчев, по долу написания коментар нее мой. Който го е написал да си напише името. Ако иска да кажа нещо за г-н Кенов ще се срещна лично с него. Имайте и Вие доблеста да го споделите с него. Кои са тези, които пишат от мое име-Жеко Славчев, по долу написания коментар нее мой. Който го е написал да си напише името. Ако иска да кажа нещо за г-н Кенов ще се срещна лично с него. Имайте и Вие доблеста да го споделите с него.
28.
*********
05.02.2023 16:34:42
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
27.
Зизи
05.02.2023 13:32:38
0
6
Защо изтривате коментарите?Истината май ви заболя хрантутници в общината.
26.
05.02.2023 10:11:11
1
4
Най-добрия! Защо всички коментари са изтрити?
25.
*********
04.02.2023 22:53:58
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
Как пък не
04.02.2023 21:08:26
0
5
Едното за главата, другото за краката. Накрая нищо, че е по-лесно.
23.
*********
04.02.2023 20:37:09
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
22.
*********
04.02.2023 17:07:57
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21.
*********
04.02.2023 14:24:27
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
жеко славчев
04.02.2023 11:04:58
2
16
С нетърпение и ние чакаме да си изпълним мисията да те върнем от кадедо си дошъл
19.
Браво
04.02.2023 08:29:00
20
6
Д-р Кенов е добър човек ,професионалист .Народен човек.
Отново ще го изберем да довърши проектите.
18.
*********
04.02.2023 00:20:24
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
17.
*********
03.02.2023 23:12:54
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
16.
*********
03.02.2023 22:55:11
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
15.
*********
03.02.2023 22:51:15
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
*********
03.02.2023 22:20:22
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
*********
03.02.2023 22:19:45
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
*********
03.02.2023 21:31:02
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
03.02.2023 21:16:11
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
*********
03.02.2023 21:12:20
4
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
Наблюдател
03.02.2023 20:05:51
5
22
"какво работи Община Сунгурларе". Това трудно някой може да го каже.
8.
За общината
03.02.2023 20:00:27
22
10
Др. Кенов разуният избор за община Сунгурларе
7.
еее
03.02.2023 19:38:44
2
23
Вие Гербажиите нямате наяждане.
6.
Менкат си ги
03.02.2023 19:23:56
2
18
Тоз не беше ли от ДПС навремето?
5.
Иконома Хуанито
03.02.2023 19:19:58
3
19
Герберасти Сеньоррр
4.
Педро
03.02.2023 19:18:27
4
16
Минутка за реклама на партията майка(хранилка)
Сеньорррр
3.
Дон Мигел Анхел
03.02.2023 19:15:00
1
10
Каква е тази врява Педро?
2.
Ах мили мои, партии любими
03.02.2023 19:02:54
2
24
Сега се кандидатирай с подкрепата на Герб, а следващият път с БСП
1.
Пародия
03.02.2023 19:02:36
3
31
Ще ми е интересно да направите снимка на посочените обекти. Нито един не е изпълнен. А тези, които са започнати, са далеч от това, което трябва да бъде. Нали това е обективната позиция?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори