×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Приемът на витамините D и К2 може да ви предпази от остеопороза, инфаркт и инсулт


Приемът на витамините D и К2 може да ви предпази от остеопороза, инфаркт и инсулт
Известното проучване „Ротердам“, показва смайваща зависимост на нивата на витамин К2 с общата смъртност на населението, коментира ревматологът д-р Иван Стайков
06 Февруари 2023, Понеделник, 12:08 ч.
Автор: Флагман.Бг

Успоредно с комплекса от витамини е добре да се приема и магнезий, съветва специалистът

Ревматологът д-р Иван Стайков е сред младите и амбициозни лекари в морския град, които поставят нови стандарти в лечението и отношението към пациентите. Пред Флагман.бг той разкри поредица от тревожни тенденции, касаещи пациентите диагностицирани с остеопороза и с намалена костна плътност (виж ТУК). При последното си изявление той обърна специално внимание на вредата от приема на калций и поде темата за позитивното влияние, което имат витамините D и К2 при превенция и лечение на редица заболявания (виж ТУК).

Ето какво още обясни д-р Иван Стайков за приема на витамините D и К2:

„Често срещан проблем при пациентите е дефицитът на витамин D И К2. Витамин D участва в регулацията на вродения и придобит имунен отговор. Той потиска имунитета и липсата му влияе отрицателно при автоимунни заболявания. Доказано е, че много от тях се развиват заедно с витамин D дефицит. Инфекциозните заболявания протичат тежко на базата на дефицит на витамин D. Липсата му е има отношение и за развитието на остеопороза.

В много епидемиологични проучвания е доказана корелация между експозицията на слънце, респективно нивото на вит D и честотата на някои карциноми. Той потиска протеиновия синтез в туморите т.е. предпазва развитието на ракови образования.

Витамин D намалява кардиоваскуларния риск. Той потиска Ренин-ангиотензин-алдостероновата система (РААС), намалява вазоконстрикцията, подобрява секрецията на инсулин, подобрява чувствителността на периферните клетки към инсулин, намалява пролиферацията на гладкомускулни клетки в съдовата стена, модулира възпалителния процес в съдовата стена.

Дефицитът на витамин D е в основата заболявания като кардиомегалията и есенциална хипертония.

За положителните му действия в човешкия организъм могат да се изпишат страници, а липсата му както обясних е причина за влошаване на здравето на различни нива.

Ето защо препоръчвам на моите пациенти да го приемат като превенция срещу редица заболявания. Добавките към храната, имащи в състава си витамин D са полезни, защото повишават нивата му в организма. Така се намалява рискът от диабет тип 1. Стимулира се инсулиновата секреция, намалява инсулиновата резистентност, подобрява инсулиновата продукция, чрез повишаване на вътрешноклетъчните нива на калций.

Приемът му намалява и риска от множествен склероза с 40 %. Това е доказано с проучване, проведено през 2005 г. и включващо над 90 000 жени.

Като ревматолог, аз се грижа за костното здраве на моите пациенти. За да се отложи правилно калция в костите, освен витамин D, е необходимо и наличието на достатъчни нива на витамин K2. Той трябва да се приема при проблеми с костите и ставите, включително износване, намаляване на костната плътност и здравина, повишен риск от фрактури, и др. Предписвам K2 и D3 ги винаги заедно.

К2 повлиява много добре и на имунната система, сърдечносъдова система, панкреаса, зъбите и др.

Комбинацията от K2 и D3 активират остеокалцина  и матриксен ГЛА протеина, така се покачва костна плътност и рискът от фрактури намалява. Приемът им предпазва от калциране на меки тъкани и съдове т. е. предпазва от сърдечно-съдови инциденти.

Предпазва от формиране на остеофити (ошипяване) и остеоартрит (възпалени стави на базата на дегенеративни изменения в хрущяла и ставните повърхности). В Япония лекарите предписват на жените масово К2, като профилактика срещу фрактури .            

Зъболекарите ще потвърдят, че хората приемащи К2 имат по-малко кариеси и зъбен камък. Витаминът разширява съдовете, подобрява перфузията на мозъка, подобрява нивото на глюкозата, чрез благоприятно действие върху панкреаса и клетките на Лангерхансовите острови (бета клетки).

К2 подобрява инсулиновата секреция, намалява инсулиновата резистентност, намалява акумулацията на мастна тъкан, което има директна връзка с инсулиновата резистентност, увеличава тестостерона при мъжете,  балансира тестостерона при жените, увеличава мускулната сила и физическия капацитет.

Известното проучване „Ротердам“, проведено с  пациенти над 55 години, показва смайваща зависимост на нивата на витамин К2 с общата смъртност на населението. То доказва, че по-високите нива на витамина са причина за по-ниската смъртност.

Проучването „Епик“ също е показателно. Резултатите от него сочат, че всеки 10 мкг К2 намалява сърдечносъдовия риск с 9 %.

Откритията за положителното влияние на витамин К2 не спират. Доказана е директна корелация между К2 и тежестта на атеросклерозата. В проучване в Нидерландия, проведено при пациенти, на които е давано 180 мкг К2 на ден, е регистрирана по-добра костна плътност и т.н.

Комбинацията от D3 плюс К2 нормализира и кръвно налягане.

К2 се произвежда в организма чрез ферментация в червата. Набавя се и  от ферментирали храни като: Нато (ферментирали соеви зърна), кисело зеле, жълтъци, мазно месо (свинска наденица), някои сирена (гауда, бри), масло, пилешки крилца и бутчета (мазната част на пилешкото месо) гъши дроб, пилешки дроб.

Тялото произвежда К2 чрез ферментация чрез чревната микрофлора. Тук искам да обърна внимание на факта, че антибиотиците довеждат до витамин К2 дефицит, с всичките му последствия.

Хора, изключващи мазнините от храната си, често имат дефицит на витамините D и К2. Дефицит възниква и при приемащите антиацидни лекарства за намаляване на стомашна секреция  и при възпалителните чревни заболявания. Нивата на К2  драстично намаляват в женското тяло при менопауза и бременност.

Успоредно с комплекса от витамини D и К2 е добре да се приема и магнезий, защото с покачване на нивата на D в тялото, то започва да използва по-голямо количество от минерала“, разясни д-р Иван Стайков.

Часове за прегледи при ревматолозите в МЦ „Д-р Стайков“ – д-р Анна Стайкова, д-р Иван Стайков и д-р Десислава Попова, се записват на регистратурата или на тел.: 056 996006 или 0892 996006, 0896 996006. Центърът се намира на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас плаза).


В категории: Здраве


България Всички новини
Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори