×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

По-важно е колко ядете, отколкото кога


02 Февруари 2023, Четвъртък, 20:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Периодичното гладуване, наричано още хранене с ограничено време, е диетична стратегия, при която всички хранения се консумират през кратък период от време всеки ден

Ново проучване на изследователи от Медицинския факултет на Университета „Джон Хопкинс” е проследило хранителните навици на повече от 500 души в продължение на шест години. Учените са установили, че промяната на теглото се влияе най-много от размера и честотата на храненията, а не от интервала от първото до последното хранене. Проучването оспорва популярното разбиране, че периодично гладуване е полезна стратегия за отслабване, пише New Atlas.
 
Периодичното гладуване, наричано още хранене с ограничено време, е диетична стратегия, при която всички хранения се консумират през кратък период от време всеки ден. Тези прозорци могат да обхващат от шест до 10 часа, което води до това, че човек по същество гладува до 18 часа всеки ден.
 
От гледна точка на загуба на тегло учените спорят дали техниките на периодично гладуване са ефективни, защото предизвикват истински метаболитни промени или просто карат човек да яде по-малко храна. Проучване, публикувано миналата година, например, установи сходни резултати от загуба на тегло между хора, които се хранят с ограничено време и ядат през целия ден, когато и на двете групи са дадени едни и същи диетични ограничения с контролиран прием на калории. 

Друго по-ранно проучване на периодично гладуване без диетични насоки показва, че участниците, които са били ограничени да се хранят от осем часа всеки ден през този период, инстинктивно намаляват калорийния си прием с около 300 калории на ден.

Това ново изследване на екипа от Университета „Джон Хопкинс” използва различен подход. Вместо да насочват близо 550-те участници да следват конкретен модел на хранене, учените просто проследяват ежедневните часове и размери на хранене и ги свързват с моделите на загуба на тегло за период от шест години.
 
Всеки участник в проучването използва приложение за смартфон, за да записва времето за сън, събуждане и хранене в продължение на няколко седмици. Това позволи на изследователите да проследят времето от първото до последното хранене за всеки субект, както и времето от събуждането до първото хранене и времето от последното хранене до заспиването.
 
Анализът разкрива, че няма връзка между времето на прозореца за хранене на човек всеки ден и промените в теглото през шестгодишното проследяване. Така че няма голяма разлика за загубата на тегло, ако човек яде всичките си хранения всеки ден през по-кратък прозорец спрямо по-дълъг период.
 
Говорейки пред CNN , водещият изследовател на проучването Уенди Бенет отбеляза, че няма сигнали в данните, които да предполагат, че компресирането на храната в малък прозорец всеки ден играе роля в загубата на тегло. „Въз основа на други проучвания, които излязоха, включително нашето, ние започваме да мислим, че времето на хранене през деня най-вероятно не води веднага до загуба на тегло“, подчерта Бенет.
 
Това, което направи разлика в теглото обаче, беше общият брой средни и големи хранения, които човек яде през деня. Така че вместо да има потенциална метаболитна причина за каквито и да било ползи за загуба на тегло от ограниченото време хранене, тези констатации предполагат, че простото ядене на по-малки хранения, по-рядко, е това, което в крайна сметка води до загуба на тегло.
 
„Въпреки че експерименталните проучвания предполагат, че ограниченото във времето хранене може да подобри циркадните ритми и да играе роля в метаболитната регулация, нашето проучване не откри връзка в популация с широк диапазон от телесно тегло“, пишат изследователите в проучването. „Важно е, че открихме връзка между яденето на по-чести и по-големи хранения на ден и увеличаването на теглото, което показва, че общият общ прием на калории е основният двигател на наддаването на тегло.“
 
Всичко това, разбира се, не означава, че стратегиите за периодично гладуване няма да помогнат на някой да отслабне. Но това, което изглежда все по-ясно е, че ползите от загуба на тегло, които понякога се наблюдават при тези хранителни стратегии, може да се дължат основно на намален калориен прием. И периодичното гладуване със сигурност може да бъде полезен начин да помогнете на някого да контролира по-добре своя калориен прием, но това не означава, че можете просто да ядете колкото искате в кратък шест или осем часов прозорец всеки ден и все пак да очаквате да отслабнете.

Източник: Профит


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори